Kale gibi bankadan Zara gibi bankaya

Haberin Devamı

Mutlaka fark ediyorsunuzdur... Banka şubelerinin hem dış hem de iç yüzü çok hızlı bir şekilde değişiyor, daha sempatik bir hal alıyor. Garanti Bankası bu değişimi ilk başlatan banka oldu. Bankalar tıpkı bir giyim markası gibi perakende işi yaptıklarının farkına vardılar hızla kabuk değiştiriyorlar.

Eskiden kale gibi banka imajı önemliydi. Bir banka şubesine giren vatandaşta ‘Burası çok sıkı korunan bir yere benziyor. Param burada güvende olur’ hissi uyandırılıyordu. İnsan boyu kadar desk’ler yüzünden banka müşterisinin personel ile göz göze gelmesi neredeyse imkansızdı.

Günümüz bankacılığında bu anlayış çok hızlı bir şekilde değişiyor. Bu değişimi Türkiye’de ilk başlatan banka Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası’nın hem dış hem de iç mimarisini baştan aşağı değiştiren i-am adlı mimarlık ofisinin ortaklarından Emre Kuzlu ile son tasarladıkları banka olan Odeo Bank’ın Maslak merkezinde buluştuk.

Emre anlayıştaki değişimi şöyle özetledi:

“Güven hissi yerini arkadaşlığa bırakıyor. Şubeler şeffaflaşıyor. Müşterinin ürünlerle en iyi şekilde ilişki kurmasını sağlayacak dizaynlar gelişiyor. Çünkü artık bankacılıkta gelirler faizden değil faiz dışı hizmetlerden gelmeye başladı. Bankalar artık perakende işi yaptıklarının farkına vardılar. Bir banka şubesinin mantık olarak bir Zara ya da H&M mağazasından farkı yok. Biz de dizaynlarımızı bu mantıkla yapıyoruz. Tabii ki hizmet verdiğimiz bankanın ayırt edici özellikleri, hedef kitlesi dizaynda etkili oluyor ancak ana mantığımız bu işin bir perakende iş olduğu.”

Emre Kuzlu, i-am adlı şirkette İngiliz ortakları olduğunu sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede de şube dizaynı konusunda hizmet verdiklerini söyledi. Örneğin Unicredit’in tüm Doğu Avrupa ülkelerindeki şubeleri üzerine bir çalışma yapmışlar.

Hindistan’da Vietnam’da yürüyen işleri var. Türkiye’de de Garanti Bankası dışında Bank Asya’nın ATM’lerini tasarlamışlar. Finansbank’ın yüzünü yenilemişler. İş Bankası ve Ziraat Bankası da müşterileri. Şimdi Akbank’ın Zorlu Center’da hayata geçireceği şube üzerinde çalışıyorlar.

Sadece banka da tasarlamıyorlar. Avea mağazalarının konsepti onlara ait. Mey İçki ile birlikte meyhane bile tasarlamışlar.

Emre Kuzlu, Garanti Bankası ile birlikteliklerinin kendileri açısından da büyük aşama olduğunu belirtiyor ve Hindistan’daki müşterinin kendilerinden ‘Bize değişik bir şey yapmanıza gerek yok. Garanti’de yaptığınızın aynısını yapın’ dediğini aktarıyor.

Banka şubesinin değişimi aslında maliyetli de bir durum. Yani bir banka için bu değişime karar vermenin ciddi bir faturası var. Emre Kuzlu tepeden tırnağa yenilenen bir bankada değişimin metrekarede 400-500 euro’luk bir maliyet yarattığına dikkat çekti.

En büyük itiraz şube müdürlerinden

Kale gibi bankadan Zara gibi bankaya geçiş dedik ya... Bu değişim kuşkusuz sadece dizaynla değil personelin anlayışı ile de alakalı. Emre Kuzlu bu değişimde şube müdürlerine de büyük iş düştüğünü ancak yeni dizaynlarda en büyük itirazı da şube müdürlerinden aldıklarını söylüyor. Kuzlu’nun şube müdürleri ile ilgili tespiti ilginç:

“Şube müdürleri odalarının en dipte en görünmez yerde olmasını istiyor. Oysa biz bu anlayışa karşıyız. Şube müdürü aslında oyun kurucudur ve bizzat işin içinde, ortada olması lazım. Hatta bir odasının bile olmasına gerek yok. Bu anlayışımızı üst yönetim destekliyor ancak şube müdürlerinden itirazlar geliyor. Fakat günün sonunda şube müdürleri de değişime ayak uyduruyor. Bankacılık yapış biçimini kökten değiştiren bir oluşumun parçası olmaktan dolayı heyecan duyuyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR