Recep İvedik tiplemesi TV 8’de doğdu. ’Dikkat Şahan çıkabilir’ programında en dikkat çeken, en sevilen karakterdi Recep İvedik. Program dilden dile yayıldı, seveni seyredeni arttı.
Sonra kaçınılmaz son ve ‘Dikkat Şahan Çıkabilir’ başka bir kanala transfer oldu.
Bu durum aslında TV 8’in kaderi gibi. Yaşamdan Dakikalar, Komedi Dükkanı gibi programlar da önce TV 8’de ekrana geldi ve meşhur oldu. Sonra tıpkı Şahan Gökbakar gibi başka kanallara transfer oldular.
MNG Holding bünyesinde faaliyet gösteren TV8’in Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu ile sohbetteyiz. Kendilerini ne yandaş ne de karşıt olan ’iyi’ bir televizyon kanalı olarak tanımlıyor.
AB izleyici kitlesini hedeflediklerini reyting kaygısı taşımadıklarını söylüyor. Bunu, “Salı Sefası bizim en çok izlenen programımız. Elazığ’da deprem olunca yayından derhal kaldırdık. Oysa diğer kanallar normal akışını bozmadı” örneği ile açıyor. “Kesinlikle cimri değiliz“ derken de Süper Lig özetlerini satın alan iki kanaldan biri olduklarına dikkat çekiyor.
Format fabrikası gibiyiz
Ancak kanalın en büyük özelliği özgün formatlara kapısının sonuna kadar açık olması. Ferhat Göçer’e ilk müzik programını yaptıran TV 8 olmuştu. Kendilerini format üretme fabrikası olarak gördüklerini, bu kanalda pişen her programın başka kanallar tarafından dikkati çektiğini söylüyor.
Bu başarı nereden geliyor? diye soruyorum. ”Gelen projeler bir kurulda tek tek izleniyor. Herkesin bir oyu var. Beğenilirse ekonomik bütçesine de bakıp değerlendiriyoruz“ diyor. ”Peki tutan bir programın TV 8’den uçup gitmesinden rahatsız olmuyor musunuz?” diye soruyorum ve ilginç bir yanıt alıyorum:
“Biz başka bir kanalın aylık bütçesi ile yıllık bütçe yapıyoruz. Popüler olan program bizden 1 birim alıyorsa, diğer kanala ortalama 7 birime gidiyor. Ancak bundan sonra yetiştirme bedeli alacağız. Sözleşmeye ekliyoruz. Diğer kanaldan alınan ücretin yüzde 25’i TV8’e gelecek. Bir nevi bonservis bedeli olacak. Hatta bu konuda 2 programımız için görüşmelerimiz sürüyor.”
Otelin perdesinde sorun çıktı MNG Holding turizmci oldu
MNG Holding’in ağırlıklı işlerinden birisi kuşkusuz turizm. MNG’nin turizm sektörüne işletmeci olarak girişi ise tamamen bir tesadüfe dayanıyor. MNG’nin aslında turizm sektöründe yer almak gibi bir niyeti yok. Amaç WOW Topkapı’nın inşaatını yapmak ve mal sahibi olarak tesisi Magic Life’a kiralamak.
Ancak ne oluyorsa otelin perdeleri konusunda bir anlaşmazlık çıkıyor. Magic Life perde yüzünden çıkan tartışma sonrası otelin işletmeciliğinden çekiliyor. Patron Mehmet Nazif Günal, “Biz de bu işi yapabiliriz” diyerek otel işletmeciliğine soyunuyor. Dedeman’dan yönetici transfer ediliyor. Bakıyorlar ki sadece tesis kurmak ve işletmekle olmuyor. Turist bulmak lazım. Bentour kuruluyor. Turist bulmakla da iş bitmiyor. Bir de bu turistleri taşımak lazım. O zaman da 10 uçaklık bir filo devreye giriyor ve bir perde meselesinin sonucu hiç hesapta yokken turizmin en önemli oyuncularından biri sahneye çıkıyor. Şimdi grubun Antalya, Kiriş, İstanbul ve Ankara’da ikişer, Bodrum ve Uludağ’da birer oteli var. Yatak kapasitesi 11 binin üzerinde. Abiş Hopikoğlu, “turizm, medya, havacılık, kargo ve inşaat firmalarının toplam cirolarının 1 milyar doları geçtiğine dikkat çekiyor. Cironun yüzde 65’i ise inşaattan geliyor.
Kargo kaybetme riskimiz sıfır gibi
MNG Kargo grubun iddialı iş kollarından biri. Fedex ile yaptıkları işbirliğine dikkat çeken Hopikoğlu, hava kargoda THY’yi dışarıda tuttukları takdirde kargonun yüzde 80’ini MNG’nin taşıdığını belirtiyor. Bu arada Hopikoğlu bir yazılım geliştirerek her elemana verdikleri el terminalinden söz ediyor ve çok iddialı konuşarak ” Yanlış kargo gönderme oranını sıfıra indirdik. Bu el terminali ile kapıda barkod üretiyoruz, paketi direkt aktarma merkezine gönderiyoruz. Şube ortadan kalkınca yanlış adres riski de ortadan kalktı diyor ve ekliyor “50 -55 milyar dolarlık pazarın şu an sadece 5-6 milyar doları kayıt altında bu da kargoculuk sektöründe daha çok yol alınacağını gösteriyor”.
Yeni Recep İvedik’lerden yetiştirme bedeli alacak
Haberin Devamı