Son dakika uyku düzeni haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan uyku düzeni ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını uyku düzeni haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan uyku düzeni gelişmeleri de dahil olmak üzere 355 uyku düzeni haberi bulunmuştur. Tüm uyku düzeni haberleri aşağıda listelenmiştir.
Az uyumak abur cubur yemeği tetikliyor! Diyetisyenden uyarı: Kilo veremiyorsanız, uyku düzeninizi kontrol edinKilo verme sürecinde sıkça vurgulanan diyet ve egzersiz, sağlıklı yaşamın temel taşları olarak kabul edilir. Ancak, az bilinen bir faktör de uyku düzenidir. Uyku, kilo verme sürecini etkileyen önemli bir unsurdur ve doğru uyku alışkanlıklarıyla desteklendiğinde, kilo verme hedeflerine ulaşma şansını artırır. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak da uykunun kalitesi ve miktarının vücutta salgılanan hormonlar üzerinde derin bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekerek yanlış uyku alışkanlıklarının kilo verme çabalarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi ve az uyumanın abur cubur yeme alışkanlıkları üzerindeki etkisinden bahsetti.
15 Mart Dünya Uyku Günü! Dünya Uyku Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı?Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart İlkbahar Ekinoksundan önceki Cuma günü tüm dünyada “Uyku Günü” olarak kutlanıyor. Bu yıl 15 Mart'ta kutlanan Dünya Uyku Gününün sloganın “Küresel Sağlık İçin Uyku Eşitliği” olarak belirlendi. Peki, 15 Mart Dünya Uyku Günü! Dünya Uyku Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı?
Sabahları zor uyanmak hastalık belirtisi olabilir! Depresyon, uyku apnesiKaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.
Stres ve uykusuzluk neden oluyor! Farkında olmayabilirsinizGünümüzde, stres ve gerginlik gibi etkenlerden kaynaklanan diş sıkma problemleri, pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorun. Doktora gidildiğinde herhangi bir neden bulunamayan diş sıkmaları kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi pek çok sağlık sorununa da yol açıyor.
Yeni salgın paniği! Acile başvurular yüzde 50 arttıİzmir'de gribal enfeksiyon bulgularıyla Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvurularda yüzde 50'den fazla artış olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güneş Şenol, bu başvuruların daha da artmasını beklediklerini açıkladı. Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan hastalıklardaki artışın normal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şenol, "Hastaların kapalı alanda vakit geçirmesi bulaş riskini arttırıyor. Hasta kişilerin ve çocukların mümkün olduğu kadar kapalı alanlarda bulunmaması, işe ya da okula gitmemesi, sağlıklı insanlardan uzak durmaya çalışması toplumsal sorumluluğun bir gereğidir" dedi.
Sonbahar depresyonunda bu belirtilere dikkat! En çok da kadınlarda görülüyor!Güneşli ve sıcak havalar geride kaldı. Sonbahar ile birlikte bulutlu, soğuk havalar mevsimsel depresyonu da beraberinde getirdi. Havaların kapanmasıyla görülen bu depresyon tipi, uyku bozukluğu, iştah artışı veya azalması, yorgunluk hissi, cinsel isteğin azalması olarak kendini gösteriyor. Sonbahar ve kış döneminde günlerin kısalması ve güneşin yerini daha karanlık günlere bırakması kişilerin kapalı ortamlarda daha uzun süre vakit geçirmesi ise mevsimsel depresyonu tetikleyen en büyük nedenler olarak görülüyor. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız mevsimsel depresyonun kadınları daha çok etkilediğine dikkat çekerek, mevsimsel depresyona yönelik bilinmeyenleri gazetevatan.com için yanıtladı.
Ayran Kaç Kalori? Ayran Besin Değerleri Ve Kalorisi...Birçok yiyecek yanında en çok sevilen içeceklerden biri olarak ayran öne çıkar. Yoğurttan yapılması ile beraber aynı zamanda içeriğinde önemli besin kaynakları bulunur. Tabii doğal olarak belli bir kaloriye sahip olduğunu da ifade etmek mümkündür. Bunu bir bardak üzerinden almak gerektiğinde 150 mililitre gelir.
Uzmanından sınav öncesi stres yönetimi tüyolarıYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi öğrencilerin kaygılı ve stresli hissetmelerinin çok doğal bir durum olduğunu söyleyen Klinik Psikolog İrem Yavuz, “Sınav anında ve sınava kadar stresimizi yönetmeyi öğrenmemiz gerekmektedir. Sınavdan önce stresimizi yönetebilmek için rutinimiz ne ise ona devam etmeliyiz” dedi.
Uzman isim uyardı: Kahvaltılarınızı düzene sokunBahar yorgunluğu kış ayından bahar ayına geçilirken havaların birden ısınması sonrası görülüyor. Soğuk havaya alışan insanlar havanın bir anda ısınmasıyla kendini halsiz ve yorgun hissediyor. Yorgunluğun geçmemesi durumunda bir hekime başvurmamız gerekiyor. Peki bu yorgunluğu üstümüzden nasıl atabiliriz? Bu dönemde beslenmemiz nasıl olmalı? Hayatımızdan çıkarmamız gereken besinler neler? İşte yanıtları...
Uzm. Dr. Aydın: Kanser hangi organdaysa ona göre belirtileri vardırRadyasyon Onkolojisi Bölümü Uzmanı Dr. Ayşen Aydın, sebepsiz yere iştahta azalma, kilo kaybı, çok çabuk yorulma, gece terlemeleri varsa kanserden şüphelenilebileceğini söyleyerek, kanserin hangi organdaysa ona göre belirtileri olduğunu kaydetti.
Uzmanından ara tatili verimli geçirmenin yolları!Okullarda ara tatil başlıyor. 2 aylık eğitim sürecinin ardından öğrenciler eğitime kısa bir mola verecek. Tatil ile birlikte uzmanlar da ebeveynlere ara tatil için önerilerde bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocukla beraber zaman geçirmek için tatilin bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu. Peki, Kısa ara tatil nasıl verimli geçirilir? İşte uzmanından ara tatil önerileri…
Verilen kilolarla ilgili uzmandan açıklama geldiBeslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Beyza Vural Öten, diyet programlarının her bireyin ihtiyacına göre planlanması gerektiğini belirterek, formda kalmak için su tüketimi, gece yenilen yemek ve uyku düzeni gibi konularda önerilerde bulundu.
Uzmanı uyardı: Belirti vermeden ilerleyen beyin tümörlerine dikkat Beyin tümörü, kafatasının içerisinde olmaması gereken yeni bir dokunun oluşması veya burada bulunan bir dokunun kontrolsüz büyümesi anlamına gelir. Bu tümörlerden bazılarının uzun süre belirti vermeden büyüyebildiğini söyleyen Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Aydın, Baş ağrısı, epilepsi (sara) nöbetleri, dalgınlık, kişilik değişiklikleri, konuşma ve anlamada güçlük, uyku düzeni bozuklukları, vücudun bir yarısında güçsüzlük veya his kaybı, yürüme güçlüğü en yaygın görülen belirtilerdir dedi.
Bayram tatilini iyi geçirmek için yapmanız gerekenler! Doğru bir tatil planı nasıl yapılır? Önümüzde 9 günlük uzun bir tatil var. Bu tatili keyifle geçirmenin, dinlenip yeni şeyler keşfetmenin ilk adımı iyi bir plan yapmaktan geçiyor. Psikolog Hakan Kepen, doğru bir tatil planı yapmanın ipuçlarını paylaşıyor. Peki, Bayramda ne yapılır? Bayramda nereye gidilir? Tatil planında neler olmalı? Nasıl bir tatil planı mutlu hissettirir? İşte detaylar…
Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Uyku eğitimi nasıl verilir?Çocuklarda uyku eksikliği organlar başta olmak üzere kas gelişimi üzerinde olumsuz durumlara neden olabilir. Uzmanlar, uyku eksikliğinin yaş arttıkça pek çok hastalığa neden olabileceği konusunda uyarırken çocuklarda uyku alışkanlığı oluşturma konusunda da önerilerde bulunuyor. Peki, Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Çocuklarda uyku eksikliği hangi hastalıklara neden olur? Çocuklarda uyku düzeni nasıl oluşturulur? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz anlattı.
YKS öncesi sınav taktikleri! YKS’de yeni nesil sorular nasıl olacak? YKS’de soru türleri değişiyor mu? 2022 YKS’ye sayılı günler kaldı! İyi bir üniversite için hafta sonu ter dökecek adaylar için uzmanlardan tavsiyeler gelmeye devam ediyor. Özellikle, YKS öncesi sınav taktiklerini anlatan Eğitimci Ömür Yılmaz, yeni nesil sorular hakkında adaylara uyarılarda bulundu. Peki, YKS’de yeni nesil sorular nasıl olacak? YKS’de soru türleri değişiyor mu? YKS günü nasıl beslenmeli? Son güne kadar ders çalışılmalı mı? YKS’de soru türleri nasıl olacak? Eğitimci Ömür Yılmaz YKS ile ilgili tavsiyelerini paylaştı.
Yaz sıcaklarında nasıl daha iyi uyuyabiliriz? Uzmanlar tek tek açıkladıYaz aylarında uykuya dalmakta ya da kesintisiz uyumakta zorlananlar çareyi çeşitli yöntemlerle arıyorlar. Yastığını, çorabını yatmadan önce buzluğa koyan da var partneri ile yatakları ayıran da... İşte bunaltıcı sıcaklarda uyuyabilmek için uzman tavsiyeleri...
LGS öncesi beslenme ve uyku nasıl olmalı? LGS sınavının yapılacağı gün nelere dikkat edilmeli? LGS’ye kısa bir zaman kala heyecan dorukta. LGS’nin hemen öncesinde veli ve öğrencilerin dikkat etmesi gerekenler bulunuyor. Uzmanlar, öğrencilerin kazanım eksiği olduğunu düşündükleri konularda son haftalarda tekrar yapmaya ve soru çözmeye devam edebileceklerini önerisinde bulunuyor. Peki, LGS öncesi beslenme ve uyku nasıl olmalı? LGS öncesi motivasyon nasıl verilir? LGS sınavının yapılacağı gün nelere dikkat edilmeli? Sınav sabahı nasıl davranılmalı? İşte detaylar…
Kan şekerini dengeliyor, yaşlanmayı geciktiriyor, sigarayı bıraktırıyor! Demir, magnezyum, kalsiyum...Demir, magnezyum, kalsiyum açısından çok zengin, sigarayı bıraktırıyor. Sindirim sistemini rahatlatıyor, iştah artırıyor, kan dolaşımını hızlandırıyor. Kan basıncını dengeliyor, romatizma, kas ağrıları ve kemik ağrılarına yarar sağlıyor. Böbrek ve mesane taşlarına karşı da kullanılıyor, strese karşı iyi geliyor, damar sağlığını koruyor, kan şekerini dengeliyor, yaşlanma etkilerini azaltıyor, uykusuzluğa iyi gelerek uyku düzeni sağlıyor. İşte Prof. Dr. Canan Karatay’ın şiddetle tavsiye ettiği besinin faydaları...
Sağlık Bakanlığı'ndan flaş Ramazan Bayramı uyarısıSağlık Bakanlığı vatandaşlara beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tercih edilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta yenmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalı." denildi
Deri yaşlanmasının önüne geçmek mümkünEskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ersoy Acer, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte deri yaşlanma belirtilerini geciktirmenin mümkün olduğunu belirterek, “Özellikle karbonhidrat, şeker içerikli diyetlerden uzak durmalı, bol sebze ve meyve tüketilmelidir” dedi.
Uzmanından çocuklarda uykuyu düzene sokmanın en etkili yolu!Çoğu ebeveyn çocuklarını uyutmakta ya da gecenin bir yarısı uyanan bir çocuğu sakinleştirmekte zorlanıyor. Çocuklardaki uykusuzluk yaşam boyu uyku sorunlarına dönüşmeden önce profesyonel yardım almak önemli. Uyku eksikliğinde, çocuklarda fiziksel büyüme başta olmak üzere kas, kemik yapısı gelişiminde sorunlar hatta ileri yaşlarda obeziteye varana dek problemler görülebilir. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz çocuklardaki uyku problemleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Oruçluyken baş ağrısı neden olur? Ramazanda baş ağrısı nasıl geçer? Ramazan ayı, oruç tutan kişiler için uzun bir açlık süresidir. Bu süreç, pek çok kişi için uzun bir süreci ifade ederken, uzun saatlere varan açlık nedeniyle vücut dengesini de etkileyen bir zaman dilimidr. Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yaygın olarak yaşadığı sorunların başşında da baş ağrısı gelmektedir. Hem açlık ile mücadele eden hem de uzun süre aç ve susuz kalanlar baş ağrısını yoğun olarak hissedebilir. Peki, Oruçluyken baş ağrısı neden olur? Ramazanda baş ağrısı nasıl geçer? İşte detaylar…
Uyku Düzeni ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki uyku düzeni haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.