Sürücüsüz ilk otomobili TEM’de görebiliriz

Haberin Devamı

Özel hazırlanmış yollarda gidebilen sürücüsüz araç teknolojik olarak yeni birşey değil. Ancak normal yollarda, mesela TEM’de gidebilecek sürücüsüz araç henüz yapılmadı. FIAT’ın destek verdiği Okan Üniversitesi ile Ohio State Universty’nin ortak projesinde Türk mühendisler, her yol şartında sürücüsüz hareket kabiliyeti olan aracın yapımında çok büyük yol katettiler

Teknoloji yarışına en az 100 yıl geriden başlayan Türkiye, arkasını topladıktan farkı kapattıktan sonra ilginç projelere imza atmaya başladı. Dün tanıtılan TAİ’nin ürettiği insansız hava aracı bu önemli gelişmelerden biri. Biz de önceki gün F1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park’ın hemen yanıbaşında 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan Türkiye’nin en modern üniversitelerinden biri olan Okan Üniversitesi’nde başka bir önemli gelişmeye tanık olduk.

Okan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay ve ekibi sürücüsüz otomobili yollara çıkarmak üzere çalıştıklarını ve projede çok önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ndeyken Jan Nahum’la birlikte Türkiye’nin ilk hybrid aracı olan Tofaş’ın Doblo projesinde de yer alan Tuncay, sürücüsüz araç projesinde Ohio State Üniversitesi’nden Ümit Özgüler ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Tuncay, insansız araç projesinin laser radar cihazı sayesinde önüne gelen objeleri tanıması üzerine kurulu olduğunu anlattı. Amaç, sürücüsü olmayan araçların yolu tarayarak ilerlemesini sağlamak. Buna trafik işaretleri de dahil. Akıllı araç laser radarı sayesinde yoldaki eğimi, virajı, trafik lambasının rengini, kasisi, önüne çıkan insanı algılayabilecek.

Bunun için Tofaş’ın kendilerine bir otomobil temin ettiğini, bu proje için ihtiyaç olan sistemleri verdiğini söyleyen Tuncay, işin bütün sihrinin yazılımda olduğunu ifade etti.

Tuncay’ın söylediğine göre şu anda yazılımlar için uğraşılıyor. Tuncay, “Öyle tahmin ediyorum ki belli güzergahlarda bu aracı test eder hale gelebileceğiz” diye çok umutlu konuştu.

Bunun dışında Tuncay, yine yurtdışındaki doçent arkadaşlarıyla birlikte bisiklet otomobil gibi elektrikli sürüş sistemleri, uykusu gelen sürücüyü anlama ve tedbir alma konusunda çalıştıklarını dile getirdi. Tuncay savunma teknolojileriyle ilgili projeleri de olduğunu ancak bunlar hakkında bilgi veremeyeceğini de sözlerine ekledi.


Çinli firma geldi, ‘Tüm öğrencilerinize talibiz, hepsine iş bizden’ dedi

Okan Üniversitesi’nin geçen yıl patlayıcı mühendisliği adı altında açtığı bölüm oldukça ilgi çekmişti.
İş dünyasına yakın olmaya çalışılan üniversite 5 hatta 10 yıl sonrasının öne çıkacak mesleklerini dikkate alarak eğitim stratejilerini belirliyor. Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, üniversitede açılan bölümlerin sanayicinin ihtiyaçlarına göre belirlendiğini belirtti. Arapça, Çince ve Rusça mütercim tercümanlık gibi bölümlerin talep gördüğünü aktaran Okan, “Geçenlerde İstanbul’u üs yapmayı düşünen Çinli bir bilişim şirketi geldi. Kampüsü gezdi ve Çince bilen tüm öğrencilerimize talip olduğunu söyledi. Onlarla Ar-Ge konusunda da görüşmeler devam ediyor. Türkiye için yeni fırsatlar Ortadoğu’da diyoruz ancak Arapça mütercimlik sadece bizim üniversitede var” diye konuştu.

Üniversitenin vizyonunda iyi girişimciler yetiştirmek de olduğuna işaret eden Okan, bugüne kadar okuldan mezun olan 275 öğrenciden yüzde 70’inin hemen hatta okurken iş bulduğunu söyledi. Okan bunun için iyi eğitimin yanısıra öğrencilerin özgüven kazanacağı sosyalleşebileceği bir ortama da ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’nin en iyi kampüslerinden birine sahibiz. Burada öğrencilerin kişiliğini geliştirebileceği sayısız fırsat var. Sadece Türkiye’de değil dünyada iş bulabilecek öğrenciler yetiştiriyoruz” dedi.

İş dünyasına en yakın üniversite

Sürücüsüz otomobil çalışmaları Okan Üniversitesi’nde devam ediyor. Sürücüsüz aracın başında Prof. Dr. Nejat Tuncay ile birlikte proje hakkında bilgi veren Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan üniversitenin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre eğitim sistemi belirlediğini AR-GE çalışmalarına özel önem verdiklerini söyledi.

ANAOKULUNDA ÇİNCE DERS


Eğitimci kimliğini bir adım ileriye taşıyan Bekir Okan, üniversiteden sonra fen lisesi ve anaokulu da kuruyor. “15 milyon dolar yatıracağım” diyen Okan, “İnşaat başladı. 2011-2012 öğretim yılına yetiştireceğiz. 200 öğrencilik anaokulu, 700 ilk, 300 öğrencilik lise sınıfları olacak. Lise, fen lisesi olacak ve okullarda İngilizce yanında Çinceyi de anaokulundan başlatacağız” diye konuştu.


Dünyanın ihtiyacını karşılayacak maden mühendisi var

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, ihtiyaca göre bölüm açtıklarını belirtirken Türk eğitim sistemindeki uyumsuzluğa dikkat çeken çok ilginç örnekler verdi. Bir yandan derin işsizlik sorunu ile boğuşan ancak bir yandan da sanayicinin nitelikli eleman bulmakta zorlandığı Türkiye için Kırbaş’ın yaptığı tespitler hakikaten ilginç:
* Dünyanın tüm ihtiyacını karşılacak maden mühendisi ve ziraat mühendisi var. Oysa madenciliğin milli gelirden aldığı pay sadece binde 7. Yani buradan mezun olanların iş bulma ihtimali çok zayıf.

* Turizm alanında 45 okul var ancak mezun olanların yüzde 85’i kendi branşında çalışamıyor.

* 56 tane hukuk fakültesi var ancak rekabet hukukunu bilen, sözleşme bağıtlayabilecek nitelikte hukukçu yetişmiyor. Çünkü işdünyasının talebi ile üniversiteler arasında senkronizasyon yok.





DİĞER YENİ YAZILAR