Son dakika sağlık haberleri haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan sağlık haberleri ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını sağlık haberleri haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan sağlık haberleri gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.031 sağlık haberleri haberi bulunmuştur. Tüm sağlık haberleri haberleri aşağıda listelenmiştir.
Her yıl 1 milyon kişiyi etkiliyor! Ölümcül tehdit kansızlıkla ortaya çıkıyor, uzman isim tek tek sıraladıDünya genelinde her yıl 1 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kalın bağırsak kanseri en sık görülen kanser türleri arasında 3. Sırada yer alıyor. 1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı! Uzmanlar erken teşhisin önemine vurgu yaparken işlenmiş gıdalardan ve tütsülenmiş veya yanmış et tüketilmesinden kaçınılmasını öneriyor. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, Türkiye'de genellikle 50'li yaşlarda görülen kolon ve rektum kanserlerinin, Akdeniz Bölgesi'nde beslenme ve genetik faktörlerden kaynaklı olarak görülme yaşının 30'a indiğini, hastalığın belirti vermeden sinsice ilerlediğini söyledi.
Sıcak havalar artışa neden oluyor! Uzmanı hayati tehlikeye karşı uyardıYaz aylarında kırsal kesimlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı. Acil Servis Uzmanı Yavuz Özmen, çocuklarda KKKA hastalığının daha ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirterek, ebeveynlerin piknik ve yeşil alanlarda çocuklarını çıplak ayakla dolaştırmamaları gerektiğini vurguladı. Yavuz ayrıca, kene ısırması durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini bildirdi.
Cep telefonuyla geçirilen süreye dikkat! Hemoroid, anal fissür gibi hastalıklara davetiye çıkarıyorTuvalette cep telefonu kullanma alışkanlığı, sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Tuvalette geçirilen süreyi uzatan bu alışkanlık, hemoroid ve anal fissür gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ayrıca, bakteri ve virüslerin yayılmasına da yol açıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, cep telefonuyla tuvalete girmenin getirdiği tehlikelere dikkat çekiyor.
Baş ağrısı, mide bulantısı ve kalp çarpıntısına neden oluyor! Sürekli ve aşırı yaşanıyorsa dikkat, uzmanı uyardı!Belirsizlik, gelecek kaygısı, tehdit algısı, olası olumsuz senaryolar… Endişeyi ortaya çıkaran nedenler farklı olsa da yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Zaman zaman herkesin yaşadığı duygular arasında yer alan endişenin sürekli ve aşırı olması bir sorun. Psikiyatri Uzmanı Dr. Cemil Çelik “İnsanlar farklı nedenlerle endişe duyabilirler” diyerek endişe duygusuna ve etkilerine yönelik bilgiler verdi.
Çocuklarda onay alma ihtiyacı yetişkinliklerini etkileyebilir! Uzmanı uyardı, özgüvenli çocuk yetiştirirken bu hataları yapmayınHer ebeveynin, çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde temel hedeflerinden biri, sağlıklı, başarılı, kendine güvenen, sorumluluk sahibi ve saygılı bir birey yetiştirmektir. Ancak bazen, çocuk dünyaya geldiğinde işler planlandığı gibi gitmeyebilir. Örneğin, çocuğunuzun özgüveni yüksek olmasını istemenize rağmen, zaman zaman sürekli onay arayan biri haline dönüşebilir. Uzman Pedagog ve Ebeveyn Danışmanı Zeynep Şimşek'e göre, çocuğunuzun sürekli başkalarının onayını aramasının altında yatan nedenleri anlamak önemlidir. Çünkü çocuk, kendini değersiz hissettiğinde veya takdir edilmediği durumlarda üzülebilir. Ebeveynlerin bu durumu fark etmeleri ve gerektiğinde uzman desteği almaları önemlidir. Çünkü bu tür davranışlar, ilerleyen yaşamında hem iş hem de özel hayatında sorunlara yol açabilir.
Aldığınız proteinler idrarla gidiyor olabilir! Beslenmedeki değişiklik böbreklerin işlevini yerine getirebilirBöbreklerin filtreleme işlevindeki aksaklıklar, vücut için hayati öneme sahip proteinlerin idrarla kaybına neden olabiliyor. "Protein kaçağı" olarak bilinen bu durum, bir sağlık sorununun belirtisi olsa da, beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişikliklerle önlenebiliyor. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan, bu konuda bilgi verirken, protein kaçağını önlemeye yardımcı olacak beslenme önerilerini de paylaştı.
‘Komplikasyonları ciddi’ dedi ve aileleri uyardı: Yeşil alanlarda çocukların çıplak ayakla dolaşmasına izin verilmemeli!Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte, doğaseverler ve açık alanlarda vakit geçiren vatandaşlar için kene ısırıkları önemli bir tehdit haline geliyor. Özellikle piknik alanları, ormanlar, tarlalar ve çalılık bölgelerde artan kene popülasyonu, insan sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Sağlık uzmanları, kenelerin taşıdığı Lyme hastalığı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi tehlikeli enfeksiyonlar konusunda halkı uyarırken, Acil Servis Uzmanı Yavuz Özmen çocuklarda KKKA hastalığının daha ciddi komplikasyonlara neden olabileceğine dikkat çekerek ebeveynleri piknik yerlerinde ve açık yeşillik alanlarda çocukları çıplak ayakla dolaşmasına izin vermemesi konusunda uyardı.
Göz altı morluğu en yaygın belirti, eksikliği hayati önem yaşıyor! Uzmanı belirtilerini ve hayati önemini anlattıKaraciğerdeki bir dizi pıhtılaşma faktörünün aktive edilmesinde rol oynayan K vitamini eksikliğinde kişi ciddi sağlık problemleriyle karşılaşabilir. Ciltte kolay çürümeler, diş etki kanamaları ya da koyu renkte dışkı gibi belirtilerle ortaya çıkan K vitamini eksikliği yaraların iyileşmesini de geciktirir. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan K vitamini eksikliğine dair olası tehlikeleri gözler önüne sererken, K vitamini için tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.
En az 40 dakika yaparak şeker hastalığının önüne geçebilirsiniz! Uzmanından tavsiyelerDiyabet sadece aşırı kilolu veya insülin kullanan bireylerle sınırlı kalmıyor, sağlıklı kilo aralığında olan kişileri de etkiliyor. En az kilolular kadar sağlıklı kilo aralığında olanlarda da insülin direnci ve hipoglisemi gibi sorunlarla mücadele edebiliyor. Diyetisyen Gülçin Işık bunun sebebini yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, vitamin eksiklikleri ve genetik yatkınlık gibi nedenlere bağlarken düzenli egzersizin önemine dikkat çekip ve düşük karbonhidratlı, lif açısından zengin gıdalar ve sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme modelinin, diyabetle mücadelede kritik rol oynadığını da vurguladı.
Yazın 60 dakikadan fazla sürüyorsa dikkat! Uzmanı uyardı: Mola verin, potasyum ve elektrolitler içeren sular içinYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte güvenli egzersiz yapmanın önemi daha da arttı. Yüksek sıcaklıklar vücuda ekstra yük bindirir ve yaz aylarında egzersiz yapmayı zorlaştırarak sıcak çarpması, aşırı su kaybı veya ısı bitkinliği gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu dönemde dikkatli olunmazsa, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk Egzersiz sırasında vücut terleme yoluyla önemli miktarda sıvı kaybeder. Bu kaybı telafi etmek için yeterli miktarda su içmek gerekir. Aksi takdirde, dehidrasyon riski artar ve bu da performansı olumsuz etkiler" diyerek yaz aylarında serin kalmayı kolaylaştıracak öneriler de sundu.
Bayram sonrası ödem ve kilodan kurtulmak zor değil! İşte ödem atıcı çay tarifiBayram tatili sona erdi, geride lezzetli sofraların tadıyla dolu anılar kaldı. Tatil boyunca çeşit çeşit yemeklerle keyifli vakit geçirilirken, kaçınılmaz bir şekilde kilolar alındı. Tatil bitti, şimdi gerçek hayata dönme vakti geldi. Kiloları yağa dönüşmeden adım atmanın zamanı geldi. Diyetisyen Rıdvan Arslan ödem atıcı tarif verirken, dikkat edilmesi gerekenleri de sıraladı.
Az uyumak abur cubur yemeği tetikliyor! Diyetisyenden uyarı: Kilo veremiyorsanız, uyku düzeninizi kontrol edinKilo verme sürecinde sıkça vurgulanan diyet ve egzersiz, sağlıklı yaşamın temel taşları olarak kabul edilir. Ancak, az bilinen bir faktör de uyku düzenidir. Uyku, kilo verme sürecini etkileyen önemli bir unsurdur ve doğru uyku alışkanlıklarıyla desteklendiğinde, kilo verme hedeflerine ulaşma şansını artırır. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak da uykunun kalitesi ve miktarının vücutta salgılanan hormonlar üzerinde derin bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekerek yanlış uyku alışkanlıklarının kilo verme çabalarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi ve az uyumanın abur cubur yeme alışkanlıkları üzerindeki etkisinden bahsetti.
Çocuklar ceplerini doldurdu ama kalp çarpıntısına neden oluyor! Uzmanı uyardı ve tek tek nedenlerini sıraladı!Ramazan Bayramı namıdiğer Şeker Bayramı en çok çocukları sevindiriyor. Bayram harçlıkları alındı, çeşit çeşit şeker ve çikolatalar toplantı. Ağızlar tatlanırken, uzmanı yüksek miktarda şeker tüketimine dikkat çekti. Kardiyoloji Uzman Dr. Muharrem Arslandağ, “Çocuklarda kalp çarpıntısı, yetişkinlerde olduğu gibi birçok farklı nedenle ortaya çıkar” dedi ve şeker ve kafein tüketimine karşı aileleri uyardı.
Nedeni bilinmiyor, fiziksel hasara yol açıyor! Uzmanı uyardı: Yüz, kollar, bacaklar ve tırnak etleri hedeflenirKimi zaman stres, kaygı veya diğer duygusal zorluklarla başa çıkmak için insanlar farklı yollar arar. Deri yolma bozukluğu olarak da adlandırılan dermatillomani de bu zorluklarla başa çıkma eylemi olarak başvurulan yollardan biri. Uzmanlara göre, bu bozukluğun altında yatan nedenler tam olarak anlaşılamamış olsa da, genetik, psikolojik ve çevresel faktörlerin etkisi aşikar. Anksiyete, depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi diğer ruh sağlığı sorunlarıyla birlikte görülen cilt yolma bozukluğundan uygun tedavi yöntemleriyle kurtulmak ise mümkün. Klinik Psikolog Selin Erekli cilt yolma bozukluğuna dair bilgi verirken, uygulanan tedavilere yönelik de açıklamalarda bulundu.
Her yıl 1 milyon kişiyi etkiliyor! Ölümcül tehdit kansızlıkla ortaya çıkıyor, belirti vermeden sinsice ilerliyorDünya genelinde her yıl 1 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kalın bağırsak kanseri en sık görülen kanser türleri arasında 3. Sırada yer alıyor. 1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı! Uzmanlar erken teşhisin önemine vurgu yaparken işlenmiş gıdalardan ve tütsülenmiş veya yanmış et tüketilmesinden kaçınılmasını öneriyor. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, Türkiye'de genellikle 50'li yaşlarda görülen kolon ve rektum kanserlerinin, Akdeniz Bölgesi'nde beslenme ve genetik faktörlerden kaynaklı olarak görülme yaşının 30'a indiğini, hastalığın belirti vermeden sinsice ilerlediğini söyledi.
Epilepsi genci yaşlısı demiyor! 20’li ve 60’lı yaşlara dikkat!Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, epilepsi nöbeti riski yaşamın ilk 20 yılında ve 60 yaşından sonra görülme sıklığının fazla olduğunu söyledi. Ortaçbayram, “Nöbet aralarında hasta genelde sağlıklıdır. Tek bir nöbet o kişinin epilepsi hastası olduğunu göstermez” dedi
Gebelik zehirlenmesine dikkat! Uzmanından 10. Hafta uyarısı: Sporda sırt üstü pozisyonlardan kaçınınKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu, hamilelikte spor yapılmasının tıbbi yararı olduğunu belirterek, “Hamilelikten önce yapılmayan özel bir spora, hamilelik esnasında başlanmasını önermiyorum” dedi ve egzersizlere başlamak için en uygun zamanın gebeliğin 10. haftası olduğunu vurguladı.
Mutlu olmaya çalışmak mutsuz ediyor! Huzursuzluk ve tatminsizlik hissi yaşıyorsanız mutsuzluğa izin vermiyor olabilirsinizSürekli ve zoraki bir şekilde mutlu olma çabası, paradoksal bir sonuç yaratarak aslında mutsuzluk sebebi olabiliyor. Gerçekçi olmayan beklentiler, sürekli mutluluk arayışında olmak bireyi olumsuz etkiliyor. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik de “Zorluğu, stresi ve olumsuzlukları hayatın doğal bir parçası olarak kabul etmek, duygusal sağlığı güçlendirir.” diyerek negatif duyguların bastırılmasının uzun vadede duygusal sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor ve mutluluğu zorlamak yerine kabullenmek gerektiğini belirtiyor.
Soğuk havalar öfkeyi tetikliyor! İlk 15 dakika önemli, renkli iple öfkenizi dizginleyinÖfke, insanın içinde var olan ancak doğru bir şekilde ifade edilemediğinde ciddi sorunlara neden olabilen bir duygudur. Tartışmalar, kavgalar ve hatta cinayetler, genellikle kontrolsüz bir öfkenin sonucu olarak kendini gösterir. Kadın cinayetleri, trafikte yaşanan kavgalar, sağlıkçılara yönelik şiddet haberleri öfkenin kontrolsüz bir şekilde patlak verdiği durumların sadece bir kaçı. Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, öfkeyi "hissedilmesi son derece normal, olağan ve diğer her duygu gibi geçicidir" şeklinde tanımlayarak, bu duygunun bastırılmasının, yıkıcı davranışların ve şiddetin temel sebeplerinden biri olduğunu belirtiyor. Erekli'ye göre, öfkenin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi önemli. Öfkenin bastırılması, zamanla daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu bağlamda, öfkenin farkında olmak, onu anlamak ve etkili bir şekilde yönetmek, bireyin sosyal ilişkileri kadar genel yaşam kalitesini de olumlu etkilere neden olur.
Uzmanından cilt lekeleri olanlara uyarı! Cildin gençleşmesi kolajenden geçiyorMakyaj her zaman kurtarıcı olmayabiliyor. Sağlıklı bir cilt dengeli beslenmek kadar, düzenli cilt bakım rutinlerini aksatmamaktan da geçiyor. Temizlik, nemlendirme ve güneş koruması cilt bakımının temelini oluştururken, bol su içmek, vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmek ise cildin genç ve taze kalmasının en önemli rolünü oynuyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu da güzelliğin sadece makyajla değil, sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla ve düzenli uygulanan temel cilt bakım adımlarıyla mümkün olduğunu söylüyor ve sizler için makyaja gerek duymadan en iyi halinizde görünebilmeniz için nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyor.
Müdahalede ilk 6 saat kritik! Her yıl yaklaşık 140 bin kişiyi etkiliyor, aniden gelip, ölümle sonuçlanabiliyorTürkiye'de her yıl binlerce insanı etkileyen inme, sessiz bir tehlike olarak sinsice ilerliyor. Nörolojik bir rahatsızlık olarak inme, ülkemizde her yıl binlerce insanın sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Kırbaş, bu nörolojik rahatsızlığın, gece uykuda bile beklenmedik bir deprem gibi aniden ortaya çıkabildiğini belirterek, toplumun inme konusundaki farkındalığının ve bilincinin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Kırbaş, zamanında müdahale ile ölümlerin önüne geçilebilecek yeterliliğe sahip olunduğunun da önemine vurgu yapıp, inme sonrası ilk 6 saatin kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Genç cildin anahtarı beta-karoten! Uzmanından tavsiye, düzenli tüketerek yaşlılıkla savaşın!Yaşlanmanın kaçınılmaz bir süreç olduğu gerçeğiyle birlikte, doğru bakım ve beslenme adımlarıyla bu süreci yavaşlatmak mümkün. Günlük hayatın hızlı temposunda, sağlıklı bir cilde sahip olmak için kullanılan ürünler, alınan besinler ve yapılan egzersizler gençliği ve canlılığı korumanın kilit faktörlerinden biri olarak öne çıkıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk de yaşlıkla savaşmak ve genç görünmek için C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve antioksidan alımını önerirken, öne çıkan temel prensipleri; güneşin zararlı etkilerinden korunmak, düzenli egzersiz ve etkili cilt bakım ürünleri kullanmak şeklinde sıralıyor.
Soğuk havada dahi üşümüyorsanız dikkat! Vücudunuz size alarm veriyor olabilirGenç ve kadın hastalarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülen zehirli guatr, vücutta pek çok sistemi etkiliyor. Prof. Dr. Gökakın, hastalığın en belirgin belirtilerinden birinin sıcağa karşı düşük tolerans olduğunu söylerken, 'Bu hastalığa sahip kişiler, soğuk hava koşullarında ince tişörtlerle rahatlıkla dolaşabilirler' diyor ve müdahale edilmediği noktada ciddi komplikasyonlara sebep olacağını vurguluyor.
İdrarda protein kaçağına dikkat! Yedikleriniz boşa gidiyor olabilirVücut işlevleri için kritik öneme sahip olan proteinler böbreklerin filtreleme işlevindeki bozukluk nedeniyle idrarda kayba uğrayabiliyor. Protein kaçağı olarak adlandırılan bu durum tıbbi bir sorunun işareti olsa da beslenme şeklinde yapılan değişikliklerle de önlenebiliyor. Uzman Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgi verirken, protein kaçağına karşı nasıl beslenilmesi gerektiğini da aktardı.
Sağlık Haberleri ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki sağlık haberleri haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.