Soğuk havada dahi üşümüyorsanız dikkat! Vücudunuz size alarm veriyor olabilir
Genç ve kadın hastalarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülen zehirli guatr, vücutta pek çok sistemi etkiliyor. Prof. Dr. Gökakın, hastalığın en belirgin belirtilerinden birinin sıcağa karşı düşük tolerans olduğunu söylerken, 'Bu hastalığa sahip kişiler, soğuk hava koşullarında ince tişörtlerle rahatlıkla dolaşabilirler' diyor ve müdahale edilmediği noktada ciddi komplikasyonlara sebep olacağını vurguluyor.

Duygu Yeşilgöz/gazetevatan.com
Zehirli guatr, vücudun bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırarak ciddi hasarlara neden olan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, hastalığın genellikle tiroit bezini etkileyerek aşırı miktarda tiroit hormonu üretimine sebep olduğunu belirtiyor. Bu durum, tiroit bezinin aşırı çalışmasına ve hipertiroidizm adı verilen duruma yol açabiliyor. Ve vücuttaki birçok sistemi doğrudan etkileyebiliyor.

“VÜCUTTA BİR DİZİ SİSTEMİK ETKİ YAPABİLİR”
Otoimmün bir hastalık olan zehirli guatrın (graves), bir dizi potansiyel risk ve komplikasyonları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Aşırı miktarda tiroid hormonu üretimi, vücutta bir dizi sistemik etki yapabilir. Bu hastalığa sahip kişiler, soğuk hava koşullarında ince tişörtlerle rahatlıkla dolaşabilirler. En belirgin semptomları arasında sıcaklığa karşı düşük tolerans bulunmaktadır” dedi ve hastaların genellikle sıcak hava veya ortamlarda rahatsızlık hissettiklerini ve çok terlediklerini vurguladı.

Hastalıkla birlikte hızlı kalp atışı, yüksek tansiyon, osteoporoz (kemik yoğunluğunun azalması), kas zayıflığı ve diğer metabolik değişiklikler gibi hipertiroidizme bağlı sağlık sorunların ortaya çıkabileceğini ifade eden Gökakın, graves hastalığının bazen gözleri de etkilediğini söyledi:

Gözlerde şişme, kızarıklık, göz kapaklarının şişmesi, gözlerin dışa doğru çıkması (exophthalmos) ve çift görme gibi belirtiler zehirli guatrla birlikte ortaya çıkabiliyor.

STRES HASTALIĞIN SEYRİNİ ETKİLEYEBİLİYOR
Stresin, zehirli guatrın gelişiminde direkt neden olmadığını belirten Gökakın, ancak stresin, bağışıklık sistemi ve hormonal dengeler üzerinde etkisi olduğunu ve bazı durumlarda stresin zehirli guatr semptomlarını artırabileceğine dikkat çekti.

Gökakın, “Stres, bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabilir ve bu nedenle bazı durumlarda hastalığın seyrini etkileyebilir. Stresin, zehirli guatr semptomlarını artırıcı bir faktör olmasının yanı sıra, stresle baş etme yöntemleri ve yaşam tarzı faktörleri genel sağlığı etkileyebilir. Stresle baş etmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, zehirli guatrın yönetimine yardımcı olabilir.” İfadelerini kullandı.

KOMPLİKASYONLARA YOL AÇABİLİR
Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerin tiroid bezinin aşırı aktif olmasını kontrol altına almayı amaçladığını dile getiren Gökakın, “Bu tedavilerin bazen tiroid bezini aşırı derecede baskılayarak tiroid yetersizliğine (hipotiroidizm) yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu durum, tiroid hormonu eksikliğine bağlı olarak düşük enerji seviyeleri, kilo alımı, soğuk intoleransı ve diğer belirtilere neden olabilir.

Hastalığa bağlı olarak hızlı kalp atışı ve diğer hipertiroidizm belirtileri, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durum, kalp ritmi bozuklukları ve diğer kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabilir. Graves hastalığı, başka otoimmün hastalıklarla birleşebilir. Örneğin, tip 1 diyabet, romatoid artrit gibi hastalıklarla eş zamanlı görülebilir.” açıklamasında bulundu.

“İLAÇ TEDAVİSİ YETERSİZ KALIRSA CERRAHİ MÜDAHALE DÜŞÜNÜLEBİLİR”
Tedavi seçeneklerinin, hastalığın şiddeti, semptomların ciddiyeti, hastanın yaşam tarzı ve diğer sağlık durumlarına bağlı olarak değişebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, hastalığın tedavi süreciyle ilgili yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi:

“Tiroid hücrelerindeki aşırı aktiviteyi azaltmak amacıyla antitiroid ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi gibi yöntemler uygulanabilir. Ancak eğer antitiroid ilaçlar veya radyoaktif iyot tedavisi etkili değilse ya da iyi huylu nodüllerin veya tiroit kanseri şüphesi varsa, cerrahi olarak tiroid bezinin çıkarılması (tiroidektomi) düşünülebilir.”

“HASTALAR CERRAHİ MÜDAHALE SONRASI ÖMÜR BOYU HORMON TEDAVİSİ ALMAK ZORUNDA”
Graves hastalığı (zehirli guatr) tedavisinde cerrahi operasyon kullanıldığını da belirten Gökakın, tiroid bezinin tamamen veya kısmen çıkarılmasını içeren bir prosedür uygulandığını, işlem sonrasında da hastaların genellikle ömür boyu tiroid hormon replasman tedavisi almak zorunda olduklarını söyledi.

Tedavi seçiminin, hastanın genel sağlık durumu, tercihleri ve spesifik durumlarına bağlı olarak belirlendiğinin altını çizen Gökakın, tedavide düzenli takip ve izlemenin ise çok önemli olduğunu, hastalığın etkili bir şekilde yönetilmesinin hastanın yaşam kalitesini artırıp, komplikasyonları en aza indirebildiğini belirtti.

Gökakın son olarak hastalığın, tedavi edilmediğinde veya etkili bir şekilde yönetilmediğinde, ciddi komplikasyonlara neden olabileceğine, bu nedenle hastalığın belirtileri fark edildiğinde bir doktora başvurmanın çok önemli olduğuna dikkat çekti.