Son dakika Kiracı hakları haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Kiracı hakları ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Kiracı hakları haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan kiracı hakları gelişmeleri de dahil olmak üzere 112 kiracı hakları haberi bulunmuştur. Tüm kiracı hakları haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ev sahiplerinden küsurat oyunu! Önce silip sonra faizi ile istiyorlarGeçmiş yıllarda uzun soluklu kiracı arayışında olan mülk sahipleri, günümüzde en fazla 1 yıllık kontrat yaparak, bu sürenin sonunda da kiracının evi tahliye etmesini bekliyor. Hem kira fiyatlarındaki artış hem de depozito gibi yan gelir sağlama isteği ev sahiplerini kısa süreli kiracıya yönlendiriyor. Mülk sahipleri kiracının yasalardan kaynaklanan haklarını kullanmaması için de çeşitli yollara başvuruyor. Son günlerde pek çok kiracı, ev sahiplerinin 'küsurat oyunu' ile karşı karışıya kaldı.
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Mülk sahibine 30 gün süre tanınıyorDeprem felaketinden sonra binlerce kişi ‘Binam ne kadar güvenli?’ sorusuna yanıt arıyor. Bu nedenle de son iki haftada birçok ilde risk tespit talepleri ciddi ölçüde arttı. Ancak tespit kurumlarına sadece mülk sahiplerinin başvuru hakkı olması kiracıları tedirgin ediyor.
Kiracı - ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Hemen hesaplayın, paranızı geri alınSite ve apartmanlarda oturan milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Tek tek açıklandı. Pek çok vatandaş haberdar değil. Kiracıların ve ev sahiplerinin talepte bulunması gerekiyor. Son bir yıl içerisinde kiralık ve satılık ev fiyatlarında görülen fahiş artış aidatlara da yansıdı. Özellikle sitelerde oturanlar kiralarla yarışır aidat miktarları ödemeye başladı. Her ay düzenli olarak ödenen aidatlar site yada apartman giderlerinin karşılanması için kullanılıyor. Ancak yıl içerisinde net gider rakamı belli olmadığı için ortalama bir miktar üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu nedenle mahsuplaşma yapılmasının talep edilmesi gerekiyor. Yıl sonunda gelir ve giderlerin sıfırlanması hem kiracılar hem de mülk sahipleri için önemli. Çünkü, apartman ve site yönetimine her ay düzenli olarak ödenen aidat olarak nitelendirdiğimiz aylık sabit miktar, aslında ortak gider avansı. Avans olarak alındığına göre, dönem bitince gerçekleşen gider hesabının yapılması ve ödenen miktarla karşılaştırılarak herkesle ayrı ayrı mahsuplaşmanın yapılması gerekiyor. Ancak sitelerin çoğu bunu yapmıyor. Uzmanlar mahsuplaşma konusunda özellikle sitelerde oturanların ısrarcı olmasını ve ödenen fazla parayı talep etmelerini öneriyor.
Kiracı ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Kira fiyatlarına yeni zam!Kira fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması. Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor. Kira sözleşmelerinde geçerli artış oranı TÜFE 12 aylık ortalaması oluyor. Kira zammında kiracı TÜFE sınırıyla korunuyor. Ancak mayısta TÜFE ortalaması bile yüzde 35 zamma işaret ediyor. Yeni kiraya çıkan konutlarda ise fiyat artışı önlenemiyor. Ev sahipleri, zam oranında sınırlı kalmamak için kiracıya ‘tahliye taahhüdü imzalaması’ koşuluyla evini kiraya veriyor.
2022 Nisan ayı kira zam artışı ne kadar oldu? Kira zammında üst limit ne? Kira artışı için düzenleme gelir mi? Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Nisan ayı kira zam artışları da belli oldu. Ev sahipleri en fazla yüzde 29,88 oranında zam yapabilecek. Oran kiracılara göre çok yüksek, ev sahiplerine göre ise çok düşük. Kiralık ev bulunamamasını fırsat bilen bazı ev sahipleri ise kiracılara talep üzerine talep sıralıyor. Peki, Nisan ayı kira zam artışı ne kadar oldu? Kira zammında üst limit ne? Kira artışı için düzenleme gelir mi? Fahiş kira artışı için nereye başvurulur? İşte detaylar...
Zam farkları ile ilgili flaş açıklama! Geriye dönük talep ediliyor, zaman aşımı yokEv sahibi-kiracı milyonları ilgilendiriyor. Zam farkları ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. Mülk sahipleri geriye dönük olarak talepte bulunabiliyor. Zaman aşımı söz konusu değil. Kira fiyatlarının astronomik oranlarda artışının ardından ev sahipleri kiracılarını çıkarmanın yollarını arıyor. TÜFE oranına göre yapılan kira zamlarını ev sahipleri yeterli bulmuyor. Hukuki olarak bu oranın üzerinde artış talep edemeyenler kiracısını çıkarıp evini yüksek bedellerle yeniden kiraya veriyor. Kiracılar ise kendi haklarının neler olduğunu araştırıyor. Kanuni olarak kiracıların pek çok hakkı olduğu gibi ev sahiplerinin de önemli hakları bulunuyor. Kiralardaki fahiş artış sonrası ev sahipleri geçmiş yıllara ait zam talebinde bulunmaya başladı. Birkaç yıl öncesinde kadar kiralık ev bulmak kolayken, kira fiyatları da çalışanların ödeyebileceği rakamlardaydı. Bazı ev sahibi ve kiracılar zam yapılmaması konusunda anlaşmaya varabiliyordu. Ancak bu anlaşma eğer kağıt üzerinde yapılmadıysa ev sahibi geçmişe dönük ödenmemiş zam talebinde bulunabiliyor. Peki kiracılar bu durumda nasıl bir yol izlemeli?
Kiralara fahiş zam, 1+1 daire 12 bin TL! Eski kiracıya rayice göre ek artış...Ev sahibi - kiracı milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Kiralara gelen fahiş zam nedeniyle ev sahipleri kontrat süresi dolmayan kiracılarını çıkararak evini daha yüksek bedeller ile kiraya vermek istiyor. Ancak bu yasal değil. Kiracıların pek çok hakkı bulunuyor. TÜFE üzerinde zam talep edilemez. Fakat ev sahipleri yasal düzenlemelere uymak istemiyor.7.500 lira kirası olan 1+1 dairenin kirasını 12.000 TL'ye yükseltmek isten mülk sahipleri bulunuyor. Peki kiracılar bu ve benzeri durumlarda ne yapmalı? Özellikle büyük kentlerde konut stokunun yetersiz olması nedeniyle ev değiştirmek isteyen kiracılar ya kiralık daire bulamıyor ya da bütçesini aşan bedeller ile kiralık bir eve çıkıyor. Bu da ilerleyen dönemlerde borç yükü olarak geri dönüyor.
Kiracı, ev sahibi, emlakçı... Hepsi için geçerli! Gayrimenkul sektöründe fiyatlar yükseliyor ancak....Gayrimenkul sektöründe fahiş fiyat artışları devam ediyor. Hem satılık hem de kiralık daire fiyatları astronomik rakamlara ulaştı. Bu durum özellikle kiracıları olumsuz etkiliyor. Aynı evde uzun süre kiracı olarak oturanların ödedikleri kira, aynı bölgedeki kira fiyatlarından daha düşük. Bu durum fırsatçı ev sahiplerini olduğu kadar emlakçıları da harekete geçirdi. Pek çok mülk sahibi evini daha yüksek bedeller ile kiraya vermek için eski kirasını çıkarmanın yollarını arıyor. Ancak kiracısını çıkarmak istemeyen ev sahiplerinin peşini de emlakçılar bırakmıyor. 'İki kat fazla kira alırsın.' diyerek mülk sahibinin kiracısını çıkarması için ısrar eden emlakçılar için kötü haber! Cezai yaptırımı bulunuyor. Bu emlakçılar işini kaybetme tehlikesi ile yüz yüze kalıyor. Kira fiyatlarının büyük şehirlerde bir hayli artması, arzın talebi karşılaması kiracıların mağdur olmasına neden oluyor. Peki kiracıların hakları neler? Ev sahibi istediğinde kiracıyı evden çıkarabilir mi? İşte kiracı hakları ile ilgili tüm merak edilenler....
Ev sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiren gelişme! Ortak alan kullananlar dikkat, tamamı hak ihlali sayıldıEv sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiren flaş karar! Ortak alan kullananlar dikkat, komşuluk hakkı ihlalleri artık böyle çözülecek. Herkes yapıyordu, hak ihlali olduğu ortaya çıktı. Kat malikleri belirtilen kaidelere yasal olarak uymak zorunda. Bundan böyle hakkı ihlal edilen komşu, hakkı ihlal eden komşuya karşı bazı haklara sahip olabilecek. Kayseri Baro Avukatı Emir Akpınar, komşuluk hak ihlallerinde hakim müdahalesinin talep edilebileceğini söyleyerek, “Komşular birbirlerine karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmelidir” dedi.
Kiracı- ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Flaş 'hakkaniyet indirimi' detayıKira fiyatları özellikle büyükşehirlerde her geçen gün artıyor. Mülk sahipleri ise fiyat artışlarından yararlanmak için kontrat süresi dolan kiracılarını çıkarıp evini yeniden yüksek bedeller ile kiraya vermek istiyor. Kontrat süresi dolmadan çeşitli bahaneler ileri sürülerek çıkarılmak istenilen kiracılar ise soluğu tüketici mahkemelerinde alıyor. Ev sahibi-kiracı arasındaki dava sayısı da giderek artıyor. Kiralardaki astronomik artış nedeniyle ev sahipleri de kira tespit davası açabiliyor. Eğer kira bedeli bölgedeki kira miktarının altında kalıyorsa kira tespit davası açabiliyor. Burada 5 yıl detayı önem taşıyor. 5 yıllık kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Hakkaniyet indirimi uygulanıyor.
Kira artışlarıyla ilgili kritik uyarı! 'Üst limiti aşamazlar'Ev arayan binlerce kişiyi ilgilendiren kritik açıklama! Kira ücretleri arttı, ev sahipleri yüzde 100 zam istemeye başladı. Kabul etmeyen mevcut kiracıya ise mobbing uygulanıyor. Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, ev sahibinin TÜFE’ye göre belirlenen yüzde 14'lük üst limiti aşamayacağına dikkat çekerek, 'Şehir dışından oğlum gelecek' bahanesinin de eskide kaldığını, artık bu durumun kanıtlanmak zorunda olduğunu söyledi.
Fiyatlara yüzde 100 zam! Artış devam ediyor, 2 yıldan önce düşmeyecekFiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Birçok kişinin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Zam oranları yüzde 100'ün üzerine çıktı. 2 yıldan önce de fiyatlarda düşüş beklenmiyor. Kiralık ev arayan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Konut sıkıntısı devam ediyor. Talep artarken, konut stokunun yetersiz olması fahiş fiyatlara yol açtı. Kiralık evlerde fiyatlar ücretli olarak çalışanların ödeme gücünün üzerine çıkarken pek çok kişi konut kredisi ile ev sahibi olmanın yollarını arıyor. Kamu bankaları tarafından konut kredilerinde faiz indirimine gidilmesi, kiracıları umutlandırdı. Kiracılar için kredi ile ev almak mümkün olacak mı? Kiralık evlerdeki fiyat artışı satılık konutlara da yansıdı. İşte konut sektörü ile ilgili uzmanlardan önemli açıklamalar...
Ev sahibi ve kiracı milyonları kapsıyor! Çok önemli '11 yıl' detayıEv sahibi ve kiracılar için flaş açıklama! 11 yıl detayına dikkat çekildi. 'Evi yeni almış olan kişi, kiracının tahliyesini talep edebilir mi?' sorusu merak ediliyor. Eğer yeni malik ihtiyacını ispat ederse kiracı evden çıkarılabilir. Ancak ihtiyacı olmaması durumunda, yalnızca yeni ev sahibi olması tahliye için bir sebep değil. Burada önemli bir uzatma süresi detayı bulunuyor. Eğer kiracı uzun süredir o evde oturuyorsa, 11 yılın sonunda, 10 yıllık uzama süresi nedeniyle tahliye davası açılabilecek. 11 yılın nedeni ise sözleşmenin yapıldığı tarihten değil, kaç yıllık sözleşme yapıldıysa o sürenin üstüne 10 yıl eklenmesiyle geçerli oluyor. Yani 1 yıllık sözleşme yapıldıysa 11 yılın sonunda dava açılabilecek.
Zam geldi! Kiralar tavan yaptı, kiracılar kendi formülünü bulduKira fiyatları yükseldikçe yükseldi. Özellikle büyükşehirde kiralardaki artış nedeni ile çok sayıda ev sahibi kiracısını çıkararak evini yeniden kiraya vermenin yollarını arıyor. Kiralık evlere talep artarken kiralık ev sayısının az olması fiyatların daha da artmasına yol açtı. Yüksek kira bedeni ödemekte zorlananlar ise yeni yollar arıyor. Kiralardaki fahiş artışa karşı vatandaş kendi formülünü buldu; paylaşım modeli. Kirasını karşılamakta zorlananlar, ‘acil ev arkadaşı aranıyor’, ‘paylaşımlı ev’, ‘aile yanında kiralık oda’ başlığında ilanlar vermeye başladı. Öğrencilerin yanı sıra öğretmen, avukat, özel sektör çalışanı gibi farklı birçok meslekten vatandaş kiraya ortak arıyor.
Ev sahiplerine kötü, kiracılara iyi haber! 12 aylık kira bedelini mülk sahibi ödüyorKira fiyatları tavan yaptı. Birçok mülk sahibi de kiracını çıkarıp evini yeniden daha yüksek fiyata kiraya vermek istiyor. Kiracısını çıkarmak için kendisinin ya da çocuğunu oturacağını bildiren ev sahiplerine ise kötü haber geldi. Bunu yapanlar 12 kira bedeli ödemek zorunda kalabilir. Kiraların normal artış bandının üstüne çıkarak astronomik rakamlara ulaşması tepkilere neden oldu. Avukat Doç. Dr. Umut Yeniocak, ‘Evde çocuğum oturacak’ diyerek kiracıyı çıkarmak isteyen ev sahiplerinin 12 aylık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödeyebileceğini söyledi.
Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor! Kira fiyatı sabitlenmesi...Kiracı ve ev sahibi milyonları ilgilendiriyor. Kira fiyatlarının sabitlenmesi gündeme geliyor. Kiracılar, ev bulamamaktan ve yüksek kira fiyatlarından şikayetçi oluyor. Ev sahipleri ise kira fiyatlarına zam yapmaları gerektiğine dikkat çekiyor. İşte kiracı ve ev sahiplerine tanınan haklarla ilgili tam detaylar...
Zam geldi, fiyatlar yüzde 300 arttı!Fiyatlar arttıkça arttı. Zam oranları yüzde 300'lere kadar ulaştı. Vatandaşlar şikayetçi. Pek çok kişi fiyat artışlarının nedenini merak ediyor. Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi. Bu oran yüz yüze eğitime geçileceğinin açıklanmasıyla birlikte Kocaeli, Eskişehir, Erzurum, Konya, Bursa gibi öğrenci şehirlerinde yüzde 50'yi buldu. İzmir, Ankara gibi metropol olarak geçen şehirlerin merkezi noktalarında ise fiyatlar geçen yıla göre yüzde 100 arttı. İstanbul'da artış oranı bazı bölgelerde yüzde 300'lere çıktı.
Zam geldi! Yüzde 40 arttı, 1.000 lira fark varFiyatlara zam yapıldı. Yüzde 40 artış sonrası 500 liradan 1.500 liraya yükseldi. Vatandaşlar şikayetçi. Kiralara yapılan artış nedeni ile özellikle üniversite öğrencileri ev bulmakta zorlanıyor. Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik üniversitelerinin de bulunduğu, yaklaşık 70 bin öğrencinin örgün eğitim gördüğü Eskişehir'de, yüz yüze eğitim kararıyla birlikte kiralık ev fiyatları yükseldi. Henüz yerleştirme sonuçları açıklanmamışken, özellikle üniversitelere yakın mahallelerde kira fiyatlarında yüzde 40 artış olduğunu belirten Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “500-600 liraya verdiğimiz evler şu anda 1500 liraya kadar yükseldi” dedi.
Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahipleri eski kiracıyı çıkarıp evi 2 kat fiyatına kiralıyor!Pandemi ile birlikte ev bulmak zorlaştı. Kiralar da artınca ev sahipleri kiracıları çıkarma yoluna gidiyor. Uzun yıllar aynı evde kirada oturmaya devam eden kiracılar da kara kara düşünüyor. Peki, Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibi kiracıyı evden çıkarma süresi var mı? Kira kontratı yaparken nelere dikkat etmeli? Avukat Mahir Orak kira kontratı yapacakları uyardı!
Kiralar uçtu! Ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı var mı? Kiracı tahliye edilebilir mi?İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde kira fiyatları artışa geçti. Ev bulmak zorlaşınca ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için baskı yapmaya başladı. Fırsatçı ev sahipleri aynı evi iki katı fiyatına kiralamaya başladı. Peki, Ev sahibinin kiracıyı çıkarma hakkı var mı? Kiracı tahliye edilebilir mi? Kiracıyı evden çıkartmak mümkün mü? İşte detaylar...
Kira sözleşmesi nasıl yapılır? İşte 2021 kira sözleşmesi örneğiEv kiralama sürecinde hem ev sahibi hem de kiracıların dikkat etmesi gereken bazı detaylar var. Ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişkide her iki tarafın da beklentileri belirginleştirmek ve kiralama sürecinde oluşabilecek olası sorunların önüne geçmek için bu detayları mutlaka bilmeniz gerekiyor. Peki, Kira sözleşmesi (kira kontratı) nasıl yapılır? İşte 2021 kira sözleşmesi örneği ve kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gereken detaylar...
Mahkeme 'kanuna aykırı' dediAnkara Batı Adliyesi 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, bakım ve onarım giderini kiracının ödemesini Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı buldu.
Havalar soğudu apartmanlarda kombi krizi başladı! Kritik sınıra dikkat: Kiracı kombisini yakmazsa ev sahibi tahliyesini isteyebilir mi?Soğuk havalar gelirken beraberinde apartmanlarda kombi krizini de getirdi. Sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kombilerin dereceleri yükseltilirken, komşusu kalorifer yakmayanların hakları da sosyal medyada merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kalorifer yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor. Peki bu süreç nasıl ilerliyor? Maddi zarar nasıl belirleniyor? Eğer kiracı kombisini yakmazsa ev sahibi tahliyesini isteyebilir mi? Avukat Ümit Yasin Kısa merak edilen soruları yanıtladı...
Kiracı Hakları ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki kiracı hakları haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.