Avea’nın Ar-Ge merkezini gezdikten sonra “Olur mu öyle şey” diyemiyorum. Yakında akıllı cepler karnımızın guruldadığını anlayıp civardaki restoranları listelerse şaşırmayalım.
Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir ile önceki gün, Ümraniye’deki Ar-Ge merkezini gezdik. Akdemir 1700 metrekarelik merkezde tura başlamadan önce şu bilgiyi verdi:
-Türkiye’de GSM sektöründe Ar-Ge sertifikasına sahip olan ilk ve tek operatörüz. Burada Türkiye için 21’inci yüzyılın yenilikçi teknolojilerini geliştiriyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığımız yatırım miktarının tüm harcamalarımıza oranı yüzde 3.6’yı buluyor. 2010 yılı Mayıs ayından bu yana Ar-Ge yatırımlarımıza yaklaşık 80 milyon TL bütçe ayırdık. Burada toplam 221 mühendis çalışıyor. Bu sayı toplam istihdamımızın yüzde 11’ine denk geliyor.
Akdemir’in verdiği yüzde 11’lik istihdam oranı ve 80 milyon liralık yatırım rakamı hakikaten çarpıcı. Peki AveaLabs çatısı altında toplanan bu merkezde ne yapılıyor?
Temel amaç müşteriyi daha iyi anlamak ve onlar için hayatı kolaşlaştıracak çözüm önerileri geliştirmek.
Avea’nın daha önce gerçekleştirip tanıtımını yaptığı mobil tahlil, kaza tespit tutanağı ve depremde enkaz altında kalacakları düşünerek geliştirilen ‘Orada kimse var mı?’ mobil uygulamaları çok konuşuldu.
Bilet yerine cep telefonu
Merkezde yenilikçi projeler devam ediyor. Akıllı şehir ve akıllı ev konseptine yönelik hazırlıkları deneyimleme imkanı bulduk.
İstanbul’da oturup toplu ulaşım araçlarını kullananların Akbil’i vardır. O akbili ortadan kaldırıp NFC teknolojisi ile cep telefonundan ödeme yapabilecek bir sistemin tüm hazırlıkları bitmiş. Cep telefonunuzla isterseniz otobüse, isterseniz vapura binebileceksiniz. Cep telefonunuz zaten hep yanınızda, bir de akbil taşımayacaksınız. Ya da bir otobüs durağına geldiğinizde beklediğiniz otobüsün nerede olduğunu, kaç dakika sonra sizin bulunduğunuz durakta olacağını da görebileceksiniz.
Erkan Akdemir, tüm amacın müşteriyi daha iyi anlamak olduğunu müşteriyi anlamanın bir çok sonucu olduğunu söyledi.
Akdemir, “Mesela artık Avealılar’a SMS mesajı olarak üçte bir oranında daha az teklif gidiyor ancak 7 kat daha fazla sonuç alınıyor” dedi ve kendi başından geçen ilginç bir anekdotu da aktardı:
-İstinye Park’ta bir arkadaşımı bekliyorum. Kendisi biraz gecikince mağazalar arasında dolaşmaya başladım. Önce vakit geçirmekti amacım. Bekleyiş 1 saati bulunca olay bayağı bir alışverişe döndü ama kararsız dolaşıyorum. Akıllı cepten beni farketmişler. Telefonuma şöyle bir mesaj geldi. “Karar veremiyorsanız, ürünün resmini çekin fikir alacağınız kişiye gönderin.”
Akdemir, bunu anlattıktan sonra şaka yollu da ekledi:
-Valla bunlar yakında karın gurultusunu duyup bize en yakındaki restoranları da listeleyecekler...
Bu şimdilik şaka ancak Ar-Ge merkezinde cep telefonu ile yapılanları görünce bunun da yakın gelecekte gerçekleşmemesi için bir sebep göremiyor insan.
Akdemir, Ar-Ge’ye bu kadar desteği neden verdiklerini de şöyle özetledi:
Gelecek mobil teknolojide
-Tüm dünyada çok net bir gerçek var, o da şu ki gelecek mobil teknolojilerde. İşte bu yüzden de büyümenin temel kaynağı bizim için; mobil internet ve mobil internet kullanımını artıran yeni ürün ve servisler... Hepimizin şu elinde tuttuğu küçük cihaz adeta minik bir bilgisayar ve onunla her işimizi görebiliyoruz. Artık herkesin akıllı telefonu tercih ettiği bir ekosistemde tam da bu nedenle, operatörlerin daha fazla değer üretmek zorunda olduğunu düşünüyoruz.
Avea da Türkiye’nin yeni nesil GSM operatörü olarak, bu gelecek için çalışıyor. Ar-Ge Merkezi’mizi bunun için var ettik...
Kuluçka Merkezi’nde yeni fikirler çıkıyor
Avea Ar-Ge Merkezi’nde 2210 mühendis çalışıyor. Bunun dışında Massachusetts Institute of Technology ve Bilkent Üniversitesi ile de işbirliği ile yürütülen projeler üretiliyor. Şehrin müziği ve şehrin resmi M.I.T ile yapılan işbirliğinin iki ürünü olarak yakında lanse edilecek. Ancak bunun dışında ilgimi çeken kısım Kuluçka Merkezi oldu. Avea yaptığı 80 milyon liralık yatırımı Kuluçka Merkezi’nde telekom sektöründeki genç girişimcilerin desteklendiği bir ekosisteme dönüştürmüş. Şu an Kuluçka Merkezi’nde Linxa, Intellica, Havooz, Bayt ve Crenno şirketleri ile toplam 9 proje üzerinde çalışılıyor. Avea bu şirketlere merkezini açmış. Avea’nın GSM Test laboratuvarı sayesinde havada uçuşan fikirlerin hayata geçirilebileceği ve doğrulama fırsatı sunan bir ortam oluşturulmuş. Ortada somut projeler var. Mesela Linxa firmasının geliştirdiği uluslararası telefon ve data trafiğini optimize eden ürün çok başarılı göründü bana. Siz diyelim ki Avea müşterisisiniz ve New York’dasınız. İstanbul ile görüşeceksiniz. Bu ürün görüşme yaptığınız anda rooming hizmeti alınan servis sağlayıcılar arasında en uygun ve en hesaplı olanlarını uç uca getirerek bir köprü kuruyor ve siz o hat üzerinden konuşuyorsunuz. Ürün konuşma maliyetlerinde yüzde 10 oranında indirim sağlıyor.
Hiç fena değil...
Sipariş alan akıllı masa
Ar-Ge merkezinin sanal bir rehberi var. Adı Rıfkı.
Rıfkı bize diğer yenilikleri de anlattı. Mesela dokunmatik restoran masası geliştirmişler. Masa aslında bir ekran görüntüsünde. Oradan garsona ihtiyaç duymadan menüye bakıp istediğiniz ürünleri sepete atıyorsunuz. Yemekler gelene kadar oyun oynayabiliyorsunuz. Yine aynı masa üzerinden hesap da ödeyebiliyorsunuz. Bir diğer ilgimi çeken uygulama karekodlar oldu. Mesela bir müze ya da tarihi mekan geziyorsunuz. Bir eserin karşısına geçtiniz. Yanda bir karekod var. Onu cep telefonunuza tanıtın, size hiç rehbere ihtiyaç duymadan özet yapabiliyor.