Çağrı üzerine çalışmada önemli detay! İşçi çalışmasa da ücret alır mı?
İş kanununda getirilen esnek çalışma türlerinden biri olan ‘Çağrı üzerine çalışma’ ihtiyaç hallerinde ortaya çıkan kısmı süreli çalışma olarak adlandırılır. Sigortalı, iş sözleşmesine dayalı olarak çalışmak zorunda olduğundan sözleşmenin türü veya sözleşmede belirlenen çalışma süresinin önemi yoktur. Ancak işveren işçinin çağrı üzerine çalışmasını isterse işçi hiçbir iş yapmasa bile işveren tüm yükümlülüklerini getirmek zorundadır. Peki, Çağrı üzerine çalışma kaç saat? Çağrı üzerine çalışmada işveren işçiye çağrıyı en az kaç gün önceden yapmak zorundadır? İşveren her çağrıda işçiyi en az kaç saat üst üste çalıştırır? İşte çağrı üzerine çalışma ve ücret ödemesi ile ilgili önemli detay…
Çağrı üzerine çalışma, işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde, iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi olarak tanımlanır. Çağrı üzerine çalışan işçilerin çalışma süreleri, taraflar kendi aralarında hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını belirleyebilir ya da belirlenmeyen durumlarda ise süre 20 saat olarak kararlaştırmış sayılır. Ancak, işçi bu tür çalışmada hiçbir iş yapmasa bile işverenin yerine getirmesi gereken hükümler uygulanır. Peki, Çağrı üzerine çalışma kaç saat? Çağrı üzerine çalışmada işveren işçiye çağrıyı en az kaç gün önceden yapmak zorundadır? İşveren her çağrıda işçiyi en az kaç saat üst üste çalıştırır? İşte çağrı üzerine çalışma ve ücret ödemesi ile ilgili önemli detay…
İş Kanunu, yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesi olarak tanımlamıştır.
ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMA KAÇ SAAT?
Çalışanlar için karşılıklı taraflarca yapılan iş sözleşmesinde süreler bağlayıcıdır. Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır.
İŞÇİ ÇALIŞMASA DA ÜCRET ALIR MI?
Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.
ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMADA İŞVEREN İŞÇİYE ÇAĞRIYI EN AZ KAÇ GÜN ÖNCEDEN YAPMAK ZORUNDADIR?
İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.
UZAKTAN ÇALIŞMA NEDİR?
Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri ışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.
İşin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümler yer alır.
EMSAL İŞÇİYE GÖRE FARKLI İŞLEM YASAĞI
Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. İşveren, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlüdür.
Uzaktan çalışmanın usul ve esasları, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağı, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
DENEME SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ
Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
TAZMİNATSIZ FESHEDİLEBİLİR
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.