İstanbul’un taşı toprağı altın diyoruz ancak baktığınızda en gözde projelerde bile metrekare satış fiyatı 10 bin doları çok zor yakalıyor. Bazı çok özel projelerde 15 bin dolarlık metrekare fiyatından sözediliyor ancak doğru olup olmadığından tam emin değilim. Zaten o projede de belli katlar o fiyata satılıyor olsa bile paçal satış fiyatı 6-7 bin doları ancak yakalayabiliyor.
Oysa Londra, Paris, Milano gibi şehirlerde metrekare fiyatları 20-25 hatta 30 bin dolarlara çıkıyor. Harrods’un satış fiyatı dudak uçuklatacak cinsten. Metrekaresi 25 bin dolardan fazla etti. Satan Mısırlı alan Katarlı. Peki İstanbul’un taşı toprağı altın ise bu fiyatlar neden yükselmiyor?
Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre özel projelerde fiyatların çok yükselmemesinin en büyük nedeni mütekabiliyet anlaşmalarının azlığı. Mütekabiliyet “Bir devletin, başka bir devletin vatandaşlarına uyguladığı hukuki veya fiili bir davranış biçimine karşılık, diğer devletin de aynı şekilde davranması” anlamına geliyor.
Türkiye bu anlaşmayı yaptığı devletlerin vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul satın almasına izin veriyor. Çünkü onlar da Türk vatandaşlarının kendi ülkelerinde ev almasına izin veriyor. Ancak Türkiye’ye büyük ilgi gösteren pek çok ülke vatandaşı için ise bu hak tanınmıyor. Kazaklar, Azeriler, Katarlılar bu grupta.
“Bu imkan olsa İstanbul’un değeri artar mı?” diye soruyorum şöyle yanıt veriyor Çelik: “Bugün dünyanın 77 milleti neden gidip Dubai’den ev alıyor. Çünkü o kolaylık sağlanmış. Çölün ortasında inanılmaz fiyatlara ev satıyorlar. Bizde de farklı ülke vatandaşları alım yapabilse işte o zaman gerçekten İstanbul’un taşı toprağı altın olur..”
“Türkiye’nin tabuları var. Yabancıya gayrimenkul satmak vatan hainliği ile eş değer tutulur” dediğimde ise Çelik, “İspanya nasıl zengin oldu, gayrimenkul satışı ile. İspanyollar vatan haini mi? Alınan mallar alınıp götürülüyor mu? Bu satışlar olunca ülke mi batar.? Artık bu zihniyetten kurtulmamız lazım” diyor.
Avrupa’nın en büyük temalı projesi Küçükçekmece’de yükseliyor
SİnpaŞ GYO’nun en dikkat çekici projeleri Küçükçekmece Gölü yakınındaki Bosphorus City ve İstanbul Sarayları. Bu projeler sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ve Ortadoğu’nun da en büyük temalı projeleri. Bosphorus City’de tam 63 farklı ev tipi bulunuyor. Projenin tasarımı bile 3 yıl sürmüş. Projenin ortasındaki boğazın genişliği 70 metreyi buluyor. Ortaköy Meydanı’ndan sandala binip, Emirgan’a çay içmeye gitmek mümkün olacak.
Fiyatları 225 bin ile 1 milyon 865 bin TL arasında değişen projenin yüzde 60’tan fazlası satıldı.
Projede, en pahalı köşkler olan Çırağan Köşkü ve 3 adet Kuzguncuk Köşkü satışa çıkar çıkmaz sahibini buldu.
Bahçeşehir ve Beylikdüzü biraz problemli gibi, onun dışında satışta sorun yok
* Krizde çok fazla konut stoku birikti. Bu stoklar eritilebiliyor mu?
Stok devir hızı Avrupa yakasında 6-7 ay, Anadolu yakasında 13 ay, Ankara’da ise 26 ay civarında. Bazı konut stokları belli yerlerde birikti. O bölgelerde iş yapanlar biraz zorlanıyor. Mesela Bahçeşehir mesela Beylikdüzü. Stokların yüzde 30’u bu bölgede. Bu bölgelerde satışlarda bir miktar sıkıntı var. Onun dışındaki bölgelerde, devam eden projelerin yüzde 70’ler mertebesinde satıldığı dikkati çekiyor.
* Sizin projelerde bir sorun oldu mu? Müşteriler ödeme güçlüğü yaşadı mı krizde?
Krizden kim ‘Etkilenmedim’ diyorsa bilin ki yalan söylüyordur. Krizden kim etkilenmedi? Kimseyle alışverişi olmayan Afrika’daki ilkel kabileler. Onun dışında herkes belli ölçüde etkilendi. Biz Allah’ın sevgili kuluymuşuz ki kriz biz halka arzı yaptıktan sonra ortaya çıktı. O yüzden krizde çok güçlüydük. Bunu fırsata çevirmesini, çok uygun arsa geliştirmesi yapmayı da bildik. Ancak müşteriler tabii ki etkilendi. Sözleşme fesihleri biraz arttı. Yüzde 6-7’lere çıktı. Ancak şimdi görüyoruz ki sözleşme fesihleri yüzde 3’ün bile altına indi.
* Son dönemde demir fiyatları çok arttı. Bazı müteahhitler bu yüzden konutlara zam geleceğini dillendirmeye başladı. Tek başına demire gelen zam fiyatları yüzde 10 artırır mı?
İnşaat maliyetleri içinde demir, kalıp, çimento gibi malzemeler yüzde 15 yekün tutar. Demirde tek başına fiyat artışı olursa bu maliyetleri en çok yüzde 1-2 etkiler.
Anadolu’da maketten ev satmak biraz zor
Ömer Faruk Çelik’le gayrimenkul projelerini konuşuyoruz.
t Şu an satışta kaç projeniz var?
Satışı devam eden 4 projemiz var. Bosphorus ve İstanbul Saraylar projesinde, Aqua City’de, Lagün projesinde ve Bursa Modern’de satışlarımız devam ediyor.
t Satışlar nasıl gidiyor, krizin izleri atlatıldı mı?
4 projede satışa sunduğumuz konut sayısı 6 bin 500 civarında idi. Bunun yüzde 80’ine yakınını sattık. Kalan kısım ile ilgili satış grafiğinden de çok memnunuz. Örneğin İstanbul Saraylar projesinde ilk etapta 400 konutu satışa açtık, 300’den fazlasını sattık. Bursa projemiz biraz yavaş başladı ancak inşaat geliştikçe orada da iyi bir ivme sağladık. Bursa bizim İstanbul dışında yaptığımız ilk projeydi. Enteresan bir deneyim oldu. Gördük ki Anadolu’da maketten ev satmak zor. İstanbul’da satıyorsunuz ancak Anadolu’da zorlanıyorsunuz. Markayı tanıyan var tanımayan var. Anadolu’daki insan evin bitmiş halini görmeyi tercih ediyor.
t Yeni projeler olacak mı?
Ankara’da Alacaatlı ve Çankaya Büyükesat’ta iki projeye başlayacağız. İstanbul Bomonti’de bir projemiz var. Bir de devam eden projelerin yeni etapları olacak.
26 bin metrekarelik gölet rekoru
SİnpaŞ’In bütün projelerinde su konsepti ön planda. Sinpaş GYO’nun İstanbul dışındaki ilk ve Bursa’nın en büyük konut projesi Bursa Modern’de ise bu iş adeta abartılmış. Projede 26 bin m2 gölet alanı ile Türkiye’de konut sektöründe kullanılan en büyük su alanı inşa ediliyor. Bursa’nın en büyük konut projesi olan Bursa Modern, kendi içinde küçük bir şehir. 61 adet farklı daire seçeneği bulunan “Bursa Modern” geleceğin “Bursa”sı olmayı hedefliyor.
Yaz-kış kullanılabilecek bir proje: Aqua City
Aqua City 2010’da her biri göl manzaralı, 56 metrekareden 288 metrekareye kadar 63 farklı daire seçeneği bulunuyor. Aqua City 2010’da tüm evlerin ana yaşam alanları yaz-kış yeşil kalan özel peyzajıyla zenginleştirilen göle bakacak şekilde konumlanmasına özen gösterilmiş.
Anadolu yakasında planlanan Üsküdar-Ümraniye metro hattı üzerinde bulunan Aqua City 2010, Çekmeköy bölgesinde, Şile otoyolu aksındaki önemli konumuyla her yöne rahat ulaşım imkanı sunuyor.
Lagün’de tüm evler göl manzaralı
Lagün, zarif ve tarz sahibi bir yaşam arayanlar için İstanbul’un Anadolu yakasında büyük bir boşluğu dolduruyor. Her biri göl manzaralı müstakil villalar, bahçeli ve teras evler olmak üzere 209 m2 den 749 m2’ye kadar değişen 5 farklı tarz ev var. Projede fiyat aralığı 544 bin ile 2 milyon 718 bin TL arasında değişiyor.
Neden İstanbul’da gayrimenkul fiyatı Londra kadar pahalı değil?
Haberin Devamı