LPG’yi tüplü ithal et ama tüpe doldurmayıp otogaz diye sat, fahiş kârı cebe at
Akaryakıttaki son vergi ayarlamasında otogazın ÖTV’sine ton başına 300 lira zam yapılırken, tüplü LPG’nin vergisi aynı kaldı. Arada zaten 68 lira vergi farkı vardı, iyice açıldı 368 liraya çıktı. 68 liralık fark bile vergi kaçakçılığına davetiye çıkarıyordu, şimdi sahtekarlar gözü tamamen karartacak. Açılan makas kötü yola düşenleri çoğaltacak.
Oysa ürün aynı ürün. LPG’yi tüplü diye ithal edersin, ama tüpe doldurmayıp benzin istasyonlarına otogaz olarak verirsin. 100 liralık üründe sadece vergi beyanında usulsüzlük yaparak ekstra 13 liranın üzerinde haksız kazanç sağlarsın. Böyle ballı kazanç nerede kaldı? Maliye bu matematiksel hatayı nasıl görmez, inanılır gibi değil...
Bugün sanayici de olsanız, ticaret de yapsanız bazı işler hariç yüzde 15-20’lik kâr marjı görülmüş duyulmuş olay değil. Artık ekmek aslanın ağzında. Otomotivcisi de, inşaatçısı da hipermarketçisi de yüzde 5’lik yüzde 6’lık kazancı yakalarsa ‘Allah bereket versin’ diyor.
Paranızı bankaya koysanız da size taş çatlasın yüzde 9 faiz veriyorlar. Onu da ancak 1 yıl sonunda alabiliyorsunuz. Oysa LPG işi yapıyorsanız ve dürüst değilseniz, çok seri biçimde yüzde 15’e ulaşan kazancı sadece bir kalem oynatması ile elde edebilirsiniz.
Bakın nasıl?
Kamuoyunda çok tartışılan zamlar biliyorsunuz Eylül’ün sonuna doğru peşpeşe geldi. Akaryakıtın, içkinin, sigaranın vergileri artırıldı. Ardından doğalgaz ve elektriğe zam geldi.
Zamların tek bir nedeni vardı. O da artan bütçe açığına önlem olmasıydı. Zira büyüme azalınca vergi gelirleri de düşmeye başlamıştı.
Vergisel düzenlemeler 23 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu düzenlemeler çerçevesinde otogazın ÖTV’si de yeniden ayarlandı. Tıpkı motorin ve benzinde olduğu gibi. Daha önce ton başına bin 282 lira olan otogazın ÖTV’si bin 582 liraya çıkarıldı. Bu ÖTV zammı araçlara konan otogazın pompa fiyatına yansıdı ve otogazın litre fiyatı istasyonlarda 2 lira 52 kuruştan 2 lira 75 kuruşa çıktı.
Devlet böyle istedi boynumuz kıldan ince. Avrupalı Amerikalı gibi bütçede kocaman delikler açıp yarın öbür gün daha büyük bedel ödemektense, dünyanın en pahalı benzinini yakıtını kullanmaya razıyız.
Ancak bu düzenleme yapılırken bir şey gözden kaçtı.
Tam da seçimler yaklaşırken, evinde piknik tüp ya da 12 kilogramlık tüp kullanmak zorunda olan vatandaş sinirlenmesin diye tüpte kullanılacak LPG’nin ÖTV’si değiştirilmedi. Tüpte kullanılan LPG’nin ÖTV’si bin 214 lira 61 kuruştu. Yine öyle kaldı.
Konuya uzak olanlar için kısa bir not; Siz LPG’yi ithal edersiniz. Bunu ister otogaz olarak kullanırsınız, isterseniz tüpe basarsınız. Ya da dökme olarak kullanırsınız. Üründe önemli fark yoktur.
Bugünün fiyatı ile konuşuyorum siz LPG’yi ister otogaz olarak kullanın, ister tüpe basın, ister dökme olarak servis edin, tonuna yaklaşık bin 820 lira ödersiniz. Fark vergide çıkar karşımıza.
Malı ithal ettiniz ya da Tüpraş’tan aldınız. Tüpe dolduracağınızı söylerseniz Maliye’ye 1.214 lira 61 kuruş ÖTV ödersiniz. Otogaz olarak kullanacağınızı beyan ederseniz, ödeyeceğiniz ÖTV bin 582 lira 61 kuruşa çıkar. Yani arada 368 liralık bir ÖTV farkı oluşur. KDV’nin de ÖTV’li fiyat üzerinden alındığını dikkate alırsanız aradaki vergisel fark 368 lirayı da geçer 434 lirayı bulur.
Yani ürün alırsınız bin 820 liraya... Yanlış beyanla vergiden kazanırsınız 434 lira.
Şimdi size soruyorum. Vergi kaçırmaya müsait fırsatçılar, bu matematik karşısında otogaz olarak satacağı LPG’yi ‘tüpe basacağım’ demez de ne der?
23 Eylül’den önceki durumda tüplü LPG’nin ÖTV’si bin 214 lira, otogaza dönüşecek LPG’nin ÖTV’si bin 282 liraydı. Yani arada 68 liralık bir fark vardı. Bu fark bile o vergi kaçakçılarının, o yüzsüzlerin ellerini ovuşturmasına neden olmuş, bu kazanca kayıtsız kalmamışlardı.
Bunu EPDK da gayet iyi biliyor.
Hayatında 3 bin tane tüpe gaz basmamış. piyasada tek bir tüpü bile olmayan lisans sahipleri, binlerce ton LPG ithal ediyorlar ya da Tüpraş’tan alıyorlar ancak tüplü vergisi ödüyorlardı. Sırf bu 68 liralık vergi farkını cebe indirmek için. Tüpte kullanacağım diyorlar ama piyasaya çıkıp otogaz olarak istasyonlara satıyorlardı.
Şimdi o 68 liralık fark 368 liraya yükselmiş vaziyette. Malın ton bedeli bin 820 lira.
ÖTV’de yalan beyanda bulunarak ton başına kazanacağınız haksız para KDV ile birlikte 434 lira.
İşte bahsettiğim tatlı kazanç kapısı burada.
Gidin EPDK’ya, ‘Ben tüp işine giriyorum. Bana lisans ver, LPG ithal edeceğim’ deyin. Bulun malı bir yerlerden. Getirin Türkiye’ye. Tüp doldurmayın, otogaz satan istasyonlara verin malı.
Herkes bu hesabı yapacak
Uyanıklar bu işin farkında. EPDK’ya sırf bu son vergi düzenlemesinden sonra LPG ithalatı için iki firma başvuru yaptı. Zaten varolan 70 şirket arasında bu dolandırıcılığı 68 lira için yapanlar vardı, şimdi daha fazlası türeyecek. Öyle tatlı bir marj oluştu ki, bugüne kadar buna sırtını dönenleri, dürüst olmaya çalışanları bile ayartacak, usulsüzlüğe tahrik edecek bir makas var karşımızda.
İstatistiklere bakın. Türkiye’de 3 milyon 700 bin ton civarı LPG tüketilir. Bunun 2 milyon 600 bin tonu otogaz olarak, 800-900 bin ton civarı da tüplü olarak. Bu aydan itibaren tüplü LPG tüketiminde inanılmaz bir artış olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.
Tüplü LPG tüketimi artacak, otogaz olarak kullanılan LPG tüketimi azalacak.
Sonuçta ne olacak?
Bütçe açığını kapatmak için yola çıkan Maliye, umduğundan daha düşük bir LPG vergi geliri ile karşı karşıya kalacak. LPG aynı LPG. Tüp için dersen vergisi ton başına 1.214 lira. Otogaz için dersen 1.582 lira. Aradaki vergisel marj yüzde 6 idi yüzde 31’e çıktı.
Pompada otomasyon da yok
Şartlar o kadar müsait oldu ki vergi kaçırmaya. Bir benzin istasyonuna gidin. Motorin de alsanız, benzin de alsanız pompada yazarkasa var. Size fiş veriyor. Oysa otogaz pompasında henüz otomasyona da geçilmedi. Yani istasyon bağlı bulunduğu ana dağıtım şirketinden ne kadar LPG almış ama ne kadar satmış, arada fark olmuş mu olmamış mı anlamanın imkanı yok.
Otogaz istasyonunun da istediği yerden LPG alma hakkı var. Şimdi siz bu 434 liralık vergisel tatlı karın birazını bayi ile paylaşsanız, ona ucuz otogaz verseniz hangi bayi buna hayır der?
Zaten çıkın yola. Bakın istasyon fiyatlarına. Arada inanılmaz fiyat farkları ile ürün satılıyor.
Maliye’nin derhal yaptığı hatayı farketmesi ve tüplü LPG ile otogaz olarak kullanılan LPG arasındaki vergi makasını kapaması gerekiyor.
Eğer vergi indirimine tahammülü yoksa, mecburen tüplü LPG’nin vergisini artıracak. Ben hesabını yaptım. Bugün 12 kilogramlık bir tüpün satış fiyatı 73.5 TL. Vergiyi yukarıda eşitlerse (otogazın ÖTV’sini düşüreceğine ihtimal vermediğim için hesabı bu mantıkla yapıyorum) tüp kullanan bir vatandaşın aylık tüp masrafında 1.5 TL gibi bir fark oluşuyor. Bu da herhalde kabul edilebilir bir fark olsa gerek. Maliye’nin aksi takdirde uğrayacağı vergi kaybını düşünürsek bunun derhal yapılması lazım.
Otogazın fiyatı neden her yerde farklı farklı?
Gelelim bir başka konuya. İşin vergi boyutu var, bir de Türkiye’de satılan kalitesiz LPG boyutu.
LPG iki yolla elde edilir. Bir doğalgazdan, ikincisi de rafinerilerde petrol türevi olarak.
Doğalgazdan elde edilen LPG, olifin, parafin, kükürt gibi hidrokarbonları çok daha az ihtiva eder. Petrolden üretilen LPG’de ise eğer teknoloji çok iyi değilse bu ürünler daha fazla olur. Bu ürünlerin fazlalığı yanışı olumsuz yönde etkiler. Yani verim alamazsınız.
O yüzden hesabını kitabını bilenler doğalgazdan elde edilen LPG’yi tercih ederler.
Bu ürünü farklı noktalardan alırsanız farklı kalitede LPG getirirsiniz Türkiye’ye. Rusya’dan Kazakistan’dan alınan bazı LPG’lerde bu sorun vardır. Teknolojisi eski petrol rafinerilerinde elde edilen LPG yüzde 15-20 fiyat avantajı ile Türkiye’ye sokulur. Hatta yüzde 30’a varan oranda ucuz ama Türkiye’nin kabul ettiği standartların içinde kalan ürün bulabilirsiniz. İşte hem vergi dolandırıcılığı ile hem de kalitesiz ürün alımıyla istasyondan istasyona çok farklı fiyatlar görebilirsiniz.
Ancak ürünün kalitesizliğini otogazlı aracı olan bilir. Doğalgazdan elde edilen otogaz ile, petrolden elde edilen otogaza göre istisnasız yüzde 3 ile yüzde 7 arasında daha fazla mesafe gidersiniz. Petrol rafinerisinin teknolojisi eski ise bu fark daha da açılabilir.
İçinde fazla miktarda hidrokarbon bulunan yakıtın filtre ve motor üzerinde yaratacağı tahribat ve size çıkaracağı ekstra maliyet de cabası.
LPG’yi tüplü ithal et ama tüpe doldurmayıp otogaz diye sat, fahiş kârı cebe at
Haberin Devamı