Son dakika Analık izni haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Analık izni ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Analık izni haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan analık izni gelişmeleri de dahil olmak üzere 140 analık izni haberi bulunmuştur. Tüm analık izni haberleri aşağıda listelenmiştir.
Emeklilik imkanı! SSK'lı, Bağ-Kur'lu, kamu çalışanı farkı yok, başvuran yararlanıyorİş hayatına başlayan herkes bir süre çalıştıktan sonra ne zaman emekli olacağını araştırmaya başlıyor. Bazen kişinin emekli olabilecek kadar çalışması mümkün olmuyor. Bu durumda SGK'ya başvuranlar ödenmiş primlerin iadesini talep edebiliyor. Bu seçenek daha çok prim günü az olan kişilerin tercihi oluyor. Ancak uzun süre çalışmış olmasına rağmen emeklilik için yeterli prim günü olmayanlar borçlanma yolu ile emekli olabiliyor. Erkekler askerlik borçlanması yaparken kadınlar ise doğum borçlanmasından yararlanabiliyor.
Memur milyonları ilgilendiriyor! Flaş izin detayı, 6 ay geçerli, günde 3 saat...Kamu çalışanlarını doğrudan ilgilendiyor. Günlük olarak 3 saat izin veriliyor. 6 ay süre ile devam ediyor. Kadın çalışanların doğum sonrası süt izni ilk 6 ayda günde 3 saat olarak veriliyor. Doğum sonrası ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik süt izini kullanılmaya devam ediliyor.
Yıllık izin hakkı ile ilgili flaş detay! Milyonlarca çalışana güzel haber, 4.173 TL...Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Yıllık izin hakkı ile ilgili flaş gelişme! Tek tek açıklandı. Süreler belli oldu. Kimin ne kadar yıllık izin hakkı var? Senelik izin aynı işyerinden bir yıl ve daha uzun süre çalışılması durumunda çalışana tanınan bir hak. Çalışma süresi uzadıkça yıllık izin de artıyor. 1-5 yıl arasındaki çalışanlar için bu süre 14 gün olarak belirlendi. Çalışanın şehir dışına çıkması durumunda 4 güne kadar ücretsiz yol izni de veriliyor. Çalışanların ücretli izinleri olduğu gibi doğum, evlat edinme gibi bazı durumlarda ücretsiz izin hakkı da bulunuyor. İşverenin çalışana izin hakkını kullandırmaması durumunda 4.173 TL idari para cezası kesiliyor.
En az 12.454 lira ödeniyor, paralar hesaplara yatırılıyor, başvuran alıyorParalar hesaplara yatırılıyor. Ödemeler toplu olarak SGK tarafından yapılıyor. Başvuran alıyor. En düşük ödeme miktarı 12 bin 454 lira. Asgari ücretli çalışanlar için geçerli olan bu rakam maaş miktarı arttıkça yükseliyor. Başvuru şartı bulunuyor. Çalışma mevzuatında kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulabilmesi için bazı avantajlar sağlanıyor. Özellikle doğum ile birlikte iş hayatını bırakan pek çok kadın bulunuyor. Bu durumun önüne geçilerek kadınların uzun süre çalışmaya devam edebilmesi ve emeklilik imkanından yararlanabilmesi için doğum izni, süt parası, yarı zamanlı çalışma gibi imkanlar bulunuyor. Doğum parası ödemesi kadınlar için tanınan en önemli haklardan birisi. Toplu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemeler asgari ücretli bir çalışan için 12 bin 454 lira. Ayrıca doğum yapanlara ve evlat edinenlere, birinci doğumda 60, ikincide 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor. Çalıştığı sürenin ücretini işveren, çalışmadığı sürenin ücretini brüt asgari ücret üzerinden İŞKUR veriyor. 2 ay yarı zamanlı çalışana devlet 4 bin 966 lira ödüyor. Öte yandan kadın çalışanlar doğum borçlanması ile 6 yıl erken emekli olma hakkı da elde edebiliyor.
Emekliliği öne çekiyor! Milyonları kapsıyor! Erken emeklilik için fırsatEmekli olmak isteyen milyonları ilgilendiriyor. Erken emeklilik fırsatı! Emekliliği 1 yıl erkene çekebiliyor. Sigortalı çalışmadan önce askerliğini yapanlar prim günü eksik olmasa da borçlanmaya giderek erken emekliliğe hak kazanabilir. Bazı durumlarda bir günlük borçlanma emeklilik tarihini 1 yıl öne çekebilir. Eğitim döneminde yapılan stajlar emekliliğe esas olan uzun vadeli sigorta primi olarak ödenmiyor. Bu nedenli sigorta başlangıcı kabul edilmiyor. Ancak doğum borçlanmasında başlangıç olarak kabul ediliyor. Staj sonrası doğum yapan kadın çalışanlar, tescil şartını yerine getirmiş kabul ediliyor. İşte emeklilik ile ilgili bilinmeyen flaş detaylar...
Asgari ücretliye 12 bin 454 lira ödeniyor! Başvuru şartı var, ödemeler...Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. Asgari ücret alanlara 12 bin 454 lira ödeniyor. Paralar banka hesaplarına yatırılıyor. Başvuru şartı bulunuyor. Bu ödeme dışında tek sefere mahsus en az 300 TL devlet tarafından karşılıksız olarak veriliyor. 300 liralık destek ödemesi yapılırken çalışma şartı aranmıyor. Kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak için devlet tarafından pek çok destek sağlanıyor. Doğum izninden süt parasına, erken emeklilik imkanından hibeye kadar birçok destek kadınları bekliyor. Bu destekler kapsamında doğum yapan ve analık iznini kullanan kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 12 bin 454 lirayı buluyor. Kendi işini kurmak isteyen kadınlar da destekleniyor. Evde üretim yapan kadınlara vergisiz esnaflık imkanı ile emeklilik yolu açılıyor. Bunun için vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor. Ayrıca kadın girişimcilere erkeklere oranla daha uzun vadeli ve yüksek hibe ve kredi imkanı tanınıyor. Sadece çalışan kadınlara değil aynı zamanda ekonomik olarak ihtiyaç sahibi olan kadınlara da destek veriliyor. Yetim kalan kızlara aylık bağlanıyor. Yetim kızlar evlendiklerinde kendilerine 24 maaş çeyiz parası ödeniyor. Evlilik biterse bu maaşı almaya devam ediyor. Söz konusu para için müracaat etmek gerekiyor.
Kıdem tazminatında flaş gelişme! Tamamen değişiyor, ödenecek ücret...Aynı işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışanlar işten çıkarılması durumunda kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor. Tazminat ödemesi yapılırken çalışanın aylık kazancı üzerinden hesaplama yapılıyor. Kıdem tazminatı ile ilgili yeni bir düzenleme gündemde. Milyonları çok yakından ilgilendiren düzenleme ile kıdem hakkı koruma altına alınacak ve ödenecek ücrete beli bir standart getirilecek. Tam zamanlı olarak çalışanlar için kıdem tazminatı hakkı ile ilgili detaylar net. Ancak yarı zamanlı olarak çalışanlar işten çıkarılmaları durumunda çoğunlukla kıdem tazminatı alma konusunda sorun yaşıyor. Öğrenci, küçük çocuğu olan anne, emeklilerin tercih ettiği "kısmi süreli" olarak nitelendirilen yarı zamanlı çalışmada sosyal haklar genişliyor. Kıdem tazminatı hakkı yasal olarak korumaya alınırken bu yıl 4 bin 253 lira olan asgari ücret yarı zamanlı çalışılan süreyle orantılı ödenecek. İşte kısmi süreli (yarı zamanlı) çalışmaya yönelik sosyal haklar, yasal düzenlemelere ilişkin merak edilen soruların yanıtları...
SGK resmen duyurdu! Cuma gününe kadar e-Devlet'ten başvuranlar aylık 450 TL...Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti ve SGK resmen duyurdu. Binlerce kişiyi kapsıyor. e-Devlet üzerinden ya da şahsen posta yoluyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne müracaat edilmesi gerekiyor. 31 Aralık Cuma gününe kadar başvuruda bulunanlar avantajlı olacak. SGK tarafından özellikle emeklilik bekleyenleri ilgilendiren önemli bir adım atıldı. Emeklilik için tüm şartları yerine getirmiş olup da sadece eksik primleri bulunması nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar cuma gününe kadar başvurmaları halinde eksik primlerini daha az para ödeyerek borçlanabilecekler. Yeni yıl gelmeden başvuruda bulunanlar aylık 450 TL daha az ödeme yapacak. Ancak SGK’ya başvurmayanlar yaklaşık yüzde 40 daha fazla maliyetle karşılaşacaklar.
MEB harekete geçti ve resmen açıkladı! 27 Aralık'ta başlıyor...Yüz binlerce kişi bekliyordu ve Milli Eğitim Bakanlığı resmen açıkladı. Tarihleri belirleyen bakanlık duyurusunda öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvurularının 27 Aralık 2021-3 Ocak 2022 tarihlerinde alınacağı belirtildi. Atamalar 14 Ocak 2022'de, tebligat ve ilişik kesme işlemleri ise 21 Ocak 2022'den itibaren yapılacak.
CHP'den, muhtarların özlük haklarıyla ilgili kanun teklifiCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, muhtarların özlük haklarında değişiklik öngeren 84 maddelik 'Muhtarlık Temel Kanunu' teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı.
Zamlı ödeniyor! Talep eden alıyor, yüzde 50 fazla...Milyonlarca çalışan için geçerli. Yüzde 50 zamlı olarak ödeniyor. Ancak pek çok çalışan haberdar olmadığı için talepte bulunmuyor. Doğum yapan kadın işçilerin günde 1.5 saat süt izni hakkı bulunuyor. İşçi talep ettiği halde işverenin süt iznini kullandırmaması halinde, istifa ederek kıdem tazminatını alır. İşveren süt iznini kullanmayan işçiye, bu sürelere karşılık yüzde 50 zamlı ücret ödemek zorunda.
Yüzde 50 zamlı ücret ve 1.5 saat ekstra izin hakkı! Yüz binlerce çalışanı kapsıyorYüz binlerce çalışanı kapsıyor. Yüzde 50 zamlı ücret ve 1.5 saat ekstra izin hakkı. Doğum yapan kadın işçilerin günde 1.5 saat süt izni hakkı bulunuyor. İşçi talep ettiği halde işverenin süt iznini kullandırmaması halinde, istifa ederek kıdem tazminatını alır. İşveren süt iznini kullanmayan işçiye, bu sürelere karşılık yüzde 50 zamlı ücret ödemek zorunda.
Memurları ilgilendiren flaş detay! Maaş ödemeleri...Tüm memurları ilgilendiriyor! Maaş ödemeleri ile ilgili önemli detay ortaya çıktı. Kesinti yapılıp yapılmayacağı merak ediliyordu. Peki, Karantinadaki memurun maaşında kesinti yapılır mı? 14 günlük karantinaya alınan memurların maaşları nasıl ödenir? İşte maaş kesintisi ile ilgili detaylar...
5 bin 500 lira iade ediliyor! Maliyet düşüyor, borçlar...Yüz binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Para iadesi alınıyor. Maliyet düşerken daha az borç ödenmiş oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) askerlik ve doğum borçlanması yapanlar, bu yıl için günlük en az 38.16 TL prim ödüyorlar. Maliyetin yüksekliği nedeniyle borçlanmayı erteleyenler, maliyeti azaltma şansını kaybedebiliyorlar. Borçlanmayı çalışırken yapanlar ödedikleri paranın bir kısmını vergi indirimi yoluyla geri alabilirler. Örneğin, bir çocuğu için 720 gün doğum borçlanması yapan kadın çalışan, yüzde 20 vergi diliminde yer alıyorsa ödediği 27 bin 475 liralık borçlanma tutarının 5 bin 500 lirasını vergi indirimi yoluyla geri alıyor.
600 TL ödeniyor! Çalışan, çalışmayan, işveren, memur... Hepsi alıyorYazılı olarak başvuruda bulunanlar yararlanıyor. 300, 400 ya da 600 TL ödeme yapılıyor. Çalışma şartı bulunmuyor. İşçi, memur ayrımı yapılmıyor. Bu destek tek sefere mahsus olarak veriliyor. Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlükleri'ne ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne yapılıyor. Doğum yapan her kadın doğum yardımından yararlanıyor. Ödemeler çocuk sayısına göre değişiyor. İşte doğum parası ve devlet tarafından sağlanan diğer destekler ile ilgili detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) resmen duyurdu! 9 Ağustos'ta başlıyorMEB harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 9 Ağustos'ta başlayacağı bildirildi. Süreç 13 Ağustos'a kadar devam edecek. Gerekli koşulları taşıyanların başvuruları değerlendirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler için mazeret tayin duyurusu yayımladı. İşte detaylar...
300 TL ödeniyor! Çalışan da çalışmayan da alıyorMilyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Tek sefere mahsus olmak üzere 300 TL ödeme yapılıyor. Çalışan da çalışmayan da alıyor. Kaymakamlıklar veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Merkezleri'ne başvuru yapılması gerekiyor. Kadınların çalışma hayatına katılması için devlet tarafından pek çok destek sağlanıyor. Evlenen kadınlar istemeleri durumunda bir yıl içerisinde tazminat haklarını alarak işten ayrılabiliyor. Doğum yapan kadınlar emzirme ödeneğinden yararlanabiliyor. Ayrıca devlet tarafından doğum yardımı ödemesi de yapılıyor. Bu ödemeyi alabilmesi için kadının çalışma gerekmiyor. Doğum parası ödemesi ilk çocuk için 300 TL olarak yapılıyor. Çalışma hayatı ile ilgili her şey bayram boyunca İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır’ın kaleminden gazetevatan.com’da!
Memur, işçi, esnaf milyonları kapsıyor! İşte izin, emeklilik, yarım çalışmanın tüm detaylarıMemur, işçi, esnaf milyonlarca kadın çalışanı kapsıyor. Doğum yapan işçi ve memurlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 hafta analık izni verilir. Esnaf (4/b) statüsündeki kadınlar da aynı dönemde istirahat raporu alırlar. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi süreye 2 hafta eklenir. Ayrıca başkasının bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan annelerin erken emeklilik hakkı bulunuyor. Engelli çocuğuna bakarken bir yandan da sigortalı olarak çalışmaya devam eden veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyen annelerin prim süresine, bu şekilde geçen günlerin dörtte biri oranında ilave yapılıyor. Bu süre ayrıca emeklilik yaş haddinden indiriliyor. İşte çalışan annelerin, doğum izninden emekliliğine kadar tüm hakları...
Çalışanlara kötü haber! Ödenen para düşecekTüm çalışanları çok yakından ilgilendiriyor. Değişti. SGK tarafından alınan yeni karar ile çalışanlara ödenen ücret miktarı düştü. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK),hastalanan veya doğum iznine ayrılan 4/a ve 4/b’li çalışanlara verilen rapor parasında kurallar değişti. Rapor parası son 3 ay yerine 12 aylık ortalama ücret üzerinden verilecek. Hastalık veya doğum izni nedeniyle rapor alanlara raporlu oldukları günler için artık daha az para ödenecek.
Muhtarlarla ilgili yeni düzenleme! 3 ay şartı, 30 gün izin, ücretsiz ulaşım...Muhtarlara da belediye başkanlıklarında olduğu gibi adaylık usulü getiriliyor. Kadın muhtarlar doğum izninden yararlanacak. Şehir içi toplu ulaşımları ücretsiz olacak. Seçimleri 5 yılda bir haziran ayında yapılacak. Seçimde oy kullanabilmek için 3 ay şartı getiriliyor.
Çalışanları ilgilendiriyor! Yazılı belge vermeyen tazminatsız işten çıkarılırYüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. Birçok kişi ise farkında olmadan yapıyor. Gizlenmesi çalışan açısından sorun yaratıyor. Belge ile kanıtlanıp işverene iletilmesi gerekiyor. Aksi halde işveren çalışana tazminat ödemesi yapmadan işten çıkarma hakkına sahip oluyor. Devlet tarafından kadınların iş hayatında daha fazla yer alması için pek çok hak sunuluyor. Doğum izni, ücretsiz izin, bakıcı parası, engelli çocuğu olan kadına erken emeklilik imkanı gibi haklar ile kadınlar destekleniyor. Kadınların çalışma hayatında doğum ve sonrası kritik öneme sahip. Çoğu kadın bu süreçte iş hayatını bırakıyor. Fakat sağlanan imkanlar anne olan kadınların işlerine devam etmesi için büyük kolaylık sağlıyor. Kadınların adım adım yapması gerekenler bulunuyor. Öncelikle hamile olduğun öğrenen kadın çalışanın bunu alacağı raporla işverene iletmesi gerekiyor. Böylece yasalardan kaynaklanan haklarını kullanmaya başlayabiliyor.
Çalışanlara kötü haber! Paralar kesiliyor, 4 ay ödeme yok...Çalışan on binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Paralar kesiliyor. 4 ay boyunca ödeme yok ve hiçbir para desteğini alamayacaklar. Büyük mağduriyet yaşanıyor. Günü tamamlayamadıkları için devlet yardımlarını almaya hak kazanamıyorlar. Çalışan anne adayları pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği aldı veya ücretsiz izne çıkarıldı. Son 1 yılda 90 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. Kısa çalışmada olan veya ücretsiz izne çıkarılan kişiler bu süreyi tamamlayamayınca büyük mağduriyet yaşıyor. Çünkü bu destekler analık izni başladığı zaman kesiliyor. Prim koşulu da tamamlanamayınca 4 ay boyunca parasız kalıyorlar. Doğum yapanlara 232 lira destek veriliyor, bunun da şartı 120 gün koşulu. Eğer şart sağlanmazsa ödeme yok. Bu mağduriyetlerin önlenmesi için acil yasa değişikliği gerekiyor.
İşverenin kabul etmeme hakkı yok! Bütün kadın çalışanları ilgilendiriyor...Milyonlarca kadın çalışanı ilgilendiriyor. 2016 yılında hayata geçirilen uygulamayla birlikte annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre 2 ay ile 6 ay arasında değişen yarım gün çalışma, diğeri ise çocuk okula başlayıncaya kadar ücretsiz izne ayrılma hakkı var. Getirilen yarım çalışma hakkı işçinin talebine bağlı olarak veriliyor. İşverenin, talebi kabul etmeme hakkı bulunmuyor. Yarım çalışma döneminde işçinin yarım günlük ücreti işsizlik fonundan karşılanıyor, sigorta primleri ödeniyor. İşte konuyla ilgili tüm detaylar...
Analık İzni ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki analık izni haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.