Dikkat! Böbrek yetmezliğine yol açabilir
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, çocuklarda zamanında teşhis konulmayan ve tedavi uygulanmayan idrar yolu enfeksiyonunun, kronik böbrek yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon şeklinin, idrar yolu enfeksiyonu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, idrar yolu enfeksiyonunun her iki cinste tüm yaş gruplarında görülebileceğini dile getirdi.
ERKEN TEŞHİS
İdrar yolu enfeksiyonu hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Rüştü Cankon Germiyanoğlu, "Çocuklarda zamanında belirlenip uygun tedavi, tetkik ve izlem yapılmayan idrar yolu enfeksiyonu, hipertansiyon ve ilerleyici böbrek hasarına yol açarak nihai olarak kronik böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu bilgiler göz önüne alındığında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan tüm çocuklarda erken tanı konulması, eşlik eden yapısal bozukluklar varsa saptanması, idrar yolu enfeksiyonu açısından riskli çocukların belirlenerek tedavi edilmesinin önemi ortadadır" dedi.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN RİSK FAKTÖRLERİ
İdrarını uzun süre erteleyen ya da işemeyi tam bitirmeyip mesanesinde sürekli idrar kalan çocuklarda bu tip mikropların daha kolay yerleştiğini söyleyen Germiyanoğlu, "İdrar yollarında idrar akımının yavaşlamasına neden olabilecek her türlü sorun idrar yolu enfeksiyonu gelişimi açısından risk oluşturur. 3-7 yaşları arasında görülen işeme bozuklukları sık idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur. Sünnetsiz erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski kız çocuklara ve sünnetli erkek çocuklara göre 10- 20 kat daha sıktır. 2 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hiç belirti vermeden ya da huzursuzluk, solukluk, iştahsızlık, kusma, ishal, kabızlık gibi genel belirtilerle seyredebilir. İdrar rengi ve kokusunda değişiklikler olabilir. Sık sık ve az miktarda, ağrılı idrar yapma görülebilir. Ateş, iştahsızlık, kusma, hafif ishal ve genel durum bozukluğu üst idrar yolu enfeksiyonunu düşündürür ve bu, ivedilikle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Üriner sistemde oluşabilen enfeksiyonların kesin olarak tanılarının konabilmesi için uygun ortamda idrar örneği alınarak örneğin labaratuvar tetkiki yapılması gerekmektedir.Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun tanısı için uygulanan idrar kültürünün sonuçlanması genel olarak 2 veya 3 gün sürebilmektedir" şeklinde konuştu.
“İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDA EN SIK RASTLANAN ETKENLER BAĞIRSAK BAKTERİLERİDİR”
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için antibiyotik ilaçlar kullanıldığını belirten Germiyanoğlu, şu bilgilerin verdi: "Yeni doğan bebeklerde yada hastalığı fazla olan çocuklarda antibiyotikler damar yoluyla yada enjeksiyonla uygulanabilmektedir. Bakteriler, virüsler ve mantarların neden olabileceği idrar yolu enfeksiyonunda en sık rastlanan etkenler bağırsak bakterileridir. Küçük bebeklerde ve çok nadiren de büyük çocuklarda kan yolu ile bulaşan mikroplarda da idrar yolu enfeksiyonu gelişebilir. Kızlarda idrar çıkış kanalının, erkeklere göre daha kısa olması ve anüse yakınlığı enfeksiyon bulaşma olasılığını artırır. Küvette durgun su içinde köpüklü banyo yapılması, çok dar iç çamaşırı giysiler, kız çocuklarda tuvalet temizliğinin arkadan öne doğru yapılması çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu gelişimini kolaylaştıran faktörlerdir."
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA ZEMİN HAZIRLAYAN ETKENLER
İdrar yollarında enfeksiyon oluşumunda anatomik sorunlar dışında fonksiyonel olarak oluşabilen bazı bozuklukların da uygun ortam hazırladığına değinen Germiyanoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: "İdrar yolu reflüsü ve idrar yolunda taş olması uygun ortam hazırlayan fonksiyon bozukluklarıdır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme nedenlerinden biri de genital bölgedeki hijyenik temizliğin yetersiz olmasıdır. Özellikle yaz aylarında serinleme amacıyla girilen havuzların yeterince hijyenik olmaması ve kronik kabızlık problemi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülebilmektedir. Kronik kabızlık sorunu olan çocuklarda idrar göllenmesi denilen durum nedeniyle idrar yollarında daha sık enfeksiyon oluşabilmektedir."