Son dakika doğum izni haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan doğum izni ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını doğum izni haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan doğum izni gelişmeleri de dahil olmak üzere 572 doğum izni haberi bulunmuştur. Tüm doğum izni haberleri aşağıda listelenmiştir.
AK Parti doğum oranlarının düşüşünü masaya yatıracakAK Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı, doğum oranlarındaki düşüşü değerlendirmek ve buna karşı öneriler geliştirmek amacıyla 2 Temmuz'da çalıştay düzenleyecek.
Annelere 1 yıl doğum izni ve maaş desteği! Erdoğan talimatı verdiAnne adaylarına cazip teşvikler geliyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olması için hükümetin adım atması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın azalan doğum oranlarına yönelik, “alarm veriyor” sözlerinin ardından annelere destek hazırlıkları başladı. Doğum izninin bir yıla çıkarılması, maaşta iyileştirme ile kreş ya da kira desteği de gündemde. İşte detaylar...
Doğum izni uzatılacak mı? Yüz binlerce çalışan bekliyordu, harekete geçildi: Çalışan anneye yeni teşvik geliyorAnne adaylarına cazip teşvikler geliyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olması için hükümetin adım atması kararlaştırıldı. Doğum izni süresi artırılacak, yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak, evden çalışma modeli uygulanacak, anneler esnek çalışmadan yararlanacak, annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak. İşte detaylar...
Çalışan anneye yeni teşvik! Doğum izni uzayacak mı? Detaylar belli oluyorÇalışan milyonları çok yakından ilgilendiriyor. Çalışma yaşamında bir dizi değişiklik gündemde. Anne adaylarına cazip teşvikler geliyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olması için hükümetin adım atması kararlaştırıldı. Doğum izninin artırılması ve yarı zamanlı çalışma hakkına kadar pek çok konu masada.
Çalışan milyonlara güzel haber! 4 aylık izin hakkının 1 yıla çıkarılması gündemdeÇalışan milyonları çok yakından ilgilendiriyor. Çalışma yaşamında bir dizi değişiklik gündemde. Anne adaylarına cazip teşvikler geliyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olması için hükümetin adım atması kararlaştırıldı. Doğum izni süresi artırılacak, yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak, evden çalışma modeli uygulanacak, anneler esnek çalışmadan yararlanacak, annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak. İşte detaylar...
Çalışan anneler için harekete geçildi! Doğum izni artıyor, evden çalışma müjdesiAnne adaylarına cazip teşvikler geliyor. Kadınların hem kariyer hem de çocuk sahibi olması için hükümetin adım atması kararlaştırıldı. Doğum izni süresi artırılacak, yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak, evden çalışma modeli uygulanacak, anneler esnek çalışmadan yararlanacak, annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak. İşte detaylar...
Tazminat hakkı ile ilgili flaş karar! İki ay süresi var, işveren ödemek zorundaYargıtay tazminat hakkı ile ilgili önemli bir karara imza attı. Aynı işyerinde bir yıl ve daha uzun süre çalışanlar, işten çıkartıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Ancak bazı durumlarda çalışan kendi isteği ile işten ayrılsa da tazminat alabiliyor. Kadınlar evlilik, erkek çalışanlar ise askerlik nedeniyle işten ayrıldığında tazminat alabiliyor. Yargıtay'ın askerlik nedeniyle tazminat konusunda verdiği bir karar ise dikkat çekti.
Eksik gün kodları ne anlama geliyor? SGK eksik gün nedenleri ve kodları!SGK primleri kıdem tazminatı hesaplamalarında yıl 365 gün, sosyal güvenlik mevzuatında hizmet hesaplamalarında yıl 360 gün olarak dikkate alınıyor. SGK uygulamalarında tam ay çalışma esasına göre çalışanlardan belirsiz süreli iş sözleşmeleri veya belirli süreli iş sözleşmeleri (kısmi zamanlı çalıştırılanlar hariç) ile çalışanlar ayın kaç gün olup olmadığına bakılmaksızın her ay 30 gün prim ödeme gün sayısı bildirimi yapılması zorunludur. Bazen de iş veren tarafından eksik gün bildirimi de yapılır. Peki, Eksik gün nedenleri nedir? Eksik gün kodları ne anlama geliyor? SGK eksik gün nedenleri ve kodları!
Eğitim öğretim ödeneği nedir? Öğretmenlere eğitim ödeneği ne zaman verilecek? Okulların açılmasına kısa bir süre kala öğretmenlere verilen eğitim ödeneğinin yatırılacağı tari merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlere her yıl eğitim yılı başında, eğitime hazırlık ödeneği adı altında belli bir ücret ödemesi yapılıyor. Bakanlık tarafından verilen bu ödemeden hem kadrolu hem de sözleşmeli öğretmenler faydalanabiliyor. Peki, Eğitim öğretim ödeneği nedir? Öğretmenlere eğitim ödeneği ne kadar, ne zaman verilecek? Eğitim ödeneği kimlere verilir? Ücretli öğretmen eğitim ödeneği alır mı? İşte detaylar…
11 bin 971 lira para ödemesi yapılıyor! Milyonlarca çalışanı kapsıyor, işverenden talep etmek yeterli...Çalışan milyonlarca kişiyi kapsıyor, çoğu kişi bilmiyor. 11 bin 971 lira ödeme yapılıyor. Talepte bulunmak yeterli oluyor. İşverenin bu talebi karşılaması zorunlu. Süre bitiminden 30 gün içerisinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Çalışan yeni annelerin yükünü hafifletmek için birçok ayrıcalık sağlanıyor. Doğum izni, süt izni gibi kolaylıkların yanı sıra 'Yarım Çalışma Ödeneği' de buna dahil. Bu ödenek ile anneler hem çocukları ile daha çok ilgileniyor hem de gelir kaybını en aza indirgiyor. Ödenek ödenen süreler için, asgari ücret üzerinden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ile genel sağlık sigortası primi işçi ve işveren payları da yatırılıyor. 2016 yılından bu yana uygulama devam ediyor. Bu ödeneği almak için bazı şartlar bulunuyor. İşte 'Yarım Çalışma Ödeneği' ile ilgili detaylar
Taban ücret değişti! Asgari ücretli çalışan 16.106 TL alacakTemmuz ayı itibarı ile asgari ücrete ara zam yapıldı. Milyonlarca çalışanın maaşı atrttı. Sadece maaşlar değil ayrıca çalışanların aldığı bazı ödemeler de arrtı. Rapor parası, süt parası ve çocuk parası ödemeleri temmuz itibarı ile arttı.
4/1-a, 4/1-b, 4/1-c çalışanları için erken emeklilik müjdesi! Değişiyor, artık...SSK'lı, Bağ-Kur'lu, kamu çalışanı milyonları kapsıyor. Erken emeklilik imkanı doğacak. Harekete geçildi. Değişikliğe gidiliyor. Çalışma mevzuatında hem kadınlar hem de erkekler için erken emeklilik imkanın bulunuyor. Erkekler askerlik borçlanması, kadınlar ise doğum borçlanması ile emeklilik tarihini öne çekebiliyor. Kadın sigortalılar doğum borçlanmasını, sadece sigortalı çalışmaya başladıktan sonra doğan çocukları için yapabiliyorlar. Erkek sigortalıların ise sigortalı çalışmaya başlamadan önceki ve sonraki askerlik süreleri için borçlanma hakkı bulunuyor. Kadın ve erkek çalışanlar arasındaki bu ayrımın ortadan kaldırılması için harekete geçildi. Kadınlara, sigortalı bir işte çalışmaya başlamadan önce doğan çocukları için doğum borçlanması hakkı verilmesine yönelik adım atılıyor. İşte merak edilen detaylar..
Erken emeklilik fırsatı! SSK'lı, Bağ-Kur'lu, kamu çalışanı fark etmiyor, 2 yıl...Erken emekli olmak isteyenlere güzel haber! Tarih iki yıl öne çekiliyor. SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve kamuda çalışanları kapsıyor. Başvuru şartı bunuyor. Tarih detayı dikkat çekiyor. İş hayatında kadınların daha fazla yer edinebilmesi için pek çok avantaj sağlanıyor. Ancak erkek çalışanların da birçok hakkı bulunuyor. Doğum izni ve süt parası erkek çlaışanlara da tanınan haklar arasında. Bu haklardan evlat edinen kişiler de yararlanıyor. Ayrıca erkek çalışanlar askerlik borçlanlası yaparak emeklilik tarihlerini iki yıl öne çekebiliyor.
Yıllık izin ile ilgili son dakika kararı! Peşin ödeniyor, isteyen avans alıyor, flaş 10 gün detayı...Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Ödemeler peşin olarak yapılıyor. İşveren için yapılması zorunlu. Pek çok kişi haberdar değil. Ancak avans ödemesi de yapılıyor. Yıllık izne çıkma planı yapan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. İzin yönetmeliğinin detayları tek tek açıklandı. 10 gün detayı dikkat çekiyor. Yıllık izin süresi, işçi ve işverenin anlaşması şartıyla bölünerek de kullanılabiliyor. Ancak bölünerek kullanılan sürelerden bir bölümünün 10 günden az olmaması gerekiyor. Aynı iş yerinde 1 yıldan fazla çalışanların izin hakkı 14 gün. Bu izin süresini 10 ve 4 gün şeklinde planlamak mümkün. Kıdem artıkça yıllık izin süresi de artıyor. Öte yandan yıllık izne çıkacak işçiye işveren, izin öncesinde yıllık izin dönemine dair ücretini ödemek zorunda. Yani 14 gün yıllık izne çıkacak işçiye 14 günlük ücreti, yıllık izne çıkmadan önce peşin olarak ödenmek zorunda. Ayrıca çalışanın talep etmesi durumunda gerekil koşullar sağlanıyorsa avans ödemesi yapılması da zorunlu. Eğer işveren avans ödemeyi kabul etmezse işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor. Peki yıllık iznin ne zaman kullanılacağına nasıl karar veriliyor? Kullanılmayan izinlerin parası alınabiliyor mu? Kimler yıllık izne çıkarken yok parası alabiliyor? İşte yıllık izin hakkı ile ilgili birçok çalışanın merak ettiği soruların yanıtları...
Yıllık izin hakkı ile ilgili flaş detay! Milyonlarca çalışana güzel haber, 4.173 TL...Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Yıllık izin hakkı ile ilgili flaş gelişme! Tek tek açıklandı. Süreler belli oldu. Kimin ne kadar yıllık izin hakkı var? Senelik izin aynı işyerinden bir yıl ve daha uzun süre çalışılması durumunda çalışana tanınan bir hak. Çalışma süresi uzadıkça yıllık izin de artıyor. 1-5 yıl arasındaki çalışanlar için bu süre 14 gün olarak belirlendi. Çalışanın şehir dışına çıkması durumunda 4 güne kadar ücretsiz yol izni de veriliyor. Çalışanların ücretli izinleri olduğu gibi doğum, evlat edinme gibi bazı durumlarda ücretsiz izin hakkı da bulunuyor. İşverenin çalışana izin hakkını kullandırmaması durumunda 4.173 TL idari para cezası kesiliyor.
Doğum parası hesaplama nasıl yapılır? 2022 doğum parası ne kadar? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır? Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere ödenen iki farklı doğum parası bulunuyor. İlki, her doğum yapan TC vatandaşına verilen yardım parası ikincisi ise, çalışan kişinin hamilelik nedeniyle çalışamadığı zaman dilimi için ödenen SGK tarafından verilen rapor parasıdır. Biribirinden farklı olan doğum parası alma şartları da farklı. Pek çok kişi 2022 doğum parası miktarı ve nasıl alınacağı ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, Doğum parası hesaplama nasıl yapılır? 2022 doğum parası ne kadar? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır? İşte detaylar…
En az 12.454 lira ödeniyor, paralar hesaplara yatırılıyor, başvuran alıyorParalar hesaplara yatırılıyor. Ödemeler toplu olarak SGK tarafından yapılıyor. Başvuran alıyor. En düşük ödeme miktarı 12 bin 454 lira. Asgari ücretli çalışanlar için geçerli olan bu rakam maaş miktarı arttıkça yükseliyor. Başvuru şartı bulunuyor. Çalışma mevzuatında kadınların çalışma hayatında daha fazla yer bulabilmesi için bazı avantajlar sağlanıyor. Özellikle doğum ile birlikte iş hayatını bırakan pek çok kadın bulunuyor. Bu durumun önüne geçilerek kadınların uzun süre çalışmaya devam edebilmesi ve emeklilik imkanından yararlanabilmesi için doğum izni, süt parası, yarı zamanlı çalışma gibi imkanlar bulunuyor. Doğum parası ödemesi kadınlar için tanınan en önemli haklardan birisi. Toplu olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan ödemeler asgari ücretli bir çalışan için 12 bin 454 lira. Ayrıca doğum yapanlara ve evlat edinenlere, birinci doğumda 60, ikincide 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor. Çalıştığı sürenin ücretini işveren, çalışmadığı sürenin ücretini brüt asgari ücret üzerinden İŞKUR veriyor. 2 ay yarı zamanlı çalışana devlet 4 bin 966 lira ödüyor. Öte yandan kadın çalışanlar doğum borçlanması ile 6 yıl erken emekli olma hakkı da elde edebiliyor.
SGK'dan toplu para ödemesi! Asgari ücretliye 12 bin 454 lira...Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme yapılıyor. Başvuran yararlanıyor. Paralar vatandaşların banka hesaplarına yatırılıyor. Kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alabilmesi için kadınlara bazı avantajlar sağlanıyor. Pek çok kadın annelik sürecinde iş hayatını bırakıyor. Anneliğin kadınların çalışma hayatını etkilememesi için doğum izni, doğum parası gibi imkanlar sağlanıyor. SGK tarafından yapılan bazı ödemeler ise pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Örneğin erken doğum durumunda doğum öncesi kullanılamayan izinler doğumdan sonra kullanılabiliyor. Doğum parası ödemesini alınan maaş miktarı belirliyor. 2022 yılında en düşük doğum parası, 12 bin 454 lira oldu. Ayrıca çalışmayan kadınlara da doğum yardımı yapılıyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
İşçi işveren milyonları ilgilendiriyor! 1 yıl şartı var ücreti peşin ödeniyor…Çalışan herkes merak ediyordu. Havaların ısınması ile birlikte planlar yapılmaya başlandı. İşçi işveren milyonlar çalışanların izin haklarını soruyor. Herkesin yıllık izin, taşınma izni, süt izni, doğum izni, evlilik izni gibi izin hakları bulunuyor. 1 yıl şartı var 14 gün ile başlıyor. Anneler doğum yapar babalar izin kullanır… İşte tüm izinler…
İhbar, kötü niyet ve kıdem tazminatı ödeniyor! Kritik detay ortaya çıktı, bunu yapan hiçbir ödeme alamıyorÇalışan milyonları ilgilendiriyor. İhbar ve kıdem tazminatı ödeniyor. Ayrıca iş güvencesi olmayan iş yerlerinden kötü niyet tazminatı da talep edilebiliyor. İşten çıkartılan kişi isterse işe iade talebinde de bulunabiliyor. Çalışma hayatında kadınların daha çok yer alabilmesi için bir takım pozitif ayrıcalıklar tanınıyor. Bazı işverenler kadın çalışanın hamilelik döneminde işten çıkartılmasına karar veriyor. Doğum izni, süt izni gibi haklardan faydalanması işverenler tarafından tercih edilmiyor. Ancak hamile veya yeni doğum yapmış kadınların çalışma koşulları İş Kanunu ve yönetmelik ile düzenlenmiş durumda. Bu dönemde işten çıkartılan işçi, işveren açısından başka bir haklı neden yoksa ihbar ve kıdem tazminatı alabiliyor, iş güvencesi bulunan işyerlerinde işe iade talebinde bulunabiliyor, iş güvencesi olmayan işyerlerinde kötü niyet tazminatı talep edebiliyor. Hamile olduğunu gizleyen çalışan ise zor durumda zor durumda kalıyor. Hamilelik işten çıkartma sebebi değil, fakat halime olduğunu gizlemek tazminatsız olarak işten çıkarılma nedeni oluyor.
Yıllık izin ile ilgili flaş açıklama! Tüm çalışanları ilgilendiriyor, avans, maaş kesintisi...Tüm çalışanlar için geçerli. Havaların ısınmasıyla birlikte çalışanlar için yıllık izin belirleme süreci başladı. Senelik izin aynı iş yerinde bir yıl ve üzerinde çalışanların sahip olduğu bir hak. Mesleklere göre farklılık göstermekle birlikte sigortalı olarak çalışanlar 14 günlük izin hakkına sahip oluyor. Bu süreye aynı işyerinde 5 yıl çalışıldıktan sonra 1 hafta daha ekleniyor. Senelik izinlerde yaş da belirleyici bir eken. 50 yaş üzerindeki çalışanlara en az 20 gün izin verilmesi gerekiyor. Peki bir yılı dolmayan çalışanlar hangi şartlarda izin kullanabilir? Senelik izni kullanmayıp parasını almak mümkün mü? İzne çıkanların maaşları kesiliyor mu? İşte tüm çalışanların merak ettiği soruların yanıtları....
Çalışma hayatında mobbinge maruz kalan kişi ne yapmalı?Farkında bile değiliz ya da farkında olanlar bir elin parmaklarını geçmez. Ne var ki, Türkiye’nin en yaygın sorunlarından biri. Sosyal salgın denebilecek seviyede. Üstelik milyonlarca şikâyetçisi var ve hukukumuzda da cezası belirlenmiş bir suç. Ne olduğunu tam olarak bilemediğimiz bir kavram. Başımıza gelince ne yapmamız, nasıl yapmamız gerektiğini çıkartamadığımız bir fiili durum. Kısaca tanımı: İş yerinde, genellikle ‘üst’ün ‘ast’a uyguladığı “psikolojik şiddet.” Türk Dil Kurumu’nun bulduğu karşılık: “Bezdiri.”
Doğum İzni ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki doğum izni haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.