Türkiye 3G teknolojisinin hız yarışında Paris, Berlin, Londra gibi merkezleri geçti. Turkcell, 3G hız denemesinde Diyarbakır’da 13.8 Mbps hıza ulaşırken, Paris’in en hızlı operatörü 3.9 Mbps’de kaldı. Bu şu anlama geliyor:
Aynı film dosyasını Diyarbakırlı bilgisayarına 3G teknolojisi ile 3 dakika 41 saniyede, Parisli 42 dakika
32 saniyede indirebiliyor. Turkcell Genel Müdürü Ciliv’e göre, Diyarbakırlı dünyanın en hızlı otoyolunu kullanıyor.
Turkcell Diyarbakır’da 3G’de dosya indirme hızında en yüksek 13.8 Mbps’a ulaşırken, Paris’teki üç operatörden en hızlısı olan Orange, 3.9 Mbps’da kaldı. Turkcell, “Doğunun Paris’i” olarak da nitelenen Diyarbakır ve Paris’te 3G hız denemeleri gerçekleştirdi.
Diyarbakır’da ve Paris’te gerçekleştirilen ölçümlerde 3 tane 100 megabaytlık dosyanın aynı anda indirilmesi sırasında ortalama ve en yüksek hızlar ile 233 megabayt boyutunda 15 dakikalık Kardelenler belgeselinin indirilme süreleri dikkate alındı.
2014’te 3 milyar kullanıcı
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, sabah hız denemesinin gerçekleştirildiği Diyarbakır’daki Hasanpaşa Han’da bir sunum gerçekleştirdi. Teknoloji dünyasında yaşanan değişimle birlikte 2010’lu yılların mobil internet platformu dönemi olacağını söyleyen Ciliv, bütün sektörleri etkileyecek gelişmelerin de bu yeni platform üzerinde gerçekleşeceğini kaydetti. Bugün dünyada 3G kullanan insanların sayısının 1 milyarı geçerek bütün cep telefonu kullanıcılarının yüzde 21’ine ulaştığını ifade eden Ciliv, bu rakamın 2014 yılında 3 milyara yaklaşmasının öngörüldüğünü belirtti.
Süreyya Ciliv, aynı süreçte akıllı telefonların giderek yaygınlaştığını ve 2012 yılında akıllı telefon satışlarının masaüstü ve dizüstü bilgisayar toplam satışlarını aşacağını kaydederek, “2010’da tahmini satışlar 350 milyon bilgisayara karşılık 250 milyon akıllı telefon iken, 2012 projeksiyonlarında 430 milyonluk bilgisayar satışına karşılık 490 milyon akıllı telefon satışı gerçekleşmesi bekleniyor” dedi.
Şebekeye 12 milyar TL yatırdık
ABD’de mobil uygulama ve mobil arama kullanıcılarının sayısının bu yılın dördüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre iki kat artarak 18 milyondan 38 milyona yükselmesinin beklendiğine işaret eden Ciliv, “Türkiye de hızlı bir şekilde bu değişime uyuyor. Haziran 2009’da satılan bütün telefonların sadece yüzde 13’ü akıllı telefonlardı. Nisan ayında bu rakam yüzde 33’e ulaştı” diye konuştu.
Konuşmasına “1 büyüktür 7.5” önermesiyle devam eden Turkcell Genel Müdürü Ciliv, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 nasıl oluyor da 7.5’ten büyük oluyor? Turkcell’in 2G şebekesini kurarken 7.5 senede 5 bin 200 baz istasyonuna ulaşmıştık, 3G’de ise bu rakama bir sene gibi bir sürede ulaştık. Bu yüzden Türkiye’de 1 yılda yüzde 80’e yakın kapsama alanına ulaştık. Sene sonunda kapsama alanımızın yüzde 90’a ulaşmasını planlıyoruz. Turkcell 5 bin 200 tane 3G’de, 17 bin tane de 2G’de olmak üzere toplam 22 binden fazla baz istasyonuna sahip. Rakiplere bakarsanız en fazla üçte ikimiz veya yarımız seviyesindeler. Turkcell kurulduğundan bu yana, 2G ve 3G lisans bedelleri hariç olmak üzere, sadece 2G ve 3G şebekesine 12 milyar lira yatırım yapmış ve 2008-2009 gibi dünyanın krize girdiği bir dönemde yatırımlarımızı ikiye katladık.”
Diyarbakır’dan ilk kez yurtdışına uçuş yapıldı
Turkcell 3G hız denemesi için gazeteciler önce İstanbul’dan Diyarbakır’a daha sonra da Diyarbakır’dan Paris’e uçtu. THY’nin TK 3001 sayılı özel uçağı 27 Temmuz 2010’da Diyarbakır Havaalanı’ndan kalkıp Paris Charles de Gaulle Havalimanı’na indi. Bu deneme için yapılan uçuş, aynı zamanda Diyarbakır’dan yurtdışına yapılan ilk direkt sefer olarak kayıtlara geçti. Diyarbakır’da aynı zamanda Hasanpaşa Han içinde meşhur Kahvaltıcı Kadri’de yapılan basın toplantısı da halkla içiçe yapılan bir basın toplantısı olarak dikkat çekti.
Data trafiği 16 kat gelir 2 kat arttı, fiyat 8’di 1’e indi
Hızdaki artışa paralel olarak fiyatlarda bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağına yönelik bir soru üzerine Süreyya Ciliv, mobil data trafiği bir sene içinde 16 kat artarken, Turkcell’in gelirlerinde 2 katlık bir artış yaşandığını, birim fiyatın 8’de bir oranında azaldığını anlattı.
Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu da iletişim sektöründeki yüksek vergiler düşünüldüğünde, fiyatların daha da düşmesiyle ilgili Türkiye’de hâlâ önemli potansiyel bulunduğunu ifade ederek, bu konuda önümüzdeki günlerde adımlar atılacağına inandıklarını söyledi.
Dünyadaki en iyi 10 istasyondan 8’i Türkiye’de
P3 ve Iris firmalarının 3G hız ölçümlerine ilişkin sonuçları hakkında bilgi veren Ciliv, Ericsson’un ürün ve altyapı sağladığı 86 ülkedeki operatörlerin 762 baz istasyonunda yaptığı ölçümlere göre de en iyi performasa sahip ilk 10 istasyondan 8’inin Turkcell’e ait olduğunu kaydetti. Ciliv, “Biz sadece Türkiye’de birinciliğe değil, dünyada liderliğe oynuyoruz. Hasanpaşa hanını dünyaya 13.8’lik bir hızla bağlıyoruz” dedi.
3G ile cepten 10 milyon dakika televizyon izlendi
Toplantıda, birinci yılını dolduran 3G uygulamalarına ilişkin veriler de paylaşıldı. Buna göre, Turkcell bir yılda 450 bin Vınn, netbook ve notebook satışı gerçekleştirirken, Vınn kullanıcılarının yüzde 15’i Vınn aldıkları için internet aboneliklerini kapattı. En çok tercih edilen 3G paketi 3 gigabaytlık paket olurken, cepten internet kullanıcıları 100 megabaytlık internet paketini tercih etti. Bugüne kadar 1.4 milyon abone 1.3 milyon saat görüntülü görüşme yaptı. 1 yılda 11 milyon kişi, gncPlay’i ziyaret ederek, 35 milyon ücretsiz şarkı indirdi. 1 yılda 10 milyon dakika Turkcell Mobil TV izlendi.
Dijital otobanda Diyarbakırlı Parisli’ye toz yutturdu, 13.8 Mbps hızla asfalt ağladı
Haberin Devamı