Türkiye’nin en popüler AVM’Si İstinye Park’a ayda 1.6 milyon ziyaretçi gelirken, internetten alışverişin lideri hepsiburada.com’a ayda 15.5 milyon ziyaretçi giriyor
1998 yılında kurulan hepsiburada.com, 10 milyon kayıtlı üyesi, aylık 15.5 milyon ziyaretçisi ile Türkiye’nin en büyük AVM’si haline geldi. İstinye Park’ın bile aylık ziyaretçi sayısı aylık 1.6 milyon. Hepsiburada.com Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “2015 ciro hedefimiz 2.5 milyar dolar” diye iddialı konuşurken, önce Türkiye’de e-ticaretin geldiği nokta sonra da hepsiburada.com sitesinin pazardaki payı ile ilgili ilginç ayrıntılar verdi. e-ticaretin 20 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaştığını anlatan Boyner, bunun içinde e-devletin de olduğunu perakendenin payının ise 4 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade etti. Toplam perakende satışlarının 400 milyar TL olduğu göz önüne alındığında e-ticaret yoluyla perakende satışların yüzde 1 seviyesinde olduğunu söyleyen Hanzade Doğan Boyner, “Bu oran Avrupa’da yüzde 4’ler, ABD’de ise yüzde 7-8’ler seviyesinde. Öyle tahmin ediyorum ki 5 sene içinde Türkiye’de de en az yüzde 4’ler seviyesine gelebilir. Büyüme potansiyeli bize bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Biz şu an e-ticaretin en büyük şirketiyiz. Önümüzdeki yıllarda da payımızı artırmak istiyoruz. 2015 yılında 2.5 milyar dolar cirolu bir şirket olmak istiyoruz” diye konuştu. Hanzade Doğan Boyner, e-ticaretin sanal bir olaymış gibi algılandığını ancak arkasında müthiş bir lojistik organizasyon olduğuna da dikkat çekerek, “Yeni bir reklam kampanyasına başlıyoruz. O kampanyada sanal alışverişin ardındaki muazzam organizasyonu gözler önüne sermeye çalışacağız” dedi. Çekmeköy’de büyük bir lojistik merkezi kurduklarını, 250 bin ürün stoku bulunduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, şöyle devam etti: “Her ay 600 bin siparişe yanıt veriyoruz. 6 bin araç depo girişi var. Sitemizde, 30 farklı kategoride 360 bin ürün var. Bu açıdan bakılınca Avrupa’nın 18’inci büyük internet alışveriş sitesi. Türkiye’nin en çok müşterisi olan internet sitesi. Ayrıca tekil ziyaretçilerini en çok müşteriye çeviren site özelliğine de sahip. Ürünler 3 saat içinde kargo şirketine teslim ediliyor, yüzde 75’i de 3 gün içinde Türkiye’nin neresinde olursa olsun alıcısına ulaşıyor.”
Baklava ve Maraş dondurması sırada
- Türkiye’de satılan navigasyon cihazlarının yüzde 14’ü
- Mama sandalyelerinin yüzde 10’u
- Koşu bantlarının yüzde 15’i
- Cep telefonlarının yüzde 9’u hepsiburada.com’da alıcısını buldu.
- Bilgisayar satışında teknoloji marketler de dahil genel listede 4’üncü sırada.
- e-ticarette en yakın rakibinin 3 katı ciro gerçekleştiriyor.
- Yakında Kahramanmaraş dondurması, Gaziantepli Koçak’ın baklavasını da satacak.
Evinin çardağı yanınca yangın tüpü listeye girdi
Hanzade Doğan Boyner ile Trump Towers’da ayak üstü sohbet ederken bir kaç hafta önce başına gelen üzücü bir olayı hatırlıyor. Evlerinde bir davet verdikleri sırada bahçedeki çardak alev almış. Farkettiklerinde çardak ciddi ciddi cayır cayır yanıyormuş. Hanzade Doğan Boyner, sonrasında gelişen olanları şöyle aktardı: “Biz içerideydik, hafif rüzgar çıkınca içeri geçmiştik. Yangını farkettik ancak bir de baktık ki evde yangına müdahale edecek tek bir yangın tüpü bile yok. Osman (eşi) yastıkları havuzda ıslatıp ıslatıp çardaktaki alevlerin eve sıçramasına engel olmaya çalıştı. Zira çardak ile evin arası 2 metre bile değildi. Üstelik ev ahşap. Neyse ki güvenlikte yangın tüpü varmış da gelip müdahale ettiler. Eminim çoğumuz evde yangın tüpü bulundurmayı akıl etmiyoruz. Oysa ne kadar gerekliymiş. Şimdi mutfak başta olmak üzere belirli yerlere yangın tüpü koyduk. Konunun önemini insanlar anlasın diye de hepsiburada.com’da yangın tüpü kampanyası başlattık. Bence mutlaka her evde yangın tüpü olmalı.”
Piyasa değerimiz 1 milyar dolar eder
Hanzade Doğan Boyner, siteyi nasıl kurduklarına da değindi: “1999 yılında iki arkadaşın kurduğu Info Shop’a ortak olduk. Mecidiyeköy’de 60 metrekare bir yerde, bir masa, bir kasa kurulmuş bir organizasyondu. Oğuz ve Kaan adında iki arkadaş bilgisayar satmak üzere kurmuşlardı. 24 saat ekran karşısında beklenir, bir sipariş geldiğinde bir koşu alınır ve müşteriye ulaştırılırdı. O günlerden bugünlere geldik. 2000 yılında adını değiştirdik. 2007 ve 2009 yılında kurucu ortaklar birer birer ayrıldı. Tamamı bizim oldu ve açık ara lider bir şirket haline geldik. EBITDA kârına ciroya bakıyorum ve şu anki yapısı ile hepsiburada.com’un 1 milyar dolar civarı bir piyasa değeri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.” Hanzade Doğan Boyner, dünyanın ünlü alışveriş sitesi amazon’da kâr marjının yüzde 6’lar seviyesinde olduğunu, kendilerinin de yüzde 3.5-4 kâr marjı ortalaması tutturduklarını ancak müşteriye her zaman en uygun fiyatı sunmaya özen gösterdiklerini söyledi.
Ödemede kredi kartı birleştiren sistem
hepsiburada.com İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım da ödeme koşullarına ve ödeme yöntemlerine dikkat çekti. Müşterilerin şartsız koşulsuz iade hakkı olduğunu kargo ücretini de talep etmediklerini belirten Gökyıldırım, dileyen müşterilerin kapıda nakit ödeme, kredi kartı ile ödeme gibi modelleri seçebildiğini hatta kredi kartı bakiyelerinin yeterli olmadığı durumlarda bir kaç kartın birden birleştirilerek ödemede kullanılabildiğini söyledi.
Yurtdışına satış
Satış Geliştirme ve Bölgesel Genişleme Direktörü Mehmet Tözge ise toplam satışların yüzde 3’üne yakın bir bölümünün yurtdışından gelen siparişler olduğuna dikkat çekti. Tözge, “Kıbrıs başta olmak üzere Rusya, Yunanistan, İtalya, İspanya hatta Uruguay, Sri Lanka gibi ülkelerden sipariş geliyor. Onlar ağırlıklı olarak kitap müzik albümü ve film ürünleri talep ediyorlar” diye konuştu. Tözge, Körfez ülkelerine yatırım yapma düşünceleri olduğuna da işaret etti.
İstinye Park’ın 1.6 milyon hepsiburada’nın 15.5 milyon aylık ziyaretçisi var
Haberin Devamı