Şevket Sabancı ve çocuklarının 2000’lerin başında kurduğu Esas Holding, Ali Sabancı’nın da katılmasının ardından daha güçlendi ve Türkiye’de “Aile Ofisi” modelini en iyi uygulayan grup oldu. Esas Holding CEO’su Çağatay Özüdoğru, “Aile daha önce gelen ortaklık tekliflerine sıcak bakmıyordu ancak fikrimiz değişti. Ortadoğu’dan 250-300 milyon dolar para getirmek istiyorum. ‘Şirket alalım, siz yönetin’ diyenler çoğaldı” dedi.
ŞEVKET Sabancı ve çocukları 2000’lerin başında büyük aile resminden çıkıp tabir yerindeyse kendi yollarına gitmeye karar vermişti. Ali Sabancı’nın da Sakıp Sabancı’nın ölümü ile birlikte Holding’deki görevlerinden istifa etmesinin ve Esas Holding’e katılmasının ardından daha da güçlendiler ve Türkiye’de “Aile Ofisi” modelini en iyi uygulayan grup oldular.
Neydi bu ‘Aile Ofisi’ kavramı?
Bir işi alıp üzerine katma değer koyarak geliştiriyorlardı. Aslında geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye Doğuş ile giriş yapan Cerberus Private Equity’den bir farkları yok. Esas Holding’in tek farkı bir işe girerken “4 yıl içinde çıkarız” gibi bir taahhütte bulunmaması daha esnek hareket etmesi olarak gösterilebilir.
IT şirketi Promed’i aldılar, 5 katı fiyatla satarak çıktılar. Derindere Oto Kiralama ve City Farm da girip, çok başarılı bir şekilde çıktıkları işler arasında yer aldı.
Şu an ise ellerinde çok güçlü işler var. Başta Pegasus ve Electro World olmak üzere, Peyman, kısa süre önce girdikleri AFM sinemaları ve sağlık yatırımı alanındaki şirketleri BSK gibi.
Elektro World’da Sabancı Ailesi’nin bir başka kolundan Demir Sabancı ve Ömer Sabancı da var. Projenin yüzde 50’si Esas Holding’e, yüzde 25’lik iki pay ise Demir ve Ömer Sabancı’ya ait.
Geçtiğimiz hafta Esas Holding CEO’su Çağatay Özüdoğru ile bir araya gelerek mevcut projeleri ve bundan sonrasını konuştuk.
Özüdoğru, “Aile daha önce gelen ortaklık tekliflerine sıcak bakmıyordu. Görüşmek için randevu dahi vermiyordu. Ancak fikrimiz değişti. Çok iyi bir know-how oluşturduk ve bizimle ortak hareket etmek isteyenlerin hizmetine sunmak istiyoruz” diyerek Esas Holding’deki strateji değişikliğine dikkat çekti.
Markaların başarı öyküsü
Bu strateji değişikliğinin nedenini sordum. Özüdoğru, şöyle yanıt verdi: “Esas Holding’e bağlı şirketlerde başarı öyküleri oluştu. Oluşunca da dikkat çekmeye başladı. Örneğin Pegasus gibi, Elektro World gibi ya da Peyman gibi. Elektro World’da Dixons Grubu’nun en sağlıklı ve en hızlı büyüyen şirketi olduk. Peyman alındıktan sonra müthiş bir değer oluşturdu. Cirosu dört katına çıktı ve sektöründe çok kuvvetli iki numara pozisyonuna geldi. Bilhassa bu 3 markanın hikayesi yabancıların dikkatini çekmiş vaziyette.”
Somut teklif olup olmadığını öğrenmek istedim. Özüdoğru, devam etti: “Ortadoğu’dan ‘250-300 milyon dolar para getirmek istiyorum. Şirket alalım. Şirketleri siz yönetin, siz geliştirin’ diyenler çok artmaya başladı. Potansiyel projeleri birlikte inceleyelim diyen gruplar kapımızı çalıyor.”
Çağatay Özüdoğru, bu başarılı performansın arkasında yatan etkenleri ise şöyle özetledi:
“Bizim ekibimizin tamamı yatırım bankacısından oluşmaz. Yarısı yatırım bankacısı ise diğer yarısı da operasyonların içinden gelmiş şirketlerde genel müdürlük, üst düzey yöneticilik yapmış kişilerdir. Çekirdek kadro böyle olunca ve aile de işin çok içinde olunca başarı öyküleri ortaya çıktı. Havacılık alanını Ali Sabancı, sağlık alanını Erhan Kamışlı kontrol ediyor. Diğer alanlarda ben ve ekibim varız. Emine Kamışlı Hanım tüm şirketler için finansal ve makro yönetimsel rolü üstleniyor. Müthiş bir takım çalışması var. Ben her gün Şevket Sabancı ile konuşuyorum. Biraz iddialı bir söz olacak ama bu grup bir işi alıp büyütmeyi biliyor.”
Ciro 3 milyar lirayı geçecek
ESAS Holding girdiği işlerde başarı öyküleri yaratırken bu durum ciroya da yansıyor. 2010 yılı konsolide cirosu 2 milyar lira olan Esas Holding 2011 yılını ise 3 milyar liranın üzerinde bir ciro ile kapatmaya hazırlanıyor. Yine geçen yıl 5 bin 500 olan istihdam edilenlerin sayısı da bu yıl 6 bin 500’e çıkmış vaziyette.
Esas, insanlara dokunmayı seviyor
ÇAĞATAY Özüdoğru, fırsatlara bakarken olası gelişmelerle ilgili herhangi bir ipucu vermemeye özen gösteriyor. Ancak ailenin yeni bir iş seçerken tüketiciye doğrudan dokunan işleri sevdiğini önemli bir ayrıntı olarak veriyor.
Pegasus geçen sene 8.6 milyon kişi taşımış. Elektro World’e gelenlerin sayısı ise 15 milyonu geçiyor. Aynı şekilde AFM sinemaları yılda 7.5 milyon biletli seyirci kabul ediyor. Çağatay Özdoğru, Türkiye’de sinema salonlarının doluluk oranının yüzde 13’lerde olduğuna işaret ederek sinema salonlarının daha etkin hale getirme planları olduğunu belirtiyor. Bu arada Türk filmlerini desteklediklerini vizyona giren her Türk filmini istisnasız salonlarında gösterime soktuklarına da dikkat çekiyor. Özüdoğru bundan sonra da Türk filmlerini desteklemeye devam edeceklerini, yeni yönetmenler çıkmasını istediklerini belirtti. Ambulans hizmeti veren Medline’ın tam istedikleri performansa ulaşamadığını zira bu alanda devletin 112 hizmeti ile rekabet etmelerinin kolay olmadığını kaydeden Çağatay Özüdoğru ancak hastane alanında yatırımların kuvvetleneceğini ifade etti. Zaten Erhan Kamışlı da geçtiğimiz günlerde yeni hastane yatırımlarına 100 milyon dolar kaynak ayıracaklarını açıklamıştı. BSK yani Birleşik Sağlık Kurumları’nın halen Adana, Antalya, Eskişehir, Kütahya, Aydın ve Konya’da hastane yatırımları mevcut.
Sabancı Ortadoğu’dan gelen ortaklık teklifleri ile artık ‘Esas’tan ilgileniyor
Haberin Devamı