Kırkkilit Otu Nedir? Kırkkilit Otu Faydaları Nelerdir?Kırkkilit otu, silisik asit, flavonoidler, potasyum gibi mineraller, saponinler, eser miktarda alkaloidler ve C vitamini dahil olmak üzere organik asitler içermektedir. Kırkkilit otunun böbrek ve mesane rahatsızlıklarını tedavi ettiği bilinmektedir. Aynı zamanda dokuları iyileştirme özelliğinden dolayı uzun bir süre tüberküloz tedavisinde kullanılmıştır.
Yaz enfeksiyonlarına dikkatUzm. Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcaklarda serinlemek için başvurulan yöntemlerin yol açabileceği “yaz enfeksiyonları”na dikkat çekti. Klima kullanımının yaygınlaşmasıyla yaz aylarında da solunum sistemi enfeksiyon vakalarının giderek arttığını belirten Dr. Yetim, “Çok soğuk yiyecek içecek tüketme, ıslak mayoyla rüzgarda uzun süre durma da vücut direncinin kırılmasına neden olur, enfeksiyonlara zemin hazırlar. Aman dikkat serinlemek isterken hasta olmayın” dedi.
Menopoz sonrası karşılaşılabilecek 5 riskMenopoz döneminde değişen tek şeyin adetlerin kesilmesi olmadığını dile getiren Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Dr. Öğr. Ü. Melis Gökçe Koçer Yazıcı, hormon seviyelerinin menopozla birlikte düşmesi ile kadınların yeni sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunarak menopoz sonrası karşılaşılabilecek 5 risk hakkında bilgi verdi.
Anne adaylarına enfeksiyon uyarısıKadınlarda düşük yapma oranlarını etkileyen birçok faktör olduğunu söyleyen Mikrobiyolog Dr. İpek Ada Alver, sebebi bilinmeyen düşüklerin altındaki etkenin araştırılmayan enfeksiyonlar olduğuna dikkat çekti. İpek Ada Alver, “Düşük oluşumuna sebep olan pek çok mikroorganizma var. Bunların kimisi hijyen eksikliğinden, kimisi iyi pişmemiş etlerden ve pastörize edilmeyen sütlerden, kimisi de hayvan dışkısından geçebilmektedir” diyerek anne adaylarına uyarı ve önerilerde bulundu.
Sağlığı tehdit eden 8 yaz enfeksiyonuYaz aylarının gelmesiyle birlikte herkes tatilde. Ancak deniz ve havuz keyfinizin kabusa dönmemesi için yaz enfeksiyonlarına karşı önlem almak şart! Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman sağlığı tehdit eden yaz enfeksiyonlarını anlattı.
Bu besinler idrar yolu iltihaplanmasını söküp atıyor!Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Mustafa Sofikerim, "İdrar yolu iltihabı gibi basit üriner enfeksiyonların korunmasında ve tedavisinde probiyotikler ve cranberry (turna yemişi) bileşiklerin kullanımı günümüzde birçok hekim tarafından öneriliyor" dedi. Peki, turna yemişi yani bizim bildiğimiz adıyla kızılcık nedir? Turna yemişinin idrar yollarını nasıl temizliyor ya da sanıldığı kadar etkili mi? Bilinmesi gerekenleri sizler için derledik...
Yaz aylarında bu enfeksiyonlara dikkat!Yaz sıcaklarının gelmesi ve normalleşme sürecinin başlamasıyla, tatil planları da yapılmaya başlandı. Koronavirüsün denizden veya havuzlardan bulaşmayacağını uzmanlar açıkladı. Ancak havuzlardan kapabileceğimiz başka enfeksiyonlar mevcut!
Sürekli yorgunluk ve uyku hali ile baş etmenizi sağlayacak 20 püf noktasıYorgunluk, şiddeti hafiften ciddiye değişen birçok tıbbi durumun ortak bir semptomudur. Yorgunluk, halsizlik aynı zamanda egzersiz eksikliği veya yetersiz beslenme gibi bazı yaşam tarzı alışkanlıkların doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Yaşam kalitesini düşüren yorgunluk günlük işlerde aksamaya neden oluyor ve kronikleşiyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar, kötü beslenme, yetersiz uyku, hareketsizlik, stresin yorgunluk sendromuna zemin hazırladığını belirtiyor. Peki, Yorgunlukla nasıl başedilir? Kronik yogunluk sendromu nedir? Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat kronik yorgunlukla baş etmenin yollarını anlattı.
“Kronik hastalıkların gebe kalmasında sakınca yok”Kronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
İdrar yolu iltihaplanmasına probiyotik ve cranberry önerisiÜroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, "İdrar yolu iltihabı gibi basit üriner enfeksiyonların korunmasında ve tedavisinde probiyotikler ve cranberry (turna yemişi) bileşiklerin kullanımı günümüzde birçok hekim tarafından öneriliyor” dedi.
Prostat tedavi edilmediğinde, böbrek yetmezliğine neden olabilirÜroloji Doktoru Op. Dr. Kenan Korkmaz, yaşam standartlarını ve uyku düzenini bozan, kronik yorgunluk, halsizlik yapabilen, cinsel yaşamı olumsuz etkileyen prostat hastalıklarının, tedavi edilmemesi durumunda, böbrek yetmezliğine neden olabileceğini belirtti.
Cinsel ilişki sonrası vajinada ağrının 20 nedeni ve çözüm yolları!Cinsel ilişkinin ardından vajinada ağrı hissediyorsanız, ağrının neden olduğunu bilmek önemlidir. Cinsel aktiviteden sonra vajinanın acıya neden olması çoğu durumlarda normal değildir. Uzmanlar seks sonrası vajinada ağrının olmasını enfeksiyon, alerji ve travmalar olabileceği konusunda uyarıyor. Peki, Seks sonrası vajinada ağrı neden olur? Cinsel ilişki sonrası vajinada ağrının nedenleri nelerdir? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajina ağrısı nedenler ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Ailelere 'çocuk sağlığı' konusunda önemli tavsiyelerTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
Depresyon karın ağrısına sebep oluyorGöbek altından leğen kemiğine dek uzanan bölgede hissedilen pelvik ağrıların sebeplerini anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz, fiziksel tacize uğrama, depresyon ve uyku bozukluklarının pelvik ağrı sebebi olabileceğini söyledi.
Uzun süren sarılığa dikkat!Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, Yenidoğan sarılığı bebeklerin üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen fakat yine de ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalık olduğunu belirtti.
Enfeksiyon "akıllı bez" ile anlaşılacakTürk bilim insanlarınca, üniversite-özel sektör işbirliği ile geliştirilen "akıllı bebek bezi" ile idrar yolu enfeksiyonları başlangıç aşamasında anlaşılabilecek.
"Kronik böbrek hastalığı sinsi seyrediyor"Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Harika Alpay, akut ve kronik böbrek hastalıklarının semptomlarının birbirinden farklı olduğunu belirterek, "Kronik böbrek hastalığı oldukça sinsi seyirli olabilir. Tesadüfen saptanan olgular oldukça fazladır." dedi.
İdrar rengi bu hastalıkların habercisiKONTİNANS Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar renginin böbrek hastalıklarından genetik hastalıklara, zehirlenmeden ilaç etkisine kadar birçok nedeni olabileceğini ve hastalıklar hakkında önemli bilgiler verdiğini belirtti.
Mahşerin 12 atlısı!Dünya Sağlık Örgütü genetiğini değiştiren ve antibiyotiklere direnç gösteren 12 öncelikli bakterinin listesini yayımladı. Söz konusu bakteri türleri için acilen yeni antibiyotiklerin bulunması gerektiğini açıklayan örgüt, durumu ‘kanserden bile tehlikeli’ olarak yorumladı
Yemeklerin tuzunu azaltarak böbreklerinizi koruyun!Böbrek hastalığı Türkiye'de en sık görülen kronik hastalıkların başında geliyor. Hastalık tedavi edilmediğinde organ kaybına yol açabiliyor. Kış yaklaşırken hastalığı ve korunmak için yapılması gerekenleri İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Seyit Mehmet Kayacan ile konuştuk.
Hamilelikte en sık yaşanan 10 problem!Hamilelikte görülen bulantı kusma gibi problemler doğal belirtiler olsa da bazı rahatsızlıklar önemli sorunların habercisi olabiliyor...
Dikkat! Böbrek yetmezliğine yol açabilirOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, çocuklarda zamanında teşhis konulmayan ve tedavi uygulanmayan idrar yolu enfeksiyonunun, kronik böbrek yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.