Son dakika sağlıklı oruç haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan sağlıklı oruç ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını sağlıklı oruç haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan sağlıklı oruç gelişmeleri de dahil olmak üzere 540 sağlıklı oruç haberi bulunmuştur. Tüm sağlıklı oruç haberleri aşağıda listelenmiştir.
Ramazanda sahursuz oruç tutmayın uyarısıHatay'da Beslenme ve Diyet Uzmanı İray Şen, sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için mutlaka sahur yapılması gerektiğini söyledi.
Ramazan ayı, karaciğer detoksu için fırsatRamazan ayında tüketilen gıdalara bağlı kilo değişimleri yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Onur Yaprak, “Eğer ramazan ayında uygun beslenirsek bu ayı kilo vermek, kolesterolümüzü düşürmek ve karaciğerimizde detoks sağlamak için bir fırsata dönüştürebiliriz. Kalorinin yüzde 40 ila 50’si karbonhidratlardan oluşmalı. Karbonhidratlar düşük glisemik indekse sahip yüksek lif içeren cinsten olmalı, proteinler kalorinin yüzde 20 ila 30’unu oluşturmalıdır” dedi.
Bağışıklığı güçlü tutacak örnek iftar ve sahur menüleri!Uzmanlar uyarıyor. Bilinçsizce yapılan iftar ve sahurun bağışıklık sistemimizin çökmesine neden olabilir. 15-16 saate kadar süren uzun oruç süreleri pek çok kişide halsizlik, yorgunluk, unutkanlık, dikkatsizlik, dalgınlığa neden oluyor. Uzmanlar ramazanda 1 ay dengesiz beslenmenin ileride diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon ve kronik kabızlık gibi birçok sağlık problemine neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki, Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Sahurda ve iftarda ne yemeliyiz? Diyetisyen Bilgen Tanyel, bağışıklığı güçlü tutacak örnek iftar ve sahur menüleri hakkında bilgi verdi.
Ramazan ayında orucu rahat ve kolay geçirmek için pratik ipuçlarıRamazan ayı, dünyanın her yerinden Müslümanlar için yılın en özel ayıdır. Ramazan ayı müslümanların dinleriyle daha derin bağ kurduğu, kendileri üzerine düşündükleri, birlik ve beraberlik ayıdır. Gelenekler farklılaşsa da Ramazan ayında oruç tutmak ortak ibadettir. Biz de Ramazan ayı boyunca oruç tutacaklar için basit ipuçlarını derledik. İşte, Ramazan ayında güvenle oruç tutmak için pratik ipuçları...
Doğru beslenerek kilonuzu koruyunDeğişen beslenme alışkanlıklarının her bireyin kilo durumuna farklı yansıdığına dikkat çeken Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Yaşar, Ramazan ayı sonunda bazı kişilerin kilo aldığının, bazılarının ise kilo verdiğinin gözlemlendiğini söyledi. Dyt. Yaşar bu durumun kişinin Ramazan ayındaki beslenme şekliyle alakalı olduğunu ifade etti.
Hurma yemeniz için 8 neden! İftardan 1-1.5 saat sonra tüketirseniz…Ramazan sofralarının vazgeçilmez iftariyeliklerinden olan hurma, lezzetli olmasının yanı sıra zengin içeriğiyle tam bir şifa deposu! Orucun, karbonhidrat içeriği yüksek, küçük hacimde yüksek enerji sağlayan hurmayla açılması, boşalan karbonhidrat depolarının hızla yenilenmesine, gün içinde en çok arzulanan besin olan tatlı isteğinin baskılanmasına ve böylelikle iştah kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Cerit, ancak özellikle kan şekeriyle ilgili problem yaşayan kişilerin orucunu hurma gibi şeker içeriği yüksek bir besin yerine su veya zeytinle açmalarının kan şekerindeki ani yükselmelerin önüne geçmek adına daha sağlıklı olacağına dikkat çekiyor.
Oruç tutmanın sağlığa faydalarıOruç tutmanın sağlığa faydalarıyla ilgili bilgiler veren Kaliteli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, İnsan vücudu aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programı keşfedildi. 3 günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması akyuvar oluşumunu tetikliyor.Vücudumuz bağışıklık sistemimizin tamamını yeniliyor dedi.
"Kilogram başına en az 0,3 mililitre su alınması gerek"Diyetisyen Nilşah Karakurt, "Özellikle sıcak havalarda terleme ile sıvı kaybı başladığı için sıvı elektrolit kaybı ve dehidratasyonun önüne geçmek için kilogram başına en az 0,3 mililitre su alınması gerekir" dedi.
Kompostoya tarçın, yemeğe kimyon katınİftarda hızlı ve tıka basa yemek yemenin hazımsızlığa yol açtığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Yemeklerinizi yavaş yiyin. Kompostolarınızı şeker yerine tarçın çubuğu kullanarak tatlandırın. Kimyon sindirimi rahatlattığı için az miktarda da olsa iftar sofralarınızda kullanmaya özen gösterin” dedi.
Sağlıklı oruç için 10 öneri!Ramazanda, günlük 3 ana öğün olan beslenme düzeni, 2 ana öğüne düşüyor. Uzun süreli açlık, iftar ve sonrasında yüksek kalorili besinlere eğilimi artırıyor. Beslenme şekillerindeki bu değişim, mide ve bağırsak sorunlarına neden olabiliyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Sağlıklı oruç tutmak için 14 altın öneriKolayca uygulanabilecek birkaç tavsiyeyle, Ramazan’ın geri kalan günlerinde orucunuzu sağlıklı bir şekilde tutmanız mümkün. İşte Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt Tuba Kayan Tapan’ın 14 altın önerisi.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmeRamazan’a sayılı günler kala beslenmenizde de birçok değişiklik söz konusu olacak. Diyetisyen Nil Şahin, bu süreçte yeme alışkanlıklarınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattı...
Kalp hastaları oruç tutabilir mi?Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, kalp hastaları için hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu.
Sahur yapmamak baş ağrısına sebep oluyor!Ramazanı olabildiğince sağlıklı geçirmek için yapılması gerekilen sadece iftarla yetinmemek ve sahur yapmaya özen göstermek. Sahura kalkmak aç kalınan sürenin kısalmasına ve metabolizmanın dengelenmesine sebep oluyor. Uzman diyetisten Sibel Mumcu sahurun önemini belirtti.
Ramazan'da keçi sütü için!Oruç tutarken sağlıklı beslenme metabolizmanın dengesinin korunması açısından çok önemli. Uzmanlar yaz aylarına denk gelen Ramazan aylarında daha rahat ve sağlıklı oruç tutmak için keçi sütünü öneriyor. Keçi sütünün besin değerleri diğer süt çeşitlerine göre daha yüksek olduğu için özellikle sahurda tüketildiğinde uzun süre tok tutuyor.
Sıcak günlerde sağlıklı oruç tutmanın püf noktalarıRamazan ayında normal beslenme düzeni bozuluyor, iftar ve sahur ile öğün sayısı sınırlanıyor. Sıcak ve uzun günlere denk gelen Ramazan ayında oruç tutanların sağlıklarına da dikkat etmesi gerekiyor.
Sağlıklı oruç için dikkat!Ramazan’da sahur ve iftar arasındaki sürenin uzunluğu ve hava sıcaklıkları nedeniyle oruç tutan kişiler bazı sağlık sorunları yaşayabiliyor. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, sağlıklı bir oruç için önemli bilgiler verdi.
Sağlıklı oruç için bunlara dikkat edinRamazan’da sahur ve iftar arasındaki sürenin uzunluğu ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle oruç tutan kişiler, özellikle ilk günlerde zorlanabiliyor...
Sahura mutlaka kalkın!Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Filiz Parlatır, Ramazan ayında daha sağlıklı oruç tutulabilmesi için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi...
Sağlıklı Oruç ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki sağlıklı oruç haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.