İşe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gerekenler!
İşe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gerekenler!Hem yeni işe başlama hem de işten ayrılma anı yasal olarak dikkatle adım atmanız gereken kritik bir süreçtir. Hakları bilmek çalışanın zarar uğramasının önüne geçebilir. Her iki durumda da dikkat edilmesi gereken kritik noktalar bulunuyor. Özellikle çalışanın yükümlülükleri ve işverenin de yerine getirmesi gereken bazı yasal sorumluluklar var. Peki, İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir? İşe giriş ve çıkış ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler neler? İşten ayrılma ihbar süresi kaç gün? Sigortalılık ne zaman sona erer? İşte tüm detaylar…
SGK harekete geçti ve değişti! Çalışanları kapsayan kod detayına dikkat! Para alamıyorlar...
SGK harekete geçti ve değişti! Çalışanları kapsayan kod detayına dikkat! Para alamıyorlar...Çalışan milyonlarca kişiyi kapsayan kod detayına dikkat edilmesi gerekiyor. SGK harekete geçti ve adı değişti. Bu kodlara göre iş akdi feshedilenler para alamıyor. Çalışanlar, işten çıktıkları zaman şartları taşıdığı takdirde işsizlik ödeneği alabiliyor. Prim günü ve çalışma süresi dışında kritik bir koşul da çalışanın kendi istek ve kusurunun bulunmaması. Burada da SGK'nın belirlemiş olduğu kodlar devreye giriyor ve işçinin ödeneği alıp alamayacağı tespit ediliyor. Kod 29 iptal edildi ve 11 ayrı kod belirlendi. İşveren bu kodlarla bildirim yaparsa çalışanlar para alamıyor. Ancak çalışanların çoğunun bilmediği bir konu var. İşveren tazminat ödememek için çıkış kodunu yanlış seçerek işçiyi mağdur edebiliyor. Haksız yere iş akdi feshedilen işçi dava açıp kazanırsa ödeneği alabiliyor. İşte SGK'nın belirlediği işten çıkış kodları ve işsizlik ödeneğine etkisi...
Faiz en yüksekten uygulanır! 5 yıl sınırı var, maaş bir ay içinde ödenmez ise...
Faiz en yüksekten uygulanır! 5 yıl sınırı var, maaş bir ay içinde ödenmez ise...İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor. Çoğu kişi bilmiyor ama 5 yıl sınırı var. İş kanunu ücret ödemelerinin en geç bir ay içinde yapılmasını hükme bağlıyor. Maaş bir ay içinde ödenmez ise işçi istifa edip tazminatını alabilir. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili flaş detay! Tüm çalışanları ilgilendiriyor, bunu yaparsanız...
Kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili flaş detay! Tüm çalışanları ilgilendiriyor, bunu yaparsanız...Tazminat hakkı ile ilgili flaş karar! Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı bir kişinin aynı işyerinde bir yıldan fazla çalışması ile kazanılan bir hak. İşçi işten çıkarılması durumunda kıdemine göre ödeme alıyor. Çalışılan süre arttıkça kıdem tazminatı da artıyor. Ancak tazminat alabilmesi için kişinin işten çıkarılmış olması gerekiyor. Yani kendi isteği ile işten ayrılan kişi kıdem tazminatı alamıyor. Bu durum nedeni ile işveren ve çalışanlar arasında iş akdinin sonlandırılması sürecinde bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Kendi isteği ile işten çıkmamasına rağmen Kod 3 ile işten ayrıldığı öne sürülen çalışana tazminat ödemesi yapılmıyor. Bu nedenle çalışanların işten çıkarılma sürecinde dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Pek çok kişi kıdem ve ihbar tazminatını alamadığı için yargının yolunu tutuyor. Bunlardan biri de whatsApp grubuna yazdığı mesaj nedeni ile tazminat alamayan çalışan. Yıllar süren davaya Yargıtay son noktayı koydu. Şirket whatsApp grubuna ‘Merhaba, 14 yıllık çalışma hayatımı bitirmiş bulunmaktayım, herkes hakkını helal etsin’ mesajı atan davacı işçinin tazminat alamayacağı kararı verildi. Uzmanlar, çalışanların iş akitleri resmi olarak sona ermeden işten ayrıldıklarına dair herhangi bir açıklama yapmamaları gerektiğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu. Avukat Yaşar Öksüz, “İşçi, henüz iş akdi sona erdirilmeden önce kendisinin işten ayrıldığına dair açıklamalardan kaçınmalıdır. Yine alacaklarına dair hakları bakımından da kabul anlamına gelecek açıklamalardan uzak durmalıdır. Benzer şekilde işçinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarda bulunmaması da elzemdir” diye konuştu.
Para ödemesi yapılıyor, en az 3 bin 550 lira! Maaşlara göre belirleniyor ve...
Para ödemesi yapılıyor, en az 3 bin 550 lira! Maaşlara göre belirleniyor ve...Para ödemesi yapılıyor. En az 3 bin 550 lira ödeniyor. Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor. Maaş ve çalışma yılına göre belirleniyor. Ödenek için ise SGK'ya özellikle bildirilmesi gerekiyor. Detaylarıyla açıklandı. Askere giden çalışanlar için önemli haklar sağlanıyor. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, izin parası ve işe alımda öncelik bunlardan bazıları... İşsizlik maaşı almak isteyenler SGK'ya işten ayrılma nedenini 'askerlik' olarak bildirmesi gerekiyor. 6-10 ay süresince en az 1.420 lira, en çok 2 bin 840 lira ödeme yapılıyor. Öte yandan çalışan, işyerinde 1 yılı doldurmuşsa ve askerlik sebebiyle iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatına hak kazanıyor. En az 3 bin 550 lira tazminat ödemesi yapılıyor. Tabloyla açıklandı. İşte tüm detaylar...
30.09.2021Ekonomi
SGK, SSK, Bağkur, emekli, memur milyonları ilgilendiriyor! 90 gün şartı var, o parayı alamazsınız
SGK, SSK, Bağkur, emekli, memur milyonları ilgilendiriyor! 90 gün şartı var, o parayı alamazsınızEmekli, çalışan, memur, SGK, SSK, Bağkur'lu milyonlarca kişi merak ediyordu. Tek tek açıkladı. SGK o parayı 90 gün dolmadan ödemez. SGK merkezine müracaat ederek ‘Kıdeme esas yazı’ alırsanız tazminatınız alırsınız. Ne kadar emekli maaşı alırım? Ne zaman emekli olurum gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...
6.03.2021Uzmana Sor
Yıllık izin ücretleri ve kıdem tazminatıyla ilgili önemli detay!
Yıllık izin ücretleri ve kıdem tazminatıyla ilgili önemli detay!Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Dikkat etmezseniz hakkınızı kaybedersiniz. Kıdem tazminatında ve yıllık izin ücretlerinde zaman aşımı süresi 2017 yılında değiştirildi. Daha önce 10 yıl olan zaman aşımı süresi 5 yıla indirildi. Ancak, 2017’den önce sona eren iş sözleşmeleriyle ilgili 10 yıllık zaman aşımı hükümleri kısmen belirli koşullarla devam ediyor.
İhbar ve kıdem tazminatı hesaplama 2021! Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte 2021 kıdem ve ihbar hesaplama!
İhbar ve kıdem tazminatı hesaplama 2021! Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? İşte 2021 kıdem ve ihbar hesaplama!2021 yılı Asgari ücret tutarı belli oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücretin brüt 3.577 lira net 2.825 lira 90 kuruş olduğunu duyurdu. 2021 Ocak ayı itibariyle pek çok ücrette meydana gelecek değişiklik bekleniyor. Asgari ücret, AGİ, ihbar ve kıdem tazminatı bunlardan başlıcaları. Peki, 2021 kıdem tazminatı tavanı ne olur? İşte 2021 kıdem tazminatı hesaplama 2021...
28.12.2020Ekonomi
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! O parayı alamazsınız...
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! O parayı alamazsınız...Çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. İmzayı atan o paraları alamaz. Pandemi nedeniyle getirilen işten çıkarma yasağı dolayısıyla işverenden “İstifa et kıdem tazminatını ödeyeyim” önerisiyle karşılaşan işçiler dikkatli olmalı. İşçi kıdem tazminatını alacağını zannederken işe iade ve işsizlik ödeneği haklarını da yitirebilir. Yargıtay’ın bu konudaki uygulamaları çalışanlara yol gösterici oluyor.
İşten çıkartılacak işçilerin ihbar süresinde iş arama izni hakkı var!
İşten çıkartılacak işçilerin ihbar süresinde iş arama izni hakkı var!İşçi veya işveren iş sözleşmesini bazı durumlarda feshedilebiliyor. İşçi ile işveren arasında sıklıkla ihbar tazminatı da anlaşmazlıklara konu oluyor. Nedeni ise hem işverenin hem de çalışanın ihbar konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması. İş kanununda belirtilen ihbar süresi kapsamında hem işveren hem de işçi belirli süreler ve şartlar altında iş sözleşmesini sonlandırabilir. İhbar süresi olarak adlandırılan bu uygulamada kanun, çalışan kendine yeni bir iş bulabilsin; işveren de ayrılan çalışanın yerine yeni eleman istihdam edebilsin diye bazı şartları iki taraf için de zorunlu kılıyor. Detaylarını yüzeysel olarak bildiğimiz ihbar süresi her iki tarafıda koruyan hükümleri bulunuyor. Bunların belki de en az bilineni işten çıkartılacak işçinin ihbar süresinde iş arama izni. Peki, İşten çıkartılacağı önceden bildirilen işçinin iş arama izni var mı? İşte ihbar süresinde hak kaybına uğramamak için bilmeniz gerekenler...
Asgari ücretliye kötü haber! Maaşlarda büyük kesinti
Asgari ücretliye kötü haber! Maaşlarda büyük kesintiAsgari ücretle çalışan milyonlarca kişiye kötü haber geldi. Eylül ayında yüzde 20 gelir vergisi dilimine girecek. Bekar asgari ücretliler vergi dilimindeki artıştan etkilenmeyecekler. Eşi çalışmayan, çocuğu bulunan asgari ücretlilerin eline geçen net ücret ise bu aydan itibaren yıl sonuna kadar azalacak. Bazı işçilerde kayıp 400 liraya kadar çıkacak.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! O para son maaştan ödenir...
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! O para son maaştan ödenir...Çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı ödenirken tamamı peşin olarak veriliyor. İşçinin onayı olmadan taksit de yapılamaz. Damga vergisinden başka kesinti de yasal değil.İzin paraları, işten ayrılırken son ücret üzerinden ödenir. İş akdi ne şekilde feshedilirse edilsin, işçinin kullanılmayan izinlerinin parasının ödenmesi gerekir. Muvazzaf askerlik nedeniyle iş yerinden ayrılmanız durumunda işsizlik ödeneği kesilir.
15.08.2020Uzmana Sor
İhbar tazminatı nasıl hesaplanır? Süresi ve şartları nedir?
İhbar tazminatı nasıl hesaplanır? Süresi ve şartları nedir?İş sektöründe zaman zaman işten çıkarmalar yaşanabiliyor. İşveren ile işçi arasında yaşanan herhangi bir sorundan dolayı işveren, işçiyi işten çıkarabiliyor. Çalışanlar da ihbar tazminatının nasıl hesaplanacağını, işten çıkarılma durumunda ne kadar tazminat alacağını merak ediyor. Peki, ihbar tazminatı nasıl hesaplanır? Süresi ve şartları nedir? İşte ihbar tazminatı hakkında merak edilenler...
Asgari ücretlinin maaş hakkı nedir? Asgari ücretlinin hakları nelerdir? (Sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş hakkı)
Asgari ücretlinin maaş hakkı nedir? Asgari ücretlinin hakları nelerdir? (Sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş hakkı)Asgari ücretle çalışan herkesin İş Kanunu kapsamına alınmış bazı hakları vardır. En temel hakları ise maaş, sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş haklarıdır. Peki 4857 sayılı kanun kapsamında olan asgari ücretlinin hakları nelerdir? Asgari ücretlinin maaş hakkı nedir? İşte detaylar…
Asgari ücretlinin hakları nelerdir? (Maaş, sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş hakkı)
Asgari ücretlinin hakları nelerdir? (Maaş, sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş hakkı)Asgari ücret, bir insanın beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen en düşük ücret anlamına gelir. Asgari ücretle çalışması fark etmeksizin her çalışanın İş Kanunu kapsamına alınmış bazı hakları vardır. Maaş, sigorta, tazminat, izin, dinlenme ve işe dönüş hakkı Asgari ücretlinin İş Kanunu kapsamına alınan haklarından en temelleridir. 4857 sayılı kanun kapsamında olan asgari ücretlinin hakları nelerdir?
Asgari ücrette yeni gelişme! Kıdem, izin, fazla mesai ve işe dönüş...
Asgari ücrette yeni gelişme! Kıdem, izin, fazla mesai ve işe dönüş...Asgari ücret pazarlığı için sayılı günler kaldı. Merak edilen zam tutarı görüşmeler sonucunda ortaya çıkacak. Peki asgari ücretle çalışan 8.5 milyon kişinin maaş dışındaki hakları neler? İşte bütün detayları...
26.11.2019Ekonomi
İstifa edene tazminat!
İstifa edene tazminat!İstifa edene normalde kıdem tazminatı ödenmiyor. Ancak bazı durumlarda haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdemini alma hakkı doğuyor. Yargıtay’ın son kararı bu anlamda milyonlarca işçiye örnek oldu
23.04.2019 Ekonomi
Kıdem tazminatında gelir vergisi iadesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı!
Kıdem tazminatında gelir vergisi iadesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı!On binlerce kişiyi çok yakından ilgilendiren gelir vergisi iadesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. İşveren ile anlaşıp işten ayrılarak kıdem tazminatı alan çalışanlar, kendilerinden kesilen gelir vergisi tutarını geri alabiliyor. Hangi ödemeden yapılan kesintiler ödenecek? İşte başvuru dilekçesi...
13.05.2019Ekonomi
İşyeri değişince sosyal haklarda kayıp olur mu?
İşyeri değişince sosyal haklarda kayıp olur mu?İş hayatına başladığı işyerinden emekli olanların sayısı gittikçe azalıyor. İşyeri değiştiren kişilerin kıdem hakları ve önceki işverende doğmuş hakları ne oluyor?
Emekli olan işçi kıdem tazminatıyla çıkarılabilir
Emekli olan işçi kıdem tazminatıyla çıkarılabilirEmeklilikte yaş şartını dolduran kişi çalıştığı işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrılabilir. Ancak bazen işten çıkarılma durumu emekli çalışanın isteği dışında da gelişebilir. Çünkü bazı işyerlerinde 'işyeri içi yönetmelik' gereğince emekli olan kişi çalışmaya devam edemez. Bu nedenle bu belgelerin dikkatle incelenmesi önemli.
7.07.2016Ekonomi