Katma değerli data tüketimini hedefleyen Turkcell’in geliştirdiği SİM uygulamasında yer alan ‘Pohpohla beni’ bölümüne 1 ayda 500 bin kadın girdi. Uygulamaya girince ekrana iltifat dolu mesajlar geliyor
Türkiye’de kadına şiddetin geldiği boyut tartışıladursun, sanırım şiddetin olmadığı evlerin çoğunda da samimiyet ve sıcaklık yok. Eğer olsaydı, Turkcell’in “Pohpohla beni” uygulamasını ayda 500 bin kadın arayıp eşinden, sevgilisinden duymayı arzuladığı iltifat dolu sözlerin eksikliğini telefonda gidermek istemezdi diye düşünüyorum.
Önceki gün Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ile sohbet ediyorduk. Dünyada yüzde 28 büyüme yakalayan Turkcell gibi başka bir dijital operatör olmadığının altını çizen Terzioğlu, Ar-Ge ekibinin geliştirdiği uygulamalardan övgü ile söz etti. Bu uygulamalar, ham data değil işlenmiş katma değerli data kullandırmayı hedefleyen Turkcell’i rakiplerine karşı avantajlı konuma getiriyor. Kadınlara yönelik SİM uygulamasına dikkat çeken Terzioğlu, moda, astroloji, dekorasyon, yemek tarifi, çocuk gelişimi gibi bir kadının ihtiyaç duyduğu konularda yardımcı olmayı hedefleyen SİM’in bir detayına dikkat çekti: “Uygulamamızın içinde iltifat bölümü var. Bu tuşa basılınca bir erkek sesi çıkıyor ve kadınları pohpohlayan mesajlar okuyor.” Uygulamanın çok tuttuğunu ancak küçük bir sorunla karşılaştıklarını gülerek anlattı: “Eşinin telefonla ilgilendiğini görmeyen bir eş, erkek sesini duyunca ‘Sana iltifat eden o erkek kim?’ diye sormuş. Kadın da bu olayın ardından bizi aradı. ‘Ses uygulamasından vazgeçin, bu uygulama evlilikleri tehlikeye sokabilir’ dedi. Uyarıyı dikkate aldık. Mesajları yazılı olarak ekrana yansıtma yoluna gittik. Tıkladıkça mesaj değişiyor. Ayda 500 bin kadın kullanıyor.”
Bir gün 1440 dakika
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bir günün 1.440 dakika olduğuna işaret edip insanları nasıl daha fazla kapsayabileceklerinin araştırmalarını yaptıklarını ve sürekli yeniliklerle müşterilerinin karşısına çıktıklarını belirtti. Cepten ya da tabletten günde ortalama 43 dakika televizyon seyredildiğini kaydeden Terzioğlu, gazete ve dergilerin bulunabildiği Dergilik uygulamasında da 23 dakika kalındığını, 22 dakika müzik dinlendiğini, 33 dakika da konuşulduğunu söyledi. Terzioğlu, “Gün 1.440 dakika ise demek ki büyümek için gidecek çok yolumuz var. Buna odaklıyız. Zaten bu şekilde de büyüyoruz ve son çeyrek itibarıyla finansallarda en büyük rakibizimi geçtik. Dünyanın önde gelen kurumlarının analistleri bizi hayret içinde izliyor” diye konuştu.
Terzioğlu, Citibank analistinin yaptığı yorumu aktardı: Güle güle eski tip telekom dünyası. Merhaba teknoloji bazlı dijital büyüme hikayesi...
Enerjik Turkcell
Enerji verimliliği konusuna da odaklanan Turkcell dünyada yeni gelişen “PowerWall” (güç duvarı) pazarına girmeyi planlıyor. Kaan Terzioğlu “Bir Türk şirketi ile güçlerimizi birleştirip işbirliği yapıyoruz. PowerWall bir evin iki günlük elektrik ihtiyacını depolayabiliyor. 1 yıl içinde satmaya başlayabiliriz”
Finansman şirketi olan, cepten ödeme ile bu işin tekeli dünya devlerine meydan okuyan, katma değerli data kullandırayım derken medya sektörüne adım atma potansiyelini içinde barındıran Turkcell’i, yakında elektrikli otomobil işinin önemli bir parçası olarak da görürsek şaşırmayalım.
‘VoWife’ ile uçakta telefon
Terzioğlu ile Bodrum’da Turkcell Platinum Chalenge yelken yarışlarını izlemek üzere bir araya gelmiştik. Sohbetimizde, Genel Müdür yardımcısı İsmail Bütün, bir başka uygulama VoWife’a dikkat çekti: “Diyelim ki Küba’dasınız ya da uçağa bindiniz ve wi-fi uygulamasından yararlanıyorsunuz. İnternetin olduğu her yerde artık VoWife ile konuşabiliyorsunuz. Biri sizi aradığında şebekeye direk bağlıymışsınız gibi telefonunuz çalıyor. Karşınızdaki kişinin numarasını görüyor ve konuşuyorsunuz. Açılımı ‘Voice over Wifi’ olan bu uygulamayı satın mı aldınız? diye sordum. “Turkcell’de 5 bin kişi çalışıyor. Bunun 1.000 kişilik bölümünü mühendislerin istihdam edildiği Ar-Ge merkezi oluşturuyor. Yeni uygulamaları 1.000 kişilik Ar-Ge ordumuz geliştiriyor” yanıtını aldım.