Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, yüzde 100’ü Türk Devleti’ne ait olacak şekilde kurulan ancak adı henüz açıklanmayan şirkete 6 önemli sahada petrol arama ve çıkarma yetkisi verdi.
Türkiye için Kuzey Irak petrolünün ve petrolden daha önemli olarak doğalgazının ne kadar stratejik olduğuna yönelik sayısız yazı yazdım, analiz yaptım. Türkiye’nin gözü bir taraftan bu bölgeden çıkacak gaz ve petrole çevrili ancak şu anki siyasi konjonktür çeşitli sebeplerle burada net adımlar atılmasına engel oluyor. Bağdat Yönetimi ve tavrını Bağdat Yönetimi’nin politikasına uyumlu şekillendiren ABD’yi karşınıza alarak istediğiniz şekilde hareket edemiyorsunuz. Öncelikle ABD’yi ikna etmeniz lazım.
ABD yönetimine mesaj
Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen ayki ABD ziyaretine çıkmadan hemen önce havaalanında ABD’li petrol devi Exxon ile Kuzey Irak’a yönelik işbirliği anlaşmasını duyurmuştu.
Bu Washington ziyareti öncesi ABD yönetimine bir mesajdı. ‘Artık önümü kesme, bak senin en büyük petrol şirketinle de ortaklık kuruyorum’ deniyordu. Washington bu hamle için henüz erken olduğunu ziyaret esnasında kibar bir dille Erdoğan’a ve enerji kurmaylarına iletti.
İkinci adım çok büyük
ABD ziyareti sonrası Türkiye’nin Kuzey Irak enerji oyununda uygun zemini bulana kadar sessiz kalacağını düşünenler yanıldı. Çok ilginç bir gelişme oldu. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KRG), adı açıklanmayan bir Türk şirketine bölgedeki altı blokta petrol araması için lisans verdiği ortaya çıktı.
Bu gelişmeyi ilk olarak önceki gün The Oil&Gas Year adlı sektör dergisi duyurdu. KRG yönetimi de gelişmeyi onayladı.
Adı açıklanmayan şirkete Şoman, Hindren, Arbat, Pulkana, Jebel Kand ve Halakan bloklarında pay verildiği belirtiliyor.
Şirket İran sınırına yakın Şoman, Hindren ile güneydoğudaki Arbat bloklarında yüzde 80 hisse sahibi olacak. Güneydeki Pulkana’da, batıdaki Jebel Kand ve doğudaki Halakan’da ise yüzde 40 pay alacak.
Adı açıklanmayan şirketin hangisi olabileceğine dair bir takım spekülasyonlar yapıldı. En yakın ihtimal olarak Turkish Petroleum International Company’nin adı öne çıkıyordu. TPAO da bir ihtimaldi.
TPAO ve TPIC değil
Ancak aldığım bilgilere göre bu şirket ne TPAO ne de TPIC. Yine sermayesinin tamamına yani yüzde 100’üne Türkiye Devleti’nin sahip olduğu yeni bir kamu şirketi.
Bu şirketin kuruluş çalışmaları büyük bir gizlilik içinde Türkiye dışında gerçekleştiriliyor. Yani şirketin merkezi Türkiye olmayacak.
Şirket yanına petrol devlerinden bazılarını stratejik ortak olarak alabilir. Mesela kuyu açma işini OVM’ye verebilir. Bu şirketin yine Kuzey Irak’ta çok önemli sahalarda petrol arayan ve çıkaran Genel Energy ile ortaklık planlarının olduğunu da duyuyorum.
Doğalgaz sevkiyatı 2016’da başlar
Dün bu enteresan gelişmeler olurken, çok çarpıcı bir açıklama da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami’den geldi. Hawrami, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye doğrudan petrol taşıyacak boru hattının Eylül sonunda biteceğini duyururken, Kuzey Irak’tan Türkiye’deki dağıtım şebekelerine doğalgaz ihracatının ise 2016 yılında başlamasını beklediklerini söyledi. Doğalgaz sevkiyatı ile ilgili ilk kez bu kadar net, içinde tarih de olan mesaj veriliyor.
Masraf düşecek
Bu, Türkiye’nin doğalgaza ödediği faturayı azaltacak, cari açığına çok olumlu etkisi olabilecek, Ayşe Teyze’nin doğalgaz masrafını da düşürecek hatta bir adım öteye gidelim enflasyona pozitif etki edecek sonuçları olacak bir gelişmedir. Türkiye’ye ekonomik olarak çok şey kazandıracak projedir. Sabredeceğiz, bekleyip göreceğiz...
Ricciardone’nin ani ziyaretine dikkat
Kuzey Irak’ta bu gelişmeler olurken dün ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, AK Parti Merkezi’ne sürpriz bir ziyaret yaptı. İçeriği açıklanmayan görüşmenin Gezi Parkı direnişi ve yaşananlarla ilgili olduğu tahmin edilse de, bazı kaynaklar bana bu görüşmede Kuzey Irak’ta alınan 6 sahayla ilgili detaylı bilgi alışverişinin olduğunu söyledi. Zira bu çok stratejik bir gelişme. Bağdat yönetiminin de duyduğu rahatsızlığı, Ricciardone aracılığıyla ilettiği konuşuluyor.
Deldiğin yerde petrol çıkan bölgede artık Türkiye var
Haberin Devamı