Sağlıklı oruç tutmak için 14 altın öneri
Kolayca uygulanabilecek birkaç tavsiyeyle, Ramazan’ın geri kalan günlerinde orucunuzu sağlıklı bir şekilde tutmanız mümkün. İşte Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt Tuba Kayan Tapan’ın 14 altın önerisi.
Sıvı tüketimine dikkat edin…
İftardan sahura besin alındığı süre boyunca sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü yaz aylarında havanın sıcak olmasıyla birlikte terleme oranı arttığından dolayı vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Bireylerin içtiği su miktarı kilogram başına değişir. 50 kilo olan bir kadının 1,5 kg su içmesi yeterliyken, 80 kg bir erkeğin 2,5 kg su içmesi gerekmektedir. Ağırlık üstünden 30cc su ile çarpılarak tüketilmesi gerekilen su miktarı tespit edilir.
Yağlı besinler hazımsızlığı artırabilir!
Fazla tuz vücutta su tutacağından ödeme sebebiyet verecektir. Aynı zamanda susama hissini de artıracaktır. Ayrıca yüksek tansiyonu olan bireylerin tuz miktarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Yağlı besinler de susama hissini artırdığı gibi kilolu bireylerin daha fazla kilo almasına sebebiyet verecektir. Yağlı besinler kalp damar sağlığını etkilediğinden sahurdan sonra hazımsızlık şikayetini arttırır.
İftarda bir kase çorba içip 15 dakika bekleyin
İftarda yapılan bir hata da birden hızlıca tüm besinleri tüketme isteğidir. Gün boyunca uzun süre aç kalındıktan sonra düşen kan şekeri buna sebebiyet vermektedir. Bu durumu aşmak için oruç bozulan iftariyeliklerden sonra bir kase çorba içip 15 dakika beklemek gerekmektedir. Ana yemeğe mutlaka 15 dakika sonra başlanmalıdır. Çok yağlı ağır yemekler yerine ızgara, haşlanmış ya da fırınlanmış et tavuk ya da balık yemekleri tercih edilmelidir. Aksi takdirde yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları riski artabilir.
Reflü hastaları kompostoyla başlamalı
İftarda hızlı ve çok miktarda besin tüketmek özellikle reflüyü tetiklemektedir. Gastrit reflü gibi mide şikayeti olan bireylerin, oruçlarını bozarken asitsiz iftariyeliklerle başlamaları gerekmektedir. Bir kase komposto veya az yağlı bir çorbayla iftara başlanabilir.
Gazlı içeceklere kesin cevabımız: Hayır
Meyve suyu ve gazlı içecekleri tüketmek içerdikleri şeker oranından dolayı, kan şekerini olumsuz etkilemektedirler. Bunlar yerine ilk seçenek mutlaka su tüketmek olmalıdır. İkinci seçenek olarak da sahurda süt, iftarda ayran tercih edebiliriz. Sahurda ılık tarçınlı bir süt insülin direncini olumlu yönde etkileyerek, kan şekeri seviyelerini stabil kılacaktır.
1 bardak cherry domates yarım bardak su demek
Domates yüksek miktarda su içerir ve susuzluk hissini önler. Bu da domatesi sahurda tüketmek için yeterince iyi bir sebeptir. Özellikle, pişmiş domates ya da domates suyu daha fazla likopen içerir.
Posa içeriği yüksek besinleri tüketin
Özellikle un, şeker gibi basit karbonhidrat içeren gıdalar hipoglisemi ve hiperglisemi risklerini arttırmaktadır. Bu da karın bölgesi yağlanmasına sebep
Sahur ve iftarda poğaça, simit, börek gibi besinleri değil, onlar yerine posa içeriği yüksek olan sebze, meyve ve barbunya gibi kurubaklagilleri tercih edin.
Karpuzu eksik etmeyin!
Karpuz, içeriği yüzde 91 su ve yüzde 6 şeker olan bir yaz meyvesidir. Yüksek su, yüksek C vitamini ve likopen içeriği de antioksidan özelliği göstermesini sağlar. Tatlı yerine karpuz tercih edilebilir.
Süt ve süt ürünleri tüketin
İftar ve sahurda süt ve süt ürünlerini tüketmek proteini yüksek olduğu için tok tutacaktır. Oruç tutan bireyler süt ve süt ürünlerini günde en az 2 porsiyon olarak tüketmeleri oldukça önemlidir.
Çay kahve tüketimine dikkat
Sahurda çay tüketilmemeli. Çay diüretik olduğundan idrar çıkışına sebep olur ve dehidrasyon sebebiyle susama yine çok olacaktır. Fazla miktarda tüketilirse aynı miktarda su tüketmeye de özen gösterilmelidir.
Şerbetli tatlılardan bir süre uzak durun
Tüketilmek istenen tatlının şerbetli olması yine yapılan hatalardan biridir. Ramazan’da yapılan güllaç şerbetli tatlılar yerine daha masum olarak tüketilebilecek bir tatlı olduğunun bilinmesi gerekir. Yemekten 1 saat sonraki ara öğünün meyve ve ceviz olarak tercih edilmesi en uygunudur. Çünkü hem posa içeriği yüksektir hem de kan şekerini dengeler.
Tatlı alternatifiniz dondurma ve sütlaç
Tatlı tüketilmesi istenirse, bu meyve ve ceviz yerine güllaç, dondurma ya da bir sütlaç olabilir. Kalsiyum ve protein içeriği yüksek olduğundan şerbetli tatlı kadar, kan şekerini etkilemeyecektir.
Bol bol salatalık tüketin!
Salatalık yüzde 96 su içerir. İçeriğindeki mineral dengesi sayesinde vücudunuzu nemlendirir. İdeal seviyede kalsiyum ve mineral içerir.
Salça, turşu ve zeytin susatır
Susamamak adına, çok tuzlu, baharatlı besinler tercih edilmemeli. Salça, turşu, zeytin içerisindeki tuz oranından tüketilmemesi gereken besinlerdir. Şekersiz komposto susamayı azaltır.