Son dakika Çocuklarda uyku düzeni haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Çocuklarda uyku düzeni ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Çocuklarda uyku düzeni haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan çocuklarda uyku düzeni gelişmeleri de dahil olmak üzere 44 çocuklarda uyku düzeni haberi bulunmuştur. Tüm çocuklarda uyku düzeni haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmanından ara tatili verimli geçirmenin yolları!Okullarda ara tatil başlıyor. 2 aylık eğitim sürecinin ardından öğrenciler eğitime kısa bir mola verecek. Tatil ile birlikte uzmanlar da ebeveynlere ara tatil için önerilerde bulunuyor. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocukla beraber zaman geçirmek için tatilin bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu. Peki, Kısa ara tatil nasıl verimli geçirilir? İşte uzmanından ara tatil önerileri…
Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Uyku eğitimi nasıl verilir?Çocuklarda uyku eksikliği organlar başta olmak üzere kas gelişimi üzerinde olumsuz durumlara neden olabilir. Uzmanlar, uyku eksikliğinin yaş arttıkça pek çok hastalığa neden olabileceği konusunda uyarırken çocuklarda uyku alışkanlığı oluşturma konusunda da önerilerde bulunuyor. Peki, Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Çocuklarda uyku eksikliği hangi hastalıklara neden olur? Çocuklarda uyku düzeni nasıl oluşturulur? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz anlattı.
Uzmanından çocuklarda uykuyu düzene sokmanın en etkili yolu!Çoğu ebeveyn çocuklarını uyutmakta ya da gecenin bir yarısı uyanan bir çocuğu sakinleştirmekte zorlanıyor. Çocuklardaki uykusuzluk yaşam boyu uyku sorunlarına dönüşmeden önce profesyonel yardım almak önemli. Uyku eksikliğinde, çocuklarda fiziksel büyüme başta olmak üzere kas, kemik yapısı gelişiminde sorunlar hatta ileri yaşlarda obeziteye varana dek problemler görülebilir. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz çocuklardaki uyku problemleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
0-3 yaş çocuklarda sağlıklı bir uyku düzeni için 11 öneri!Bebeklerde ve çocuklarda uykuya geç dalma, gündüz kısa uykular, gece ortasında sık sık uyanma gibi uyku düzensizlikleri görülebiliyor. Anne ve babaların, 0-3 yaş arası bebeklerde görülen uyku sorunlarını dikkatli ve sabırlı bir süreçle atlatabileceklerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Kutlu, “Bebeklere kendi başlarına uyumayı öğretirken şunu unutmamalıyız ki, ağlamaları çok doğal bir tepkidir. Ancak ağlarken yanlarında olup destek verirsek, kuracağımız güven ve sevgi bağı da bundan zarar görmez” dedi.
Çocuklarda uyku kalitesinin zekayı ve fiziksel gelişimi etkilediği kanıtlandı!Uykunun zekaya etkisi olduğu kadar fiziksel gelişime de etkisinin büyük olduğu yapılan birçok araştırmayla kanıtlandı. Uyku esnasında özellikle karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten uzmanlar, bu hormonun aynı zamanda büyüme hormonunun salgılanmasını sağladığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle 0-3 yaş döneminin zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme açısından önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek ihmal durumunda zeka gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan durumlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.
Çocukların duygularını anlamaya çalışın!Yarıyıl tatilinin sonuna gelirken uzmanlar okul ile ilgili ailelere uyarılarda bulunuyor. Okulların açılacak olması bazı çocuklar için heyecan verici olsa da bazılarında endişe ve kaygıya neden olabiliyor. Her çocuğun olaylara karşı farklı yaklaşım gösterebildiğini ifade eden uzmanlar, ebeveynlere çocuklarının yaşadığı duyguları reddetmeden anlamaya çalışmalarını tavsiye ediyor.
Sabahları zor uyanmak hastalık belirtisi olabilir! Depresyon, uyku apnesiKaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.
Uzmanlardan kritik uyarı geldi: Okul korkusu ve reddine neden oluyorMilyonlarca öğrenci için ders zili çaldı. Uzun bir yaz tatilinin ardından okula geçiş süreci uyumu da zorlaştırıyor. Çocukların uyum sorunu uykudan, beslenmeye, oyun sürecinden televizyon izleme vakitlerine kadar pek çok şeyi baştan değiştirecek. Okul, sorumluluk ve düzeni getirirken yazın getirdiği rahatlığın yerini kuralların eşlik ettiği okul dönemi yer alacak. Aileler tatil sonrası rutine dönme konusunda endişe yaşarken uzmanlardan da uyarılar geldi. Uzman Psikolog Melis Tiftikci ve Diyetisyen Duygu Çiçek’le uyum süreci ve beslenme konusunda konuştuk. İşte okula dönüşü kolaylaştıracak ve beslenme düzeni oluşturacak tüyolar…
Yarıyıl tatili uzatılacak mı? MEB'den son dakika açıklaması, ikinci dönem...'Yarıyıl tatili uzayacak mı?' Milyonlarca öğrenci bu sorunun yanıtını merak ediyordu. MEB resmen duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciler için harekete geçti. Yarıyıl tatilinin süresi bugün netlik kazandı. Yarıyıl tatili ile ilgili son dakika açıklaması Bakan Özer'den geldi. 6 Eylül'de okullarda başlayan yüz yüze eğitimde ilk yarıyıl bugün itibarı ile sona erdi. Öğrenci ve öğretmenler için sömestr tatili başladı. Koronavirüs salgınında yeni varyantların ortaya çıkması nedeni ile bir süredir yüz yüze eğitimin devam edip etmeyeceği konusu gündemdeydi. Özellikle bazı üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alınmasının ardınsan ilkokul, ortaokul ve liselerde de benzer bir uygulamanın yapılıp yapılmayacağı merak konusu olmuştu. Yarıyıl tatilinin başlaması ile birlikte de iki haftanın uzatılabileceği yönünde iddialar ortaya atıldı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugün yaptığı açıklamada yarıyıl tatilinin uzatılacağı yönündeki iddialara son noktayı koydu. Özer, "Şu an için yarıyıl tatilini uzatmamızı gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. İnşallah hiçbir sıkıntı olmadan 7 Şubat tarihinde 2. döneme kaldığımız yerden aynı kararlılıkla yüz yüze eğitime devam etmek için okullarımızı açacağız.” ifadelerini kullandı.
Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl oluşturulur? Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl oluşturulur?Hepimiz hayatımızda kurduğumuz ilişkilerde karşımızdaki kişilerin sorumluluk ve önceliklerini bilmesini ve buna uygun hareket etmesini isteriz. Bununla birlikte; ebeveyn, eş, çalışan/ işveren, vatandaş olarak içinde bulunduğumuz tüm toplumsal rollerin sorumlulukları vardır ve bunları yerine getirmemiz beklenir. Sorumluluk duygusu, sorumlulukların farkında olma ve buna uygun hareket etme becerisi yaşama dair hemen her konu gibi, erken çocukluk-çocukluk döneminde atılmış sağlam temeller üzerine inşa edilir. Ata Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, sorumluluk kavramı ve çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırma konusu hakkında bilgi verdi.
Odaklanma sorunu yaşayan çocuklar için 8 öneriDikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) , en yaygın çocukluk dönemi nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Dikkat eksikliği çocuğun hem başarısını hem de sosyal ilişkilerini derinden etkiliyor. Çözülmezse çocuklar duygularını kontrol altında tutmakta sorun yaşayabilir. Uzm. Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz,çocukların dikkat sürelerini artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
Çocukların bağışıklığını güçlendirecek önerilerÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Cömert, çocuklarda bağışıklık sisteminin gelişimi için önerilerde bulundu. Dengeli beslenme ve düzenli uyku vurgusu yapan Dr. Cömert, “Bağışıklık sistemi mikropları tanıma esasına göre çalışır. Normal doğum, anne sütü bağışıklığının güçlenmesi için çok önemlidir. Hava kirliliği, ağır metaller ve hazır mamalar ise bağışıklığı düşürür” dedi.
Sinsice ilerliyor! Lenfoma kanserinin ilk belirtisi…Son dönemlerde gençlerde kanser hastalığının görülme oranı arttı. Dizi oyuncusu Boğaç Aksoy’un ve Arif Güloğlu'nun lenfoma kanserine yakalandığını duyurmasının ardından hastalıkla ilgili ayrıntılar merak konusu oldu. Lenfoma kanserinin belirtilerini ve ölüm oranını belirten Prof. Dr. Müge Gökçe ve Dr. Aytaç Karadağ, açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Müge Gökçe lenfoma kanserinin ilk belirtisini açıklarken Dr. Aytaç Karadağ bu hastalıktan korunmak için neler yapılması gerektiğini sıraladı.
İştahsız çocuklara yemeyi sevdirecek 10 öneriSağlıklı beslenme alışkanlıkları çocuklukta başlar. Beslenme özellikle büyümekte olan çocuklar için fiziksel ve zihinsel sağlıkta çok önemli bir rol oynar. Bu yüzden ebeveynlerin çoğu daha çocukluktan itibaren iyi beslenme alışkanlıkları sağlamak ve bunu sürdürmek ister. Çocukluk döneminde sıkça rastlanan iştahsızlık, beslenme reddi gibi sorunlar ailelerin en büyük sorunu. Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Makbule Eren çocuklarda iştahsızlıkla ilgili yapılması gerekenleri anlattı. İşte İştahsız çocuklara yemeyi sevdirecek 10 öneri...
"Fast food çocuklarda demir eksikliğine neden oluyor"Çocuklarda ileri seviyedeki demir eksikliğinde kalp yetmezliğinin görülebileceğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Sevim, "Bu çocukların düzenli ve dengeli beslenmesi oldukça önemli. Çocuklarımız için en tehlikeli durum demirden fakir karbonhidrattan zengin aperatif ve fast food tarzı beslenme ve 2 yaş altında yoğun inek sütü verilmesi" dedi.
'Çocukların, yılda 8-10 kez hastalanması normal'Kreşe ya da okula başlayan çocukların, ilk defa kalabalık ortamlarda bulundukları için bağışıklık sistemlerinin güçlenmediğine dikkat çeken Dr. Murat Cömert, “Vücut hiç bilmediği, tanımadığı bir mikropla karşılaşınca mikroba karşı yenik düşüp hastalanmaktadır. Vücut aynı mikropla tekrar karşılaşırsa buna karşı bağışıklık sistemimiz devreye girer ve hastalık oluşmadan atlatılmış olur. Özellikle çocukların okula başladığı ilk yılda 8-10 kez hastalanması normaldir” dedi.
Evde kalsanız da kişisel bakımı ihmal etmeyinKoronavirüs önlemlerinin yol açtığı psikolojik sorunlarla başa çıkmak için evde kalınan dönemde düzenli faaliyetler yapılmasını öneren Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, “Uyku ve yemek düzeni, kişisel bakım ve günlük rutinleri devam ettirmek ruh sağlığımızı güçlü tutabilmemize yardımcı olur” dedi.
'Pandemi döneminde tüm bireyler beslenmesine dikkat etmeli'Ankara’da Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Kronik hastalığı olan ileri yaş bireyler başta olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin günlük beslenmesinde protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin kaynaklara yer vermesi çok önemli" dedi.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmak için bunlara dikkatÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
Okula başlayan çocuklar için uyku tavsiyesiYüz yüze eğitim faaliyetlerine başlayan anaokulu ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin uyku düzeni hakkında velilere önemli uyarılarda bulunan Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, "Çocukların 8-9 saatlik uyku sürelerini tamamlamaları gerekir. Uyku düzeni sağlanması sürecinde ebeveynler de aktif rol almalıdır" dedi.
Diş gıcırdatma hastalığı 'sinsice' ilerliyorAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında ‘diş gıcırdatma’ olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, "Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir" dedi.
'Çocuklarda hırçınlığın nedeni demir eksikliği olabilir'Çocuklarda sık görülen demir eksikliği anemisi gelişimde geriliğe neden olurken pekmez, dut, üzüm gibi besinler tedavide yeterli gelmiyor. Uzm. Dr. Hüseyin Sevim “Demir eksikliği anemisi bulunan çocuk hırçınlaşır, iştahsızlık ve halsizlik meydana gelir. Okul başarısı düşer. Ten rengi açık sarıya döner, pembeliğini kaybeder. İleri aşamalarda, cilt bozuklukları tırnaklarda kırılma ve soyulmalar başlar. Bazı çocuklarda pika dediğimiz kağıt, toprak, kömür gibi yenmeyecek maddeleri yeme alışkanlığı gelişir” dedi.
Uzmanından 'mavi ışık' uyarısı! Zarar veriyor...Dermatoloji uzmanı Dr. Ubeydullah Dalmış, cep telefonu ve televizyonların yaydığı mavi ışığın hem insan tenine hem de gözlere zarar verdiğini söyledi.
Ekran bağımlılığındaki artış göz hastalıklarını tetiklediPandemi sürecinde göz hastalıklarının da arttığına dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ökkeş Baz, “Bilgisayar ekranlarının bile göze zararlı olduğu bazı araştırmalarda belirtilmişken, akıllı telefon ve tabletler çok daha zararlı olabilmektedir. Pandemi sürecinde akıllı ekranların kullanımına daha çok dikkat edilmelidir çünkü bu ekranlardan yayılan mavi ışık birçok göz probleminin oluşmasına davetiye çıkarır” dedi.
Çocuklarda Uyku Düzeni ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki çocuklarda uyku düzeni haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.