Tekstilin de Süperstar’ı oldu

Haberin Devamı

Ajda Pekkan’ın İpekyol ile oluşturduğu Ajda Pekkan for Twist’in çok başarılı olduğu ortaya çıktı. Ünlü sanatçı sadece 2011 yılı satışlarından 1 milyon liranın üzerinde gelir elde etti. İpekyol’un Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, “Ajda Pekkan artık tekstilde bir markadır. Bizimle kontratı bittikten sonra da tekstilde çok başarılı olacağını görüyorum” dedi. Bu arada Ajda Pekkan kreasyonu bikiniler de 2012 yazına yetişiyor

Hülya Avşar Mudo ile yaptığı anlaşmayla tekstilde marka olmaya çalıştı, beceremedi. Türkan Şoray’ın tişörtleri de beklenen ilgiyi görmedi. Ancak Ajda Pekkan’ın Twist markalı kreasyonunun çok tuttuğu ortaya çıktı.

Tekstilin de Süperstar’ı oldu Müzikteki performansı ve ilerlemiş yaşına rağmen bitmek bilmeyen kondisyonu ile (Kamuoyunda Ajda Pekkan’ın yaşı hep çok tartışılır. Gerçek yaşını biliyorum ama yazmayacağım) ‘Süperstar’ olarak anılan Ajda Pekkan, sadece 2011 yılında kendi markası ile satılan ürünlerin cirosu üzerinden aldığı pay ile küçük bir servetin sahibi oldu.

Twist, İpekyol ve Machka markalarının sahibi Ayaydın Miroglio Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, bu yıl Ajda Hanım’ın kendilerinden alacağı payın 1 milyon liranın üzerinde olacağını söyledi. Hepsinden önemlisi Ayaydın, Ajda Pekkan ile ilgili olarak şu sözleri sarfederek tekstilde yeni bir markanın doğduğunu da gözler önüne serdi:

“Bir ünlü gelir, sadece adını verir diğer hiçbir şeyle ilgilenmez. Ajda Hanım haftalarca fabrikaya geldi kreasyonlar üzerinde çalıştı. Sonra bizim ekip onun evine defalarca gidip kıyafetleri, geçmişte giydikleri üzerinden ciddi bir araştırma yaptı. Ortaya hanımların çok beğendiği kreasyonlar çıktı. Disiplini ve iş ahlakı ile müziğin dışında tekstil alanında da büyük bir isim olacağını ortaya koydu. Bizim kendisi ile 3 artı 3 yıllık bir anlaşmamız var. Ancak bizimle olan anlaşması bitse dahi artık Türkiye’de Ajda Pekkan adı tekstilde oturmuştur. Artık o tekstilde bir marka olmuştur.”

Halk ona tapıyor

Ayaydın, Ajda Pekkan ile çok çeşitli illerde tanıtımlar yaptıklarına da dikkat çekerek şöyle devam etti: “Onunla Diyarbakır’dan Girne’ye, Mardin’den Urfa’ya bir çok şehri dolaştık. Halk ona adeta tapıyor. Mağazaların önünde upuzun kuyruklar oldu. İzdiham yüzünden insanları partiler halinde sırayla içeri alabildik. Ben Victoria Beckham ya da Madonna ile çalışsam inanın bu kadar ilgi çekmezdi. Belki Beckham’ı İstanbul’da bir küçük zümre tanırdı ancak Diyarbakır’da ilgi görmezdi.”

Kiralar TL olacak

Öte yandan Yalçın Ayaydın 1 Temmuz 2012 yılında devreye girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’na dikkat çekerek, “Şimdi en büyük sıkıntılardan biri dövizle kiralar. AVM’ler bu konuda anlayışlı davranmıyor. Ancak nasıl olsa 2012 temmuzunda mecburen TL’ye dönecekler” diye konuştu.

Ajda bikinisi geliyor

VE Twist’den bir sürpriz. Ajda Pekkan şimdi hummalı bir şekilde, 2012 yazında çıkacak Ajda Pekkan for Twist bikini ve mayo kreasyonu için hazırlanıyor. Hazırlıklar bitmek üzere. Muhtemelen şubat ayında katalog çekimleri yapılacak. Çekimler için Silifke mekan olarak kullanılacakmış.

Bikinili çekene ödül verecekti

Ajda Pekkan, gençlere taş çıkaran fiziği ile hâlâ ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yazıyı hazırlarken eski haberlere bakıyordum ve 2009 yılında çıkan “Beni bikinili çeken muhabire 1 milyon dolar ödül” başlığını gördüm. Herhalde Silifke çekimlerinden sonra bu iddia da artık rafa kalkacak...

Bir yemekte ortak oldu 12 milyon dolar kazandı

Sadece 50 bin dolarlık yatırımla internetten alışveriş yapılan trendyol.com’a ortak olan Ayaydın, elinde kalan son yüzde 6.85’lik hisseyi sattığını ve çıktığını söyledi. Ayaydın, 50 bin dolar yatırdığı işten toplamda 12 milyon doların üzerinde para kazanarak çıktığını belirtirken bu yatırımın ilginç hikayesini de şöyle aktardı: “Daha önce mynet’i kurmuş olan Kurttepeli Ailesi’ni tanırım. Bana geldiler Papermoon’da yemek yedik. Bir alışveriş sitesi kurmak istediklerini ancak projeye henüz kimsenin inanmadığını söylediler. İpekyol ürünlerinin mutlaka sitede yer alması gerektiğini belirttiler. 2 saat konuştuk. Yemeğin sonunda sadece ürün vermeyi kabul etmedim, şirkete ortak da oldum. Şu an ise trendyol’un tepe noktasına ulaştığını düşünüyorum. 125 milyon dolar değer üzerinden son hisse devrini yaptık. Bizim 120 mağazanın günlük cirosu 450 bin TL. Trendyol, 120 mağazanın toplamından daha fazla günlük ciro yapıyor.”

İthalat vergisi ile Anadolu ayağa kalktı

Hükümetin cari açığı azaltmak ve yerli üreticiyi korumak amacıyla tekstil ithalatına getirdiği vergilerin Türk tekstilcisine ciddi katkı sağlayacağını belirten Ayaydın, tekstil sektörünü ikiye bölen vergi ile ilgili şunları söyledi: “Tekstilde Uzakdoğu rekabeti nedeniyle geçmişte özellikle Anadolu’da faaliyet gösteren pek çok üretici kapısına kilit vurdu. İthalat rakamları aldı başını gitti. Anadolu’daki kapanan fabrikaların hepsi mevcut önlemlerle yeniden ayağa kalkmaya başladı, birçok firma işçi almaya başladı. ‘İthalata vergi getiriliyor’ diye bağırıyorlar. Oysa bu markalar henüz vergisini ödedikleri malı piyasaya sürmediler bile. Şubat, Mart gibi piyasada olacak o ürünler. Ben devletin aldığı kararı sonuna kadar destekliyorum. Markalarımız da günü kurtarma kaygısıyla değil ülke yararını öncelik kabul etmeliler. Biz artık ithalatı değil ihracatı nasıl artırırız diye düşünmeliyiz.”

İpekyol Mart ayında ayakkabı da satacak

İthal ürünlerin rekabetine dayanamayan İnci, ayakkabı üretiminden çıkmış artık sadece fason yaptıracağını duyurmuştu. İpekyol, Machka ve Twist markalarının yaratıcısı Ayaydın Miroglio Grup ise tam tersi hareket ederek yeni sezonda ayakkabıya giriyor.

İpekyol markalı ayakkabılar 2012 Mart ayından itibaren İpekyol mağazalarında yer alacak. Ayaydın özellikle hakiki deri ayakkabıda açık gördüklerini belirtip şöyle konuştu: “Mağazamıza gelen kadınlardan ayakkabı konusunda müthiş bir talep vardı. Bizden elbise alan ayakkabı için başka mağazaya gidiyordu. Şimdi elbisesinin kumaşının renginden ayakkabıyı bizde bulacak. Öyle göstermelik 10-15 model de olmayacak. Çok çeşit olacak. Hatta bir süre sonra sadece ayakkabı satılan İpekyol mağazaları da açacağız. Bir yerde bizi bu alana girmeye tüketici zorladı diyebiliriz.”

Ayaydın ilk etapta ayakkabıları Brezilya, İtalya ve Türkiye’de ürettireceklerini daha sonra sadece Türkiye’de üretim yapacaklarını hatta üretime ortak olacaklarını söyledi. Edirne’deki fabrikasında kendi ürünlerini imal eden İpekyol’un ayakkabıda da üretici olacağını belirten Ayaydın, “Gözümüze kestirdiğimiz bazı üreticiler var. Oldukça kaliteli üreticiler. İzmirli bir üretici var. Onlarla ortaklık kurmak istiyoruz” dedi.

Avrupa’dan marka arayana tavsiye...

KRİZ nedeniyle batan Avrupalı markalara ilgi gösteren Türk şirketlerine aceleci olmamaları uyarısında bulunan Yalçın Ayaydın, ilginç uyarılar yaptı: “Bu firmalar sadece isim haklarını veya markalarını satmıyorlar. Fabrika ve mağazalarla birlikte işçilerini ve kira kontratlarını bile devralmak zorundasınız. Bunun da bedeli ağır oluyor. Avrupa’da işe eleman almak onu evlat edinmek gibi birşey. Çalışan birini işten çıkarmak çok zor. Kira kontratı olan bir mağazadan da para kaybetseniz de çıkamıyorsunuz. Ben mesela Londra’daki AVM’den çıkmak için akla karayı seçtim. Avrupa’da kira sözleşmesi kanun gibi, imkanı yok değiştiremiyorsun. O yüzden bence buradan marka almayı düşünenler 2 kere düşünmeliler. Sonra Türkiye’deki işlerini de bozabilirler.”

DİĞER YENİ YAZILAR