Hissedarlar tepişti onlar işini yaptı

Haberin Devamı

Turkcell’de ortaklar arası kavga malum. Hiçbir konuda anlaşamıyor, yönetim kurulunda aynı masanın etrafında toplanamıyorlar. Süreyya Ciliv kaptanlığındaki profesyonel yönetim takımı ise bunca toz dumana rağmen 2012 ikinci çeyrekte tüm zamanların gelir ve kâr rekorunu kırmanın gururunu yaşıyor.

Turkcell, hisse senetleri New York Borsası’nda da işlem gördüğü için önceki akşam eş zamanlı olarak 2012 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını hem Türkiye’de hem de ABD’de yatırımcıların dikkatine sundu. Aynı saatlerde Süreyya Ciliv ve ekibiyle Ortaköy Feriye’de bir iftar yemeğinde buluştuk ve finansal sonuçları kendilerinden dinledik.

Hissedarlar tepişti onlar işini yaptı

Turkcell’de 3 büyük ortak arasındaki kavga malum. Onca tepişmeye rağmen profesyonel takımın sağladığı başarı müthiş. Süreyya Ciliv, önce rakamları paylaştı:

“Turkcell’in 2012 yılının ikinci çeyreğindeki gelirleri yüzde 13’lük artışla 2 milyar 565 milyon lira oldu. İkinci çeyrekte net kârımız 534 milyon liraya çıktı. Bu tüm zamanların çeyrekler itibarıyla en iyi sonuçları. Aslında geleneksel olarak baktığımızda yılın ikinci çeyrekleri çok iyi geçmezdi. Üçüncü çeyrek sonuçları en iyisi olurdu, ikinci çeyrek genelde üçüncü olurdu. Ancak bu sağlıklı büyümeyi çok önemsiyoruz. İlk 6 aydaki net kârımız ise yüzde 236 artışla 1 milyar 51 milyon TL oldu. Şirketin yarı yıldaki gelirleri 4.9 milyar TL ile rekor kırdı.”

Ciliv, ekibiyle sadece işe odaklandıklarını belirtirken, bu performansta daha önce bilançoyu olumsuz etkileyen Belarus iştirakinin kur farkı giderinin olmamasının da etkisi olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl bilançoyu hem Belarus’taki devalüasyondan kaynaklı kur farkı gideri hem de Rekabet Kurulu’nun verdiği ceza için ayrılan karşılık biraz bozmuştu.

Ciliv, operasyonel kârlılığın yüzde 8 arttığına, son 3 çeyrektir de çift haneli büyüme gerçekleştirdiklerine vurgu yaptı. Yoğun fiyat rekabetine rağmen tüm segmentlerde güçlü bir büyüme trendi içinde olduklarını söyledi. Bu arada Ciliv, tüm dünyada telekomünikasyon sektöründe ortalama büyümelerin yüzde 1’lerde kaldığına da dikkat çekti.

Ciliv’in yaptığı sunumdan şöyle bir sonuç da çıkıyor. Ses gelirleri daha düşük seviyede artarken mobil internet alanında inanılmaz bir artış var. Rakamlar da bunu destekliyor. Ses geliri 2011 ikinci çeyreke göre yüzde 6 büyürken, mobil internet gelirlerindeki büyüme yüzde 44’e ulaşmış vaziyette. Grup şirketlerinin toplam konsolide bilançoya katkısı da yüzde 37’lik büyüme ile oldukça değerli. Ciliv, bu noktada özellikle Ukrayna operasyonunda son dönemde sağlanan başarıya vurgu yapıyor.

İkinci çeyrek başarısı yıl sonu ile ilgili tahminlerin de yukarı yönlü revize edilmesine olanak verdi. Ciliv, o rakamları da paylaştı:

”İlk yarı sonuçları planlanandan iyi gelince 2012 sonu gelir beklentimizi 9.9-10.1 milyar TL aralığından 10.1-10.3 milyar TL aralığına revize ettik. Yıl sonu FAVÖK beklentimizin alt sınırını 3 milyar TL’den 3.05 milyar TL’ye revize ettik, üst sınırı 3.2 milyar TL olarak koruduk.”

Müşteri kaptırmaya hiç niyetimiz yok


Süreyya Ciliv’in sunumunda paylaştığı bir slayt dikkatimi çekiyor. Rakamları grafikte de daha detaylı koydum ortaya. Çeyrekler itibarıyla bakıldığında konuşma dakikaları artıyor ancak mobil operatörlerin dakika başına kazançları azalıyor. Bir başka deyişle biz tüketiciler daha çok konuşuyor ancak daha az ödüyoruz. Örneğin 4 çeyrek önce dakika başına operatörlerin ortalama geliri 0.081 TL iken bu son çeyrekte 0.071 TL’ye gerilemiş.

Ciliv durumu, “Avrupa’nın belki de dünyanın en kıyasıya fiyat rekabeti Türkiye’de yaşanıyor” diye özetliyor. Rakiplerin fiyat odaklı rekabetinin yatırımları zorlayacak ve şirketlerin kârlılıklarını azaltacak rasyonel olmayan seviyeye gelmemesi gerektiğini söylerken, her türlü savaşa hazır olduklarını da şu sözlerle aktardı:

“Fiyat rekabeti olursa müşterilerimizi tutmak için FAVÖK marjından fedakarlık gerekebilir, buna hazırlıklıyız. Önemli olan şirketin gelir ve kârlılığının artması. Müşteri memnuniyeti bizim için önemli. Müşteri kaybına tahammülümüz yok. Biz mükemmel müşteri deneyimini herkes denesin istiyoruz. Zaten numara taşımada bizden gidenlerin çoğu geri döndü.”

Bu arada Süreyya Ciliv, esas fiyat indiriminin sesten ziyade internet hizmetinde olduğuna da işaret etti. 3G uygulamasının başladığı 2009’dan bu yana internet trafiğinin 69 kat arttığına işaret eden Ciliv, buna karşılık internetten sağlanan gelirdeki artışın 4 katta kaldığını söyledi. Ciliv, internet hizmetinde fiyatların yüzde 94 seviyesinde ucuzladığını belirtti.

Kasada 6.2 milyar TL nakitimiz var, kendi hisselerimizi alabiliriz


Turkcell malum ortaklar arasındaki anlaşmazlık yüzünden ne yazık ki 2010 ve 2011 yılı temettülerini dağıtamadı. Para kasada öylece duruyor. Ciliv’e, “Kulaklarınızdan çıkacak kadar nakitiniz var. Ancak bu arada dünyada paranın el yaktığı bir süreçten geçiyoruz. Para taşımak riskli. Avrupa’da pek çok ülkede eksi faiz ortamı var. Nakitinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sordum.

Ciliv, önceki gün itibarıyla kasalarındaki nakitin 6.2 milyar TL olduğunu söyledikten sonra şunları söyledi:

“Nakitimiz olduğu için gücümüz ve cesaretimiz var. Bu nakitin bir bölümü ile yeni satın almalar yapabiliriz. Fırsatlara bakıyoruz. Nakitimizin bir bölümü ile kendi hisse senetlerimizi de almak opsiyonlardan birisi. Yeni Ticaret Kanunu şirketlere yüzde 10’a kadar kendi hissesini geri alma hakkı tanıyor. Bu opsiyonu yönetim kurulu ve genel kurulun onayına sunabiliriz. Onay aldığımız takdirde böyle bir yöntemi tercih edebiliriz.”

Ciliv’e son olarak hissedarlar arasındaki kavgalı sürecin bitmesi ile ilgili bir tarih beklentisi olup olmadığını sordum:

“Bu yıl sonuna kadar hissedarlar arasındaki anlaşmazlık çözülürse ahenkli bir yönetim anlayışı bizi çok daha iyi sonuçlara götürür. Bu durumdan kazançlı çıkan da Türkiye olur.”




DİĞER YENİ YAZILAR