Son dakika ihbar süresi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan ihbar süresi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını ihbar süresi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan ihbar süresi gelişmeleri de dahil olmak üzere 417 ihbar süresi haberi bulunmuştur. Tüm ihbar süresi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kıdem tazminatı ödense de geri alınıyor! Tespit edilmesi yeterli, çalışanlara kritik uyarıKadın işçi bir işverene bağlı olarak çalışırken evlenmesi üzerine evlilik tazminatı hakkından yararlanabiliyor. İşten çıkacak çalışanlara, iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdirse de kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor. İşten ayrılması için hak düşürücü süre bulunmasının yanı sıra bir şirkette belirli bir süre çalışmış olması da gerekiyor. Fesih anı itibarıyla doğmuş hakedişler, işten ayrıldıktan sonra başka işe başlama, ihbar süresi, işsizlik maaşı gibi konular özellikle araştırılanlar arasında. İşte evlilik tazminatı ile ilgili önemli detaylar…
Tazminat ile ilgili son dakika kararı! Flaş emeklilik, askerlik ve evlilik detayıÇalışan milyonları ilgilendiriyor. Tazminat ile ilgili son dakika kararı açıklandı. Emeklilik, askerlik ve evlilik sebebiyle istifa ile ilgili flaş detay açıklandı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işverenlerin; emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi sebeplerle iş sözleşmesini fesheden işçiden ihbar tazminatı talep edemeyeceğine hükmetti. Yüksek Mahkeme bu tür istifalarda işçinin de ihbar tazminatı alamayacağına dikkat çekti.
Yıllık izin, ihbar ve kıdem tazminatı ile ilgili flaş detay! O sektörleri de kapsıyorYüz binlerce çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Yıllık izin hakkı doğuyor. Birçok kişi bu haktan haberdar olmadığı için işverenden talepte bulunmuyor. Ayrıca kıdem ve ihbar tazminatı da ödeniyor. Detaylar belli oldu. Çok sayıda çalışan yararlanacak. Yıllık izin, kıdem ve ihbar tazminatı çalışanlaın en az bir yıl aynı iş yerinde çalışarak kazandığı haklar. Mevsimlik olarak çalışanlar bu haklardan yararlanamıyor. Ancak bazı durumlarda mevsimlik olarak çalışanlar için de yıllık izin, kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğuyor.
Yıllık izin ile ilgili flaş yasak! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Nisan ve ekim ayı...Asgari ücretli çalışan, işçi, memur milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Yıllık izin ile ilgili bilinmeyen detaylar ifade edildi. Yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için işe başlama tarihinden itibaren deneme süresi dahil olmak üzere bir yıl çalışmış olmak gerekir. İzin süresi, aynı işverenin bir veya daha fazla işyerindeki çalışma süresine göre belirlenir. İşyerindeki çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar olanlar 14 gün, beş yıldan fazla on beş yıldan az olanlar 20 gün, on beş yıl ve daha fazla olanlar 26 gün yıllık ücretli izin kullanabilir. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin sürelerine 4’er gün eklenir. Kanuna göre, 18 yaşından küçük ve 50 yaşını doldurmuş işçilere verilecek izin süresi, işyerindeki çalışma süresi ne olursa olsun 20 günden az olamaz. Kanunla belirlenen bu süreler azaltılamaz ancak toplu sözleşme veya bireysel sözleşme ile artırılabilir. Öte yandan işçilerin yıllık izin haklarından vazgeçmeleri kanunen yasaklanmış bulunuyor. Bu nedenle işçi, işverene, “Ben bu yıl izin kullanmak istemiyorum, bana parasını ödeyin” diyemez. Kullanılmayan izin sürelerine ait ücretler ancak iş akdinin sona ermesi halinde ödenir.
İki ödeme birden! Maaş yükseldikçe artıyorİhbar tazminatı ve kıdem tazminatı ile ilgili son dakika açıklaması! Kıdem tazminatı ile ilgili çok az kişinin bildiği detay ortaya çıktı. Emeklilik, askerlik, kadınlar için evlilik nedeniyle işten ayrılanlar dikkat! Çifte tazminat alma hakkı doğabilir. 7 bin gün ya da 25 yıl 4500 gün prim günü şartı bulunuyor. Şartları tamamlayanlar SGK’dan yazı alarak işyerlerinden tazminatlarını alıp ayrılabiliyor. İşte detaylar...
İhbar, kötü niyet ve kıdem tazminatı ödeniyor! Kritik detay ortaya çıktı, bunu yapan hiçbir ödeme alamıyorÇalışan milyonları ilgilendiriyor. İhbar ve kıdem tazminatı ödeniyor. Ayrıca iş güvencesi olmayan iş yerlerinden kötü niyet tazminatı da talep edilebiliyor. İşten çıkartılan kişi isterse işe iade talebinde de bulunabiliyor. Çalışma hayatında kadınların daha çok yer alabilmesi için bir takım pozitif ayrıcalıklar tanınıyor. Bazı işverenler kadın çalışanın hamilelik döneminde işten çıkartılmasına karar veriyor. Doğum izni, süt izni gibi haklardan faydalanması işverenler tarafından tercih edilmiyor. Ancak hamile veya yeni doğum yapmış kadınların çalışma koşulları İş Kanunu ve yönetmelik ile düzenlenmiş durumda. Bu dönemde işten çıkartılan işçi, işveren açısından başka bir haklı neden yoksa ihbar ve kıdem tazminatı alabiliyor, iş güvencesi bulunan işyerlerinde işe iade talebinde bulunabiliyor, iş güvencesi olmayan işyerlerinde kötü niyet tazminatı talep edebiliyor. Hamile olduğunu gizleyen çalışan ise zor durumda zor durumda kalıyor. Hamilelik işten çıkartma sebebi değil, fakat halime olduğunu gizlemek tazminatsız olarak işten çıkarılma nedeni oluyor.
İşe giriş ve işten ayrılmada dikkat edilmesi gerekenler!Hem yeni işe başlama hem de işten ayrılma anı yasal olarak dikkatle adım atmanız gereken kritik bir süreçtir. Hakları bilmek çalışanın zarar uğramasının önüne geçebilir. Her iki durumda da dikkat edilmesi gereken kritik noktalar bulunuyor. Özellikle çalışanın yükümlülükleri ve işverenin de yerine getirmesi gereken bazı yasal sorumluluklar var. Peki, İşe giriş bildirgesi ne zaman verilir? İşe giriş ve çıkış ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler neler? İşten ayrılma ihbar süresi kaç gün? Sigortalılık ne zaman sona erer? İşte tüm detaylar…
Tazminat hakkı ile ilgili flaş detay! Ödenmesi zorunlu, istifa eden ya da işten çıkarılan çalışan...İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor. Çalışma hayatında olan ve belirsiz iş sözleşmesi ile çalışan herkes için geçerli. Belirsiz iş sözleşmesi belli bir süre sınırı bulunmayan iş sözleşmelerini kapsıyor. Özel sektör çalışanlarının büyük kısmı belirsiz iş sözleşmesi ile işe alınıyor. Herhangi bir nedenle işten çıkarılacak olan çalışana, yeni bir iş araması için bir süre tanınıyor. İhbar süresi sonrası iş sözleşmesi feshediliyor. Eğer işveren ihbar süresi dolmadan bir kişiyi hemen işten çıkarıyorsa ihbar tazminatı ödemek zorunda. Ancak burada önemli bir detay dikkatlerden kaçıyor. Aynı şekilde işçi de kendi isteği ile işten çıkarken işverenin yeni bir personel araması için belli bir süre tanıması gerekiyor. İhbar süresinden önce işten ayrılan çalışan da işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalıyor. İhbar süresi çalışma yılına ve sektörlere göre farklılık gösteriyor.
Para yerine izin! 6 ay sınırı var, 2 kat ödeme...İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor. İş kanunu fazla çalışma yerine izin de kullanılabileceğini belirtiyor. Çalışma hayatında iş saatleri kanunla belirlenmiş durumda. Bunun üzerinde yapılan çalışmalar için işverenlerin ödeme yapması gerekir. Fazla çalışma 1.5 kat, tatil çalışması ise 2 kat ödeme ile karşılanıyor.
İşveren, işçi milyonlarca çalışanı ilgilendiren flaş 'ihbar süresi' kararı! Yüzde yüz zamlı ödenecek...İşveren, işçi milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelişme! İşçi talep etmese bile zorunlu olmasına hükmedildi, çalıştırıldığı sürenin ücreti yüzde yüz zamlı ödenecek. İhbar süresi ile ilgili flaş karar verildi, iş kanununa aykırı bulundu. İşverenle işçi arasındaki ihbar süresi davasına son noktayı koyan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, iş arama izninden yararlanmanın işçinin isteği koşuluna bağlı tutulmadığına hükmetti. Emsal kararla birlikte; talep bulunmasa da işçiye iş arama izni verilmesi zorunlu hale gelirken, işveren bu konuda bir takdir hakkına sahip olmayacak.
Kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili flaş detay! Tüm çalışanları ilgilendiriyor, bunu yaparsanız...Tazminat hakkı ile ilgili flaş karar! Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı bir kişinin aynı işyerinde bir yıldan fazla çalışması ile kazanılan bir hak. İşçi işten çıkarılması durumunda kıdemine göre ödeme alıyor. Çalışılan süre arttıkça kıdem tazminatı da artıyor. Ancak tazminat alabilmesi için kişinin işten çıkarılmış olması gerekiyor. Yani kendi isteği ile işten ayrılan kişi kıdem tazminatı alamıyor. Bu durum nedeni ile işveren ve çalışanlar arasında iş akdinin sonlandırılması sürecinde bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Kendi isteği ile işten çıkmamasına rağmen Kod 3 ile işten ayrıldığı öne sürülen çalışana tazminat ödemesi yapılmıyor. Bu nedenle çalışanların işten çıkarılma sürecinde dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Pek çok kişi kıdem ve ihbar tazminatını alamadığı için yargının yolunu tutuyor. Bunlardan biri de whatsApp grubuna yazdığı mesaj nedeni ile tazminat alamayan çalışan. Yıllar süren davaya Yargıtay son noktayı koydu. Şirket whatsApp grubuna ‘Merhaba, 14 yıllık çalışma hayatımı bitirmiş bulunmaktayım, herkes hakkını helal etsin’ mesajı atan davacı işçinin tazminat alamayacağı kararı verildi. Uzmanlar, çalışanların iş akitleri resmi olarak sona ermeden işten ayrıldıklarına dair herhangi bir açıklama yapmamaları gerektiğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu. Avukat Yaşar Öksüz, “İşçi, henüz iş akdi sona erdirilmeden önce kendisinin işten ayrıldığına dair açıklamalardan kaçınmalıdır. Yine alacaklarına dair hakları bakımından da kabul anlamına gelecek açıklamalardan uzak durmalıdır. Benzer şekilde işçinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarda bulunmaması da elzemdir” diye konuştu.
3.972,82 TL 'ye yükseldi! Başvuran alıyor, çalışan, çalışmayan milyonları ilgilendiriyor, 30 gün içinde...Zam geldi. Ocak 2022 itibarı ile 3.972,82 TL olarak ödenmeye başlıyor. Başvuru şartı bulunuyor. 30 gün içerinde müracaat edilmesi gerekiyor. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Para ödemesi en az 6 ay sürüyor. Ancak 30 gün içerisinde başvurmayanlar bu süre kısalıyor. Asgari ücret zammı sonrası işsizlik maaşı ne kadar olacak sorusu gündeme geldi. İşsizlik maaşının en yüksek tutarı belli oldu. Ocak ayından itibaren işsizlik ödeneğinin tavan miktarı 3.972,82 TL olarak uygulanacak. İşsizlik ödeneği hesaplanırken bulunan tutar 3.972,82 TL’nin üzerinde olsa bile ocak ayından itibaren en fazla bu tutarda işsizlik ödeneği ödenecek. Bu tutarın üzerinde işsizlik ödeneği ödenmeyecek. Öte yandan kıdem tazminatında da tavan ücret 2022 itibarı ile yeniden belirlendi. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak kıdem tazminatı tavanı 10 bin 810 liraya yükseltildi.
Emeklilik ile ilgili flaş karar! Milyonlarca çalışanı kapsıyor, para ödemesi...Emekli olacak milyonlarca çalışanı kapsıyor. Para ödemesi yapılmıyor. Özel sektör çalışanlarını ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar verildi. Emekliliği hak etmesine rağmen çalışmaya devam eden işçi, işten atılınca soluğu mahkemede aldı. Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödenmesini talep etti. İşçinin emeklilik sebebiyle işten ayrıldığını belirten şirket sahibi, tüm haklarının ödendiğini ileri sürdü. Mahkeme davanın kısmet kabulüne karar verirken, devreye Yargıtay girdi. Emeklilik sebebiyle ve kendi isteği ile işten ayrılan çalışanın ihbar tazminatı alamayacağına karar verdi. İşte milyonlarca çalışanlar ile ilgili o kararın detayları...
İş arama iznini kimler kullanabilir, iş arama izin hakkı günde kaç saatten az olamaz?İşveren, işten çıkardığı işçiye önceden bildirimde bulunmak zorundadır. İş akdi ihbar süresine uyularak feshedilen işçiler, ihbar süresi boyunca günde en az 2 saat yeni iş arama izni hakkına sahiptir. Bu izinler işçi tarafından toplu olarak da kullanabilir. İşverenin, yeni iş arama izni sırasında çalıştırdığı işçiye normal ücretine ilave olarak yüzde 100 zamlı ücret ödemesi gerekir.
Çalışanlardan para alınabilir! Yüz binlerce kişi için geçerli, harekete geçildiÇalışan yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor. 81 il valiliğine yazı gönderildi ve harekete geçildi. Çalışanlara bildirim yapılmaya başlandı. Yaptırımlar uygulanacak. Çalışanlardan tazminat talep edilebileceği bile iddia ediliyor. Aşı olmayan işçilerden her hafta PCR testi istenecek. Aşı olmamış, PCR testini de getirmeyen çalışanlara ciddi yaptırımlar uygulanacak. Tazminatsız işten çıkarılabilecekleri gibi bu işçi yüzünden işyerinde karantina uygulanması halinde iş kaybı ortaya çıkacağı için işçiden tazminat talep etme hakkı doğacağı da söyleniyor. İşte aşısını tamamlamamış çalışanları bekleyen riskler...
İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor! En az 1406 lira ödeniyor! 1 gün detayı...En az 1406 lira ödeniyor! Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor. Peşin olarak para ödeniyor. Çoğu kişi bu ücreti umursamıyor. İşveren çalışanını ihbar süresini dikkate almayıp işten direkt olarak çıkarırsa ücretini peşin ödemek zorunda. Buna da 'ihbar tazminatı' deniyor. 1 gün bile çalışılsa tazminat ödeniyor. Çalışma süresi 1 yıldan fazla ise aynı zamanda çalışan kıdem tazminatını da alıp ayrılıyor. İhbarda, kıdemdeki gibi tavan ücreti bulunmuyor. Brüt asgari ücret üzerinden hesaplanarak en düşük 1.406 TL ödeniyor. Brüt maaşı 6.000 TL olan ve 5 yıl çalışması bulunan işçiye ise 8 haftalık ücreti, yani 9.435 TL net ihbar tazminatı ödemesi yapılıyor.
Emeklilikten sayılmıyor 107 lira ödeniyor! İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor…Milyonların merak ediyordu tek tek açıkladı. İşçi işveren herkesi çok yakından ilgilendiriyor. İşe girişte sigorta ne zaman başlar, çalışmayan kişi sağlıktan faydalanır mı? Staj süresi neden emeklilikten sayılmıyor? Kıdem ve ihbar tazminatı nasıl hesaplanır? Kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sadece staj süresinde başınıza bir şey gelirse tedavi edilmeniz amacıyla yapılıyor. Kuruma ödenen prim tutarı ise 107 TL yapıyor. Ancak uzun vadeli sigorta kolunda, kuruma adınıza %37,5 oranında yani 1341 TL prim ödeniyor.Çalışma hayatı ile ilgili her şey 4 gün boyunca İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır’ın kaleminden gazetevatan.com’da olacak.
Çalışanlara kötü haber! Okumadan imzalayanlar kaybediyorMilyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Pek çok kişi işe başlarken sunulan sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okumuyor. İş sözleşmelerinde önemli detaylar bulunuyor ve birçok çalışan farkında olmadan özel şartları kabul etmiş oluyor. Bu özel şartlara uyulmaması ise işten çıkarma sebebi oluyor.
Çalışanlara kötü haber! 6 hafta detayı...Tüm çalışanlar için geçerli. İşverenin yasal hakkı bulunuyor. İşveren gerekli görülmesi halinde fesih hakkını kullanabiliyor. Raporlu çalışanlara çalışmadıkları sürenin ücreti ödeniyor. Ancak sürekli rapor alanlar dikkat etmeli, yoksa başı yanabilir. Yasalar işverenleri bu konuda koruyan düzenlemeler içeriyor. İşveren, sağlık gerekçesiyle işçinin iş akdini feshedebilir. Bunun için bazı koşulların oluşması gerekir. Sağlık gerekçesiyle iş akdi feshedilen işçi ihbar tazminatı alamaz ama kıdem tazminatı alabilir. Peki, işveren sık rapor kullanan işçinin iş akdini hangi durumda feshedebilir? İşte detaylar...
SGK, SSK, Bağkur, emekli, memur milyonları ilgilendiriyor! Başlangıç kabul edilmiyor, paraya çevrilemez…SSK’lı Bağkur’lu, emekli, memur, engelli milyonları ilgilendiriyor. Herkes merak ediyordu. Tek tek açıkladı. Staj sigortalılığı emeklilik açısından başlangıç olarak değerlendirilmiyor. Yıllık izinler ve haftalık izinler anayasal bir haktır. İşveren tarafından engellenemez, işçi tarafından reddedilemez ya da paraya çevrilemez. İhbar süresi bölünebilir mi?, Eşi doğum yapan erkekler de ücretsiz izin alabilir mi? Sizden gelen çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...
Çalışana iyi haber! O parayı alabilirsinizTüm çalışanları çok yakından ilgilendiriyor. Geçersiz kabul ediliyor. İşven ödeme yapmak zorunda kalıyor. Birçok kişi haberdar olmadığı için hakkını aramıyor. İşten çıkarma yasağı dolayısıyla iş akdini feshedemeyen işveren, “alacaklarını ödeyeceğim” vaadiyle işçiden istifa dilekçesi alıyor. Dilekçeyi aldıktan sonra ise sanki işçi kendisi istifa etmiş gibi işlem yaparak tazminatlarını ödemeden işçiyi gönderebiliyor. İşçiden bu şekilde alınan istifa dilekçeleri geçersiz kabul ediliyor. İşçinin irade fesadına dayanan istifa halinde işveren ihbar tazminatını da ödemek zorunda kalıyor.
İzin parası ile ilgili flaş karar!İzin parası ile ilgili milyonlarca çalışana ilgilendiren flaş karar geldi. İşçi, kullanmadığı iznin parasını işten ayrılırken alabilir. Bir davada ise işveren işten ayrılan işçiden fazla kullandığı iznin parasını talep etti. Mahkeme işvereni haklı buldu ancak karar Yargıtay’dan döndü. Yargıtay, işverenin işçiye fazladan kullandırdığı izni parasını istemesinin yasal dayanağı olmadığına hükmetti.
Emekli maaşı düşer! O borçlar siliniyor...Emekli, çalışan, Bağkur’lu herkes çok merak ediyordu. Tek tek açıklandı. SGK o borçları siliyor. Bunu yapanın emekli maaşı düşer. İhbar süresi bitmeden işten ayrılırsanız aldığınız maaşı geri ödersiniz...İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır sizden gelen soruları yanıtladı...
Emekli ve çalışanları ilgilendiriyor! En düşük 3550 lira olduEmekli ve çalışan milyonlara güzel haber geldi. Maaşların yapılan zamla birlikte kıdem tazminatında da yükselme gerçekleşti. En düşük kıdem net 3.550 liraya en yüksek kıdem ise 7.581 liraya çıktı. İhbar tazminatı da maaş artışlarına paralel yükseldi. İşte brüt maaşlara göre bu yıl cebe girecek tazminatlar...
İhbar Süresi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki ihbar süresi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.