Yerli otomobili üretecek grup içinde yer alan Turkcell’in üstleneceği görevi tarif eden Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “Geleceğin aracı endüstriyel değil teknolojik bir ürün aslında. Sürüş güvenliği, batarya, enerji üniteleri ile projenin stratejik parçasıyız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez TÜSİAD’ın 2011 yılındaki genel kurulunda “Yerli otomobili yapacak babayiğit arıyorum” sözleriyle gündeme getirdiği yerli otomobilde tarihi bir aşamaya gelindi.
Önceki gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen törende, yerli otomobili üretecek 5 şirketin bir araya geldiği Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu için ilk imzalar atıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) koordine edeceği yerli otomobili üretecek girişim grubunda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Zorlu Holding ve Turkcell yer aldı. Otomotiv endüstrisinin çok önemli 3 oyuncusunun yanında, Turkcell’in konsorsiyumda yer alması konuya uzak olanlar için biraz tuhaf bulunmuş olabilir. Ancak yeni nesil araçlar artık tam bir teknoloji ürünü olduğu için Turkcell bu beşlinin en önemli stratejik ayağını oluşturuyor.
Mühendislerimiz hazır
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ile dün BİP üzerinden görüntülü bir röportaj gerçekleştirdik. Akça, Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Turgut Yuvacan, Yayın Koordinatörü Tayfun Hopalı, Ekonomi Müdürü Ercan İnan ve Otomotiv Editörümüz Mete Tansu’nun sorularını yanıtladı. Barcelona’da gerçekleşen GSMA Kongresi ve Fuarı’nı birlikte gezme fırsatı bulmuştuk. Ahmet Akça o fuara dikkati çekerek “Standların pek çoğunda sürücüsüz araçlar vardı. Mobil teknolojiler fuarı adeta otomobil fuarına benziyordu. Çünkü önümüzdeki süreçte akıllı evler ve akıllı araçlar ön plana çıkacak. İşte biz de tam bu yüzden bu projenin bir parçasıyız. Otomobil artık endüstriyel bir ürün olmakla birlikte teknoloji ile harmanlanınca rekabet edebilecek bir ürün olacak” dedi.
Turkcell’in Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerinde 1.000’in üzerinde mühendisi olduğunu kaydeden Ahmet Akça, Belarus’da sahibi oldukları Lifetech şirketinin Ar-Ge merkezlerinde de 150 kadar mühendisin görev yaptığını belirtti ve “Tüm bilgi birikimimizle Türkiye’nin bu en önemli projesine destek olacağız” dedi.
Yazılım ve yüksek teknolojinin en önemli unsur olduğu yerli otomobil projesinde üstlendikleri sorumluluğun bilincinde olduklarına vurgu yapan Akça, şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi teknoloji konusunda dünyada büyük başarılara ulaşmış bir şirket olarak çok yakın bir geçmişte, kendi alanımızda güçlü adımlar attık. Dünyanın en güçlü 4.5G altyapısını Türkiye’de kurduk, binlerce kilometre fiber altyapı yatırımı ile Dijital İpekyolu’nu yeniden kurmak için çalışıyoruz. Dijital İpekyolu’nun kervansarayları olacak veri merkezlerini inşa ettik ve ediyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde hizmet vermeye başlaması beklenen 5G teknolojisinin hazırlıklarını yapıyoruz. 5G’de saha testlerini yönetiyoruz, standart belirleyiciler arasındayız. Özetle Türkiye’nin Otomobili projesini destekleyecek olan yüksek teknoloji sistemlerinde geliştirme çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Kaliteli iletişim altyapımız, güçlü mühendislik ve yazılım yetkinliklerimizle, Türkiye’nin Otomobili Projesine önemli katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. ‘Kader gayrete aşıktır’ diyoruz ve Türkiyemiz için hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz.”
Özgüvenimiz artacak ülkeye moral olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Mesele otomobil yapma meselesi değil. Mesele dünyaya meydan okuma meselesi” demişti, projenin tanıtım toplantısında. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça da konuya değindi ve “Bunu bir memleket meselesi olarak görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kısıtlı imkanları ile 80 yıl önce uçak, 60 yıl önce otomobil yapmış bir ülke. Bu girişimler maalesef Türkiye’nin kendi teknolojisini üretmesini istemeyen dış müdahaleler yüzünden seri üretime geçememiştir. Bugün artık yüksek teknolojinin istikbalimiz için ne kadar önemli olduğunu idrak eden ve bu yolda atılan her adımı destekleyen güçlü bir devlet iradesi mevcut” şeklinde konuştu.
Adı ilgili çok öneri geliyor
Ahmet Akça BİP üzerinden yaptığımız röportajda farklı sorularımıza da şu yanıtları verdi:
Türkiye’de ortak çalışma anlayışımız çok gelişmiş değil. 5’li konsorsiyum başarılı olur mu?
- Bu hep akla gelen soru ve ne yazık ki çok karşılaşıyoruz. 5 firmanın her birinin ayrı ayrı tecrübeleri var. Buna memleket meselesi olarak bakıyoruz. Herkes tecrübesini katacaktır ve ortaya çok başarılı bir ürün çıkacağına inanıyoruz.
Şirkette herkesin eşit oranda mı hissesi olacak?
- Henüz bunu görüşmüş değiliz. Muhtemelen öyle olacaktır.
Adı ile il gili bir gelişme var mı?
- Henüz yok. Ancak çok fazla öneri geliyor. Hepsini değerlendireceğiz.
Ortaklardan birinin mevcut tesislerinde mi üretilecek yoksa sıfırdan bir yatırım mı yapılacak?
- Bu da henüz karar vermediğimiz bir konu. Bunların hepsi oturup konuşulacak.
Haberin Devamı