Türkiye’de dünya otomotiv devlerinin yatırımı var. Fiat, Ford ve Renault ilk gelenlerdi. Onları Toyota, Hyundai ve Honda izledi. Opel montaj için geldi, sonra geri döndü. Isuzu, Man, Mercedes gibi kamyon ve otobüs üretenleri de listeye eklemek lazım.
Türkiye’ye gelmesi muhtemel bir diğer dev otomotiv grubu olarak da ilk sırada hep Volkwagen görüldü.
Ferit Şahenk otomotiv alanındaki faaliyetleri ile ilgili ne zaman basının karşısına çıksa istisnasız kendisine yöneltilen sorulardan biri ‘Volkswagen Grubu Türkiye’de yatırıma ne zaman gelecek?’ oldu.
Şahenk de bu sorulara her zaman ortadan cevaplar vermeyi tercih etti:
‘Yaptıklarımızı, Türkiye’deki performansımızı Volkswagen grubu görüyor. Görmüyorlarsa yatırım için daha iyisini yapmaya devam edeceğiz. Volkswagen grubunu Türkiye’de yatırıma ikna etmek için sonuna kadar asılacağız’
Avrupa’da otomotiv pazarı yerinde sayarken 2010’da Türkiye’de 760 binin üzerinde otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Otomotiv sektörü 2011’e de oldukça coşkulu başladı. Bir ayda 44 binin üzerinde araç satıldı.
Geçen hafta sonu Cumartesi günü Galatasaray-Bucaspor maçını Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ile birlikte Türk Telekom Arena’da seyrettik.
Maç öncesi sporun dışından konuşurken tabii ki söz yine Volkswagen yatırımına geldi. Aclan Acar, Volkswagen grubu için Türkiye’de yatırımın şu an için imkansız olduğunu en azından 2020 yılına kadar VW’nin stratejik planları içinde böyle bir yatırım görünmediğini net biçimde ortaya koydu.
-VW grubu yılda 7.4 milyon adet araç satıyor. Bunların 350 bini Seat markalı arçlar. 600 binin üzerinde de Skoda var. Audi markalı satışlar 1 milyon adet seviyesinde. Üç marka 2 milyon desek kalanı Volkswagen. Bentley gibi lüks markalar da var ancak onlar fazla bir yekün tutmaz. Mesela Bentley yılda 5 bin kadar satar. 2020’ye kadar Grup toplam satışını 10 milyon adete çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için de gözünü diktiği pazar Uzak Doğu ve Rusya.
-Türkiye de bu hedefe ulaşması için pazar payını artıracağı bir lokasyon değil mi?
-Tabii ki Türkiye de grubun en çok önem verdiği pazarlardan biri. Türkiye’nin performansı da çok çok iyi, ancak hem Türkiye’de hem Avrupa’da 10 milyon adet yıllık satışa ulaşacak bir büyüme potansiyeli yok.
-Maliyetler açısından Türkiye’de üretim cazip olmaz mı?
-Avrupa’daki fabrikalarda üretilen bir aracın Türkiye’ye gelmesinin maliyeti zaten 200 euro civarında. Dolayısıyla Türkiye’de satılacak otomobil için Türkiye’de fabrika kurmak çok fizıbl görünmeyebilir.
Acar’ın verdiği rakamlar VW için Türkiye’de fabrika kurmasının şu an için radarda olmadığını ortaya koyuyor.
Aclan Acar otomotivde çok başarılı geçen 2010 yılının ardından 2011 performansını da masaya yatırdı:
-Ocak ayı ve 15 günlük Şubat rakamları çok çok iyi. Ancak sadece bu 45 güne bakarak 2011’de 1 milyonluk satış rakamına ulaşılabileceğini söylemek zor. Merkez Bankası’nın tavrı burada belirleyici olacak. Kredilerde büyümeyi zorlaştırıcı kararlar otomotivi de etkileyecektir. Bu performans aynı hızla gitmeyebilir.
Aclan Acar, tüketimdeki artıştan sonra ertelenen zamların da devreye girdiğini ancak bu zamların da yine sınırlı tutulduğunu söyledi.
-Aslında araçlara yüzde 10 zam gelmesi gerekiyordu. Ancak zam yüzde 5’ler seviyesinde bırakıldı. Yapılmayan yüzde 5’lik kısmın yüzde 4’ünü Volkswagen’den aldık, yüzde 1’lik kısmı için de bayilerimiz fedakarlık yaptı.
TT Arena’da GS’nin bir Allah kuruşu yok mu?
Malum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom Arena’nın açılışında ıslıklandı. Islıklanınca da ilerleyen günlerde tansiyon arttı. Önce ‘Henüz stadın Galatasaray Kulübü’ne tahsisi yapılmadı’ denerek gözdağı verildi, ardından ‘O stadda Galatasaray’ın bir Allah kuruşu katkısı yok’ diyerek camia nankörlükle suçlandı.
Gerçekten TT Arena’da Galatasaray’ın bir Allah kuruşu katkısı yok muydu?
Bucaspor maçında Galatasaray camiasının önde gelen simalarından ünlü mimar Hasan Mingü de vardı. 1.5 yıl stadın inşaasında hiç bir karşılık beklemeksizin çalışan ekibin içinde yer alıyordu.
En basitinden tüm locaların mobilyalarının kulüp tarafından satın alındığını, toplamda kulübün stada 10 milyon doların üzerinde bir harcama yaptığını söyledi. Stadın üstünün de kapatılacağını söyleyen Mingü bunun için de 6 milyon euro’nun üzerinde harcama yapılacağını söyledi.
Bu arada TT Arena’nın oturdukça daha şık bir stad haline geldiğini söylemek lazım. Akustik harika.
Mingü locaların içinde yer alan ledlere dikkat çekti ve ‘Takım gol attığında bu ledler sarı kırmızı yanmaya başlıyor’ dedi.
Localardaki ışık düzenini test etmek için epey bekledik. Galatasaray gol atmakta çok zorlansa da Bucaspor’u 1-0 yenmeyi başardı.