Vodafone Türkiye, son yarı yılda gelirlerini 1 milyar 363 milyon liradan 1 milyar 766 milyon liraya yüzde 29.6 yükselterek Vodafone’un hizmet verdiği ülkeler arasında en hızlı gelir artışı kaydeden operasyon oldu. Vodafone Yönetim Kurulu Başkanı Sir John Bond Telsim’i ilk aldıkları yıllarda yaşanan sıkıntılara gönderme yapıp ‘Saçlarımı beyazlattılar’ derken, Vodafone Türkiye’nin son dönem performansını ise ‘Mükemmel’ sözleriyle özetledi.
Serpil Timuray, Vodafone Türkiye’nin başına Ocak 2009’da geldi. Daha önce bir yazımda Türkiye’de hizmet veren 3 GSM operatörünün EBITDA performanslarını ortaya koymuş ve Vodafone’da işlerin pek de iyi gitmediğini EBITDA kâr marjının eksilerde olduğunu vurgulamıştım. Bu kötü tabloyu tersine çevirmek üzere kolları sıvayan Serpil Timuray ve ekibi Mart 2009’da stratejik iş planı sunumunu merkezde Sir John Bond ve ekibine yaptı. Vodafone yönetimi Timuray ve ekibine güvendi, tam destek verdi. Gerekli yatırımların yapılması için onay çıktı.
Önceki gün Londra’da Mandarin Orient Otel’de Serpil Timuray ve ekibi 2010-2011 mali yılı ikinci çeyrek sonuçlarını ortaya koydu. Rakamlar Timuray ve ekibinin stratejik iş planının bir hayli önünde olduğunu ve Vodafone Türkiye’nin kısa bir süre sonra net kâr üretmeye başlayacak bir şirkete dönüşeceğini anlatıyor. Son çeyrek gelirleri 535 milyon liradan 913 milyon liraya yükselen Vodafone Türkiye’nin son 6 aylık konsolide geliri ise 1 milyar 766 milyon TL olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı döneminde gelirlerin 1 milyar 363 milyon TL olduğu gözönüne alınırsa artışın yüzde 29.6’yı bulduğu görülüyor.
Timuray, bu artışın ara bağlantı ücretlerinin yüzde 52 oranında düştüğü bir dönemde gerçekleştiğinin de ayrıca altını çizdi. Şayet ara bağlantı ücretleri sabit kalsaydı artışın yüzde 43’ü bulabileceğini hesap etmişler. Vodafone Türkiye son 4 çeyrektir pazar büyümesinin üzerinde bir büyüme gerçekleştiriyor. Vodafone Türkiye’nin yüzde 29.6 ciro artışı sağladığı dönemde Avea’daki artış yüzde 2’de, Turkcell’deki artış ise 0.3’de kalmış vaziyette. Son çeyrek itibarıyla Vodafone Türkiye’nin GSM sektörünün toplam cirosu içindeki pazar payı yüzde 25.1’e yükselmiş vaziyette. Sektörde son çeyrekte 3 milyar 674 milyon liralık ciro gerçekleşirken bunun 913 milyon lirası Vodafone Türkiye’den geldi. Vodafone Türkiye’nin geçen yıl aynı dönemde toplam ciro içindeki payı yüzde 18.6’ydı.
Önemli bir performans artışı. Toplam ciro içinde Turkcell’in payı yüzde 63.6’lardan yüzde 56.5’e çekilmiş vaziyette. Avea’nın da toplam gelir içindeki payını yüzde 18’den yüzde 18.4’e yükselttiği görülüyor. Son iki çeyrek itibarıyla değerlendirme yapıldığında ise 7 milyar 84 milyon liralık toplam ciro içinde Vodafone Türkiye’nin payı 1 milyar 766 milyon lira ile yüzde 24.9 oranına denk geliyor.
Gelirlerdeki artışa paralel maliyet kontrolünün de desteği ile EBITDA kâr marjı da dörde katlanmış görünüyor. EBITDA yani Türkçe karşılığı ile faiz vergi amortisman öncesi kâr 49.3 milyon liradan 217.6 milyon liraya yükselmiş vaziyette. Vodafone Türkiye’de EBITDA kâr marjının Ekim 2009-Mart 2010 döneminde eksi yüzde 4.8 olduğuna dikkati çekmek isterim. Bu oranı verince ortaya çıkan yüzde 12.2’lik EBITDA marjı daha da anlamlı oluyor.
Ve gelelim net kâra... Vodafone Türkiye’de halen net kar üretimi sözkonusu değil. Ancak net zarar bir önceki yarıyıla göre 140 milyon liradan 76 milyon liraya gerilemiş vaziyette. Bu ciro artışı ve maliyet kontrolü ile yakın bir gelecekte Vodafone Türkiye’nin net kår ile tanışması an meselesi. Serpil Timuray’a ‘Net kâr zamanlaması ile ilgili bir öngörünüz var mı?’ diye sordum ancak kesin bir yanıt vermekten kaçındı. Bu soruyu ‘Bizim kârlılığa dikkat etmeden agresif bir rekabet stratejisi yürüttüğümüzü söyleyenler herhalde bu rakamları görünce yanıldıklarını anlamışlardır. Bizim bazı önceliklerimiz vardı. Ciro artışı ve pazar payına odaklı bir strateji izliyoruz. Bu öncelikleri sağladıktan sonra kârlılık da arkasından gelecek” diyerek yanıtlamayı tercih etti.
Geçmişe sadece ders almak için bakarım, sorgulamak için değil
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Chatham House 2010 ödülünü alacağı tören için Banqueting Hall’daki törende Vodafone Yönetim Kurulu Başkanı Sir John Bond ile aynı masayı paylaşıyoruz. Vodafone Türkiye’nin son çeyrek itibarıyla mali sonuçlarını nasıl bulduğunu sorduğumda şöyle yanıt veriyor: “Telsim’i almak iyi bir yatırımdı. Ancak iyi bir yönetim koyamadık. Saçlarım bu yüzden beyazladı. Bir ülkeyi de şirketleri de yaratan insanları. İnsanları yetenekli ve yönetimi de iyiyse o ülkede başarılı olursunuz. Dürüst olmam lazım, bir önceki yönetim bizim hatamızdı. Bugünkü rakamlar mükemmel”
Sir John Bond, ilerlemiş yaşına rağmen çakı gibi delikanlı. Ancak Vodafone Türkiye eğer rakamları doğrultmasa kimbilir beyazlayan saçlar dökülebilirdi de...
‘Masada bir başka gazeteci arkadaşımız ‘Telsim’e verdiğiniz fiyatın yüksek olduğunu düşünüyor musunuz?’ diye soruyor. Bond samimiyetle yanıt veriyor: “Türkiye gibi bir ülkede GSM şirketine sahip olmak çok önemli. O gün bu pazara girmenin fiyatı neyse biz onu ödedik. Hiç pişman değilim. Ben geçmişe ancak birşeyler öğrenmek, ders almak için bakarım. Kararı sorgulamak için değil. Hayatı ileriye dönük yaşamak, geriye doğru anlamak benim felsefem. Çok fazla geriye dönük kararları sorgulamam. İleriye dönük projeler için vaktimi harcamak isterim.”
Faturalı abone sayısı arttı, numara taşımanın da en hızlısı
8 Kasım numara taşıma döneminde ikinci yıldönümüydü. Bu süre içinde nette en çok abone artışını Vodafone’un gerçekleştirdiği dikkati çekiyor. Vodafone iki yılda net 1.7 milyon yeni abone kazandı. Aynı sürede Avea da 1 milyon net abone kazanırken, numara taşımanın 2 yıl sonunda kaybedeni 2.7 milyon abone ile Turkcell gibi görünüyor.
Ancak numara taşıma süreci başladığında sektör liderinin kan kaybetmesi, diğerlerinin alması doğal bir süreç. Doğal bir süreç diyorum ama numara taşımanın başladığı ilk aylarda Vodafone’un net kayıpta en önde olduğunu da hatırlamak lazım.
Burada da Serpil Timuray ve ekibinin başa geçtikten sonraki performansının hakkını vermeliyiz. Vodafone faturalı abone sayısının toplam aboneye oranı en düşük GSM operatörüydü.
Burada da son 2 yılda önemli bir artış dikkati çekiyor. Faturalı abone sayısı 2009 Eylül döneminde 2.1 milyonken Eylül 2010 döneminde 3.6 milyona çıktı. 1.5 milyonluk artış dikkat çekici. Vodafone’un toplam abone sayısı ise 16.5 milyon seviyesinde. Bu artışa rağmen Vodafone faturalı abonede halen en zayıfı. Faturalı abonenin toplam aboneye oranı Vodafone’da yüzde 22’de kalırken Turkcell’de yüzde 29, Avea’da ise yüzde 40 seviyesinde.
Faturalı abone neden çok önemli? Çünkü ARPU’su yani abone başına geliri ön ödemeli müşteriye göre daha yüksek. Mesela Vodafone’da faturalı bir müşterinin aylık ödediği ortalama fatura 38.7 TL’yi bulurken, ön ödemeli müşterinin aylık ortalama faturası 13.4 TL’de kalıyor. Yani faturalı müşteri daha çok gelir yaratıyor.
Vodafone’un en hızlısı oldu, Sir Bond’un saçları kurtuldu
Haberin Devamı