Vestel, engelli vatandaşların kullanabileceği özelliklere sahip ürün gamına sürekli yenilerini ekleyerek bu alanda fark yaratmaya başladı. Renk körleri için özel televizyon üreten Vestel, ALS ve MS hastalarına özel göz kırpınca kanal değiştiren televizyon yaptı.
Yurt dışına sık sık çıkanlar farketmiştir. Etrafta ne kadar da çok engelli insan görünür. Oysa Türkiye’de sokakta çok fazla engelli insan görmezsiniz. Bu durum ne yazık ki Türkiye’de insanların daha sağlıklı olmalarından kaynaklanmıyor. Türkiye’de hayatın engelliler için çok zor olması, şehirlerin engelli dostu olarak dizayn edilmemesi bu durumu yaratıyor. Oysa engelliler fırsat yaratıldığında hapsoldukları evden çıkıp günlük hayata karışmayı istiyor. Sadece sokağa çıkmak değil, işgücüne de dahil oluyor ve üretmenin, para kazanmanın haklı gururunu yaşıyor.
Önceki gün Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile birlikte Manisa’da Vestel City’yi gezdik. 1.1 milyon metrekarelik kapalı alana sahip devasa üretim tesisi gerçekten ‘City’ unvanını fazlasıyla hakediyor. Kocaman bir şehri andıran tesis inanılmaz günlük kapasite rakamlarına sahip. Her 2.3 saniyede bir beyaz eşya, her 1.8 saniyede de bir televizyon bantlardan çıkıyor. Günlük 34 bin 700 adetlik üretim kapasitesine sahip tesislerde üretilen ürünler 170’in üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.
Fakat bu ziyaretimizde konu ekonomik büyüklükler, işlerin nasıl gittiği, yeni yatırımlar değil. Bu kez Vestel City’ye eşit şans verildiğinde üretime katılan engellileri ve engelli insanlar için üretilen özel ürünleri görmeye geldik.
Turan Erdoğan, 2015’te başlattıkları eşit şans projesine dikkat çekiyor. “Engellilere eşit fırsat verildiğinde ve doğru çalışma ortamı sağlandığında, engelsiz çalışanlar ile birlikte uyum içerisinde üretken bir biçimde iş hayatına katılabileceklerine inanıyoruz. Bu nedenle 2015’te “Eşit Şans” projesini başlattık” diyen Erdoğan, şu an itibarıyla engelli personel sayısının yüzde 5’i geçtiğine dikkat çekiyor.
İşletmelerde toplam istihdama oranlı bir engelli çalıştırma mecburiyeti var. Ancak çoğu işletme engellileri bir yük olarak görüyor ve bu yasanın sağından solundan dolanmanın yollarını arıyor. Böyle bir ortamda Vestel’in niyeti de yaptıkları da çok anlamlı. İşitme engelliler, görme engelliler hatta down sendromlu ve zihinsel engelliler bile Vestel’de yapacak bir iş bulmuşlar.
Önce engellilerden oluşan bir üretim bandı kurulmuş. Görmüşler ki buradaki üretim performansının normal bantlardan hiç farkı yok. Daha çok yüklenmişler engelli istihdamına.
Bu alanda bir know how’da oluşmuş. Turan Erdoğan “Diğer sanayi tesisleri ile de bu öğrendiklerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Daha çok işletmenin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.