İhlas 150 milyon YTL’lik vergi için uzlaşma istedi

Haberin Devamı

İhlas Holding ile ilgili sık yazı yazmama, özellikle Borsa’da bu grubun hisselerine yatırım yapan bazı okuyucu oyuncular kızıyor. Gelen mesajlardan anlıyorum ki olayı kişiselleştirdiğimi düşünenler de çıkıyor. Ancak, öyle şeyler oluyor ki yazmamak elde değil.

İhlas Grubu’nun kamu ile paylaşmadığı çok önemli bir bilgiyi aktarmak yine bana düştü.

Maliye’ye tam tamına 150 milyon YTL’lik kesinleşmiş vergi borcu bulunan İhlas Holding, uzlaşma yasasından yararlanmak için 17 Mart 2008’de İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurdu.

Bu işin sıcak haber kısmı. Ancak bir de olayı ilginç kılan, vergi affı yasasının sanki Enver Ören’i kurtarmak için çıkarıldığını düşündürten ayrıntılar var...

1997 ile 2000 yılları arasında İhlas Holding’in örtülü kazanç dağıtımı yaparak vergi kaçırdığını tespit eden Maliye elemanları bir rapor yazdı. Tarh edilen vergi ve cezalar, Marmara Kurumlar Vergi Dairesi tarafından 2002 yılında İhlas Holding’e tebliğ edildi.

İhlas Grubu, diğer grupların yaptığını yapıp bu cezaya karşı dava açtı. Ancak aradan geçen sürede kararlar hep İhlas aleyhine çıktı. Her karar sonrası İhlas bir üst mahkemeye düzeltme talebinde bulundu.

Tam 7 kez, evet yanlış okumadınız tam 7 kez, İhlas Grubu açtığı her davada mahkemeden eli boş döndü. Nihayet 25 Mayıs 2007 tarihinde Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu tarhiyatı bir kez daha onayladı. Yani artık İhlas Grubu’nun itiraz edebileceği merci kalmadı. Vergi cezası son kuruşuna kadar kesinleşti.

İşte tam da bu aşamadan sonra film çevrilmeye başlandı.

Kesinleşen karar bir türlü Vergi Dairesi’ne ulaşmadı. Ne zaman ulaştı?

30 Ocak 2008’de. Tam 8 ay boyunca karar dosyasına ne olduğunu kimse bilmiyor.

Belli ki bir yerlerde birileri tarafından tutuldu, İhlas’a tebligat yapılmadı.

5736 sayılı “Bazı kamu alacaklarının uzlaşma usulü ile tahsili hakkında kanun” 28 Şubat 2008’de çıktı.

İhlas Grubu 17 Mart 2008’de aftan yararlanmak için İstanbul Vergi Dairesi’ne başvurdu. İMKB Bültenleri’ne tam 3 kez baktım. Kendime güvenmeyip, atlamışımdır diyerek bir de Borsa Finans Editörü arkadaşım Ufuk Korcan’dan rica edip tarattırdım. İhlas Grubu bu başvuru ile ilgili tek bir satır bilgiyi İMKB’ye ulaştırmamış...

Enver Ören sabah kalktığında tansiyonu 8’e 12 çıktığında bile “Hisselerin değer kazanmasına belki bir katkısı olur” cinliği ile İMKB’ye özel durum açıklaması yapan İhlas yetkilileri, her nedense böyle önemli bir konuyu en başından bu yana Borsa’dan ve yatırımcıdan kaçırmış.

150 milyon YTL’lik vergi borcunu önemsiz buldular herhalde.

Gelelim işin 5736 sayılı kanunu “Enver Ören’i vergiden kurtarma” kanunu dedirtecek teknik boyutuna...

Kanun adı üzerinde uzlaşma kanunu.

Uzlaşma benim bildiğim mahkeme aşamasındaki davalarda olur. Taraflar iddialarından vazgeçer, belli bir miktarda uzlaşılır.

İhlas’taki durum uzlaşmayı gerektiriyor mu?

Hayır. Çünkü vergi cezası kesinleşmiş. Artık mahkemelik bir tarafı kalmamış.

İşte... Söz konusu 5736 sayılı yasaya İhlas Yasası dedirten ayrıntı da burada ortaya çıkıyor.

Çünkü kanunun 5’inci bendi, ihtilafa ilişkin nihai kararın kesinleşmiş olması, yani kanun yollarının tüketilmiş olmasına rağmen tebligat yapılmamış ise bu hükümden yararlanılabileceğini öngörüyor. Yani tam da İhlas’ı tarif ediyor.

Kanunun bu bendine 5 değil de “Enver Ören” bendi de diyebiliriz.

Peki bundan sonra ne olacak?

İhlas Holding, 17 Mart 2008’de aftan yararlanmak için İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurdu dedik.

21 Mart’ta da başvuru (Yani bu kez 8 ay beklemeden, sadece 4 gün sonra) Ankara’ya Gelirler İdaresi Başkanlığı’na gönderildi.

3 uzman oturacak dosyayı inceleyecek.

Biraz insaflılarsa “Cezanı yarıya düşürdük. Öde kurtul” diyebilirler.

Ancak isterlerse 150 milyon YTL’lik cezayı sıfırlayabilirler de.

Herşey iki dudaklarının arasında...

İşi yüzüp yüzüp kuyruğuna getirmişler. Son kıyaklarını da yaparlar herhalde...


DİĞER YENİ YAZILAR