Koç ve Ülker’in, üzerinden vızır vızır araç geçen köprü ve otoyollara verdiği fiyatı, Üçüncü Köprü ihalesinde ortaya çıkan rakamla karşılaştırmış ve net biçimde “Hazıra konmak yenisini yapmaktan çok daha karlı çıktı” demiştim. Her ne kadar büyük reklamverenler olarak Koç ve Ülker’i kızdırmak istemeyen pek çok yazar fiyatı doğru bulmuştu ancak benim şüphelerim vardı.
Rakamlar ortadaydı.
Bakın ne yazmışım...
2012 yılı köprü ve otoyol gelirlerine bakıyorum. Geçmiş yıllar performanslarını inceliyorum, gelir düzenli olarak artıyor. Artan araç sayısı ve geçiş ücretlerine yapılan periyodik zamla birlikte gelirlerde yıllık ortalama yüzde 15’lik bir artış sözkonusu...
2012’deki 800 milyon liralık gelir muhtemelen önümüzdeki 3 yıl içinde 1 milyar TL’yi bulacak. 25 yılın sonunda belki yıllık 3 milyar liraları da geçecek. Biz bir paçal rakam çıkararak ve 25 yılın ortalama gelirini güncelleyerek 1.1 milyar TL yıllık gelir rakamı alırsak sanırım gayet muhafazakar temkinli bir rakam ortaya koymuş oluruz.
Konsorsiyum önümüzdeki 25 yıl boyunca her yıl ortalama 620 milyon dolar gelir elde edecek demektir. 25 yılın sonunda elde edecekleri gelir 15.5 milyar dolar olacak.
Bunun 5.7 milyar dolarını ihale bedeli olarak ödeyecekler. Geriye kalan miktar 9.8 milyar dolardır. 25 yıla bölünce 390 milyon dolar çıkar karşımıza. Sıfırdan köprü yapacak grup yıllık ortalama 200 milyon dolar gelire razı olmuşken, dünkü ihalede kazanan konsorsiyum yıllık 390 milyon dolar gibi bir gelir elde edecek gibi görünmektedir. ‘Hazıra konmak, yenisini yapmaktan kârlı çıkıyor’ demem bundandır.
Finansal maliyet analizi yapsak ve konsorsiyumun tüm taahhüdünü banka kredisi ile karşılayacağını öngörsek bile toplam maliyet yıllara yayılmış olarak 8.2 milyar doları geçmiyor. Zaten köprü ve otoyollar her yıl 620 milyon dolar kazanıyor. 13 yıllık geliri ile tüm borcu kapatmak mümkün. Böyle bakınca bile kalan 12 yıllık gelir olan 7.5 milyar dolar bu üç grubun kâr hanesine yazılacak.
Büyük bakımlar devlete ait ise, ve bu arada hesaba katmadığımız bir otoyol kenarı kiralık işletmeler konusu var ise Ülker ve Koç’un verdiği rakam ucuzdur.
Başbakan da bu analizi dünkü sözleri ile teyid etmiştir.
Ucuza gitti derken haklıymışım
Haberin Devamı