THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, eyleme katılan 305 THY çalışanının bir SMS mesajı ile işten çıkarılması konusunda ilk kez sıcak mesajlar verdi. Topçu, “Konuyu yönetimde bir kez daha değerlendireceğiz. Bu personele yatırım yaptık, eğitimlerine para harcadık. Tek kalemde yok saymak da kolay değil. Zaten aldığımız karar beni insan olarak çok ama çok üzdü. Ancak kanunu uygulamak zorundaydık. Kesin birşey yok, kararımız halen yerinde duruyor, dediğim gibi, yeniden değerlendireceğiz” diye konuştu.
Havacılık sektörünün de stratejik sektör sayılması ve bu işkolunda grevin yasaklanmasını öngören yasa maddesi TBMM’de görüşülürken THY çalışanları ayaklandı. Hava-İş Sendikası’nın çağrısına uyan bir grup THP personeli işi bırakma ve işi yavaşlatma eylemi yaptı. Eyleme katılmak istemeyen personelin de görev yerlerine gidişi engellendi. Zaten yolcular için kabus olan Atatürk Havalimanı Mayıs’ın son 2 günü kilitlendi.
THY, pek çok seferi iptal ederken 100 bin yolcunun bu eylemlerden mağdur olduğunu, maddi zararın ise 2 milyon doları bulduğunu açıkladı.
Bu arada çok tepki çeken bir karşılık verildi ve eyleme katıldıkları tespit edilen 400’ün üzerinde personelin iş akitleri feshedildi. Daha sonra bazı işten çıkarmaların haksız olduğuna karar verildi çıkarılanların sayısı 305’e düşürüldü. THY’de bu eylemlerin ve yönetimin eyleme yanıtının gerginliği tam da pik sezona girilmişken halen devam ediyor.
‘Kanun dışı eyleme tolerans yok’
Dün THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, genel müdürlük binasında işten çıkarılan personelle ilgili ilk kez konuştu ve çok olumlu sinyaller verdi. Hamdi Topçu’nun eyleme katılanlarla ilgili sözlerini aynen aktarıyorum:
- Kanuni tepki tabii ki doğal bir hak ancak bu tepki
şirkete zarar verecek noktaya ulaşıyorsa bizim de karşı tepki vermemiz gayet doğal görülmeli. Mesai saatleri içinde, işyerinde kanun dışı eylemlere tolerans gösteremeyiz. Benim sendika ile düşmanlığım yok ancak kanunların uygulanması lazım. Sonuçta bir eylem yapıldı. Katılanlar tespit edildi. Bazı personel de kapılarda engellendi. 100 bin yolcu etkilendi. Şirket 2 milyon dolar zarar gördü. Gün boyu personele hatırlattık, ‘İtibar etmeyin, işinizi yavaşlatmanız sizi işinizden edebilir’ diye mesajlar gönderdik. ‘Çağrıya kulak vermeyin, bu kanunsuz’ dedik. Ancak maalesef bir grup personel bu eyleme katıldı. Belki şahsi olarak hayatımın en kötü en üzüldüğüm kararıydı ancak kanunların uygulanması gerekiyordu ve işten çıkarma kararını aldık. Ancak sonuçta bunlar bize katkı yapan, bizim de yatırım yaptığımız personeldi. Eğitimlerine para harcadık. THY’yi 10 yılda dörde katladıysak personelimiz sayesinde yaptık. Tek kalemde yok saymak da kolay değil. Şu an için kararımız yerinde duruyor. Ancak yönetim kurulunda bu konuyu yeniden değerlendireceğiz. 2 güne kadar yönetim kurulundaki arkadaşlarımla toplanacağız. Karar ne olur bilemem.
‘Daha yumuşak olacağız’
Hamdi Topçu, önceki gün Hava-İş Sendikası Başkanı ile konuyu 2 saatin üzerinde değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi. İşe iade ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını iletişimi kesmeme kararı aldıklarını belirten Hamdi Topçu, “Benim duygularıma göre de zor bir karardı. Kimseyi ekmeğinden etmek istemeyiz. Biz istiyoruz ki herkesin başı dik olsun. Sendikanın da başı dik olsun. Sonuçta herkes kazansın” diye konuştu.
Hamdi Topçu, TBMM’de görüşülen yasa ilgili kendilerinin görüş vermediğini, öneride bulunmadıklarını da belirtti. Topçu, “Peki sendikanın grev kozu artık elinden alındı. Bu sizi pazarlık masasında daha güçlü ve dolayısıyla daha katı yapacak mı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:
- Hükümet bu grev hakkını alırken bizden öneri görüş istemedi. Şimdi sendikanın bu silahının elinden alınması inanın beni daha yumuşak hale getirdi. Bundan sonra pazarlık masasında şirket imkanlarını daha da zorlayacağız. Ben bu hakkın ortadan kalkmasını bir koz olarak kesinlikle kullanmayacağım. Ancak Alitalia’yı da sendikaların bitmek bilmeyen istekleri batırdı. Sonuçta bu şirketin menfaatleri de önemli. Her iki tarafın bu ortak menfaat noktasında da birleşmesi lazım.
‘Çok uçurduğumuz personelin yorgun olduğu doğru değil’
Hamdi Topçu, personelin çok fazla uçtuğu bu yüzden de yorgun olduğu eleştirilerine de rakamlarla yanıt verdi. Dünyanın en fazla dinlenme süresi veren havayolu şirketinin THY olduğunu iddia eden Topçu, “Bizim personelimiz hem daha az uçuş yapıyor hem de daha fazla maaş alıyor. Diğer havayolları bir görev süresi kadar dinlenme süresi verirken biz 2 katı dinlenme veriyoruz. Avrupa’da en uzun uçuş sonrası en fazla 18 saat dinlenme verilirken bizde 36 saat verilmektedir” dedi. Topçu kabin memurlarının aylık ortalama uçuş sürelerinin 68 saat, pilotların ise 75 saat olduğuna da dikkat çekerek uluslararası normların 110 saate kadar izin verdiğine dikkat çekti.
Topçu, 70 saatin üzerindeki uçuşda yüzde 50 kanuni mesai oranına karşılık yüzde 75 fazla mesai ücreti ödediklerinin de altını çizdi. Kimseyi fazla uçmaları için zorlamadıklarını da iddia eden Topçu, “Borcu olan var, kredi ödemesi olan var. Bazı personel daha fazla uçmak istiyor. İstemeyene uçuş yazılmıyor” diye konuştu.
3’üncü Havalimanı nereye
‘BEN demiştim, ben yazmıştım’ diye böbürlenmeyi çok sevmem. Ancak 3’üncü Havalimanı’nın Silivri’ye yapılacağına inanıldığı günlerde 25 Ocak 2012’de yani 6 ay önce İstanbul’a üçüncü havalimanının Karadeniz kıyısına yapılacağını yazmıştım. Kemerburgaz Göktürk-Tayakadın ekseninde eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgeye havalimanının yapılacağını, bu projenin Kuzey Marmara otoyolu ve Kanal İstanbul Projesi ile de uyumlu olacağını vurgulamıştım. Dün çıkan haberlere göre, verdiğim koordinatlar tam da nokta atışı olmuş gibi görünüyor. Gazeteler 5 ay önce başlatılan çalışmada 3’üncü havalimanının yerinin kesinleştiğini yazıyor.
Bavul turizmine katkı
Hamdi Topçu, sendika ile yaşadıkları sorunların yanısıra farklı konulara da değindi:
- Afrika uçuşlarında 15-20 kilograma kadar tolerans gösteriyoruz. Bunu tüm Afrika uçuşlarında yapıyoruz. Bu sayede Türkiye ile Afrika arasında inanılmaz bir bavul turizmi ortaya çıktı. Laleli, Merter’de eskiden Ruslar olurdu şimdi bir o kadar da Afrikalılar var. Bunda bizim kilogram uygulamamızın büyük katkısı var.
- İstanbul önemli bir hab oldu. Mesela İsrailliler Tel Aviv’den ABD’de uçarken daha çok bizi tercih ediyorlar. Domuz eti kullanmamamız, yemeklerimizin ve uçaklarımızın kalitesi bunu getirdi. Şimdi akla bir soru gelebilir. ‘Acaba İstanbul’dan aktarmalı gitmek daha mı ucuza geliyor?’ diye. Hayır, tam tersine daha pahalı olmasına rağmen israilliler İstanbul aktarmalı gidiyor.
Eylemde enerjik görünüyordu doktor nasıl rapor verdi
Hamdi Topçu, bazı personelin hasta raporu alarak işe gelmediğini ancak eyleme katıldığını vurguladı. Topçu, “Halsizim iş yapacak durumda değilim diye rapor alanların eylemlerdeki enerjilerine bakınca nasıl rapor alabildiklerini anlayamadım. Bu raporları düzenleyen doktorlar hakkında da inceleme istedik” dedi.
Bizdeki maaşlar Lufthansa’da yok
Hamdi Topçu, personelin halen 2011 zammını alamadığını bunda da sorumlunun sendika olduğunu öne sürdü. Toplu sözleşme görüşmesini pik sezona getiremeyen sendikanın yetkisiz olduğunu iddia ederek görüşmeleri kestiğini kaydeden Topçu, süren görüşmelerde de arabulucu evresine yaklaşıldığını hatırlattı.
Bir kabin memurunu 3 bin 341 TL maaşla işe başlattıklarını belirten, içerideki rakiplerinde bu rakamın 1.200 TL hatta 800 TL olduğunu hatırlatan Topçu THY’de çalışanlara ödedikleri maaşın Lufthansa’dan bile yüksek olduğunu belirtti.
Sendika ile 44 maddede anlaşamadıklarını kaydeden Topçu, “Öyle istekleri var ki şirketin anahtarını versek yeridir. Onlar yüzde 12 zam istedi. Biz 3+3 önerdik” dedi.
THY yönetiminden ‘geri alma’ sinyali
Haberin Devamı