‘Helikopter aile’ olmayın çocuğunuzun işsiz ordusuna yazılmasını engelleyin

Haberin Devamı

İşsiz sayısı resmi kayıtlara göre yeniden 3 milyonun üzerine çıktı. İşsizlik oranı yine resmi kayıtlara göre, bir türlü yüzde 11’in altına inmiyor. Israrla resmi kayıtlar diyorum çünkü TÜİK’in işsiz tanımını aslına bakarsanız pek gerçekçi bulmuyorum.

Bu işin bir boyutu.

Bir diğer boyutu ise Türkiye’de eğitimli gençlerin tamamen plansız programsız şekilde kendilerine yön vermiş olmaları. Geleceği olmayan mesleklere yöneliyorlar ve kendileri gibi aynı özellikleri taşıyan aynı eğitimi almış onbinlerce mezundan biri olarak sıradanlaşıyorlar. İş bulmaları da doğal olarak zorlaşıyor.

Kuşkusuz 16-17 yaşındaki bir gencin gelecekteki mesleğini seçmesi çok kolay değil. Burada ailelerin devreye girmesi, trendleri, dünyanın nereye gittiğini iyi okumaları gerekiyor.

Yenibiriş.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz ile buluşmamızda bu konulara değindik. Yılmaz’ın öncelikle ailelerle ilgili tespiti ilgimi çekti. Helikopter ailelerin sayısının tehlikeli biçimde arttığından ve bunun da çocukların geleceğini ipotek altına aldığından sözetti.

Belki helikopter aile tanımını hiç duymamış olabilirsiniz. Tıpkı helikopter gibi çocuklarının başında dolaşıp duran, onların bir zarar görmesine engel olmaya çalışan, hatalarından bile ders çıkarmalarını önleyen, yaptıkları yanlışlarda ‘Çocuğumun değerini bilemediler’ diyerek aşırı korumacılık yapan aileleri tanımlayan, ilk ABD’de kullanılan bir tabir.

“Helikopter ailelerin sayısı artıyor. Bu çocuklarda özgüven kaybı yaratıyor. ‘Boğaziçi mezunu çocuğumun kıymetini bilemediler. Acaba onu master’a mı yollasak?” diye diye 35 yaşına gelmiş ama hâlâ bir işe girememiş bir kitle yarattık.” diyor Yılmaz. Yılmaz ailelerin trendleri takip etmemesinden şikayetçi:

Aileler çocuklarını mühendis yapmaya çalışacağına arz talep nerelerde gelişiyor, onlara bakmaları lazım. Bazı alanlarda işsizlik inanılmaz boyutta iken bazı alanlarda ise işsizlik olmadığı gibi çok ciddi eleman açığı var.

Peki aileler bu arz talep dengesindeki değişimi nasıl bilebilecekler?

Yenibiriş.com olarak sadece işveren ile işgücünü buluşturmuyoruz. Aylık 80-100 bin kişilik bir iş kapasitesini elinde tutan ve özel istihdam bürosu gibi çalışan bir site olarak arz ve talebin detaylarını inceliyoruz. Bu incelemelerimizi de 3’er aylık periyodlar halinde yayınlıyoruz. Ben ailelere ve gençlere bu raporlara göz atmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bu raporlar aslında geleceği olan meslekleri gözler önüne seriyor.

Son hazırladığınız raporlara göre, talep hangi alanlarda daha fazla görünüyor?

Özgeçmişleri incelediğimizde işgücüne katılmak isteyen adayların büyük bölümünün işletme, iktisat ve kamu yönetimi bölümlerinden geldiğini görüyoruz. Mühendisler de çok fazla. Ancak onlar için kendi alanlarında çalışmaları için fazla seçenek yok. Böyle olunca olay ‘ne iş olsa yaparım’a dönüyor. Bir çaycı pozisyonu için eleman arayan kurum bile şartlarına lise mezunu olmayı ekliyor. Bırakın lise mezununu üniversite mezunları dahi bu pozisyon için başvuruyor. Oysa bazı alanlarda da eleman yok. Mesela tıp teknisyenliği. Yoğun bakım hemşiresi açığı var. Hastaneler bulamıyor. Aynı şekilde radyoloji teknisyenliği gibi alanlarda işsizlik görünmüyor. Biz bu meslekleri özellikle düşük gelirli kesime tanıtmaya çalışıyoruz. Bu mesleklerin değerini anlatıyoruz.

Yenibiris.com’un sitesine girerek o raporlara bakmakta fayda var. Mesela 2010’da en çok başvuru alan sektörleri sıralamışlar. Sağlık-tıp yüzde 11.26’lık oranla birinci sırada görünüyor. Perakende toptancılık onu izliyor. Oysa 2009 yılı sonunda hazırlanan raporda sağlık ve tıp yüzde 3.84’lük oranla 4’üncü sıradaymış.

Y kuşağında kurumsal sadakat sıfıra yakın

Burçak Pak Yılmaz 1980 sonrası doğumlu gençlere Y kuşağı adı verildiğini, 2000’den sonra doğanların ise Z kuşağı ya da kristal kuşak olarak tanımlandığını söyledi. Bu arada Y kuşağı ile ilgili tespitleri de oldukça ilginç:

- Kurumsal sadakatları sıfır. Okuldan mezun olur olmaz çok iyi şartlarda iyi pozisyonlarda işe girmek istiyorlar. Teknolojiye hakimler ancak aşırı derecede sabırsızlar. 3 kuruş fazlaya başka bir kuruma gitmeye müsaitler. Huysuzlar depresyondalar...

11.5 milyon özgeçmiş var

Burçak Pak Yılmaz’ın genel koordinötürlüğünü yaptığı yenibiris.com büyük ölçekli ve çokuluslu şirketlerden orta ve küçük ölçekli şirketlere kadar her boyutta farklı 67 binin üzerinde firmaya internet bazlı seçme ve değerlendirme hizmeti sunuyor. Yenibiris.com’un özgeçmiş bankasında 11.5 milyondan fazla özgeçmiş bulunuyor. Yılmaz 2010 yılında ilan sayılarında bir artış olduğunu ancak şirketlerin ağırlıklı olarak 2011 yılını büyüme ve atılım yılı olarak gördüklerini söylüyor.

Nurdan Tümbek Tekeoğlu deneyimlerini eğitim sektörüne aktaracak

NURDAN Tümbek Tekeoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Danışmanı olarak göreve başladı. 25 yıllık birikimini eğitim sektöründe değerlendirmeye karar veren Tümbek Tekeoğlu, Kurumsal İletişim ve Pazarlamadan sorumlu olarak görev yapacak. Nurdan Tümbek Tekeoğlu, bu görevinin yanı sıra akademik görevine de devam edecek. Tümbek Tekeoğlu, imaj yönetimi, perakende yönetimi ve tüketici davranışı alanında ders veriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR