Darüşşafaka, tam burslu olarak okutacağı babasız, fakir, ancak zeki ve yetenekli genç beyinler arıyordu. 120 şanslı öğrenciyi belirleyecek sınava 20 ilde 1458 öğrenci katıldı. Van’da yapılan sınava bir çocuk çıkageldi. Daha önce başvurmamıştı. Ancak kriterlere uyuyordu. Eğitimde fırsat eşitliği istiyordu. Yöneticiler insiyatif kullanıp Davut’u sınava aldılar. Sonra... Sonrası film gibi...
Bir kaç ay önce Daruşşafaka Cemiyeti yararına Hürriyet Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Bloomberg TV Genel Yayın Müdürü Prof. Dr. Kerem Alkin, Dünya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hakan Güldağ ve gazeteci ağabeyimiz Osman Şenkul ile birlikte İhsan Varol’un hazırlayıp sunduğu Kelime Oyunu televizyon yarışmasına katılmıştık.
Yarışmadan elde edilecek gelirin tamamı Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanırken, asıl amaç ise Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın vizyon ve misyonu ile ilgili olarak kamuoyunda bir algı oluşmasına yardımcı olmaktı. 148 yıllık bir eğitim çınarı olan Darüşşafaka’nın bağışçılarla ayakta durduğu gerçeğinden hareketle eğitime katkıda bulunmak isteyenlere de çağrı yapmaktı.
Yeni eğitim yılının başlamasının ardından dün Darüşşafaka Cemiyeti yöneticileri Zekeriya Yıldırım, Davut Ökütçü ve Talha Çamaş, okul yöneticileri Adnan Ersan ve Çiğdem Kaya ile birlikte geldikleri noktayı anlattılar.
Cemiyet’in Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Yıldırım sınav sistemini bilgi ağırlıklı yapıdan yetenek odaklı sisteme çevirerek Anadolu’dan daha çok öğrencinin okula gelmesini sağladıklarını söyledi. 9 yaşındaki bir çocuğa devletin dışında eğitimde fırsat eşitliği sağlayan bir başka kurum olmadığını belirten Yıldırım, “Sınav sistemindeki değişiklikle bu yıl İstanbul ve çevresinden gelen öğrenci sayısı yüzde 27, Anadolu’dan gelen öğrenci sayısı ise yüzde 73 oldu. Kız ve erkek öğrenci oranı da yüzde 50-50 oldu” dedi.
İş Bankası’ndan destek
Darüşşafaka’da eğitim görme imkanı bulan çocuklar babası olmayan ve fakir öğrenciler arasından seçiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın veri tabanından yararlanan Darüşşafaka Cemiyeti, bu yıl bu kritere uyan 11 bin 600 öğrenci belirledi. Bu öğrencilere tek tek mektupla ulaşıldı. 1570’i sınava başvurdu. 1458’i sınava girdi. En yüksek notu alan 120 öğrenci ise mali durum araştırmasının ardından okula girmeye hak kazandı. Yıldırım, şu konuya dikkat çekti:
“Çocuklar fiziksel ve ruhsal gelişimini bizimle birlikte yaşıyor. Bu eğitimle çocukların hayatını değiştiriyoruz. Çocuklara üniversite döneminde de tam burs vermeye devam ediyoruz.
Yıldırım, bu noktada İş Bankası’nın verdiği desteğin önemine dikkat çekti:
“Türkiye İş Bankası ile ‘81 ilden 81 öğrenci’ projesini başlattık. İş Bankası 4 yıldır sürdürdüğü bu proje ile şu an okuldaki 327 öğrencimizin tüm eğitim giderlerini karşılıyor. Bu çok ciddi bir rakam ve bu destek çocuklar üniversiteyi bitirene kadar yani toplamda 14 yıl devam edecek.”
Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Ökütçü ekledi:
“İş Bankası desteği olmasaydı, Cemiyet’in gücü ile ancak toplamda 700 öğrencimiz olabilecekti. Oysa şimdi 928 öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 434’ü hafta sonu bile okulda kalıyor. Kişisel ya da kurumsal bağışçılarımız artarsa mevcut okulumuzun kapasitesi artar. Hatta hedefimiz Darüşşafaka modelini her bölgeye taşımak. Her bölgede okul açabilmek.”
148 yıllık Daçka tarihinde ilk üçüzler
Yöneticiler sınavı kazanan çocuklarla tek tek ilgileniyor. Evlerine kadar gidiyor. Hem mali durumlarını kontrol ediyor hem de velileri ile konuşuyor. Zekeriya Yıldırım Giresunlu Ali Elmalı ile böyle poz vermiş.
Bu arada Darü∫∫afaka’nın 148 yıllık tarihinde bir ilk de yaşanıyor. Bursa’da Karamehmet İlköğretim Okulu’nda üçüncü sınıfta okuyan üçüz kardeşler Biray, Tahsin ve Birol Aladağ sınavı kazanıp Darüşşafakalı olan ilk üçüzler olarak tarihe geçti.
‘İyi insanlar’ yetiştirmeye çalışıyoruz
1873’ten bu yana varlığını sürdüren Darüşşafaka Eğitim Kurumları tamamen bağışlarla ayakta duruyor. Bir öğrencinin bir akademik yıldaki masrafları yaklaşık 4 bin 150 lira olarak hesaplanmış. Eğitim giderlerinin yanısıra barınma, sağlık gibi masraflarını da Cemiyet karşılıyor.
Zekeriya Yıldırım 9 yaşında ailelerinden emanet aldıkları çocukları çağdaş, özgüvenli, Atatürk ilkeleri doğrultusunda yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan topluma karşı sorumlu, iyi insanlar olarak yetiştirmeye çalıştıklarını söylüyor.
Hepimiz birer bağışla kimsesiz fakir ama yetenekli öğrencilere bir gelecek sunabiliriz. İş dünyasının önde gelen isimleri arasında pek çok Darüşşafakalı var. Procter & Gamble’ın Türkiye CEO’su Saffet Karpat, Oyak’ın başındaki Coşkun Ulusoy, Merkez Bankası eski Başkanı Zekeriya Yıldırım, Koç Holding’de 31 yıl çalışan ve Tüketim Grubu Başkan Yardımcısı olan Davut Ökütçü, TÜRSAB eski Başkanı Talha Çamaş...
Daha gerilere gidersek ünlü matematikçi Salih Zeki, ultrasonografinin öncüsü Prof Dr. Adnan Sokullu, Türk edebiyatının önemli ismi Ahmet Rasim... Hepsi Darüşşafaka’dan çıktılar. Henüz yolun en başında bu isimlere eğitimde fırsat eşitliği şansı tanınmasaydı bu isimler çok büyük ihtimalle ortaya çıkamayacaktı. Şimdi yenileri yetişiyor.
Örneğin Vanlı Davut Elter. Son anda geldi, sınavı dördüncü sırada bitirdi.
Yarınların Zekeriya Yıldırım’ı veya Saffet Karpat’ı olacak
Vanlı Davut Elter, Giresunlu Ali Elmalı destek verirseniz yarınların Zekeriya Yıldırım’ı veya Saffet Karpat’ı olacak
Haberin Devamı