Son dakika iş sözleşmesi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan iş sözleşmesi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını iş sözleşmesi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan iş sözleşmesi gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.408 iş sözleşmesi haberi bulunmuştur. Tüm iş sözleşmesi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Tazminat ve iş sözleşmesi uyarısı! İşçi-işveren milyonları ilgilendiriyor, 1 yıl şartı var...İşçi-işveren milyonları ilgilendiren açıklama! Tazminat ile ilgili son dakika gelişmesi. 1 yıl süre şartı var, bildirim süresini beklemeksizin feshediliyor. Şartlar tek tek açıklandı. Hem işçi tazminatını alıp ayrılabiliyor hem de işveren şartlar oluştuğunda işçisini tazminat vermeden işten çıkartabiliyor. Çalışanların bu durumlara çok dikkat etmeleri gerekiyor, sözleşmeye uymamak, maaşı eksik yatırmak, ayrımcılık... Dikkat çeken doğum ve gebelik uyarısı da geldi, işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ise ücret işlemiyor. İşte çalışan herkesi ilgilendiren konunun detayları...
İş yerinde bunları yapan tüm çalışanlar yanar! Kıdem ve ihbar tazminatı dahil hiçbir ödeme yapılmayacakKıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücretleri, fazla çalışma... İş yerinde bunları yapan çalışanlar yandı. Hiçbir haklarını alamıyorlar. İki ayrı süreye dikkat çekildi. İşçi- işveren milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Hem işçiler hem de işverenler için ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller bulunuyor. Bu durumun varlığı halinde ise iş sözleşmesini haklı fesih imkanı doğuyor. Ancak burada 2 ayrı süre detayı dikkat çekiyor; çünkü haklı fesih yetkisinin kullanılma süresi sınırsız değil. Süre kaçırılırsa ya da süreye uyulmazsa haklı fesih ortadan kalkmış oluyor. Öte yandan tazminatsız işten çıkarılmaya sebep olan haller de madde madde açıklandı. Çoğu çalışan bu maddeler nedeniyle işten çıkarılıyor, işe dönüş davası açsa bile tazminat ve haklarını kaybediyor.
Kıdem tazminatı ve yıllık izin hakları yok! Değişiklik yapıldı, sözleşmedeki tek cümleye bakıyor...Emeklilik koşulları zorlaşıyor, emekli maaşları daha düşük oluyor, yıllık izin, kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin, iş güvencesi gibi haklardan yararlanamıyorlar, mobbing karşısında savunmasız kalıyorlar. Çalışan çok sayıda kişiyi kapsıyor. Bu haklar sözleşmedeki yalnızca bir cümleye bakıyor. Özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekimler ile diş hekimleri ile ilgili kritik sözleşme detayına dikkat çekildi. İş sözleşmesinde açıkça 4/1-a kapsamında çalıştığı belirtilmeyenler otomatik olarak 4/1-b kapsamında sayılıyor ve birçok hak kaybı doğuyor. İşte özel sektörde çalışan hekimlerin hakları...
Fazla mesai ücretleriyle ilgili flaş karar! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor, ek ücret ve...Fazla mesai ücretleriyle ilgili son dakika kararı. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor. Karar verildi. İşveren, işçiye fazla mesai yapsa da ek ücret alamayacağına dair sözleşme imzalattı. Anayasa Mahkemesi, işten atılınca fazla mesailerini isteyen işçiyi haklı buldu. İşte son dakika haberinin detayları...
Çalışana kötü haber! İmzalayan tazminat ödüyorÇalışan milyonlarca kişi için geçerli. İş sözleşmelerindeki önemli bir ayrıntı pek çok çalışanın dikkatinden kaçıyor. Sözleşmelerde bulunan bazı maddeler iş akdi sonra erse de devam ediyor ve çalışanın yüklü miktarda tazminat ödemesine neden olabiliyor. Birçok işveren özellikle üst düzey çalışanlarına rekabet yasağı sözleşmesi imzalattırıyor. Bu sözleşmeyle gelen rekabet yasağı, çalışanın iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverene rakip bir işletme açmasını, rakip bir işletmede işe girmesini yasaklıyor. İşverene ait bilgileri kullanarak işverene zarar verme ihtimali olan işçiler için söz konusu olan rekabet yasağı, çalışanın iş sözleşmesi sona erdikten sonra işverene rakip bir işletme açmasını, rakip bir işletmede işe girmesini veya bunların dışında rakip işletme ile herhangi bir menfaat ilişkisine girmesini yasaklayan hükümleri ifade ediyor. Bu yasağa uymayan çalışanlar ise tazminat ödemesi ile karşı karşıya kalıyor.
İş arayan ve iş değiştirmek isteyenler dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın, imzalarsanız...Çalışan milyonları ve iş arama sürecinde olanları çok yakından ilgilendiriyor. Özellikle iş hayatına yeni adım atanların mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. İş alım süreçlerinde birçok kişi sorunsuz bir şekilde işe kabul edilebilmek için önüne konulan sözleşmeyi okumadan imzalıyor. Öyle ki bazı işverenler çalışanın boş kağıt bile imzalamasını talep edebiliyor. Çalışmak zorunda olanlar sözleşmeyi ya da boş kağıdı düşünmeden imzalayabiliyor. Bazı sektörlerde işverenin uğrayacağı olası zararlara karşı işe girişte işçiden senet alınıyor, gayrimenkule ipotek konulabiliyor. Rutin bir işlem gibi gösterilen bu uygulama işçi açısından çok büyük mağduriyetlere yol açabiliyor. İpoteğin kaldırılması için yıllar süren davalar söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda sadece çalışan değil çalışanın yakınları da mağdur oluyor. Çalışanların sözleşme metnini dikkatle okuması ve boş kağıt imzalatılmasını ise reddetmesi önemli. Yargıtay karara bağladığı benzer bir davada işveren işe girerken işçiden imzalı boş senet aldı, işçi 5 ay çalışıp ayrıldıktan sonra işveren senedin boşluklarını doldurarak 50 bin lira borç çıkardı. İşveren mahkemede, işçinin işe girerken kendisinden borç aldığını, senedin bu borca karşılık düzenlendiğini iddia etti. İşçi, borcunun olmadığını kanıtlamak için on yıl mücadele etmek zorunda kaldı.
Kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili flaş detay! İşçi, işveren hepsini kapsıyor, bunu yapan yandı, her ay maaş...İşçi, işveren milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Her işyerinde olabilir. Tazminat hakkı ile ilgili flaş detay. Birçok çalışan bu detayı bilmiyor. Kıdem tazminatı bir kişinin aynı işyerinde bir yıldan fazla çalışması ile kazanılan bir hak. İşçi işten çıkarılması durumunda kıdemine göre ödeme alıyor. Çalışılan süre arttıkça kıdem tazminatı da artıyor. Ancak tazminat alabilmesi için kişinin işten çıkarılmış olması gerekiyor. Yani kendi isteği ile işten ayrılan kişi kıdem tazminatı alamıyor. Bu durum nedeni ile işveren ve çalışanlar arasında iş akdinin sonlandırılması sürecinde bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor. İşveren sizi hemen işten çıkarabilir. Kıdem tazminatınız yanabilir. Bu kurallara dikkat etmezseniz iş akdiniz zora girebilir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nunda madde madde belirtildi. İşçini kıdem tazminatı alabilmeye hak kazanması için bu şartlara dikkat etmesi gerekiyor. Her çalışan, işçi için maaş ve ücret belirlendi. İşte son dakika 20 soruda her işçinin bilmesi gereken önemli bilgiler ve işten tazminatsız kovulmanıza neden olacak kritik detay...
Aynı sektörde çalışma yasağı var mı? Mahkemeden rekabet yasağına ilişkin önemli karar!Milyonlarca işçiyi ilgilendiriyor! Mahkemeden önemli karar! Bölge Adliye Mahkemesi işçinin rakip firmada çalışmaya başlamasının rekabet yasağını ihlal ettiği anlamına gelmeyeceğine hükmetti. Kararda; işçinin ayrıldığı şirkete zarar verme ihtimalinin olduğunun da kanıtlaması gerektiği hatırlatıldı. Peki, Aynı sektörde çalışma yasağı var mı? İşçinin rakip firmada işe başlaması rekabet yasağı ihlali mi? Hangi durumlarda işçinin rakip şirkette işe başlamadı rekabet yasağı ihlali kabul edilir? İşte detaylar…
Çağrı üzerine çalışmada önemli detay! İşçi çalışmasa da ücret alır mı? İş kanununda getirilen esnek çalışma türlerinden biri olan ‘Çağrı üzerine çalışma’ ihtiyaç hallerinde ortaya çıkan kısmı süreli çalışma olarak adlandırılır. Sigortalı, iş sözleşmesine dayalı olarak çalışmak zorunda olduğundan sözleşmenin türü veya sözleşmede belirlenen çalışma süresinin önemi yoktur. Ancak işveren işçinin çağrı üzerine çalışmasını isterse işçi hiçbir iş yapmasa bile işveren tüm yükümlülüklerini getirmek zorundadır. Peki, Çağrı üzerine çalışma kaç saat? Çağrı üzerine çalışmada işveren işçiye çağrıyı en az kaç gün önceden yapmak zorundadır? İşveren her çağrıda işçiyi en az kaç saat üst üste çalıştırır? İşte çağrı üzerine çalışma ve ücret ödemesi ile ilgili önemli detay…
İşçi de işveren de para ödemek zorunda! Çalışan milyonları kapsıyor, artık...İşçi işveren milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Para ödemesi yapılmıyor. Geçersiz sayılıyor. İmzalansa bile bağlayıcılığı yok. Artık sözleşmelerde yer almaya başladı. İşçi ve işverenler arasında erken sona erdirilmemesi amacıyla iş sözleşmelerine cezai şartlar konuluyor. Sözleşmeyi erken bitiren kimse karşı tarafa para ödemek zorunda. Ancak bunda önemli bir detay bulunuyor. Sözleşmedeki cezai şartın sadece işçinin aleyhine olmaması, karşılıklılık esasına dayanması gerekiyor. Böyle bir madde varsa işçi sözleşmeyi imzalasa bile para ödemek zorunda kalmayacak ve geçerli olmayacak.
İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor, ücretsiz! Para alan yanar, hemen iptal ediliyor...Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Tamamen ücretsiz. Yapan yanar hemen iptal ediliyor. İŞKUR’a kayıtlı özel istihdam büroları, hükümetin üç yıllık ekonomik programı kapsamında milyonlarca istihdam yaratmada da etkin rol üstlenecek. Özel bürolar, hemen hemen tüm sektöre hizmet veriyor. Başvuru yapan adaylardan hiçbir şekilde ücret talep edilmiyor. Para alanın izni hemen iptal ediliyor...
Tüm çalışanlar için geçerli! Yanlış bilgi veren yandıÇalışan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bunu yapan parasını alamıyor. Çok dikkat edilmesi gerekiyor. İşe başlamadan önce sözleşme yapılırken verilecek bilgilerin doğru olması gerekiyor. Yanlış bilgi verilmesi halinde işverene çalışanı tazminatsız işten çıkarma hakkı doğuyor. Aynı şekilde işveren için de bu geçerli. İşveren işçiyi yanıltacak veya yanlış bilgiler verirse haklı fesih ile tazminat talep edilebiliyor.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi nedir, ne zaman biter? Belirsiz süreli iş sözleşmesi kimlere yapılır?Türkiye'de çalışan ile işveren arasında yapılan iş sözleşmeleri çoğunlukla belirsiz süreli iş sözleşmesidir. 4857 sayılı iş kanununda iş sözleşmesi türlerinden bahsedilmektedir. Bununla birlikte bu sözleşmelerde uyulması gereken kurallardan da bahsedilmektedir. İş sözleşmesinin spesifik bir şekli bulunmaz. İşçi ve işveren istedikleri gibi bir sözleşme hazırlayarak bu sözleşmeyi imzalayabilir.
Belirli süreli iş sözleşmesi nedir, en az ne kadar sürer? Belirli süreli iş sözleşmesi bitince ne olur?Yasa ile belirlenen kanunlar çerçevesinde hazırlanan iş sözleşmelerinde işin yapılma şekli, tanımı, yeri, işin süresi, ücret ve ücretin ödenmesine ile ilgili konular başta olmak üzere işçi ve işveren tarafından kabul edilmesi gereken önemli maddeler yer alır. İşçi ve işveren arasında çalışma saatlerine, işin şekline ve süresine göre iş sözleşmesi imzalanması gerekir.
İş sözleşmesinin feshinde geçerli sebepler! “Bütün alacaklarımı aldım” ibranamesi geçerli mi?İş sözleşmesi fesihlerinde geçerli birçok sebep bulunuyor. Sözleşme fesihlerinde çalışanın merak ettiği konuların başını çeken bu sebeplerin ne olduğu merak edilirken, konuyla ilgili birçok soruya yanıt aranıyor. Çalışana istifa ya da iş sözleşmesinin feshinde ‘Bütün alacaklarımı aldım’ şeklinde bir ibraname imzalatılmasının hukuken geçerli olup olmaması da bu soruların başını çekiyor. İşte detaylar…
Hizmet sözleşmesi nedir? Hizmet sözleşmesinde neler yer alır?Hizmet sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan ifadeye göre, işçinin işverene bağımlı olarak belirli süreyle veya belirsiz süreyle iş görmeyi, işverenin de işçiye zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeye denir. Hizmet sözleşmesi, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça özel bir şekle bağlı değildir. Bir kimse, durumun gereklerine göre ancak ücret karşılığında yapılabilecek bir işi belli bir zaman için görür ve bu iş de işveren tarafından kabul edilirse, aralarında hizmet sözleşmesi kurulmuş sayılır.
Tüm çalışanları kapsıyor! İş sözleşmelerinde önemli detayİş sözleşmelerinde zaman zaman cezai şartlar konulabiliyor. İşçinin sözleşme süresinden önce iş akdini feshetmesi halinde tazminat ödemesine ilişkin tek taraflı cezai şartlar Yargıtay’dan dönüyor. Yargıtay’a göre, bu tür cezai şartların karşılıklı olması gerekir. İşçi “lehine” olan tek taraflı cezalar ise geçerli kabul ediliyor.
İş sözleşmesinin feshi nasıl yapılır? Şartları ve süresi nedir?İşveren veya işçinin iş sözleşmesi fesih hakkını kullanım süresi vardır. İşçi ve işveren bazı hallerde iş sözleşmesini fesih edebilir. Fesih hakkı kaç gündür? İhbar süreleri ne kadardır? İşte iş sözleşmesinin feshi nasıl yapılır? Şartları ve süresi nedir? Sorularının cevapları…
1 yılı dolmayan tazminat alır! İşte o formül...Yasalarımız kıdem tazminatı için 1 yıllık çalışma şartı koymuş durumda. Ancak 1 yılı dolduramayan çalışanlar için de başka tazminat imkanları bulunuyor. İşte o şartlar...
Mevsimlik işçilere koruma kalkanı!Mevsimlik işlerde yapılan sözleşmeler, iş bitince kendiliğinden sona erer. Ancak, ‘derhal fesih’ koşulları varsa sözleşme daha önce de sona erdirilebilir. Derhal fesih durumu oluşmadan fesih yapılırsa, işveren sözleşme süresinin tamamındaki ücreti işçiye ödemek zorunda kalır.
Yasaya aykırı olan iş sözleşmesi geçersizdir!Bir çalışanın işe girerken imzalayacağı sözleşmede "işyerinden ayrılması durumunda tazminat ödenmeyecek" yönünde bir hüküm bulunabilir mi? İşte tüm çalışanların iş hayatında haksızlığa uğramaması ve hak kaybı yaşamaması için bilmesi gerekenler...
İş Sözleşmesi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki iş sözleşmesi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.