Mahşerin 12 atlısı!
Dünya Sağlık Örgütü genetiğini değiştiren ve antibiyotiklere direnç gösteren 12 öncelikli bakterinin listesini yayımladı. Söz konusu bakteri türleri için acilen yeni antibiyotiklerin bulunması gerektiğini açıklayan örgüt, durumu ‘kanserden bile tehlikeli’ olarak yorumladı
Dünya Sağlık Örgütü İnovasyon Yönetmeni Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetleri yeni antibiyotik ve ilaçların bulunmasına katkı sağlamaya çağırdı. Sağlık uzmanları bir süredir yanlış antibiyotik kullanımının, ilaçların vücuda etki etmemesine yol açarak, bakteri enfeksiyonlarının önlenememesi riskini artırdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar ilaçların bakterilerle baş edemeyecek duruma gelmesinin kanserden daha tehlikeli olduğunu söylüyor.
Organ nakli imkansızlaşır
İlaca direnç gösteren hastalıklar üzerine uzmanlaşan Wellcome Trust yetkilisi Tim Jinks, antibiyotikler bakterilere etki edemezse organ nakli, sezaryen, kemoterapi ve protez ameliyatları gibi işlemlerin enfeksiyon riski nedeniyle uygulanamayabileceğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün listelediği bakteriler öncelik sırasını belirten ‘kritik’, ‘yüksek’ ve ‘orta’ başlıkları altında üç gruba ayrılıyor. Kritik bakteri grubunda birden fazla ilaca direnç gösterebilen bakteriler bulunuyor. Bu bakteriler kanda oluşan veya zatürre gibi ciddi veya ölümcül enfeksiyonlara yol açabiliyor. Yüksek ve orta derecede kritik olan bakterilerse bel soğukluğu salmonelladan kaynaklanan gıda zehirlenmesi gibi daha sık rastlanan hastalıklara yol açabiliyor.
Antibiyotiğin işe yaramadığı 12 bakteri
Kritik seviye
Pseudomonas aeruginosa: Bağışıklık yetersizliği olan hastalarda solunum ve idrar yollarında enfeksiyona neden olur. Kan enfeksiyonlarını da tetikleyebilir. Karbapenem antibiyotiğine dirençli.
Enterobacteriaceae: Septisemi, solunum yolu, idrar yolu ve abdominal enfeksiyonlara neden olabilir. Karbapenem antibiyotiğine dirençli.
Acinetobacter baumannii: Bağışıklık sistemine zarar verir. Karbapenem antibiyotiğine dirençli.
Yüksek seviye
Enterococcus faecium: Menenjit ve Endokardit’e neden olur. Dünyanın en etkili antibiyotiklerinden biri olan Vankomisin’e karşı dirençli.
Staphylococcus aureus: Nozokomiyal (hastane enfeksiyonu) etkenidir. Metisilin antibiyotiğine dirençli.
Helicobacter pylori: Mide ülseri, mide kanseri ve oniki parmak bağırsağı ülserine yol açar. Klaritromisin antibiyotiğine dirençli.
Kampilobakter: İshalin yaygın sebeplerindendir. Florokinolon antibiyotiğine dirençli.
Salmonella: Tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açar. Florokinolon antibiyotiğine dirençli.
Neisseria gonorrhoeae: Bel soğukluğuna yol açar. Sefalosporin ve Florokinolon antibiyotiğine dirençli.
Orta seviye
Pnömokok: Zatürre, menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit ve kan iltihabı gibi hastalıklara neden olur. Penisilin antibiyotiğine dirençli.
Haemophilus influenzae: Omurilik ve kulak enfeksiyonlarına yol açar. Ayrıca menenjit nedenidir. Ampisilin antibiyotiğine dirençli.
Şigella: ‘Basil dizanterisi’ olarak da bilinen ‘Şigelloz’ hastalığının etmenidir. Florokinolon antibiyotiğine dirençli.