Üniversitelerarası Kış Oyunları, 27 Ocak’ta Erzurum’da başlıyor. 6 Şubat’a kadar sürecek oyunların Erzurum ve bölge için çok farklı anlamları var. Bu sadece 4 bini sporcu ve antrenör, 1500’ü basın mensubu,
08 bine yakın yabancının Erzurum’a gelmesinden ve burada 1 hafta geçirmesinden çok daha fazla şeyler ifade ediyor. Bu oyunlar, Türkiye’nin artık deniz-kum-güneş turizminden kış turizmine de geçiş yapması için bir milat sayılabilir.
Erzurum, Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapıyor. Müsabakalar 27 Ocak’ta başlayacak. Ne yazık ki Oyunlar bugüne kadar medyada hep ‘Yağmayan karı’ ile yer aldı. İşin ekonomik boyutu, Erzurum için, bölge için anlamı karambole gitti.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ile haftasonu Erzurum’a gittiğimizde, ortaya çıkan tesisleri yakından gördüğümüzde işin ekonomik boyutunu daha iyi anlama fırsatı bulduk. Sonuçta oyunlar topu topu 1 haftalık bir organizasyon. Bitecek gidecek. Ancak, bu oyunlar 6 Şubat’tan sonra Türk kış turizminde çok önemli izler bırakmaya aday.
Önce Erzurum’dan başlayalım. Palandöken’in yanısıra Erzurum bu oyunlar sayesinde Konaklı bölgesini kazanıyor. 2 bin 800 metrelik pisti ile Konaklı dünyanın sayılı kayak pistlerinden biri olmaya aday. Zaten Erzurum’un karı meşhur. Nem az olduğu için kar toz halinde. Kayakçılar için en ideal olanı bu. Kar yağıyor ancak güneşli gün sayısı da çok fazla. Bu da bir avantaj. 2 milyon euro’nun üzerinde yatırım gerektiren çığ önleme sistemleri kurulmuş. Ayrıca tesisler hem şehre hem havaalanına çok yakın. Bu özellikleri ile Palandöken ve Erzurum tüm kayakçılar için çok önemli bir nokta haline gelebilir. Konaklı’ya dünya standartlarının üzerinde bir kayak tesisi, telesiyej sistemi kurulmuş. Yolu da gayet şık olmuş. Şimdi sıra turizm tahsislerinde. Erzurum’a 10 kilometre mesafedeki Konaklı’ya en az 10 tesis yapılabilirse yatak kapasitesi 7-8 bine çıkarılabilirse, Konaklı Alpler’den daha havalı bir yer haline dönüşebilir. Bu yüzden tahsis işinin çözülmesi, 20 yıl önce burada otel yapma sözü vererek tahsis alanların ya sözünü tutması ya da haklarından feragat etmeleri gerekiyor. Bu tahsisi alanlar arasında Nurol, Marco Polo, Hilton gibi yerli yabancı turizm markaları var.
Kış olimpiyatlarından sonra da burada her yıl en az bir uluslararası müsabaka yapılarak Erzurum adı kış sporlarına gönül verenler nezdinde canlı tutulacak.
Burası 10 ay yaşayabilir
Spordan Sorumlu Bakan Özak yarışlardan sonra, tesislerin Erzurum’a ve bölgeye katacaklarını, beklentilerini şöyle aktardı: “Buraya 700 milyon TL harcandı ancak kalıcı eserler bırakılıyor. Bunun ekonomik dönüşümünü fazla fazla alacağız. Antalya’ya rakip bir turizm merkezi olacak burası. ‘Su akar, Türk bakar’ sözü gibi, ‘Kar yağar, Türk bakar sözü’ de vardır. Artık bakmayacağız. Kar turizmini devreye sokacağız. Hatta burayı yazın da yaşayan gelir üreten bir yer yapacağız. Yazın bu telesiyejlerle dağa çıkacak bisikletçiler dağdan aşağıya bisiklet yarışları yapacak. Çim kayağı da yapacağız. En az 10 ay burayı yaşayan bir bölge haline dönüştüreceğiz. Türkiye’de 100’den fazla 3 bin metrenin üzerinde kayak yapılacak yer var. Ancak bunların sadece 15’i değerlendirilebilmişti. Biz bu sayıyı 30’a çıkardık. Hedefimiz 40’ın üzerinde kayak tesisi inşa etmek.”
Bu arada devreye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık giriyor. Kış turizmi ile ilgili son dönemde yapılan yatırımları hatırlatıyor. Trabzon Çakırgöl, Samsun Ladik, Van, Ağrı, Hakkari, Bolu Köroğlu, Ankara Elmadağ, Tunceli Ovacık, Malatya Yamadağ, Urfa Karacadağ’da telesiyej yatırımı yapıldığını belirtiyor. “Muğla Eren Dağı’nda bile kayak tesisi var. Burası Fethiye’ye sadece 45 dakika mesafede. Marmaris’e 1 saat. 4 ay kar var. Burayı bile kış turizmine kazandırıyoruz. Üstelik tüm yatırımların toplam maliyeti 150 milyon euroyu bile bulmadı” diyor.
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de, “2011’i milat olarak görüyoruz. Bu oyunlar için yapılan yatırım Erzurum’a tek kalemde yapılan en büyük yatırım oldu. Ancak artık Erzurum kış sporları merkezi olacak ve bu yatırımların meyvelerini toplayacak. Sanayiden ziyade bu alanda Erzurum’un iddialı olmasını istiyoruz” diye konuşuyor.
Tüm bu yatırımlar gerçekten de, ‘Kar yağar, Türk bakar’ sözünün artık tarihe karışmak üzere olduğunu gösteriyor. Üstelik tesis kurulan pek çok yerde ekonomik anlamda başka bir şans bulunmadığına, sanayileşmenin çok zor olduğuna da dikkati çekmek isterim. Kara dayalı turizm büyük bir kazanç kapısı olabilir.
Çifte minarenin yanına Erzurum’a bir sembol daha
Üniversitelerarası oyunlarda kullanılacak atlama kuleleri abartısız dünyanın en iyileri arasında. Akşam aydınlatılınca Erzurum’a ayrı bir hava verdiği de kesin. Erzurum’un sembolü 1290’larda inşa edilmiş Çifte Minareli Medrese’dir. Öyle görünüyor ki bu çifte atlama kuleleri de Erzurum’un sembolü olacak.
Bakan “17.59’da kar yağacak” diye teminat verdi, yağmasa bile Erzurum oyunlara hazır
Erzurum 1600 metrenin üzerinde rakımı ile yılın en az 4 ayını karlar içinde geçiren bir şehir. Ne var ki tam da Kış oyunlarının yapılacağı bu sezon kar şehre fena halde cimri davranmış vaziyette. Pek çok tepe de kar bile yok. Hatta Erzurum’a yağmayan kar iktidar ile ana muhalefet partisi liderleri arasında polemik konusu da oldu. Şu var ki, kar hiç yağmasa bile bu oyunlar yapılabilecek seviyede. Öyle hummalı bir çalışma yapılmış ki suni karla tüm pistler yarışlara hazır edilmiş. Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, kar azlığından dolayı iptal edilen bir müsabaka olmadığını söyledi. Göletlere önce tankerlerle su taşınmış ve o göletlerden çekilen su ile suni kar yapılmış. Ayrıca kamyon kamyon kar da oyun alanına 100-150 kilometre uzaklardan getirilmiş. Bu operasyonun ekstra maliyeti 200 bin TL civarında.
Tam da tabiat ananın Erzurum’a yaptığı azizlikten konuşurken Bakan Faruk Özak espriyi patlattı. “Meteorolojiden sorumlu Bakan Veysel Eroğlu’nu aradım. Kendisi yarın (Pazartesi gününü kastediyor) 17.59’da karın geleceğini söyledi. Bekliyoruz. En fazla bir iki dakikalık hata ile tahmin doğru çıkacak inşallah” dedi.
Erzurumlular bana mail atarsa sevinirim. Biz pazar gecesi oradan ayrıldık. Acaba dün 17.59’da kar yağdı mı?
Oyunların maliyeti 700 milyon TL’yi buldu
Erzurum’da kaldığımız 2 gün süresince oyunların yapılacağı tüm spor tesislerini, sporcuların kalacağı lojmanları ve yemek yiyeceği tesisleri gezme imkanı bulduk. Bakan Özak’a, “Bu oyunlar için toplam maliyet ne kadar oldu?” diye sorduğumda toplam harcamanın 700 milyon TL’yi bulduğunu söyledi. Sadece oyunlar yönetim sistemine 6.1 milyon TL, skorlandırma ve sonuçlandırma sistemlerine 9.2 milyon TL, yayınların HD kalitesinde yapılabilmesi için yayın ihalesine 9.7 milyon TL, IT altyapısına 20 milyon TL gitmiş.
5 bin tane mont, 5 bin tane salopet, 5 bin tane de bot 1.5 milyon TL tutmuş. Günde 3 bin kişiye hizmet verecek cateringin ihalesi ise 6.2 milyon TL’ye sonuçlandırılmış. Ve tabii organizasyonda en önemli gider kalemi açılış kapanış törenleri. 13 firmanın yarıştığı bu ihaleyi İzmir Universiade’nin de açılış-kapanış törenini yapan Tikris-Tim Com iş ortaklığı kazanmış. Anadolu Ateşi’nin Yönetmeni olan Mustafa Erdoğan projenin başında. 1200’den fazla dansçının yer alacağı açılış kapanış törenlerinin maliyeti 11 milyon TL artı KDV.
‘Kar yağar, Türk bakar’ tarih olur Erzurum Antalya’ya rakip çıkar
Haberin Devamı