‘Komplikasyonları ciddi’ dedi ve aileleri uyardı: Yeşil alanlarda çocukların çıplak ayakla dolaşmasına izin verilmemeli!
Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte, doğaseverler ve açık alanlarda vakit geçiren vatandaşlar için kene ısırıkları önemli bir tehdit haline geliyor. Özellikle piknik alanları, ormanlar, tarlalar ve çalılık bölgelerde artan kene popülasyonu, insan sağlığı açısından ciddi riskler taşıyor. Sağlık uzmanları, kenelerin taşıdığı Lyme hastalığı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi tehlikeli enfeksiyonlar konusunda halkı uyarırken, Acil Servis Uzmanı Yavuz Özmen çocuklarda KKKA hastalığının daha ciddi komplikasyonlara neden olabileceğine dikkat çekerek ebeveynleri piknik yerlerinde ve açık yeşillik alanlarda çocukları çıplak ayakla dolaşmasına izin vermemesi konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü, tedavisi ve koruyucu önlemi olmadığı için halk sağlığı açısından en büyük risklerden biri olarak sınıflandırılıyor. KKKA, Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgeleri olmak üzere dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülüyor. Enfeksiyon, virüs taşıyan kenelerin ısırması veya ezilmesi yoluyla bulaşabildiği gibi, enfekte hayvanlarla temas etmek, bu hayvanların etini yemek veya enfekte kan ya da vücut sıvılarına dokunmak suretiyle de yayılma riski taşıyor.

VÜCUDU ÖRTEN AÇIK RENKLİ KIYAFETLER GİYİNMELİ
Acil Servis Uzmanı Yavuz Özmen de hastalığın enfekte kenelerin ısırması veya temas yoluyla insana bulaşabildiğini ve kene ısırığı sonucu enfekte olan hayvanların da hastalığı yayabildiğini söyleyerek KKKA'nın önlenmesi için kene ısırıklarından korunmak için yapılmasını gerekenleri “Açık havada bulunulduğunda vücudu örten açık renkli kıyafetler giyinmeli, kenelerin bulunduğu alanlardan dönüldüğünde vücudunda kene olup olmadığı kontrol edilmeli, keneleri vücuttan uzaklaştırmak için koruyucu ilaçlar kullanılmalı. Kenelerin bulunduğu alanlarda hayvanlara temas edilirken de dikkatli olunmalı.” Şeklinde sıraladı.

ÇOCUKLAR AÇIK ALANDA ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞMAMALI
Ateş, baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma yaygın belirtiler olarak görülse de çocuklarda semptomların daha hafif seyredebileceğine, ancak komplikasyonların daha ciddi boyutlara ulaşabileceğine vurgu yapan Özmen ebeveynleri “Piknik yerlerinde ve açık yeşillik alanlarda çocukların çıplak ayakla dolaşmasına izin verilmemeli, çocuklara uzun kıyafetler giydirilmeli ve çocuğun vücudunun açıkta kalan kısımları ve elbiseleri kene açısından ara ara kontrol edilmeli.” Diyerek uyardı.

“ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ”
Çocuklar başta olmak üzere hayati tehlikeye neden olabilecek komplikasyonlara karşı “erken teşhis ve tedavi önemli” diyen Özmen, kene ısırıyla karşılaşılması durumunda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinin altını çizdi, yakınlarda sağlık kuruluşu olmaması durumunda ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerden bez, naylon, poşet, eldiven gibi uygun bir malzeme ile çıkarılmasını önerdi.

KKKA’DAN KORUNMAK İÇİN AŞI ÜRETİM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Hastanelerde virüse karşı uygulanan tedaviyi “sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması önemlidir” diyerek açıklayan Özben “İntravenöz sıvı tedavisi ile dehidrasyon önlenmeli veya tedavi edilmelidir. Kanama riskini azaltmak için pıhtılaşma faktörleri ve trombosit destek tedavileri düşünülmelidir.

Semptomatik tedavi uygulanmalıdır, yani ateş, ağrı ve bulantı için uygun ilaçlar verilmelidir. Hastanın genel durumu yakından takip edilmeli ve gerektiğinde yoğun bakım desteği sağlanmalıdır.” Dedi ve Türkiye’de KKKA’dan korunmak için aşı üretim çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

BİLİNÇ SEVİYESİ YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL
20 yıldır kene vakalarına alışkın olunmasına rağmen hastalık konusunda yeterli bilinç seviyesine ulaşılmadığının da altını çizen Özmen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) vakaları Türkiye’de genellikle kene aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde bildirilir.

Özellikle Karadeniz Bölgesi, Orta Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi KKKA açısından riskli bölgelerdir. Her yıl yaz aylarında KKKA vakalarında artış görülmektedir.” Diyerek “Endemik bölgelerde daha fazla olmak üzere eğitim oranları artırılmalı ve sosyokültürel düzeyine göre herkesin anlayabileceği şekilde eğitimler yeniden düzenlenmelidir.” İfadesini kullandı.