Otomotivde 5 milyar dolarlık yenileme pazarında eş değer ya da alt kalite ürünleri biliyorduk da ünlü markaların sahteleri yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Üstelik içlerinde maalesef cana kasteden, yürüyen aksama yönelik ürünler dikkati çekiyor.
Taklit ürün pazarının 1 milyar dolara ulaştığı Türkiye, adli davalar baz alındığında taklit ürün sıralamasında dünyada ikinci sırada yer alıyor. Lacoste, Türkiye’de en çok taklik edilen markaydı. Yıllar içinde daha lüks markalar çıktı ve anında da taklitleri türedi.
Burberry’nin Hermes’in taklidini alırsanız en fazla bir yıkama sonra aslında ne aldığınızı anlarsınız. Zaten Nişantaşı’ndaki İstinye Park’taki orjinalinin fiyatını biliyorsanız aldığınız ürünün çakma olduğunu da bilirsiniz. Bu ürünleri satan da alan da aslında çakma ürün olduğunu bilir; kimse kimseyi kandırmaz.
Ancak bu yazıda bahsedeceğimiz ürünler o çakmalar değil. Konumuz orjinalinden farksız, üstelik orjinali ile hemen hemen aynı fiyata satılan ürünler. Ve maalesef bu ürünler tekstil ürünü de değil. Çakma tekstil ürününü kullanırsanız belki çok hassas bir cilde sahipseniz alerji olursunuz. Hepsi o kadar...
Peki ya sahtesi yapılan ürün, üstelik son derece kalitesizse ve oto yedek parçası ise ne olacak?
Maalesef son aylarda Türkiye’ye Çin üzerinden dünyanın sayılı üreticilerinin amblemini ve ambalajını taşıyan ürünler gelmeye başladı. Bu ürünlerden bazıları Gaziantep, Diyarbakır, Konya gibi şehirlerde tespit edildi. Tespit edilen bu ürünler aks kafası, direksiyon parçaları, aktarma organları ve fren sistemine ait hayati parçalar.
Gaziantep’teki olay
Türkiye’de hemen her gün ölüme ve yaralanmaya sebebiyet veren pek çok trafik kazası olur. Bu kazalardan sonra hazırlanan raporlarda sürücü ve yol kusuruna bakılır ancak araç kusuruna ne yazık ki bakılmaz. Oysa araç incelemesi yapılsa kimbilir neler çıkacak...
Bu ay içinde İran’dan geldiği anlaşılan 4 milyon euro piyasa değerine sahip yakıt filtreleri Gaziantep’te bir depoda tespit edildi. Dikkat edin tespit edildi diyorum, yakalandı diyemiyorum. Çünkü tespit edildikten sonra yaşanan gelişmeler de ayrı bir trajedi. Yakıt filtreleri çok ünlü bir Alman firmanın markasını taşıyordu. Ürünün kendisi de ambalajı da bire bir kopyaydı. Ancak bilirkişi araştırmasında ürünlerin çok kalitesiz olduğu ve kullanılmaya müsait olmadığı anlaşıldı.
Peki sonra ne oldu?
Deponun ve ürünlerin sahibi kişi polise vediği ifadede, “Ben de mağdurum. Ürünlerin sahte olduğunu bilmiyordum” dedi.
Ürünlerin imha edilmesi gerekirken, sözkonusu Alman firmaya ait tüm logolar ürünün üzerinden kazınmak ve ambalajlar değiştirilmek kaydıyla mal o kişiye teslim edildi. Yakıt filtreleri kimbilir şu an hangi araç sahiplerinin arabalarına takılıyor?
Mevcut durumda, taklit ürün davaları sonucunda genellikle ceza olarak 10 ay hapis ve 80 TL adli para cezası veriliyor. Ele geçen ürünlerin ise devlet eliyle imhası sağlanıyor. Ancak bu sürecin işlemesi için savcılığa suç duyurusunda bulunulması ve mahkemeden arama emri alınması gerekiyor. Bu işlemler ise en az 2 gün sürdüğü için, taklit ürün konusundaki anlık ihbarların bir çoğu değerlendirilemiyor. Çoğunda da Gaziantep’te olduğu gibi ürünler sahibine teslim ediliyor.
Hayati parçada ucuza kaçmayın
Türkiye’de vatandaşın alım gücü belli. Zaten motorlu taşıt vergisiydi, dünyanın en pahalı benziniydi derken araç sahibi olmanın büyük külfeti var. Dolayısıyla sahte ya da çakma ürüne karşı bilinç yaratmak çok kolay değil. Belki herkes tehlikenin farkında ancak yüksek meblağ ödememe gayreti bazı gerçeklerin unutulmasına neden oluyor. İstanbul’da araç ortalama yaşı 4 iken, Anadolu’da 12’ye çıkıyor. Zaten sahte ürünlere de daha çok Anadolu’da rastlanıyor.
Ancak yine de bazı tavsiyelerde bulunulabilir.
- Yürüyen aksama yönelik parça değişimlerinde mutlaka yetkili servis kullanın.
- Oto tamircinizin, “Bu da orjinal ancak bende 800 lira yerine 400 lira” dediği ürüne mutlaka ihtiyatlı yaklaşın.
- Özel tamirhanelerde değiştirilen parçaları takip edin.
- Orjinalinden daha sağlam denilen düşük kalite ürünlere de dikkat edin. Öyle ürünler var ki hurda demirden daha düşük fiyata satılabiliyor.
- İkinci el oto alırken, üşenmeyin fren balatasını bile söktürüp kontrol ettirin. Çünkü pek çok kişi, “Nasıl olsa ben kullanmayacağım” diyerek en kalitesiz ürünü satacağı araca taktırabiliyor.
Otoda sahte yedek parça çakma Lacoste’a benzemez
Yürüyen aksamın sahteleri İran ve Suriye’den girmeye başladı
Haberin Devamı