Son dakika Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan türk mühendis ve mimar odaları birliği gelişmeleri de dahil olmak üzere 652 türk mühendis ve mimar odaları birliği haberi bulunmuştur. Tüm türk mühendis ve mimar odaları birliği haberleri aşağıda listelenmiştir.
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Deprem biterse, hepimiz biterizMardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu ülkede çakılan her çivinin gözetim ve denetimi sizin boynunuzun borcudur. Bize, 'Bu depremler ne zaman bitecek?' diye soruyorlar. Bazen teyzeler ellerini açarak dua ediyorlar. Sakın deprem bitsin diye dua etmeyin. Deprem biterse, hepimiz biteriz. Dünya yaşamaz, ölü bir gezegen haline gelir. Deprem, dünyanın nabzıdır, kalp atışıdır" dedi.
Antalya'daki teleferik kazasının bilirkişi raporunda 'mühendis' çelişkisiAntalya’da yaşanan teleferik kazasına ilişkin bilirkişi raporunda, Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın olurunun yeterli olduğu belirtilirken, sonrasında ise inşaat mühendisi onayı ve imzasının bulunmadığı ifadesine yer verildi.
Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası! Karadeniz'den 8 alan listedeTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Raif Kandemir, “Bu alanları kapsayacak jeoparkları oluşturabilirsek Türkiye turizmine çok büyük katkılarda bulunabiliriz” dedi.
Kadınlar, 8 Mart'ta yeteneklerini gösterdi: ZMO ve ÇYDD'den anlamlı sergi8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi ve Minecan Okulları’nın birlikte düzenlediği sergide 20 sanatçının 100’e yakın eseri sanat severlerden tam not aldı.
Prof. Dr. Naci Görür: Deprem olma periyodunu belki de 50 seneye çektiDeprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depreminin yıldönümünde depremin en çok etkilediği Adıyaman’ı uyardı. Adıyaman'ın 6 Şubat'ta kendi depremini yaşamadığını vurgulayan Görür, "O deprem, bu kuşakta deprem olma periyodunu öne çekti. Yani 300-500 sene sonra deprem üretecekken, ekstra bir enerji yüklendiği için belki de 50 seneye çekti” dedi.
59 bin TL'ye kiralık diploma! Talep arttı, ustalık belgesi ve lise diplomasına kadar indiDiplomayı kiralayarak gelir elde etmek birçok meslek grubunda görülüyor. Özellikle işyeri açmak için diplomaya veya usta belgesine sahip olma zorunluluğu olan sektörlerde ‘kiralık diplomalar’ fırsat haline geldi. Önceden üniversite için görülen bu durum artık liselere kadar indi. Verilen ilanlarda kiralık diploma fiyatları 800 lira ila 57 bin lira arasında değişiyor. Meslek odaları, “Diploma kiralama son dönemde arttı” uyarısında bulundu.
Naci Görür'den olası Marmara depremi uyarısı: Bu işin şakası yok, tehdit altındaYer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı 'Marmara Depremi ve Sanayide Deprem Etkisi' konulu panelde “Bu işin şakası yok. Çocuk olmayın. Size ne hangi fay kırıldı, hangisi kırılacak, kaç sene geçti ne olacak? Siz yer bilimci misiniz? Vazgeçin bundan. Sizin bilmeniz gereken Marmara bir deprem tehdidi altında. Bilim dünyası bunu söylüyor. Bizim yapacağımız iş depreme hazırlanmak, bizi yönetenleri depreme hazırlamak için kentimizi, bulunduğumuz yeri onlardan talep etmek, zorlamak. Bize düşen görev bu" dedi.
Tunceli için kritik uyarı Prof. Dr. Naci Görür'den geldi: Zamanı dolmuş veya dolmak üzereBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli’de katıldığı deprem sempozyumunda, “Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü, orası çok etkin ve hızlı. Yılda 2,5 santim hareket ediyor. Yaklaşık 250 senede bir deprem üretiyor. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında, demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona karşı dikkatli olmak lazım” dedi.
Salda Gölü için dikkat çeken talep geldi! 'Tamamen yasaklanmalı'Denizli'nin Çivril ilçesinden 1 Temmuz Cumartesi günü ailesiyle birlikte geldiği Salda Gölü'ne giren İlayda Kılıç (13), boğuldu. İlayda'nın cansız bedenini, dalgıçlar 10 metre derinlikte balçıkta bulabildi. İlayda Kılıç'ın ölümüyle Salda Gölü'ne girmenin ne kadar güvenli olduğu sorusu gündeme geldi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, gölde oluşan ani çökeller ve sığ bataklıkların suya girenlerin can güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'de çürük bina sayısı 5 milyona yakın! 191 okulun altından fay geçiyorTBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda konuşan uzmanlar, Marmara’nın olası bir depreme hazır olmadığını belirtirken, Türkiye’de 5 milyona yakın binanın çürük olduğunu söyledi. Türkiye’de 48 bin 600 okulu incelediklerini belirten uzmanlar, 191 okulun fay üstünde olduğunu açıkladı.
Karot aldırmada endişelere son verecek yöntem! ‘Binaya hiçbir zarar vermiyor’ deyip detaylarını anlattıKahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ülke genelinde bina tespiti için başvuruların arttı. Bazı vatandaşlar ise binaya zarar verebileceği endişesiyle karot aldırmaktan korkuyor. Betonun tahribatsız basınç dayanımı ölçümü için kullanılan 'Schmidt çekici' yöntemini öneren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu üyesi Ali Güngör, ‘bu yöntemi daha çok öneriyorum' diyerek detaylarını anlattı.
İnşaat demirine görünmez bandrol basılacak! Resmen ilan edildiBinaların en kritik malzemesi olan demire görünmez bandrol basılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, inşaat demirinin üretiminden kullanımına kadar geçen tüm aşamalarını kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) kurulacak. TMMOB İnsaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Füsun Sümer, konuyla ilgili merak edilenleri açıklayarak yeni sistem ile ilgili bilgi verdi.
Evim depreme dayanıklı mı? Uzmanlardan kritik 'karot' uyarısıKahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan depremlerin ardından yurt genlinde vatandaşlar yaşadıkları evin güvenli olup olmadığını araştırmaya başladı. Uzmanlar klasik karot yöntemiyle alınacak numunelerin binaya zarar verebileceği uyarısında bulunarak yeni teknoloji dahil tüm yöntemler kullanılarak ölçüm yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
'Depreme dayanıklı' binalar neden çöktü? ABD basını sordu, mühendisler o soruna işaret ettiKahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6'lık yıkıcı deprem tüm dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerde, yıkılan binaların müteahhitleri hakkında soruşturma başlatıldı. ABD'li gazete New York Times, Türkiye'deki binaların 'depreme dayanıklı' olarak satılmasına rağmen yine de yıkıldığını yazdı. İşte haberin detayları...
Yıkımın ortasında sapasağlam ayakta! 'Mucizeyle ilgisi yok'Kahramanmaraş'ta “yıkımın göbeği” denilen Hayrullah Mahallesi’nde hiç hasar almadan duran iki bina var. Biri mimar, diğeri inşaat mühendisleri odası binaları. Şube başkanları bunun nedenlerini anlatırken “Mucizeyle ilgisi yok” diyor.
'İzmir'deki yapılar depreme karşı güvenli değil'İzmir'de yapıların depreme karşı güvenli olmadığını belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "İzmir'de olumlu bir gelişmeyle yapı stoku envanter çalışması başlatıldı. Yapı stoku bakımından İzmir'deki yapıların depreme karşı güvenli olduğunu düşünmüyoruz. Artık yapı stokumuz depreme karşı güvenli mi, değil mi; sorusunu sormalıyız. Şu an büyük acı yaşanıyor ama bugünü atlattıktan sonra depreme karşı güvenli yapıları nasıl oluşturabileceğimizi konuşmamız gerekiyor" dedi.
Uzman isimden korkutan deprem uyarısı: Büyüklüğü 8'in üzerinde olabilirSon günlerde peş peşe yaşanan depremler gündemdeki sıcaklığını koruyor. Farklı illerde meydana gelen sarsıntıların başka depremlerin habercisi olup olmayacağı merak edilirken uzman isimden kritik bir uyarı geldi. Türkiye'de tsunami tehlikesinin yaşanabileceği en yüksek riskli yeri açıklayan uzman isim, 8’in üzerinde gerçekleşme ihtimali olan depremlere işaret etti. İşte son dakika haberinin detayları...
Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki türk mühendis ve mimar odaları birliği haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.