Zeytinyağlı dolma ile kahve gider mi?

Haberin Devamı

Hafta sonu ciddi konular değil güzel bir kahve sohbeti iyi gider diye düşündüm. Starbucks Coffee, kahve uzmanlığını mağazalarında gerçekleştirdiği “Kahve Sohbetleri” nde kahve tutkunlarıyla paylaşıyor. Starbucks Genel Müdürü Can İkinci, böyle bir sohbet için beni davet ettiğinde birer kahve içer, Starbucks’ın Türkiye macerasını ve son durumu konuşuruz diye planlamıştım. Ancak bir şarap tadımı yaparmışcasına, müthiş organize ve detaylı bir kahve tadımına tanık olacağımı ve ayrıca kahve ile ilgili tüm bildiklerimi reset edeceğimi düşünmemiştim.

Starbucks’un kahve elçisi Bekir Behlül bize müthiş bir kahve yolculuğu yaptırdı. Önce Latin Amerika kahvelerinden House blend’ı denedik. Ardından Afrika kahvelerini ve son olarak da Sumatra bölgesinin kahvesini tattık. Üçünün de tadı o kadar farklı ki...

Kahveyi bardaklara koyuyoruz ve Bekir Behlül tıpkı şarap içer gibi önce kahveyi koklamamızı aromasını hissetmemizi istiyor. Sonra kokunun bizde bıraktığı hissi soruyor. Ardından bir yudum alıyoruz ve dilde bıraktığı tadı da tarif etmemizi istiyor.

Afrika/Arap Yarımadası kahveleri kiraz, egzotik baharatlar ve limon gibi narenciye tadlarına sahip. Etiyopya, Kenya gibi kahveler egzotik tadları nedeniyle harmanlanmadan servis ediliyor.

Asya/Pasifik Bölgesi kahveleri iddialı, tam dolgun bir aromaya sahip. Koyu ve topraksı tatları ile oldukça gövdeliler ve yanardağlar bölgesinde yetişmenin verdiği isli tadı içeriyorlar.

Latin Amerika kahveleri ise iyi dengelenmiş aromaları, canlandırıcı parlak asiditesiyle fındık kokusuna sahipler.

Kahveleri tadarken yiyeceklerle eşleştirme de yaptık. Sumatra kahvesi ile birlikte yanında bir de ıspanaklı börek geldi. Kahve ve ıspanaklı börek nasıl birarada olur diye şaşkın şaşkın bakarken Can İkinci, “Aslında zeytinyağlı dolma ile daha da güzel oluyor. İzmir Tulum ile de hiç fena değil, denemek lazım” demez mi.

Kahve höpürdeterek içilir

Bekir Behlül’ün kahve ile ilgili bazı tüyoları var. Kesinlikle sade içilmesi gerektiğini kahveye şeker ya da süt katılmaması gerektiğini belirtiyor. Bir de kahve höpürdetilerek içilirmiş. Höpürdetilince hava ile temas eden ve ılıklaşan kahve ağızda yayılıyor ve tadını daha iyi ortaya koyuyor. Tabii bu kurallar sade gerçek kahve için geçerli. Espresso, Cappuccino, Caffè Latte ya da Macchiatto içiyorsanız höpürdetmeye gerek yok. Starbucks sadece 2009 yılında binin üzerinde kahve sohbeti gerçekleştirmiş ve 15 bin kişiye kahveyi anlatmış. Önceden randevu alınıyor ve 15 kişiye kadar gruplara kahve tadımı yaptırılarak kahveler hakkında bilgi veriliyor. “Ücreti ne kadar?” diye sordum, Can İkinci “Para almıyoruz, herkesi gerçek kahve tadı ile tanıştırmak ve kahve kültürünü yaymak istiyoruz” dedi.

Kahve sohbeti için kahvetutkusu.com’dan randevu alınabiliyor.

Türkiye’de kahveyi pahalı satmıyoruz hatta daha ucuzuz

Can İkinci, Starbucks kahve zincirinin Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili sorularımı da yanıtladı.

* Krizde mağaza kapattınız mı, ekonomik kriz sizi ne kadar etkiledi?

Bizi ekonomik kriz değil ancak sigara yasağı ilk başlarda bir hayli etkiledi. Yüzde 10 ile 40 arasında ciro kaybeden şubelerimiz oldu. Ancak daha sonra yasak çok sıkı bir şekilde uygulanınca ve haksız rekabet ortadan kalkınca cirolar eski seviyelerine gelmeye başladı.

* Kaç şubeye ulaştınız? Her yerde varsınız ancak Bodrum’da yoksunuz mesela. Bodrum’a Starbuck açılmayacak mı?

2003 Nisan’da ilk şubemizi açmıştık. 128’e ulaştık. Evet bazı bölgelere çok geç gittik. Hem lojistik hem ürün tazeliği ve tedariği açısından mükemmel olabileceğimizden emin olana kadar yeni bir lokasyona gitmiyoruz. Antalya’ya 5. senemizin sonunda ilk mağazamızı açtık mesela. Bu konuda acele etmiyoruz, daha sağlam adımlarla büyümeyi tercih ediyoruz. Franchise vermiyoruz. Tüm mağazalar bizim. Bodrum da gecikti. Şimdi Marina’ya yakın bir noktada açmaya hazırlanıyoruz.

* Türkiye’de Starbucks’da fiyatların yüksek olduğuna dair bir algı var. Gerçekten fiyatlar Türkiye’de pahalı mı?

Kesinlikle doğru bir algı değil. Biz latte’yi 4.75 TL’ye satıyoruz. ABD’de bunun fiyatı 3.40 dolar seviyesindedir. İngiltere’de ise 2 pound gibi satılır. Biz pahalı olmadığımız gibi 30 kuruş gibi daha ucuzuz.

* Mağazalarda hep ithal ürünler var sanki. Starbucks, Türkiye’nin cari açığına negatif etki yapan bir yer midir?

Kahveler ithal. Alımı İsviçre yapar. Kahveler Amsterdam’da kavrulur. Ancak biz yerel ekonomiye çok katkı sağlıyoruz. Geçen yıl 1.5 milyon kilogram portakal, 3.5 milyon litre süt aldık. Beni çok heyecanlandıran bir başka konu da bardaklar. Starbucks’ın tüm bardakları İngiltere’den Solo firmasından geliyordu. Dünyada ilk kez işçilik kalitesi ile biz bu bardakları Türkiye’de üretmeye ana firmayı ikna ettik. Bir süre sonra maliyet avantajı ile Starbucks’ın tüm bardakları Türkiye’den gidebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR