Tivnikli, Adabank’ın da ortağı çıktı

Haberin Devamı

2004 yılında, Ford Otosan’ın Koşuyolu’ndaki arsasını satın alan grubun içinde yer alan Abdullah Tivnikli, hisselerini geçtiğimiz günlerde Sinpaş’a devretmişti. 2004 yılında arsadan yüzde 7.49’luk pay sahibi olmak için 2 milyon dolar ödeyen Tivnikli, Sinpaş GYO’ya hisselerini aradan geçen 4 yılın sonunda 41.5 milyon dolara satmış ve 1 koyup 20 kazanarak “becerikli” lakabını hakettiğini ispatlamıştı.

10 Eylül 2008’de Adabank iktisadi bütünlüğü için ihale yapıldı. O ihalede en yüksek teklifi 57 milyon 100 bin dolar ile Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret A.Ş. verdi. Kök Gayrimenkul’ün bir Sinpaş iştiraki olduğu yazıldı. Bu şirkette Tivnikli’nin de yüzde 30’luk hissesi olduğu fakat kendini kamufle etmeyi tercih ettiği anlaşıldı. Adabank’ın satış süreci halen devam ediyor ve BDDK onayı bekleniyor.

Uzan Ailesi’ne ait Adabank’a, İmar Bankası’ndaki asrın soygunundan sonra TMSF tarafından el konmuştu. Banka TMSF tarafından satışa çıkarıldı. 3 Temmuz 2006 tarihli ihalede 45.1 milyon YTL bedelle Kuveyt orijinli The International Investor Company en iyi teklifi vermişti. Ancak BDDK bu satışa alıcı firmanın mali gücünün yetersizliğini gerekçe göstererek onay vermedi. Hatta hatırlıyorum bu olay yüzünden TMSF Başkanı ile BDDK Başkanı’nın arası dahi açıldı.

TMSF, Eylül 2008’de yani bundan 3 ay kadar önce Adabank’ı bir kez daha satışa çıkardı. Torunlar Gıda, Kök Menkul ile Bank Pozitif bu satışla ilgilendiler. 10 Eylül 2008’de yapılan ihaleye Bank Pozitif katılmaktan son anda vazgeçti. Sadece Torunlar Gıda ile Kök Menkul yarıştı. Muhammen bedel 55 milyon dolar olarak belirlenmişti. En yüksek teklifi veren şirket, 57.1 milyon dolar ile Kök A.Ş oldu.

Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret A.Ş.’nin bu ihaleye katılmak üzere 25 Ağustos 2008 tarihinde kurulan 10 milyon YTL sermayeli bir şirket olduğu dikkati çekiyordu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik görünüyordu. Yani Kök ilk bakışta bir Sinpaş grup şirketine benziyordu. İhale sonrası çıkan haberlerde de Sinpaş’ın Adabank’a en yüksek teklifi veren grup olduğu vurgulandı.

Yazılarımı takip edenler bilir.

“Becerikli Abdullah” olarak tanınan Abdullah Tivnikli’nin gerek Türk Telekom’daki pozisyonu, gerekse arsa satışındaki üstün ticari başarısına dair ayrıntıları ortaya koymuştum. Bu yazıların ardından, Adabank’ın satış ihalesine yönelik de kulağıma ilginç bilgiler gelmeye başladı.

Adabank ile Tivnikli’nin adı birlikte anılıyordu.

Adabank için en iyi teklifi veren Kök Menkul’ün köküne inerek bazı ipuçları yakalayabileceğimi farkettim. Şirketin yönetim kurulu üyelerine odaklandım. Avni Çelik’in yanısıra Barbaros Ceylan ve Yusuf Aksu isimleri dikkatimi çekti. İş dünyasında çok da tanıdık bildik isimler değiller.

Tivnikli’ye ait şirketlerde küçük bir araştırma yapınca bu iki ismin önemini farkettim.

Bu iki isim yani Barbaros Ceylan ve Yusuf Aksu, Tivnikli’ye ait şirketlerin hemen hepsinde yönetim kurulu üyeleri olarak çıktı karşıma.

Örneğin bir Tivnikli aile şirketi olan Tam Enerji’de Fahreddin Tivnikli ve Abdullah Tivnikli ile birlikte Barbaros Ceylan’ın adı da yer alıyor. Yine aile şirketi Eksun Gıda’da Barbaros Ceylan adına rastlıyorum. Sinangil Unları da Tivnikli Ailesi’ne ait bir yatırım. O şirkette de Barbaros Ceylan var. Bir diğer Tivnikli aile şirketi olan Eksim Enerji’de ise hem Barbaros Ceylan hem de Yusuf Aksu isimlerini yönetim kurulunda görmek mümkün. Eksim Holding’de de Barbaros Ceylan Başkan Yardımcısı, Yusuf Aksu ise Yönetim Kurulu Üyesi olarak dikkati çekiyor.

Araştırmayı derinleştirince Abdullah Tivnikli’nin, Adabank’ı satın alacak Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin yüzde 30 ile gizli ortağı olduğu bilgisine ulaştım.

Bu bilgiyi bizzat işin sahiplerine de onaylattım.

Adabank’ın satış süreci halen devam ediyor. Henüz BDDK, Adabank’ın satışına onay vermedi.

BDDK kararı çıktığında Tivnikli Ailesi kendi paylarına düşen 17.1 milyon doları ödeyerek Adabank’ın yüzde 30 ortağı olacak.

Sinpaş Grubu ile Tivnikli Ailesi arasındaki yoğun ticari işbirliği bir hayli dikkat çekici. Sinpaş’ın patronu Avni Çelik’in en az 20 yıldır Tivnikli ile dostluğu, arkadaşlığı olduğunu duydum.

Hatırlayın geçtiğimiz günlerde Sinpaş, Tivnikli Ailesi’nden Koşuyolu’ndaki Ford Otosan arsasının yüzde 7.49’luk hissesini satın almıştı. O arsa 2004 yılında Ford Otosan’dan 28 milyon dolar bedelle alınmıştı. Arsayı alan grupta Tivnikli ve Sinpaş’ın yanısıra Ülker, Akkök ve Corio grupları da yer alıyordu. Abdullah Bey 28 milyon dolarlık alımda kendi payına 2 milyon dolar ödemişti.

2006’da arsanın imar izinlerinde değişiklikler yapıldı. Konut alanlı arsa bir anda alışveriş merkezi de yapılabilecek ticari alana dönüştürüldü ve emsali de iki katına çıkarıldı. İmar değişikliğinden sonra arsada 220 bin metrekare satılabilir alanı olan 1.566 konut ve 91 bin 400 metrekare kiralanabilir alanı olacak bir alışveriş merkezi planlandı. Sinpaş GYO yönetimi, Tivnikli Ailesi’ne ait hisseleri 41 milyon 551 bin dolara satın almak üzere 1 Aralık 2008’de karar aldı. Yani Tivnikli Ailesi henüz proje hayata geçmeden sadece arsadaki payını satıp 1 koyup 20 kazanmış oldu.

Belli mi olur, bakarsınız Tivnikli bir süre sonra Adabank’taki hisselerini de makul bir kâr karşılığı Sinpaş’a devreder.

*****

Adabank, onay sonrası faizsiz modele geçebilir

Adabank 1984’te kuruldu. Uzanlar’a ait İmarbank’a el konulunca kâr payı hariç ortaklık hakları TMSF tarafından kullanılmaya başlandı. Adabank halen merkez şubesi ve 65 çalışanı ile bankacılık faaliyetlerini sürdürüyor. BDDK onayından sonra Adabank’ın normal ticari banka olarak değil, faizsiz modele dönerek katılım bankası olarak çalışması bekleniyor. Halen Kuveyt Türk’ün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Abdullah Tivnikli, bir süre önce yaptığımız sohbette, “Biz faizli modelde iş yapmayız” demişti. Tivnikli, Türk Telekom’da hisse sahibi olamamalarının sebebinin de faizsiz model olduğunu belirtmiş ve “İştiraki olduğumuz Kuwait Finance House (KFH) Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini Saudi Oger birlikte alacaktı. Yüzde 55’lik hissenin yüzde 65’i Saudi Oger’e, yüzde 35’i de KFH’ye ait olacaktı. O yüzde 35’lik hisse içinden de bizim aile şirketi Eksim’in yüzde 20’ye yakın bir payı olacaktı. Satış varlık satışıydı. Ancak sonra varlık satışı yerine 21 yıllık imtiyaz sözleşmesi yapıldı. Varlık satışı olmadığı ve biz de faizsiz bankacılık yaptığımız için herşey bittikten, ihale sonuçlandıktan sonra biz konsorsiyumdan affımızı istedik” demişti.

DİĞER YENİ YAZILAR