Türkiye’ye bilimi sevdirmek için 2018’de İstanbul’da açılması planlanan Aziz Sancar Bilim Merkezi, Young Guru Academy’nin (YGA) hayal ortaklarını şu aralar en çok heyecanlandıran en yeni proje. YGA ile ne yazık ki biraz geç, henüz bu yılın başında tanışmıştım. Sinan Yaman bu sivil toplum örgütü çatısı altında öyle bir taraftar grubu oluşturmuş ki etkilenmemek imkansız. Kendi fikrine aşık değil, özgüvenli birlikte başarmaya odaklı, takım oyununa yatkın gençleri ve bu gençlere yine aynı felsefe ile mentorlük yapacak hayal ortaklarını bir araya getiriyor.
YGA’nın en yeni projesi dünyadaki benzerlerini çok ötesine geçecek bir bilim müzesi kurmak. YGA’nın en önemli hayal ortaklarından olan ve dünyadaki tüm bilim merkezlerini inceleyen Prof. Mehmet Toner, “Eğer hayal ettiklerimizin yüzde 10’unu bile bu merkezde gerçekleştirirsek, tüm benzerlerinden çok daha ileride bir bilim merkezine kavuşuruz” diyor.
Azin Sancar’ın adının verileceği bu merkez deneyim üzerine odaklanacak. Mevcut müzelerde sergileri değiştirmek için çok yatırım yapmak gerekirken; dijital müzenin tüm içeriği tek bir flash disk ile değişecek. Son teknoloji sayesinde gelen bu esneklikle dijital sergi temaları sıkça değişecek; ziyaretçiler her ziyarette farklı bir merkez geziyor olacak.
Berkeley de hayal ortağı
Dünyanın en iyi bilim üniversitelerinden biri olan UC Berkeley de YGA’nın felsefesinden etkilenip hayal ortağı olmayı tercih edenlerden. Berkeley yönetimi başarılı yüksek lisans öğrencilerini Young Guru Academy’nin bilim projesinde çalışmak üzere Türkiye’ye gönderdi. YGA inovasyon modelinin ders olarak okutulduğu Berkeley’nin
5 yüksek lisans öğrencisi inovasyon modelini 3 hafta YGA gönüllüleriyle sahada deneyimleyecek.
Berkeley öğrencileri Türkiye’ye gelir gelmez ayaklarının tozuyla YGA Hayal Ortakları TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve Sera Grup Genel Müdürü Ozan Şener’in destekleriyle Trabzon Tonya’da açılan bilim atölyesine gittiler. Berkeley öğrencileri 3 hafta boyunca Tonya’da kalacaklar ve YGA’lılar ile birlikte dünyaya örnek olacak bir Bilim Merkezi’nin iş planını hazırlayıp sonrasında YGA danışma kuruluna sunacak.
Chelsea Harris, Amol Borcar, Jeanne Godleski, Annie Victoria Porter, Mariana Martinez Alarcon’dan oluşan ekip üyeleri yüksek lisans öğrencileri olmalarının yanı sıra profesyonel olarak danışmanlık, finans ve yatırım sektörlerinde iş tecrübesine sahipler. YGA projelerinden ilham almak için Berkeley’den gelen Chelsea Harris, “Bu program Berkeley tarihinde bir ilk. YGA sadece öncü projelerle dünyada ilklere imza atmakla kalmıyor, bu projeleri yapış biçimiyle, yarattıkları yüksek güven iklimi ile dünyaya ilham veriyor. Bu anlamlı projede görev almak çok değerli ama daha önemlisi tanıklık ettiğimiz bu özgün YGA iklimi” dedi.
Kitabi bilgilerle bilim öğrenilmez
YGA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, Türkiye’de bilimi sevdirmek için çalıştıklarını, ayrıca YGA’nın derinleştiği konularda inovasyonlar geliştirdiğini anlattı. Yeni nesillere daha iyi bir dünya bırakma hayaliyle YGA’yı kurduklarını söyleyen Yaman “Birlikte bir ilke imza atmak istiyorsanız dört dörtlük hayal ortaklarına ihtiyacınız var. Egosu küçük, kalbi büyük; zihni berrak, elleri hızlı. Ancak kendi küçük çıkarlarını aşabilenler, birlikte başarmayı başarabiliyorlar. Biz de bunu aşılamaya çalışıyoruz. 5 aşamalı mülakatla YGA’lı yaptığımız öğrencilerde öncelikle takım oyuncusu olma özelliğini arıyoruz. Birlikte başarma kabiliyetini sahada çalışırken geliştiren gençlerimiz ve onlara eğitim veren, mentorlük yapan alanlarında çok değerli hayal ortaklarına sahibiz” dedi. Çocuklara bilimi sevdirmeyi amaçlayan bilim setleri hazırladıklarını kaydeden Yaman, bilim müzesinin de bu yolda büyük bir açığı kapatacağını söyledi. Yaman, “Bilim kitabi bilgilerle sevdirilmiyor. Çocuklar bilimi oynayarak görerek sevebilirler. Bunun için çabalıyoruz” diye konuştu.
Hedef daha nice Aziz Sancar’lar çıkarmak
Baba ocağı Tonya’da eğitime büyük destek veren, Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar, Prof. Mehmet Toner ile YGA Bilim Projesi’nin danışma kurulunda yer alan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Bilim Müzesi projesine de büyük destek veriyor.
Tonya’da bilim odaklı eğitim veren okulun devreye girmesi ile Trabzon’un TEOG başarı puanının yukarı çıktığını söyleyen Şener, “Türkiye’nin kalkınması ve sosyal refah seviyesinin yükselmesinin yolu bilim ve eğitimden geçiyor. YGA, bu konuda başarılı çalışmalar yürütüyor. TAV olarak 2013 ‘ten beri YGA’nın çalışmalarına destek veriyoruz. Ayrıca 5 yıldır YGA’nın Hayal Ortağıyım ve Bilim Projesi’nin danışma kurulundayım. YGA’nın projeleriyle çocuklar bilimi deneyerek anlayacak, sevecek. Bilim müzesi dünyadaki benzerlerinden çok daha inovatif, sürekli yenilenen bir merkez olacak” diye konuştu. Tonya’daki okulda eğitim gören küçük Hayrettin’den söz eden Şener “Fırsat eşitliği sunduğumuz zaman Hayrettin gibi küçüklerimiz yeni Aziz Sancar’lar olma yolunda ilerleyecek” dedi.