Venedik, dünyada eşi olmayan lagünü kirlettiği için gondolları LPG’liye çevirmek için proje başlattı. Biz ne yaptık?.. Göller, dalyan ve nehirlerde, benzin ve dizel yakıtla çalışan teknelerin kullanılamayacağına dair bir İç Sular Yönetmeliği’miz vardı, esnetip uygulanamaz hale getirdik.
Türk insanı çevreci kaygılarla olmasa da daha ekonomik olduğu için otomobilde LPG dönüşümünü çok hızlı yaptı. Avrupa’nın 2020’de ulaşmak istediği LPG’li araç oranını biz çoktan yakalayıp geçmiş vaziyetteyiz. Oysa akaryakıtla çalışan motorlar karada olduğundan daha fazla denizde kirlilik yaratıyor.
Ancak Türkiye denizlerinde sadece 36 adet LPG ile çalışan tekne var. Evet yanlış okumadınız sadece ve sadece 36 tane.
Önceki akşam İpragaz CEO’su Selim Şiper, İstanbul Boğazı’nda deniz taksi olarak kullanılan ve LPG’ye dönüşümü yapılan tekneyi tanıtırken, denizlerdeki durumu da anlattı. Uygulanmasa da bir İç Sular Yönetmeliği vardı. O yönetmelik iç sularda akaryakıtla çalışan motorları yasaklıyordu. Zaten uygulanmayan yönetmelik değiştirildi ve kağıt üzerinde de olsa gösterilen hassasiyet ortadan kalktı.
Denizlerde en çevreci ve ekonomik yakıt olarak ortaya çıkan LPG ne yazık ki Türkiye’de kullanılmıyor. Oysa Şehir Hatları vapurları bile LPG’li olabilir. Örneğin Norveç dev petrol tankerlerini bile LNG’li hale getirmiş vaziyette.
Selim Şiper İpragaz olarak bu konuya bir sosyal sorumluluk anlayışı ile yaklaştıklarını belirtip bugüne kadar yaptıklarını aktardı:
“3 yıldır bu işe kafa yoruyoruz. Bir tekne sahibini bile kazansak kardır diye düşünüyoruz. Şu ana kadar sadece Bodrum’da bir kişi kendi isteği ile teknesinde dönüşüm yapılmasını istedi. Diğerlerine biz önayak olarak dönüşüm gerçekleştirdik. Dalyan’da dizel yakıtla çalışan tekneleri dönüştürmek istedik. Henüz istediğimiz noktada değiliz. Gittiğimiz tekne sahibi ‘Benim bu işten karım ne olacak?’ diye soruyor. Ekmek yediğin çevreyi geri kazanacaksın, bu işi sürdürülebilir hale getireceksin diyoruz umurunda değil. Egzos, sintine ve yakıt atıkları ile denizde kirlilik yaratıyorlar. LPG’nin karbon hidrojen oranı diğer yakıtlara göre çok düşüktür. Güneş ışınlarının atmosferde hapsolmasına neden olan sera etkisini de azaltan bir kimyasal yapıya sahiptir. Ancak bizi dinlemiyorlar. Neyse ki Manavgat Oymapınar’da başarılı olduk. Çalışan 13 tekneyi de LPG’li hale dönüştürdük. Çabamızı sürdüreceğiz.”
Parasailing yapan tekneciye teklif
LPG’li motor, benzinli motora göre yüzde 40’a varan oranda tasarruf sağlıyor. O yüzden benzinli motoru LPG’ye dönüştürmek ekonomik. LPG’li motor, dizel motorla da hemen hemen aynı tüketim verilerine sahip.
Selim Şiper’in özellikle turistik bölgelerde parasailing, banana gibi hizmet veren tekne sahiplerine bir önerisi var:
“Dizel motor ekonomiktir ancak pahalıdır. Şöyle söyliyeyim benzinli motor 1 birimse, dizel motorun satış fiyatı 2 birimdir. Benim tavsiyem bu tür işi yapanlar benzinli motor alıp LPG’ye dönüşümünü gerçekleştirsinler. LPG’ye dönüşüm motor hacmine göre 3 ile 6 bin TL arasında bir maliyettir. Dizele göre daha ucuz motor sahibi olursunuz ancak dizel motorla aynı yakıt sarfiyatını yakalayarak kar edersiniz. Aslında bu öneri tüm deniz aracı satın alacaklar için de geçerli bir öneridir”
Venedik gondollarını LPG’li yaptı, biz çevreci yönetmeliği kuşa çevirdik
Venedik, dünyada eşi olmayan lagünü kirlettiği için gondolları LPG’liye çevirmek için proje başlattı
Haberin Devamı