Türk Telekom, sessiz ve derinden giderek androit bir tablet geliştirmede son aşamaya geldi. TTdroit adı verilen tablet için Apple’ın ünlü tasarımcısı ile çalışan Türk Telekom ilk prototipi hazırladı. Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, “İlk pilot tablet PC’yi 2012 ilk çeyrekte üretmeyi planlıyoruz. Bu çalışmada ana hedefimiz FATİH projesi. Bu projeye talibiz” dedi
Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi... Kısaltması FATİH olsun diye biraz zorlama görünse de eğitim alanında büyük bir hamleyi ifade eden bir proje. Seçimlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde bir tabletle meydanlara çıkıp “Her öğrenciye bu tablet bilgisayarlardan vereceğiz” dediği proje...
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülüyor, Ulaştırma Bakanlığı tarafından destekleniyor. Proje hedeflerine göre 2013 yılı sonuna kadar tüm dersliklerde tabletsiz ve bilgisayara bağlanamayan öğrenci kalmayacak ve BT destekli öğretim gerçekleştirilecek.
Bu proje başlıca 4 aşamadan oluşuyor. Öncelikle donanım ve yazılım altyapısı oluşturulacak. Eğitsel e-içerik sağlanacak. Eğitim programları etkin BT kullanımına uyarlanacak ve öğretmenler bu alanda eğitilecek.
Cumhuriyet tarihinin en önemli ve parasal olarak da büyük projelerinden biri olacak FATİH’e Türk Telekom A’dan Z’ye talip oldu.
Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt ile Londra’da, World Finance Magazine tarafından verilen ödül töreninin ardından bir akşam yemeğinde biraraya gelerek sohbet etme imkanı bulduk. Bozkurt bu sohbet sırasında çok gizli bir şekilde yürüttükleri FATİH projesine hazırlığın ipuçlarını verdi.
Bozkurt’un anlattıklarından Türk Telekom’un bu büyük projenin neredeyse tamamına talip olduğu ortaya çıktı. Biliyorsunuz Türk Telekom’un öğrencilere yönelik Vitamin adlı bir programı var. Bu bir anlamda eğitsel e-içeriğin altyapısı olarak da tanımlanabilir. Türk Telekom bu içeriğin FATİH için biraz daha geliştirilebileceğini düşünüyor.
Ancak asıl önemli olan tabletler.
Türk Telekom yaklaşık 15 ay önce tablet üretme fikrini ortaya atmış ve bu konuda çalışmalara da başlamış. Steve Jobs’un en önemli yardımcılarından, MacBook Air’in tasarımcısı ile işbirliği yapılmış. Bozkurt, Macbook’da birden fazla tasarımcı olduğunu işbirliği yaptıkları kişinin adını gizlilik nedeniyle veremediklerini ancak o kişinin şu an Apple’dan ayrıldığını söyledi.
Bozkurt tablet ile ilgili olarak ise şu ayrıntıları verdi:
Hedefimiz bu tableti Türkiye’de ürettirmek. Tamamen bizim geliştirdiğimiz android bir tablet olacak. İlk pilotu 2012 ilk çeyrekte üreteceğiz. Bu hem normal bir ticari tablet olacak hem de çocukların kullanımına uygun olacak. Üretim için Türkiye’de Vestel, Arçelik, Foxconn ile işbirliği yapabiliriz.”
Fiyatı da ortaya çıktı
Sohbet esnasında Hindistan’da da benzer bir proje olduğunu ve o projede kullanılacak tabletlerin 85 dolara yaptırıldığını hatırlattım. Bozkurt “Bir tabletin civataları dahil maliyetini biliyoruz. Ancak bu kesinlikle 85 dolar olamaz. En azından bizim tarifini yaptığımız tablet bu olamaz. Bundan çok daha yüksek bir rakam” cevabını verdi.
Fiber kablo döşenecek
Tablet, FATİH projesinin en önemli ayağı. TTdroit ile Türk Telekom bu projede önemli bir aşama kaydedecek. Dediğim gibi Vitamin ile de içerik konusunda tecrübesi var. Bir diğer avantajı ise internet erişimi. Bu konuda da Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan söze girerek şu bilgiyi verdi:
“Türkiye’de 42 bin okulun 37 bini internete bağlı. FATİH projesi ile sadece okullar değil sınıflar da internete bağlı olacak. Bu 600 bin sınıf demek. Hedefimiz her okula fiber ile girmek, bant genişliklerini artırmak. Okullardan sınıflara kablolamamız olacak. Halen 133 bin kilometrelik fiber kablomamız var. Sanırım FATİH projesinin altyapısını bizden daha iyi verebilecek bir kuruluş yoktur.”
Türk Telekom, dünyanın en saygın ödülleri arasında gösterilen ‘World Finance Magazine Ödülleri’nde aldığı iki ödülle damgasını vurdu. İngiltere merkezli uluslararası ekonomi dergisi World Finance’in düzenlediği World Finance Magazine Ödülleri’nde bu yıl Türk Telekom CEO’su K. Gökhan Bozkurt ‘Yılın CEO’su’ ödülünü alırken Türk Telekom da ‘En İyi Sabit Hat Operatörü’ seçildi. Gökhan Bozkurt, “Bu ödüllerin arkasında çok başarılı bir yönetim takımı ve binlerce Türk Telekom çalışanının emeği var ” dedi.
14 Ekim’de London Stock Exchange Group Merkez Binası’nda yapılan ödül töreninde konuşan Bozkurt uzun soluklu stratejilerle geliştirilen yenilikçi ve müşteri hayatına değer katan ürün ve hizmetlerin tüm dünyanın dikkatini çektiğini ifade etti. Bozkurt şöyle konuştu:
“Avrupa’nın saygın iş ödülleri arasında gösterilen World Finance Magazine Ödülleri ’nde iki ödül birden aldık. ‘Dünyayı Konuşturan Türk’ sloganı ve bölgesel güç olma hedefiyle sürdürdüğümüz faaliyetlerin takdir görmesi bizi mutlu ediyor. Bu prestijli ödülü alarak Türkiye ’nin adını Avrupa ’da bir kez daha başarılarımızla duyurduğumuz için mutluyuz. Bu ödüllerin arkasında çok başarılı bir yönetim takımı ve Türkiye’nin 81 ilinde gecesini gündüzüne katarak çalışan binlerce Türk Telekom çalışanının emeği gayreti var.
Emeklerimizin uluslararası arenada takdir edildiğini görmekten çok memnunuz. Ürün ve hizmetlerimizle müşterilerimiz için altyapı ve teknolojiye yaptığımız yatırımlarla Türkiye’ye değer sosyal sorumluluk projeleri ile bu toplum için değer yaratmaya devam edeceğiz.”
Türk Telekom geçtiğimiz hafta ilginç bir kampanya başlattı. Türk Telekom hisse senedini alıp 6 aydan daha fazla süre tutan yatırımcılarına 1 yıl süresince bedava konuşma imkanı verdi. Gökhan Bozkurt yaptıkları araştırmada bu imkandan yararlanacak en az 10 bin yatırımcı olduğunu söyledi.
“Neden böyle bir jest yaptınız. Çoğu şirket hisselerini halka arz eder ve çekilir. Daha sonra hissenin fiyatı ne olmuş umursamaz bile. Düşmüş mü çıkmış mı bakmaz bile” diye sordum. Bozkurt şöyle yanıt verdi:
“Biz yatırımcımızı ödüllendirmek istedik. Ayrıca hisse senedimizin piyasa değerinin de hep iyi olmasını istiyoruz. Her 3 ayda bir analistlerin sorularını yanıtlıyoruz. Bizce hisse değeri bizim de performansımızı ölçen önemli bir kriter.”
Erem Demircan, 2008’de halka arz esnasında çıktıkları road show’da Londra ziyaretinde bir analistin söylediklerini hatırlattı:
“Bütün dünya mobil telefona geçiyor, siz sabit hat operatörüsünüz. Neden size yatırım yapalım. Sizin geleceğiniz yok” demiş bir fon yöneticisi.
12 milyar dolar piyasa değeri ile halka arz edildikten sonra bir ara piyasa değerinin 20 milyar dolara kadar çıktığını hatırlatan Demircan, sabit operatörlerle ilgili kaygıların Türk Telekom’da gerçekleşmediğini belirterek şöyle konuştu:
“Avrupa’da en az abone kaybeden operatör olduk. Ev gibisi yok ve akşam 7 sabah 7 kampanyaları ile sabit telefondan konuşmayı hep canlı tuttuk. Avrupa’da operatörlerin hat kaybı ortalaması her yıl yüzde 10’lardayken bizde yüzde 3.5’de kaldı. Sabit hat kaybının yerini ADSL abonesi kazanarak daha güçlü bir şekilde doldurduk. 10 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu yıl da 2 milyar lira yatırım yapacağız. Avrupa’da yaşayan Türkler’e yönelik kampanyalarımızı Almanya dışındaki ülkelere de yayacağız.”