Stres ve uykusuzluk neden oluyor! Farkında olmayabilirsiniz
Günümüzde, stres ve gerginlik gibi etkenlerden kaynaklanan diş sıkma problemleri, pek çok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorun. Doktora gidildiğinde herhangi bir neden bulunamayan diş sıkmaları kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi pek çok sağlık sorununa da yol açıyor.
Halk arasında diş sıkma olarak bilinen bruksizm genellikle stres, kaygı veya uyku sırasında gerçekleşen bir eylem olup uzun vadede ciddi diş ve çene problemlerine yol açıyor. Diş sıkma, psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak gelişebiliyor. Bu sendrom ile ilgili yapılan çalışmalarda, hastaların psikolojik ve psikiyatrik açıdan da değerlendirilmelerine ihtiyaç duyulduğu biliniyor. Yapılan çalışmalar stresli ve yorucu günlerden sonra diş sıkma veya diş gıcırdatmada artış gözlemlendiğini ortaya koyuyor. Bu alışkanlıkların anksiyete, sinir, kaygı ve depresyon ile ilişkisi olduğu da biliniyor.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, günümüzde birçok kişinin yaşadığı diş sıkma problemi hakkında merak edilenleri anlattı. Diş sıkma problemini tedavi etmek ve etkilerini azaltmak için birkaç yöntem bulunduğuna dikkat çeken Öztürk şu ifadeleri kullandı:
Bunlar şu şekilde sıralanabilir :
Stres yönetimi: Stres ve gerginlik, diş sıkma problemini artırabilir. Stres yönetimi teknikleri, bu durumu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Uyku düzeni iyileştirmesi: Uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirmek ve uyku düzeninizi düzeltmek, diş sıkma sorununu azaltabilir.
Gece koruyucular (Plaklar): Diş hekiminiz, gece koruyucu bir plaka veya splint önerebilir. Bu, dişlerinizi koruyarak sıkma etkilerini azaltabilir.
Botoks: Botoks, çene kaslarını geçici olarak gevşetmektedir, bu şekilde diş sıkma nedeniyle oluşan aşınma azaltılabilir ve çene kaslar rahatlatılabilir. Botoks enjeksiyonları genellikle hızlı bir şekilde yapılır ve diğer tedavilere göre daha az zaman alır. Diğer tedavilerdeki gibi uzun iyileşme süreleri veya komplikasyon riski olmaksızın uygulanabilir.
Tedavide botoks enjeksiyonu neden daha sık tercih ediliyor? Güncel Öztürk şöyle açıklıyor: "Botoksun diş sıkma tedavisinde kullanılması, geleneksel tedavi yöntemlerine alternatif bir yaklaşım sunabilir. Ancak, her tedavi seçeneğinde olduğu gibi, botoks tedavisi de uzman kontrolünde ve doğru şekilde uygulanmalıdır. Bu alandaki araştırmalar ve klinik deneyimler, botoksun diş sıkma sorununu hafifletmede bir seçenek olabileceğini göstermektedir."