YKS öncesi sınav taktikleri! YKS’de yeni nesil sorular nasıl olacak? YKS’de soru türleri değişiyor mu?
2022 YKS’ye sayılı günler kaldı! İyi bir üniversite için hafta sonu ter dökecek adaylar için uzmanlardan tavsiyeler gelmeye devam ediyor. Özellikle, YKS öncesi sınav taktiklerini anlatan Eğitimci Ömür Yılmaz, yeni nesil sorular hakkında adaylara uyarılarda bulundu. Peki, YKS’de yeni nesil sorular nasıl olacak? YKS’de soru türleri değişiyor mu? YKS günü nasıl beslenmeli? Son güne kadar ders çalışılmalı mı? YKS’de soru türleri nasıl olacak? Eğitimci Ömür Yılmaz YKS ile ilgili tavsiyelerini paylaştı.
2022-YKS için büyük gün yaklaştı. Üniversite hayalini gerçeğe dönüştürmek isteyen 3 milyon 243 bin 425 bin aday uzun bir hazırlık sürecinin ardından geri sayıma başladı. 18 Haziran Cumartesi günü uygulanacak Temel Yeterlilik Testi'nin (TYT) ardından, 19 Haziran Pazar günü de Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Sınava günler kala Eğitimci Ömür Yılmaz adaylara önemli tavsiyelerde bulundu. “Cumaya kadar çalışmaya devam” diye konuşan Yılmaz, son yıllarda adayları hayli terleten yeni nesil sorulara da dikkat çekti.
“CUMAYA KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM”
Ömür Yılmaz, adayların son günleri iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti. “Cumaya kadar ders çalışmaya devam” diyen Yılmaz, sınavda derece yapan öğrencileri hatırlattı: “Derece yapan öğrencileri izlerseniz, her sınavdan sonra dedikleri şey şudur: Ben son güne kadar çalıştım.”
“HER GÜN BİR DENEME SINAVI YAPIN”
Adaylara seslenen ve her gün düzenli denemelerine devam etmeleri gerektiğini hatırlatan Yılmaz, sınavlarda mutlaka süre tutulması gerektiğini ve kurşun kalem ile optik işaretleme yapılmasının da önemli olduğunu ifade etti. Yılmaz’a göre sınava günler kala üniversite adaylarının beslenme ve uyku düzeni de kritik önemde.
“ADAYLAR SON HAFTA EVLERİNDE KALSINLAR”
Sınav günü beslenmesi ile ilgili konuşan Ömür Yılmaz, “Adaylar bu bir hafta içerisinde mutlaka mutlaka uyku düzenlerine dikkat etsinler. Çünkü stresten heyecandan sıkıntı yaşayabilirler, mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor. Beslenme düzeni de uyku kadar önemli. Bu süreçte onları rahatsız edecek, daha önce yemedikleri yiyecekleri kesinlikle tüketmesinler. Mümkün olduğunca evlerinde kalsınlar, çok fazla kalabalık ve gürültülü yerlere girmesinler ve kesinlikle dışardan hazır yiyecek yemesinler” dedi.
“SINAV GÜNÜ KAHVALTI ŞART”
Ömür Yılmaz, “Sınav günü güzel bir kahvaltı şart. Evden çıkarken sınav giriş belgesi ve kimlik belgesi unutulmamalı. Sınav salonlarına kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi harici herhangi bir araç gereç alınmıyor. Adaylar çanta, saat, telefon ve benzeri gibi cihazların hiçbirini yanına almamalı. Suyun üzerindeki etiket kaldırılmış olmalı.” diye konuştu.
SINAV ANI TAKTİKLERİ
Sınav başladığı zaman kodlamaların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Yılmaz, “Adaylar bilmediği soruyu atlamalı ve bildiği ile devam etmeli. Bir de şu kesinlikle önemli: Taktik değiştirilmemeli. Çünkü her sınavın bir taktiği vardır kendine göre. Normalde bir yıl boyunca hangi taktikle soruları çözdüyseniz o taktikle soruları çözmeye devam edin. Herhangi bir taktiğiniz yoksa da iyi bildiğiniz dersten başlamak motive edici olacaktır.” dedi.
YENİ NESİL SORULARA DİKKAT!
Yeni nesil sorulara dikkat çeken Yılmaz, öğrencilerin uzun paragraf sorularında zorlandığını ifade etti. “Öğrenciler uzun soruları okumakta ve okurken yetiştirmekte zorlanıyor. Son yıllarda binlerce öğrencinin son soruya gelemediği ve yetiştiremediğini görüyoruz. Maalesef çocuklarımız okumuyor çünkü okuma alışkanlıklarımız zayıf” diye konuşan Yılmaz, okuma alışkanlığının önceden ve aileden kazanılan bir alışkanlık olduğunu söyledi. Yılmaz, uyguladıkları yapay zekâ destekli hibrit eğitim modelinde hızlı okuma ile öğrencilerin uzun soruları daha rahat anladığını ve çözüm ürettiğini dile getirdi.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ `HİBRİT EĞİTİM` İLE SINAVA HAZIRLIK
“Pandemi ile beraber yüz yüze eğitimi destekleyici dijital içeriklere ve online sistemlere ihtiyaç olduğunu gördük. Biz de bununla ilgili yeni bir sistem geliştirdik” diye konuşan Yılmaz, “Eğitim mutlaka yüz yüze olmalı. Bir öğrencinin gözüne bakarak eğitim vermeniz gerekiyor ama artık sadece bununla sınava hazırlık süreçleri yetmiyor. Çünkü sistem değişiyor, içerikler değişiyor, soru türleri değişiyor” diye konuşan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:
`Son yıllarda karşımıza yeni nesil sorular kavramı çıktı ki öğrencilerimiz bu sorulara adapte olmakta gerçekten zorlanıyor. Bu hibrit model ile öğrencilerin sınava hazırlanması çok daha kolay bir hale geldi. Bu sistem harika bir analiz sistemi. Yani öğrenci, öğrendiği her şeyi analiz edebiliyor. Öğrencinin hazırlık sürecinde hangi konudan eksiği var ise bunlarla ilgili analizleri ve raporları sistem sayesinde rahatlıkla biliyor ve hızlıca giderebiliyorsunuz.`