İMKB tam anlamıyla KOBİ borsası olmuş

Haberin Devamı

Gazetede teknik işlerle ilgilenen bir arkadaş var. Bir ay kadar önceydi, geldi “Abi sen Borsa’dan anlarsın. Ramazan ayı geliyor. Ekiz Yağ hisse senedinden almak istiyorum. Malum ramazan ayında gıda tüketiminde artış oluyor. Gıda sektörüne ilgi olabilir. Ekiz’in prim yapma potansiyelini nasıl görüyorsun?” diye sordu.

Ekonomi Müdürü olarak benim ayıbım belki ama Ekiz Yağ’ın Borsa’da işlem gördüğünü ilk kez o zaman duydum.

Sonra merak edip işlem gören şirketlerin listesine şöyle bir baktım.

Ütopya Turizm, Lokman Hekim, Kron Telekom, Flap Kongre gibi isimlerle karşılaştım. Flap Kongre Toplantı Hizmetleri Otomotiv ve Turizm A.Ş isimli şirketin finansallarına şöyle bir göz attım. 31 Mart 2012 itibarıyla şirket 68 bin 338 TL zarar açıklamış. Diğer finansal büyüklükleri varın siz hayal edin.

Bu kalibredeki şirketlerin tabii ki Borsa’ya gelmelerinde bir sakınca yok ancak piyasa değeri 10-15 milyon dolar (O fiyatlamaları da isteyenle tartışırım) civarında olan şirketlerin oluşturduğu bir Borsa, uluslararası bir oyuncu olamaz. Marmaris Büfe’ye Simit Sarayı’na Borsa’da yer açmak önemli ancak etkisiz...

İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapmak gibi bir hedefle yola çıkıldı. Ataşehir’de yer ayrıldı.

Mimari açıdan şık bir merkez inşa edebilirsiniz ancak asıl mesele içini doldurmakta.

ISO 500 listesi Türkiye’nin en büyüklerini ortaya koyar. 2012 yılı listesinden sadece 85 şirket IMKB’de işlem görüyor. Yani büyükler İMKB’ye itibar etmiyor. Nedeni araştırılmalı...

İkinci 500’ü de katınca yani 1000 en büyük şirkete bakınca halka açık şirketlerin sayısı bu listede sadece 127. Yani en büyüklerin sadece yüzde 12.7’si sermaye piyasasına gelmiş.

Tekrar söylüyorum, küçük ölçekli şirketleri küçümsemek burun kıvırmak değil amacım. Ancak İMKB yönetiminin hedefi Borsa’da hisseleri işlem gören şirket sayısını artırmak değil, kaliteli nitelikli şirketlerin sayısını artırmak onları teşvik etmek olmalı.

Dünyada Borsa piyasa kapitilizasyonu/milli gelir oranı yüzde 70’ler seviyesinde. Bizim İMKB’nin piyasa değeri 250 milyar dolar civarında. 2012’de milli gelirin 800-840 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yani piyasa kapitilizasyonu milli gelir oranı yüzde 30’larda.

Halka açılmalarda toplam büyüklükler 15-20, hadi bilemedin 30 milyon dolar seviyelerinde kaldığı sürece bu oranı yüzde 70’lere çıkarmak mümkün olmayacak. (Milli gelir sabit kalıp ancak endeks bir mucize gerçekleştirip 120 bin puana çıkmadığı takdirde.)

DİĞER YENİ YAZILAR